Bezig met laden... 307 view(s)

Scores Parker/Falstaff/Suckling Bordeaux Vintage 2021

Bordeaux 2021 in steekwoorden

  • Elegant en eerder op dronk
  • Beheerst (pro) alcohol-percentage
  • Wisselende kwaliteit, kies zorgvuldig.
  • Dit jaar is het geen kwestie van linkeroever of rechteroever, maar gaat het vooral over individuele verschillen tussen wijnhuizen.
  • Linkeroever: klassieke, verteerbare wijnen. De beste wijnen zijn gemaakt door wijnhuizen die laat plukten en streng selecteerden. In veel gevallen hoge aandelen Cabernet Sauvignon.
  • Rechteroever: elegante, delicate wijnen en regelmatig hogere aandelen Cabernet Franc en Sauvignon dan gebruikelijk.
  • Witte wijnen: zeer hoge kwaliteit, een zeer goed jaar voor wit. Precisie, balans en levendige zuren.
  • Edelzoete wijnen: uitzonderlijke lage opbrengsten, maar grootse kwaliteit. Rijk en intens met hoge zuren.

Samengevat is 2021 een elegant jaar. De wijnen hebben geen decennia nodig om echt op dronk te komen en zijn zeer eerder toegankelijk. Ook hebben de wijnen een meer bescheiden alcohol-percentage dan de blockbuster uit eerdere jaren die some boven de 15 procent uitkomen. Er wordt veel over geschreven in de wijn-pers en ook veel na-geaapt maar van wat wij hebben geconstateerd kunnen vele wijnen ons juist zeer bekoren. Net wat lichter, geen blockbusters en we denken dat bij de release in 2023 de wijnen al vaak zeer benaderbaar zijn dus een ideale vintage voor in de kelder welke vroeger gedronken kunnen worden en zo kunnen de 19 en 20 nog een jaartje of 10 in de kelder blijven.

Het groeiseizoen van 2021

Oogstjaar 2021 was niet extreem koel of nat, maar de kou en neerslag sloeg toe op de lastigste momenten van het groeiseizoen. Daardoor werd het groeiseizoen verstoord en hadden wijnmakers te kampen met veel meeldauw en rot. De volumes in oogstjaar 2021 zijn gemiddeld zo’n 20% lager dan gebruikelijk. Dat komst door ernstige vorst begin april, serieuze meeldauw begin zomer en een onregelmatig groeiseizoen. De verschillen tussen de châteaux zijn echter groot.

Klik hier voor het volledige verslag en de scores van de Wine Advocate (Parker) over de 2021 Bordeaux wijnen

Klik hier voor de visie van Falstaff over de 2021 Bordeaux wijnen

klik hier voor de visie en scores van James Suckling over de Bordeaux 2021 wijnen