Bezig met laden... 301 view(s)

En Primeur Bordeaux, Super Tuscans en Napa Valley

Wat Bordeaux uniek maakt is zijn manier van verkopen. De wijnen worden niet rechtstreeks door de chateau’s zelf verhandeld maar via negiocants (tussenhandelaren). De producenten willen uiteraard elk jaar optimale kwaliteit bieden, iets dat veel kosten met zich mee brengt. Om een bepaalde financiële zekerheid te bieden is een voorverkoop van de wijnen in het leven geroepen.

Soms wel 2 jaar voordat de wijn op de markt komt, wordt deze al verkocht tijdens de En Primeur periode. Tijdens deze periode komt een gedeelte van de flessen, niet fysiek, maar op papier op de markt om verhandeld te gaan worden. Het sap dat op dat moment nog in de vaten ligt te rijpen, wordt dan geproefd door geïnteresseerden uit de gehele wereld. De kwaliteit van het oogstjaar die dan wordt vastgesteld door alle critici, tezamen met de status van het chateau en de prijs welke andere chateau’s hanteren, vormt dan de leidraad voor de prijs die de flessen zullen gaan kosten. Het interessante is echter dat de prijs dan zo’n 15 tot 30 procent lager ligt dan de marktwaarde op het moment dat de wijn op de markt komt. Het vroegtijdig kopen kan dus een zeer leuke beleggingsvorm zijn. Zeker gezien de huidige rentestand die u bij banken krijgt.

Het mooie van Bordeauxwijnen is dat ze veelal een zeer lang bewaarpotentieel hebben. Goede wijnen kunnen wel 30 a 50 jaar ouderen met uitzonderingen die nog daar nog ver overheen gaan. Hoe langer de flessen na aankomst in Nederland bewaard blijven, hoe schaarser de wijn wordt, waardoor de waarde vaak automatisch meegroeit.

Inmiddels is het zo dat naast de grote Bordeaux huizen de grote Italiaanse huizen (Ornellaia met Masseto, Antinori met Solaia als ook Napa Valley's met Opus one en Insignia en Zuid Amerika met o.a. Catena Zapata en Sena hun wijnen verkopen via de Negiocants. Groot voordeel van dit t.o.v. de Bordeaux Primeurs is dat dit vrij kort voorafgaande aan het beschikbaar komen gebeurt met als belangrijke doel om de schaarste beter te managen en ook de kanalen goed te bedienen (verdeling horeca & retail). Dus een Masseto kan en primeur in september beschikbaar komen met levering eind oktober van hetzelfde jaar. Juist in die voorverkoop-maand(en) kan het prijstechnisch zeer interessant zijn om deze topper(s) aan te kopen en u hoeft dan niet lang te wachten.

U heeft bij ons de mogelijkheid om unieke en vaak zeer schaarste wijnen vooruit te bestellen (te pre-orderen). In vele gevallen stukken goedkoper dan wanneer de wijn eenmaal beschikbaar is in ons magazijn. In sommige gevallen betreffen het wijnen waar we de nieuwe jaargangen al zeer binnenkort van krijgen maar dan krijgt u deze kans al wat voordeliger bij ons te kopen en in andere gevallen betreft het de fameuze wijnhuizen die hun wijnen aan ons ook en-primeur aanbieden en dan paar maanden tot wel 2 jaar pas beschikbaar komen (bijv de high end Bordeaux, Bourgogne, Napa Valley en Italiaanse Supertuscans).

Het proces verloopt zoals bij een normale bestelling. U besteld middels de Pre-order knop gewoon de wijn en u ontvangt hiervan een bevestiging met een indicatie wanneer de wijnen beschikbaar komen. Zodra de wijnen beschikbaar komen ontvangt u een bericht waarna we de wijnen versturen of bij ons komt ophalen - afhankelijk van wat u heeft gekozen in uw bestelling. 

Belangrijk om te vermelden dat wij geen deelleveringen doen dus we versturen in principe pas wanneer alles voorradig is van de bestelling. Dus als U een bestelling doet met reguliere 'op voorraad' wijnen en en-primeur wijnen dan is advies om dit middels 2 orders te doen.

Tevens belangrijk dat wij alleen maar Pre-orders behandelen die direct worden afgerekend en dus niet met Betalen bij Afhalen.

Klik en primeur voor een actueel overzicht van de wijnen die vooruit besteld kunnen worden