Bezig met laden... 613 view(s)

De perfecte serveer temperatuur voor wijn

Heeft u ooit een glas wijn gedronken dat sterk werd aanbevolen, maar u tegenviel, of werd u teleurgesteld door een wijn waar u eerder van hield? Misschien was de wijn gewoon niet zo geserveerd dat hij kon schitteren. Temperatuur en glaswerk kunnen de aroma's en smaken van een wijn aanzienlijk beïnvloeden, net als de praktijk van decanteren. Als u begrijpt hoe en waarom, kunt u beslissen wat het beste is voor uw specifieke wijn en gelegenheid. 

Hier zijn enkele richtlijnen voor serveertemperaturen voor verschillende wijnen, evenals snelle oplossingen voor het koelen of opwarmen van een fles.

Als het gaat om serveertemperatuur, moet een wijn precies goed zijn. Te heet en de alcohol van de wijn wordt benadrukt, waardoor deze plat en slap wordt. Te koud en de aroma's en smaken zullen gedempt worden en, voor rood, kunnen de tannines hard en samentrekkend lijken. Te vaak worden witte wijnen rechtstreeks uit een koelkast geserveerd, terwijl rode wijnen worden geopend op een al te hoge kamertemperatuur, wat geen van beide ideaal is. Wat voor u "precies goed" is, is een kwestie van persoonlijke smaak, maar hier zijn enkele algemene richtlijnen:

Lichte droge witte wijnen, rosés, mousserende wijnen: Serveer op 6° tot 10° C om hun frisheid en fruitigheid te behouden. Denk aan knapperige Pinot Grigio en Champagne. Bij Bubbels zorgt koeling dat de bubbel fijn blijven in plaats van schuimig. Dit geld ook voor witte dessertwijnen; zoetheid wordt geaccentueerd bij warmere temperaturen, dus door ze te koelen blijft hun evenwicht behouden zonder hun levendige aroma's teniet te doen.

Volle witte wijnen en lichte, fruitige rode wijnen: Serveer op 10° tot 16°C om meer van de complexiteit en aroma's van een rijke Chardonnay op te pikken of om een ​​fruitige Beaujolais verfrissender te maken.

Volle rode wijnen en Ports: Serveer bij 16 tot 18°C - koeler dan de meeste kamertemperatuur en warmer dan ideale bewaartemperaturen - om de tannines in krachtige Cabernet of Syrah soepeler te laten aanvoelen en de bittere componenten minder te benadrukken.

Als uw wijnen op kamertemperatuur hebben gestaan, raden we u aan het een uur of twee in een koelkast  te plaatsen om een ​​witte of bubbel wijn tot de juiste temperatuur te koelen, en het kan geen kwaad om er ook een tijdje een te warme rode wijn in te zetten. Aan de andere kant kan een rood uit een kelder, koeler of koelkast tot een half uur nodig hebben om op kamertemperatuur te blijven zitten.

Wij vermelden op de detail-pagina van een wijn altijd de advies drinktemperatuur. Handig is dan om als regel te nemen om de wijn dan 1-2 graden lager te bewaren cq te serveren. Na enige  (korte) tijd in het glas heeft de wijn dan de ideale drink-temperatuur

Opwarmen of afkoelen
Een snelle oplossing nodig? Als de wijn te warm is, dompel hem dan onder in een mengsel van ijs en koud water - dit koelt een fles sneller af dan alleen ijs, omdat een groter deel van het glas in contact komt met de koude bron. Dit kan ongeveer 10 minuten duren voor een rode en tot 30 minuten voor een mousserende wijn. Je kunt zelfs een fles 15 minuten in de vriezer bewaren. (Vergeet het echter niet, anders kan de wijn bevriezen en de kurk eruit duwen!)

Als de wijn serieus te koud is, decanteer hem dan in een met war water gespoelde decanteer-schaal of dompel de fles kort onder in een emmer warm water, maar probeer niets met vuur, magnetron of oven. Als de wijn maar een beetje koud is, giet je hem gewoon in glazen en maak je met je handen rond de kom van het glas, de wijn warmer

Houd er rekening mee dat een wijn die koud wordt geserveerd in het glas opwarmt, terwijl een warme wijn alleen maar warmer wordt. Het is altijd beter om iets lager te beginnen dan de doeltemperatuur.