2024 Sadie Family Treinspoor

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Swartland |
Wijnhuis | |
Jaar | 2024 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2027 - 2045 |
Op voorraad
24 items beschikbaar
Omschrijving
Eben Sadie wordt gerekend tot de pioniers in de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Door zijn inzicht kan gezegd worden, dat de regio Swartland in een geheel ander daglicht kwam te staan. Het was Eben, die hier de oudere wijngaarden vond en er zijn befaamde Columella en Palladius maakte.
Zoals alle wijnen van de Sadie Family is ook deze Treinspoor een zeer schaarse, geweldige wijn met een impossant bewaar-potentieel. Ook zoals de grote broer wordt deze Treinspoor gemaakt van de Tinta Barocca. In het glas heeft de wijn een heldere robijnrode kleur met een geur die zich langzaam opent. Het heeft een boeiend boeket met frambozen, cranberryblad, tabak en vochtige, natte kleiachtige aroma's en veel kruidigheid als kruidnagel, nootmuskaat en iets van peper. Gevolgd door en goede kruidige smaak met een fijne aciditeit en verfijnde tannine. De wijn heeft stevige tannines die een beetje te vergelijken zijn met Barolo's en Barberesco's uit Piemonte. Dit is een geweldige Zuid-Afrikaanse wijn.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Verpakking opmerking | Doos |
---|---|
Wijnsoort | Rood |
Land | Zuid-Afrika |
Regio | Western Cape |
Appellatie | Swartland |
Wijnhuis | Sadie Family |
Druif | Tinta Barroca |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2024 |
Drinken vanaf | 2027 |
Drinken tot | 2045 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
James Suckling rating | 95 |
Vinous rating | 95 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Donker fruit, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Met vrienden, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 95
Reviewed by:
Monica Larner
Release Price:
$83
Drink Date:
2025 - 2040
A 100% expression of Tinta Barocca, The Sadie Family's 2023 Swartland Old Vine Series Treinspoor comes from a vineyard located 21 kilometers from the ocean on alluvial sandstone, granite and quartz formations. The wine presents an intriguing bouquet with distinct aromas of crushed stone, graphite, petrichor and shaved pencil. These add to the vertical and linear presentation of this unique red wine. Those stony sensations terminate with sweet cherry and more berry fruits over a medium-plus finish. Eben Sadie says he hates cooked flavors and he hates underripe flavors. Founding an ideal balance is key, and this vintage does just that.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
95
Avg Price (ex-tax)
$ 76
Sadie Family Swartland Treinspoor 2023
Saturday, Oct 26, 2024
Color
Red
Country
South Africa
Region
Coastal Region
Vintage
2023
Download Shelftalker
Intense violet and dried-flower aromas here, combining with blue and black plum fruit, tea leaves, bark and nutmeg. It’s medium-bodied, very fresh and alive, with tight and firm yet almost indiscernible tannins that spread across the palate. Well-framed. Tinta barroca from old bush vines planted in Malmesbury in the Swartland, half destemmed and half whole-cluster fermented. Try from 2026.
Claire Nesbitt
Staff Writer & Critic
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
95
Drinking Window
2025 - 2040
From: South Africa: Where Are We Now? (Sep 2024)
The 2023 Treinspoor is pure Tinta Barocca planted on sandstone and granite/quartz. Dark berry fruit and hints of Earl Grey unfold on the nose that’s maybe just a bit Nebbiolo-like in style and very expressive. Brisk and bright, the palate is medium-bodied with slightly chalky tannins. It’s a little Barolo-like toward the grippy finish, leaving veins of blue fruit on the aftertaste. Outstanding and characterful.
- By Neal Martin on August 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Eben Sadie is na jaren werk in Priorat en de oprichting van Terroir al Limit, teruggekeerd naar zijn roots. Om het in zijn eigen woorden te zeggen: "Een wijnmaker moet in zijn streek van herkomst wijnen maken. Daar waar hij terroir het beste zou moeten kennen." De wijnwereld kent een aantal helden, en Eben Sadie is daar één van.
Eben studeerde af als oenoloog te Elsenburg (Zuid-Afrika). Daar raakte hij geïntegreerd door de wijnstok: een plant die zoveel diversiteit biedt, 5000 variëteiten over de hele wereld. Sadie reisde gedurende 8 jaar de wereld rond en werkte zowel in bedrijven die jaarlijks 6 miljoen liter wijn maken als in bedrijven die maar 6 vaten produceren. Hij kwam terecht in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Oregon en Californië, om uiteindelijk naar zijn vaderland Zuid-Afrika terug te keren. Daar wordt hij nu gerekend tot de nieuwe garde wijnmakers die de Nieuwe Wereld een betere reputatie willen bezorgen.
Hij vestigde zich in Swartland (1999), een nieuwe wijnregio voor Zuid-Afrika. Tegelijk brak hij resoluut met de gewoonte in de Nieuwe Wereld om wijnen van één enkele druivensoort te maken: hij koos voor blends van complementaire druivensoorten. De reden daarvoor baseerde hij op een nuchtere analyse: "Overal in de wereld worden wijnen van verschillende druivensoorten gemaakt in een mediterraan, zuidelijk klimaat, terwijl de wijnen van één enkele druivensoort vooral voorkomen in een continentaal, meer noordelijk klimaat.
De meeste landen genieten daar van een mediterraan klimaat, maar toch begon men er wijnen van één druivensoort te maken: van Cabernet Sauvignon, van Merlot, van Chardonnay enzovoort. Dat had in het begin succes, omdat het nieuw was en omdat de druivensoort sterk op de voorgrond werd geplaatst. Maar echt grote wijnen maak je daar niet mee. Het gevolg is dat de Nieuwe Wereld goed scoort in de lagere prijsklassen, maar niet gezien wordt als een leverancier van grote wijnen. Dat wil ik veranderen."
Sadie zette zijn visie meteen om in de praktijk. Hij plantte de druivensoorten aan die in het zuidelijke Rhônegebied de beste resultaten geven : Syrah, Grenache en Mourvèdre. 43 ha verdeeld over 48 verschillende percelen, biodynamisch bewerkt en verwerkt. Daarnaast wist hij nog tal van oude wijngaarden te ontdekken, ze te restaureren en een nieuw leven te geven (Ouwingerd-reeks). En net zoals in de tijd van Terroir al Limit, gaf hij de wijnen eigenheid en voorzag hij ze van zijn eigen handtekening, die van verfijning.
De Swartlandregio strekt zich uit ten noorden van Kaapstad, tussen Durbanville en Piketberg, naar het binnenland toe vanaf de Atlantische Oceaan, met Malmesbury in het midden ervan. De regio heeft een heel stabiel klimaat, waardoor elk jaar een heel consequente kwaliteit kan bereikt worden. Alle druiven zijn afkomstig van wijngaarden die niet geïrrigeerd worden, gelegen in de regio Swartland.Eben Sadie is een wijnfilosoof in vele opzichten. Hierdoor gebruikt hij vele oude technieken in combinatie met experimenten.
Zo fermenteert hij gedeeltes van zijn wijn in grote betonnen ‘eieren’, Stöckinger-foeders, amforen en gebruikt hij houten vaten die niet getoast zijn. Ook is hij een experiment begonnen met het fermenteren in kruiken die gemaakt zijn van de grond rondom het wijnhuis en die tijdens de fermentatie begraven worden. Deze techniek is al zeer oud en stamt uit het Balkangebied.
Trivia
Wijn Trivia
🍷 Genoten van deze wijnweetjes? Deel je nieuwe kennis met andere wijnliefhebbers!
Ontdek Wijn Trivia
Log in om interessante feiten over deze wijn te ontdekken en je kennis te vergroten.
Meld je aanEben Sadie wordt gerekend tot de pioniers in de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Door zijn inzicht kan gezegd worden, dat de regio Swartland in een geheel ander daglicht kwam te staan. Het was Eben, die hier de oudere wijngaarden vond en er zijn befaamde Columella en Palladius maakte.
Zoals alle wijnen van de Sadie Family is ook deze Treinspoor een zeer schaarse, geweldige wijn met een impossant bewaar-potentieel. Ook zoals de grote broer wordt deze Treinspoor gemaakt van de Tinta Barocca. In het glas heeft de wijn een heldere robijnrode kleur met een geur die zich langzaam opent. Het heeft een boeiend boeket met frambozen, cranberryblad, tabak en vochtige, natte kleiachtige aroma's en veel kruidigheid als kruidnagel, nootmuskaat en iets van peper. Gevolgd door en goede kruidige smaak met een fijne aciditeit en verfijnde tannine. De wijn heeft stevige tannines die een beetje te vergelijken zijn met Barolo's en Barberesco's uit Piemonte. Dit is een geweldige Zuid-Afrikaanse wijn.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Verpakking opmerking | Doos |
---|---|
Wijnsoort | Rood |
Land | Zuid-Afrika |
Regio | Western Cape |
Appellatie | Swartland |
Wijnhuis | Sadie Family |
Druif | Tinta Barroca |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2024 |
Drinken vanaf | 2027 |
Drinken tot | 2045 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
James Suckling rating | 95 |
Vinous rating | 95 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Donker fruit, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Met vrienden, Open haard |
Parker
The Wine Advocate
RP 95
Reviewed by:
Monica Larner
Release Price:
$83
Drink Date:
2025 - 2040
A 100% expression of Tinta Barocca, The Sadie Family's 2023 Swartland Old Vine Series Treinspoor comes from a vineyard located 21 kilometers from the ocean on alluvial sandstone, granite and quartz formations. The wine presents an intriguing bouquet with distinct aromas of crushed stone, graphite, petrichor and shaved pencil. These add to the vertical and linear presentation of this unique red wine. Those stony sensations terminate with sweet cherry and more berry fruits over a medium-plus finish. Eben Sadie says he hates cooked flavors and he hates underripe flavors. Founding an ideal balance is key, and this vintage does just that.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
95
Avg Price (ex-tax)
$ 76
Sadie Family Swartland Treinspoor 2023
Saturday, Oct 26, 2024
Color
Red
Country
South Africa
Region
Coastal Region
Vintage
2023
Download Shelftalker
Intense violet and dried-flower aromas here, combining with blue and black plum fruit, tea leaves, bark and nutmeg. It’s medium-bodied, very fresh and alive, with tight and firm yet almost indiscernible tannins that spread across the palate. Well-framed. Tinta barroca from old bush vines planted in Malmesbury in the Swartland, half destemmed and half whole-cluster fermented. Try from 2026.
Claire Nesbitt
Staff Writer & Critic
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
95
Drinking Window
2025 - 2040
From: South Africa: Where Are We Now? (Sep 2024)
The 2023 Treinspoor is pure Tinta Barocca planted on sandstone and granite/quartz. Dark berry fruit and hints of Earl Grey unfold on the nose that’s maybe just a bit Nebbiolo-like in style and very expressive. Brisk and bright, the palate is medium-bodied with slightly chalky tannins. It’s a little Barolo-like toward the grippy finish, leaving veins of blue fruit on the aftertaste. Outstanding and characterful.
- By Neal Martin on August 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Eben Sadie is na jaren werk in Priorat en de oprichting van Terroir al Limit, teruggekeerd naar zijn roots. Om het in zijn eigen woorden te zeggen: "Een wijnmaker moet in zijn streek van herkomst wijnen maken. Daar waar hij terroir het beste zou moeten kennen." De wijnwereld kent een aantal helden, en Eben Sadie is daar één van.
Eben studeerde af als oenoloog te Elsenburg (Zuid-Afrika). Daar raakte hij geïntegreerd door de wijnstok: een plant die zoveel diversiteit biedt, 5000 variëteiten over de hele wereld. Sadie reisde gedurende 8 jaar de wereld rond en werkte zowel in bedrijven die jaarlijks 6 miljoen liter wijn maken als in bedrijven die maar 6 vaten produceren. Hij kwam terecht in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Oregon en Californië, om uiteindelijk naar zijn vaderland Zuid-Afrika terug te keren. Daar wordt hij nu gerekend tot de nieuwe garde wijnmakers die de Nieuwe Wereld een betere reputatie willen bezorgen.
Hij vestigde zich in Swartland (1999), een nieuwe wijnregio voor Zuid-Afrika. Tegelijk brak hij resoluut met de gewoonte in de Nieuwe Wereld om wijnen van één enkele druivensoort te maken: hij koos voor blends van complementaire druivensoorten. De reden daarvoor baseerde hij op een nuchtere analyse: "Overal in de wereld worden wijnen van verschillende druivensoorten gemaakt in een mediterraan, zuidelijk klimaat, terwijl de wijnen van één enkele druivensoort vooral voorkomen in een continentaal, meer noordelijk klimaat.
De meeste landen genieten daar van een mediterraan klimaat, maar toch begon men er wijnen van één druivensoort te maken: van Cabernet Sauvignon, van Merlot, van Chardonnay enzovoort. Dat had in het begin succes, omdat het nieuw was en omdat de druivensoort sterk op de voorgrond werd geplaatst. Maar echt grote wijnen maak je daar niet mee. Het gevolg is dat de Nieuwe Wereld goed scoort in de lagere prijsklassen, maar niet gezien wordt als een leverancier van grote wijnen. Dat wil ik veranderen."
Sadie zette zijn visie meteen om in de praktijk. Hij plantte de druivensoorten aan die in het zuidelijke Rhônegebied de beste resultaten geven : Syrah, Grenache en Mourvèdre. 43 ha verdeeld over 48 verschillende percelen, biodynamisch bewerkt en verwerkt. Daarnaast wist hij nog tal van oude wijngaarden te ontdekken, ze te restaureren en een nieuw leven te geven (Ouwingerd-reeks). En net zoals in de tijd van Terroir al Limit, gaf hij de wijnen eigenheid en voorzag hij ze van zijn eigen handtekening, die van verfijning.
De Swartlandregio strekt zich uit ten noorden van Kaapstad, tussen Durbanville en Piketberg, naar het binnenland toe vanaf de Atlantische Oceaan, met Malmesbury in het midden ervan. De regio heeft een heel stabiel klimaat, waardoor elk jaar een heel consequente kwaliteit kan bereikt worden. Alle druiven zijn afkomstig van wijngaarden die niet geïrrigeerd worden, gelegen in de regio Swartland.Eben Sadie is een wijnfilosoof in vele opzichten. Hierdoor gebruikt hij vele oude technieken in combinatie met experimenten.
Zo fermenteert hij gedeeltes van zijn wijn in grote betonnen ‘eieren’, Stöckinger-foeders, amforen en gebruikt hij houten vaten die niet getoast zijn. Ook is hij een experiment begonnen met het fermenteren in kruiken die gemaakt zijn van de grond rondom het wijnhuis en die tijdens de fermentatie begraven worden. Deze techniek is al zeer oud en stamt uit het Balkangebied.
Wijn Trivia
🍷 Genoten van deze wijnweetjes? Deel je nieuwe kennis met andere wijnliefhebbers!
Ontdek Wijn Trivia
Log in om interessante feiten over deze wijn te ontdekken en je kennis te vergroten.
Meld je aan