2024 Sadie Family Skerpioen

De fles/label kan afwijken van de afbeelding

Op voorraad

10 items beschikbaar

🚚 Bestel vandaag en je bestelling wordt morgen verzonden

Omschrijving

chevron-down

Skerpioen is een wijn van een zeer unieke locatie halverwege Dwarskersbos en Elands Bay aan de westkust. Een van de meest verbazingwekkende aspecten van deze locatie is het feit dat de bodem kalkhoudend is. Daarnaast is het een van de koelste delen van de Swartland regio, gelegen op slechts 2km van de Atlantische Oceaan, maar het is ook een zeer droog gebied met een gemiddelde regenval van ongeveer 300mm per jaar. Op deze plek staan enkele van de hevigste zuidoostenwinden en de oude wijnstokken zien er bijna mishandeld uit na jarenlang door de wind en het waaiende zand te zijn geteisterd.

De Skerpioen is een blend van Chenin Blanc / Steen (South African synonym), Palomino / Vaalblaar (South African synonym). Na de oogst worden de druiven in een koelruimte geplaatst om de temperatuur te verlagen, want de gemiddelde temperaturen zijn vaak 35 graden of meer - en het persen van warme druiven brengt zijn eigen reeks problemen met zich mee. vervolgens wordt de hele tros geperst, een proces dat ongeveer 3 uur duurt en waarin er een zekere marge is van bezinking van het sap in de opvangtank. Het sap wordt dan overgebracht naar twee oude foudres om te gisten. De natuurlijke gisting kan soms 5 dagen of langer duren. De gisting kan 1 tot 6 maanden duren en soms eindigt ze pas in het volgende voorjaar, wanneer vaak ook de malolactische gisting voltooid is. De wijn blijft de eerste 12 maanden op vat op de gistingsdroesem en we bottelen van de droesem.

De Skerpioen komt in de aroma's naar voren met volumes fruit en limoen-, citrus- en kamillebloemen. De kenmerkende zilte kwaliteiten van deze wijn, de zilte smaak en de mineraliteit zijn opnieuw prominent aanwezig. Het zoutgehalte van deze wijn is een schoolvoorbeeld van de ligging en het terroir van deze wijngaard. De tannines zijn stevig en de zuurgraad is fris, en we raden aan om snel oesters te gaan kopen! Deze wijn is in een vroeg stadium beter te beoordelen dan de meeste andere wijnen van Sadie.

WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.

Specificaties

chevron-down
Verpakking opmerking Doos
Wijnsoort Wit
Land Zuid-Afrika
Regio Western Cape
Appellatie Swartland
Wijnhuis Sadie Family
Druif Chenin Blanc, Palomino
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2024
Drinken vanaf 2026
Drinken tot 2041
Alcohol % 13.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 94
James Suckling rating 95
Smaakprofiel Aards, Boers, Donker fruit, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol
Drink momenten Barbecue, Met vrienden, Open haard

Professionele Recensies

chevron-down

Parker

94

James Suckling

95

Wijnhuis

chevron-down

Eben Sadie is na jaren werk in Priorat en de oprichting van Terroir al Limit, teruggekeerd naar zijn roots. Om het in zijn eigen woorden te zeggen: "Een wijnmaker moet in zijn streek van herkomst wijnen maken. Daar waar hij terroir het beste zou moeten kennen." De wijnwereld kent een aantal helden, en Eben Sadie is daar één van.

Eben studeerde af als oenoloog te Elsenburg (Zuid-Afrika). Daar raakte hij geïntegreerd door de wijnstok: een plant die zoveel diversiteit biedt, 5000 variëteiten over de hele wereld. Sadie reisde gedurende 8 jaar de wereld rond en werkte zowel in bedrijven die jaarlijks 6 miljoen liter wijn maken als in bedrijven die maar 6 vaten produceren. Hij kwam terecht in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Oregon en Californië, om uiteindelijk naar zijn vaderland Zuid-Afrika terug te keren. Daar wordt hij nu gerekend tot de nieuwe garde wijnmakers die de Nieuwe Wereld een betere reputatie willen bezorgen.

Hij vestigde zich in Swartland (1999), een nieuwe wijnregio voor Zuid-Afrika. Tegelijk brak hij resoluut met de gewoonte in de Nieuwe Wereld om wijnen van één enkele druivensoort te maken: hij koos voor blends van complementaire druivensoorten. De reden daarvoor baseerde hij op een nuchtere analyse: "Overal in de wereld worden wijnen van verschillende druivensoorten gemaakt in een mediterraan, zuidelijk klimaat, terwijl de wijnen van één enkele druivensoort vooral voorkomen in een continentaal, meer noordelijk klimaat.

De meeste landen genieten daar van een mediterraan klimaat, maar toch begon men er wijnen van één druivensoort te maken: van Cabernet Sauvignon, van Merlot, van Chardonnay enzovoort. Dat had in het begin succes, omdat het nieuw was en omdat de druivensoort sterk op de voorgrond werd geplaatst. Maar echt grote wijnen maak je daar niet mee. Het gevolg is dat de Nieuwe Wereld goed scoort in de lagere prijsklassen, maar niet gezien wordt als een leverancier van grote wijnen. Dat wil ik veranderen."

Sadie zette zijn visie meteen om in de praktijk. Hij plantte de druivensoorten aan die in het zuidelijke Rhônegebied de beste resultaten geven : Syrah, Grenache en Mourvèdre. 43 ha verdeeld over 48 verschillende percelen, biodynamisch bewerkt en verwerkt. Daarnaast wist hij nog tal van oude wijngaarden te ontdekken, ze te restaureren en een nieuw leven te geven (Ouwingerd-reeks). En net zoals in de tijd van Terroir al Limit, gaf hij de wijnen eigenheid en voorzag hij ze van zijn eigen handtekening, die van verfijning.

De Swartlandregio strekt zich uit ten noorden van Kaapstad, tussen Durbanville en Piketberg, naar het binnenland toe vanaf de Atlantische Oceaan, met Malmesbury in het midden ervan. De regio heeft een heel stabiel klimaat, waardoor elk jaar een heel consequente kwaliteit kan bereikt worden. Alle druiven zijn afkomstig van wijngaarden die niet geïrrigeerd worden, gelegen in de regio Swartland.Eben Sadie is een wijnfilosoof in vele opzichten. Hierdoor gebruikt hij vele oude technieken in combinatie met experimenten.

Zo fermenteert hij gedeeltes van zijn wijn in grote betonnen ‘eieren’, Stöckinger-foeders, amforen en gebruikt hij houten vaten die niet getoast zijn. Ook is hij een experiment begonnen met het fermenteren in kruiken die gemaakt zijn van de grond rondom het wijnhuis en die tijdens de fermentatie begraven worden. Deze techniek is al zeer oud en stamt uit het Balkangebied.

Bijlagen

chevron-down