2024 Colección de Toneles Centenarios Luis XIV Brisat

Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2024 |
Druif | , |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2025 - 2028 |
- Koop 6 voor 15,95 13,18 en bespaar 11%
Op voorraad
53 items beschikbaar
Omschrijving
Het bedrijf “Colección de Toneles Centenarios” is ontstaan uit een buitengewone schat: de vatkamer van de Ferrero-wijnmakerijen, een oude wijnproducerende wijnmakerij in Alicante, gelegen in de stad Cañada, Alicante. De Luis XIV Oranje heeft als oorsprongsbenaming Alicante en is een wijn gemaakt van de druif historische variëteit Mersseguera uit Alicante (100%). Er zijn slechts 1.650 flessen van gemaakt. De druiven komen van een oude wijngaard gelegen op 540 meter boven zeeniveau.. De druiven heeft 3 maanden lang een maceratie van hele druiventrossen gehad. Marketing bureaus zijn vaak in staat een idee te geven dat er weer iets totaal nieuws is zoals ook het geval is met Orange wijnen maar dit is totale onzin. Deze Orange wijn komt voort uit een eeuwenoude de traditie van de oude "Brisado Wijnen" uit Alicante. De reden dat we het nu een Orange wijn geven is omdat tijdens de fermentatie in tegenstelling tot een witte wijn dat de most contact heeft met de schillen en stelene n dit geeft het zijn extra zuurgraad en frisheid, evenals zijn eigenaardige oranje kleur. Dus niets anders als een witte wijn gemaakt volgens de principes van een rode wijn Ook deze geweldige wijn is gemaakt volgens de principes van minimale tussenkomst, zonder toevoegingen tot het moment van bottelen.
De Luis XIV Brisat heeft een intens gele kleur, met oranje reflecties. In de neus is de wijn intens, met bloemige en fruitige sensaties die doen denken aan een mediterrane tuin. In de mond heeft het een goede spanning, met fijnkorrelige tannines en zeer aanhoudende aroma's. Het is een zeer intense witte wijn, die perfect past bij rijstgerechten op basis van vlees of vis maar ook bij verschillende stoofschotels en tapas met zeevruchten. Deze witte wijn heeft meer pit en structuur dus blijft ook prima overeind bij spicy gerechten of vis of wit vlees met wat vettigere sauzen. Uniek en heerlijk.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Alicante |
Wijnhuis | Colección de Toneles Centenarios |
Druif | Monastrell, Mourvedre |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2024 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2028 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Nee |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Parker rating | 91 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Donker fruit, Droog, Fruitig |
Drink momenten | Barbecue, Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Voor alledag |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 91
Reviewed by:
Luis Gutiérrez
Release Price:
$35
Drink Date:
2024 - 2027
The white 2023 Luis XIV Brisat was produced with 60% Merseguera, 30% Verdil and 10% Moscatel de Alejandría following the old tradition of fermenting the whites with skins (called "brisat" locally). It has a slightly deeper color, a shy nose and a clean but not so expressive palate with some balsamic and herbal flavors in the finish and a dry sensation. It has contained ripeness, only 11.4% alcohol and moderate acidity (it went through malolactic fermentation). 2,400 bottles produced. It was bottled in March 2024.
Colección de Toneles Centenarios keeps adding table wines to their portfolio—two whites this time—and bottling small quantities of old Fondillón. They are in the process of getting biodynamic certification, and the vineyards have been organic since 2011; but for now, the wines don't carry any certification. It's a very interesting project with focus and a limited production of around 45,000 bottles per year, including 18,000 bottles of vermouth.
Published: Jan 09, 2025
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Het bedrijf Colección de Toneles Centenarios is ontstaan uit een buitengewone schat: de vatenkamer van de Ferrero-wijnmakerijen, een oude wijnproducerende wijnmakerij in Alicante, gelegen in de stad Cañada, Alicante. Men vond daar 25 oude vaten die meer dan 60 jaar in de vergetelheid zijn geraakt. De vaten bevatte extreem oude en ook extreem dure wijnen.
De familie heeft nog steeds 25 hectare wijngaarden, waarvan ze de productie van wijnen hervatten die bestemd zijn om Fondillón te produceren. Fondillon is een geheel aparte categorie wijn en is een zoete, niet gedestilleerde wijn die wordt gemaakt van extra rijpe Monastrell-druiven die later worden geoogst dan normaal, voordat ze worden geperst, gefermenteerd met de schillen en dan gedurende ten minste tien jaar gerijpt in eikenhouten vaten. Het bevindt zich in tussen een sherry en een port maar belangrijk element is dat de wijn NIET versterkt is dus het zijn puur de druiven.
De Fondillón komt uit de regio Alicante en heeft dus op natuurlijke wijze zijn hoge alcoholgehalte bereikt en behoren tot een van de belangrijkste historische wijnen van Europa. Het mag alleen worden gemaakt met 100% Monastrell-druif uit Alicante. Die hoge natuurlijke alcohol wordt bereikt door het rijpen van de druiven aan de wijnstok zelf, die zowel het hoogste niveau van aroma's als smaken van de Monastrell-druif bevordert, die tijdens het fermentatie- en verouderingsproces door het solera-systeem. Door dit systeem wordt bij het bottelen een deel van elk vat naar het volgende getapt, waardoor het verval wordt gevuld met oude wijn van de beste selectie van Monastrell-druif, de belangrijkste variëteit van Alicante. De productie en veroudering gebeurt met alle zorg en aandacht die een nobele wijn vereist.
De Fondillón werd geboren in de voormalige boomgaard van de stad Alicante en verspreidde zich later naar het aangrenzende gebied van Vinalopó waar het momenteel produceert. Het was een van de meest prestigieuze wijnen ter wereld totdat de phylloxera-crisis en industrialisatie leidden tot het verdwijnen van een groot aantal wijnmakerijen. Nu komt deze wijn gelukkig weer helemaal terug en zijn er een aantal hoogstaande wijnbedrijven die deze prachtige wijn leveren waarbij Colección de Toneles Centenarios wel zeer tot de top behoort. Zeker met hun Fondillón Luis XIV van meer dan 60 jaar oud maar ook de 25-jarige uitvoering zijn zeer fraai met internationaal zeer hoge beoordelingen. Prijzige wijnen zeker gezien de zeer lange rijping maar eigenlijk maar een fractie in vergelijk tot sommiuge Sauternes.
De 4 kenmerken van Fondillón:
- Denomination of Origin Alicante
- Monastrell druif
- Minimum van 10 jaar rijping en veroudering in eiken vaten
- Minimum van 16º of naturlijk alcohol, nooit toegevoegde alcohol
Daar de druiven aan de struiken blijven hangen om zo in te drogen (zoals bijv in Puglia wordt gedaan bij Primitvo en is daar genaamd appassimento maar is feitelijk ook qua principe gelijk met een Amarone) geldt ook dat het weer mee moet werken. Als de herfst vroeg intreedt en de regens komen kan de druif niet de suikers opbouwen om zo de minimale natuurlijke 16% aan alocohol te creeren dus deze wijnen kunnen altijd maar in de goede jaren worden gemaakt en ieder jaar opzich is het weer de vraag of het gaat lukken. De uiteindelijke wijn is altijd een Non Vintage en de vaten bevatten dus de blend van diverse jaren.
Het bedrijf “Colección de Toneles Centenarios” is ontstaan uit een buitengewone schat: de vatkamer van de Ferrero-wijnmakerijen, een oude wijnproducerende wijnmakerij in Alicante, gelegen in de stad Cañada, Alicante. De Luis XIV Oranje heeft als oorsprongsbenaming Alicante en is een wijn gemaakt van de druif historische variëteit Mersseguera uit Alicante (100%). Er zijn slechts 1.650 flessen van gemaakt. De druiven komen van een oude wijngaard gelegen op 540 meter boven zeeniveau.. De druiven heeft 3 maanden lang een maceratie van hele druiventrossen gehad. Marketing bureaus zijn vaak in staat een idee te geven dat er weer iets totaal nieuws is zoals ook het geval is met Orange wijnen maar dit is totale onzin. Deze Orange wijn komt voort uit een eeuwenoude de traditie van de oude "Brisado Wijnen" uit Alicante. De reden dat we het nu een Orange wijn geven is omdat tijdens de fermentatie in tegenstelling tot een witte wijn dat de most contact heeft met de schillen en stelene n dit geeft het zijn extra zuurgraad en frisheid, evenals zijn eigenaardige oranje kleur. Dus niets anders als een witte wijn gemaakt volgens de principes van een rode wijn Ook deze geweldige wijn is gemaakt volgens de principes van minimale tussenkomst, zonder toevoegingen tot het moment van bottelen.
De Luis XIV Brisat heeft een intens gele kleur, met oranje reflecties. In de neus is de wijn intens, met bloemige en fruitige sensaties die doen denken aan een mediterrane tuin. In de mond heeft het een goede spanning, met fijnkorrelige tannines en zeer aanhoudende aroma's. Het is een zeer intense witte wijn, die perfect past bij rijstgerechten op basis van vlees of vis maar ook bij verschillende stoofschotels en tapas met zeevruchten. Deze witte wijn heeft meer pit en structuur dus blijft ook prima overeind bij spicy gerechten of vis of wit vlees met wat vettigere sauzen. Uniek en heerlijk.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Alicante |
Wijnhuis | Colección de Toneles Centenarios |
Druif | Monastrell, Mourvedre |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2024 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2028 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Nee |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Parker rating | 91 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Donker fruit, Droog, Fruitig |
Drink momenten | Barbecue, Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Voor alledag |
Parker
The Wine Advocate
RP 91
Reviewed by:
Luis Gutiérrez
Release Price:
$35
Drink Date:
2024 - 2027
The white 2023 Luis XIV Brisat was produced with 60% Merseguera, 30% Verdil and 10% Moscatel de Alejandría following the old tradition of fermenting the whites with skins (called "brisat" locally). It has a slightly deeper color, a shy nose and a clean but not so expressive palate with some balsamic and herbal flavors in the finish and a dry sensation. It has contained ripeness, only 11.4% alcohol and moderate acidity (it went through malolactic fermentation). 2,400 bottles produced. It was bottled in March 2024.
Colección de Toneles Centenarios keeps adding table wines to their portfolio—two whites this time—and bottling small quantities of old Fondillón. They are in the process of getting biodynamic certification, and the vineyards have been organic since 2011; but for now, the wines don't carry any certification. It's a very interesting project with focus and a limited production of around 45,000 bottles per year, including 18,000 bottles of vermouth.
Published: Jan 09, 2025
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Het bedrijf Colección de Toneles Centenarios is ontstaan uit een buitengewone schat: de vatenkamer van de Ferrero-wijnmakerijen, een oude wijnproducerende wijnmakerij in Alicante, gelegen in de stad Cañada, Alicante. Men vond daar 25 oude vaten die meer dan 60 jaar in de vergetelheid zijn geraakt. De vaten bevatte extreem oude en ook extreem dure wijnen.
De familie heeft nog steeds 25 hectare wijngaarden, waarvan ze de productie van wijnen hervatten die bestemd zijn om Fondillón te produceren. Fondillon is een geheel aparte categorie wijn en is een zoete, niet gedestilleerde wijn die wordt gemaakt van extra rijpe Monastrell-druiven die later worden geoogst dan normaal, voordat ze worden geperst, gefermenteerd met de schillen en dan gedurende ten minste tien jaar gerijpt in eikenhouten vaten. Het bevindt zich in tussen een sherry en een port maar belangrijk element is dat de wijn NIET versterkt is dus het zijn puur de druiven.
De Fondillón komt uit de regio Alicante en heeft dus op natuurlijke wijze zijn hoge alcoholgehalte bereikt en behoren tot een van de belangrijkste historische wijnen van Europa. Het mag alleen worden gemaakt met 100% Monastrell-druif uit Alicante. Die hoge natuurlijke alcohol wordt bereikt door het rijpen van de druiven aan de wijnstok zelf, die zowel het hoogste niveau van aroma's als smaken van de Monastrell-druif bevordert, die tijdens het fermentatie- en verouderingsproces door het solera-systeem. Door dit systeem wordt bij het bottelen een deel van elk vat naar het volgende getapt, waardoor het verval wordt gevuld met oude wijn van de beste selectie van Monastrell-druif, de belangrijkste variëteit van Alicante. De productie en veroudering gebeurt met alle zorg en aandacht die een nobele wijn vereist.
De Fondillón werd geboren in de voormalige boomgaard van de stad Alicante en verspreidde zich later naar het aangrenzende gebied van Vinalopó waar het momenteel produceert. Het was een van de meest prestigieuze wijnen ter wereld totdat de phylloxera-crisis en industrialisatie leidden tot het verdwijnen van een groot aantal wijnmakerijen. Nu komt deze wijn gelukkig weer helemaal terug en zijn er een aantal hoogstaande wijnbedrijven die deze prachtige wijn leveren waarbij Colección de Toneles Centenarios wel zeer tot de top behoort. Zeker met hun Fondillón Luis XIV van meer dan 60 jaar oud maar ook de 25-jarige uitvoering zijn zeer fraai met internationaal zeer hoge beoordelingen. Prijzige wijnen zeker gezien de zeer lange rijping maar eigenlijk maar een fractie in vergelijk tot sommiuge Sauternes.
De 4 kenmerken van Fondillón:
- Denomination of Origin Alicante
- Monastrell druif
- Minimum van 10 jaar rijping en veroudering in eiken vaten
- Minimum van 16º of naturlijk alcohol, nooit toegevoegde alcohol
Daar de druiven aan de struiken blijven hangen om zo in te drogen (zoals bijv in Puglia wordt gedaan bij Primitvo en is daar genaamd appassimento maar is feitelijk ook qua principe gelijk met een Amarone) geldt ook dat het weer mee moet werken. Als de herfst vroeg intreedt en de regens komen kan de druif niet de suikers opbouwen om zo de minimale natuurlijke 16% aan alocohol te creeren dus deze wijnen kunnen altijd maar in de goede jaren worden gemaakt en ieder jaar opzich is het weer de vraag of het gaat lukken. De uiteindelijke wijn is altijd een Non Vintage en de vaten bevatten dus de blend van diverse jaren.