2024 Château Latour-Martillac Pessac-Léognan Blanc

De fles/label kan afwijken van de afbeelding

Op voorraad

6 items beschikbaar

Nabestelling mogelijk
🚚 Bestellingen geplaatst vóór 15:00 worden vandaag verzonden

Omschrijving

chevron-down

EN PRIMEUR KORTING GELDIG TOT 1/12/2026- LEVERING VOORJAAR 2027

De geschiedenis van Château Latour-Martillac

Château Latour-Martillac ligt in het hart van de appellatie Pessac-Léognan en behoort tot de selecte groep Grands Crus Classés de Graves sinds 1953. Het domein is eigendom van de familie Kressmann sinds het einde van de 19e eeuw. Jean Kressmann, pionier van witte wijnproductie in de Graves, speelde een sleutelrol in het opbouwen van de reputatie van het château. Vandaag de dag combineren de huidige generaties traditie met moderne oenologische inzichten om wijnen te maken met expressie, structuur en een lange levensduur.

Ligging, klimaat en terroir in Pessac-Léognan

De wijngaarden van Château Latour-Martillac bevinden zich in Martillac, ten zuiden van Bordeaux. De witte druivenrassen staan aangeplant op grindrijke bodems met klei en kalk, ideaal voor Sauvignon Blanc en Sémillon. Het klimaat is oceaan-invloedrijk met milde winters en warme zomers. De wijnstokken profiteren van goede ventilatie, voldoende zonuren en een gematigd groeiseizoen dat zorgt voor langzame, gelijkmatige rijping van de druiven.

Druivenrassen en oogst van Latour-Martillac Blanc 2024

De blend van de 2024 bestaat uit 60% Sauvignon Blanc en 40% Sémillon. De oogst vond plaats van 4 tot 19 september, na een groeiseizoen met afwisselend warme en natte periodes. De druiven bereikten een optimale rijpheid dankzij de koele zomertemperaturen en de verlate maar homogene véraison. Ondanks de regen tijdens de oogst, kon men dankzij nauwkeurige timing en zorgvuldige selectie gezonde trossen plukken met uitgesproken aromatische expressie.

Vinificatie en rijping op eikenhouten vaten

De fermentatie en rijping vonden plaats op Franse eikenhouten vaten, waarvan 20% nieuw. Deze rijping zorgt voor structuur en diepte zonder het frisse karakter van de wijn te overheersen. De opbrengst bedroeg 52 hectoliter per hectare. De wijn wordt gedurende enkele maanden opgevoed op zijn fijne lie, wat hem extra romigheid en complexiteit geeft.

Kleur, geur en smaak van Château Latour-Martillac Blanc 2024

De wijn heeft een heldere, lichtgele kleur met groene reflecties. In de neus is hij aromatisch met aroma’s van nectarine, abrikoos en subtiele citrusinvloeden, zoals roze grapefruit. Op het gehemelte is de wijn luchtig en precies, met een zachte textuur en een levendige zuurgraad. De finale is mineraal, licht ziltig en langdurig – kenmerken die deze witte Bordeaux uitermate geschikt maken voor gastronomische toepassingen.

Ratings: 94-96 Alexandre Ma, 93-94 James Suckling, 93 Jane Anson, 93 Decanter, 92-94 Vinous (N. Martin), 91-93 Vinous (A. Galloni), 91-93 The Wine Independent (L. Perrotti-Brown), 91 Falstaff Magazine, 90-92 Jeb Dunnuck

Wijnen van Latour-Martillac Blanc online bestellen?

De 2024 Château Latour-Martillac Blanc ligt opgeslagen in ons geconditioneerde Wine Warehouse. Als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak een mooie korting. Deze korting ziet u direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. Wij zijn gevestigd in Dordrecht, gelegen vlak naast de A16 met volop gratis parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.

Indien beschikbaar vindt u de officiële factsheet van deze wijn als bijlage op de productpagina. De integrale reviews van internationale wijnjournalisten zoals Parker, Suckling en Vinous kunt u eenvoudig raadplegen via de links naast de afbeelding. Deze dienst is gratis voor klanten van Grandcruwijnen.

Advies nodig bij het kiezen van de juiste wijn bij uw gerecht? Klik hier voor onze exclusieve Sommelier. Gratis beschikbaar voor klanten van Grandcruwijnen.

Wijn-spijs combinaties met Château Latour-Martillac Blanc 2024

  • Oesters met citroen en zeekraal – het ziltige en minerale karakter van de wijn sluit aan bij de frisheid van de schaaldieren.
  • Gegrilde zeebaars met venkel en sinaasappel – de citrusaroma’s in de wijn versterken de verfijnde smaken van het gerecht.
  • Kipfilet in romige dragon-mosterdsaus – de romigheid van de saus vindt balans in de levendige zuren van de wijn.
  • Pasta met groene asperges en Parmezaan – een harmonieuze combinatie van frisheid, bitterheid en ziltigheid.
  • Ravioli gevuld met kreeft en saffraanroom – een rijke, aromatische pairing met textuur en finesse.
  • Salade met gerookte eendenborst, appel en walnoten – de zoet-zure en nootachtige elementen worden mooi gedragen door de frisheid van de wijn.

Specificaties

chevron-down
Beschikbaar per 1 mrt. 2026
Wijnsoort Wit
Land Frankrijk
Regio Bordeaux
Appellatie Pessac-Léognan
Wijnhuis Chateau Latour-Martillac
Druif Sauvignon Blanc, Semillon
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2024
Drinken vanaf 2028
Drinken tot 2045
Alcohol % 13.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Aanbieding En Primeur
James Suckling rating 94
Vinous rating 93
Smaakprofiel Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Strak, Vol, Wit fruit
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe

Professionele Recensies

chevron-down

James Suckling

94

Vinous

93

94/100

R

Wijnhuis

chevron-down

Het landgoed dankt zijn naam aan de toren die op de binnenplaats van het kasteel staat. Het is het overblijfsel van een fort dat in de 12e eeuw werd gebouwd door de voorouders van Montesquieu. In die tijd had het fort een strategische positie en controleerde het de weg die Bordeaux met Toulouse verbond. De stenen van het fort werden aan het eind van de 18e eeuw gebruikt om het huidige kasteel te bouwen.

In 1871 trok het domein de aandacht van Edouard Kressmann, die net zijn handelshuis in Bordeaux had opgericht. Hij werd verleid door de kwaliteit van de witte wijnen. Alfred Kressmann, de oudste zoon van Edouard, kocht het landgoed uiteindelijk in 1930. Hij veranderde de naam in Château Latour-Martillac. Vandaag zetten de kinderen van Jean Kressmann de familietraditie voort, met Tristan en Loïc, de twee jongste zonen, belast met de algemene leiding. Met de hulp van de beste oenologen van Bordeaux halen zij jaar na jaar het beste uit dit authentieke “terroir de Graves”.

Bijlagen

chevron-down