2023 Rafael Palacios Louro do Bolo

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | |
Appellatie | Valdeorras (Appellatie) |
Wijnhuis | |
Jaar | 2023 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2024 - 2027 |
Niet op voorraad
Momenteel niet beschikbaar
Stuur mij een e-mail als dit product terug is in voorraad
Omschrijving
Deze wijn, genoemd naar zijn druif, wordt vrijwel uitsluitend gemaakt in en rond Spaans Galicië. En dan vooral in Valdeorras. Ronde, volle smaak, milde houttonen, zachte zuren, wat kruidigheid en een aangename melange van rijpe citrusvruchten met wit fruit. Fris exotisch citrusfruit met toetsen van szechuanpeper en bloemen. In de mond ervaren we goed geïntegreerde rijpe zuren, een charmante molligheid, een rijk en gevuld midden, met in de retro een discrete exotische toets. Het geheel wordt omhuld door een onopvallend jasje van de foederrijping met minerale karaktertrekken Zijn affiniteit met hout maakt de wijn een uitstekend alternatief voor wie Chardonnay moe is. Rafael zegt zelf trouwens dat hij de Spaanse Grüner Veltliner maakt !!
Valdeorras is ƩƩn van de kleinere en minder bekende wijngebieden van Spanje. Het ligt in Galiciƫ in het noordwesten van het land, tussen de al bekendere D.O.s van Rias Baixas en Bierzo. De wijngaarden van deze wijn liggen op een hoogte van 600 tot 720 meter en bestaan voornamelijk uit zandgronden. Valdeorras, letterlijk dal van goud, kent een continentaal klimaat. Omdat het zo'n 150 kilometer landinwaarts ligt is de invloed van de Atlantische Oceaan een stuk minder dan in andere delen van Galiciƫ.
Rafael Palacios is de jongste broer van Alvaro Palacios, die vooral bekend werd om zijn project in de Priorat. De familie Palacios heeft al sinds jaar en dag de bekende Palacios-Remondo bodega in het Riojastadje Alfaro (Rioja Baja), waar Alvaro vertrok richting Priorat eind jaren 80. Rafa is de jongste van 9 broers en zussen en werkte als oenoloog op het familiedomein in Rioja. Hij legde zich vooral toe op het perfectioneren van de witte wijn PlƔcet en kreeg zo de smaak te pakken om witte topwijnen te maken in Spanje.
Na een stage te hebben gelopen in Valdeorras in Galicia, was hij overtuigd dat het hier zou zijn dat hij zijn grote witte wijn zou maken met Godello, de typische witte druif uit deze regio. Hij liet alles achter eind 2003, en in een paar maanden tijd zocht en kocht hij de oudste wijngaarden Godello in de hoogste vallei van Valdeorras, de Valle del Bibei. Hij zocht vooral naar de hoogst gelegen, moeilijkst toegankelijke en kleinste rendement voortbrengende wijngaarden, waar de dorpelingen niet meer in geïnteresseerd waren omdat deze te veel werk met zich meebrachten en te weinig opbrengsten. Hij slaagde er in korte tijd in om 12 ha aan te kopen, huurde in de buurt een grote garage en kelder voor de vinificatie, en in 2004 maakte hij reeds zijn eerste As Sortes. Zijn 2de wijn, de Louro volgde één jaar later en sedert 2011 is er de basiswijn Bolo.
Deze wijn sloeg dadelijk in als een bom en in korte tijd kregen zijn wijnen in binnen- en buitenland een ware cultstatus. Intussen gebruikt hij ook kleine hoeveelheden Treixadura en denkt hij reeds verder om nog beter te doen. De bouw van de bodega zelf is volledig ondergeschikt aan het verwerven van de beste wijngaarden en het maken van de beste witte wijn, maar in 2011 zijn ook daarvoor de plannen voldoende gerijpt. Rafael zelf noemt de Godello de long van zijn wijnen; het is een glycerische cƩpage, met bijzonder weinig aroma's. Niettemin is deze druif op grote hoogtes in staat tot ware topprestaties met een fraƮcheur die ongezien is. Godello heeft van nature hoge tartraatzuren wat een goede evolutie in de tijd waarborgt. De Treixadura is vergelijkbaar met de Godello, maar heeft meer aromatische capaciteiten. Intussen heeft Rafa 21 ha in eigendom, waarvan bijna 20 ha Godello en iets meer dan 1 ha Treixadura. Verder controleert hij nog 8 ha Godello. Al de percelen worden biologisch bewerkt. Zijn beste percelen: Sorte O Soro, Sorte Antiga en Os Canieros doet hij volledig in biodynamie.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Galicia |
Appellatie | Valdeorras (Appellatie) |
Wijnhuis | Rafael Palacios |
Druif | Godello |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2027 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
Vinous rating | 93 |
Smaakprofiel | Droog, Fris, Fruitig, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag |
Professionele Recensies
Parker
Rating
93
Release Price
$23
Drink Date
2020 - 2025
Reviewed by
Luis GutiƩrrez
Issue Date
18th Jun 2020
Source
June 2020 Week 3, The Wine Advocate
The 2019 Louro comes from a vintage that Rafa Palacios compares with 2011, 2012, 2014 and 2016, the best vintages for him. The vines are on sandy granite soils, but there are some vineyards where there's a little more clay, and the vines are worked organically. It fermented in 3,500-liter oak foudres, where the wine matured with lees for four months. It always has a small percentage of Treixadura, around 4% this year, and in 2019, it reached 14% alcohol, so it's not a shy wine. It might seem incredible, but Treixadura is a very aromatic and balsamic grape and that small percentage is clearly noticeable in the aromatics, which gives Louro a very different profile from the AS Sortes, with a more herbal and balsamic touch. But Palacios tells me that's the freshness of the year (Godello can also be herbal), as they have regrafted a lot of Treixadura. In 2019, there is less Treixadura than in previous years, and there's only one hectare of Treixadura left in his vineyards. The wine does have very good freshness, plus a very salty finish and the granite sensation that gives it an electric touch, complex, powerful and with a profile of a serious wine with very little bitterness; Palacios says it reminds him of the 2005 As Sortes. This has to be one of the best vintages of Louro, a clear step up from previous vintages. 180,000 bottles produced. It was bottled between April and May 2020 from a single master blend.
Rafa Palacios was hit by frost in 2017, so he couldn't produce the single-vineyard bottlings, Sorte Antiga and O Soro, and the 2018s were not ready. So, I only had a couple of wines to taste this time. He now has 28 separate plots that make up 24.5 hectares of vineyards and produces around 300,000 bottles.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
Country: Spain
Winnery: Rafael Palacios
Production area: DO Valdeorras / D.O.P.
Color: bright straw.
Aroma: ripe fruit, fragrant herbs, fine lees, sweet spices.
Boca: full-bodied, rich, long, good acidity.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Rafa Palacios is dƩ witte wijnmaker van Spanje. In nauwelijks 1 decennium heeft hij zich op de kaart gezet als de specialist van witte topwijnen. Zijn invloed was gigantisch. Op dit moment is Godello ƩƩn van Spanjes meest populaire witte druivenrassen en zitten al de bekende oenologen in Valdeorras met een eigen project.
Rafael Palacios is de jongste broer van Alvaro Palacios, die vooral bekend werd om zijn project in de Priorat. De familie Palacios heeft al sinds jaar en dag de bekende Palacios-Remondo bodega in het stadje Alfaro (Rioja Baja), waar Alvaro vertrok richting Priorat eind jaren 80. Rafa is de jongste van negen broers en zussen en werkte als oenoloog op het familiedomein in Rioja. Hij legde zich vooral toe op het perfectioneren van de witte wijn PlƔcet en kreeg zo de smaak te pakken om witte topwijnen te maken in Spanje.
Na een stage in Valdeorras in Galicia was hij overtuigd dat het hier zou zijn dat hij zijn grote witte wijn zou maken met Godello, de typische witte druif uit deze regio. Hij liet alles achter eind 2003 en in een paar maanden tijd zocht en kocht hij de oudste wijngaarden Godello in de hoogste vallei van Valdeorras, Valle del Bibei. Hij zocht vooral naar de hoogst gelegen, moeilijkst toegankelijke en kleinste rendement voortbrengende wijngaarden waar de dorpelingen niet meer in geĆÆnteresseerd waren omdat die te veel werk met zich meebrachten en te weinig opbrengsten. Hij slaagde er in korte tijd in om 12 ha aan te kopen, huurde in de buurt een grote garage en kelder voor de vinificatie, en in 2004 maakte hij reeds zijn eerste As Sortes. Zijn tweede wijn, de Louro, volgde een jaar later.
Deze wijn sloeg dadelijk in als een bom en in korte tijd kregen zijn wijnen in binnen- en buitenland een ware cultstatus. Intussen gebruikt hij ook kleine hoeveelheden Treixadura en denkt hij reeds verder om het nóg beter te doen. De bouw van de bodega is volledig ondergeschikt aan het verwerven van de beste wijngaarden en het maken van de beste witte wijn, maar in 2011 zijn ondertussen ook de bouwplannen voldoende gerijpt en heeft hij een kleine en praktische hal gebouwd met zicht op de wijngaard van Sorte Antiga.
Rafael zelf noemt de Godello de 'long' van zijn wijnen; het is een glycerische cĆ©page, met bijzonder weinig aromaās. Niettemin, op grote hoogte, is deze druif in staat tot ware topprestaties en krijgt hij een fraĆ®cheur die ongezien is. Godello heeft van nature hoge wijnsteenzuren, wat een goede evolutie in de tijd waarborgt. Treixadura is vergelijkbaar met Godello, maar heeft meer aromatische capaciteiten.
Deze wijn, genoemd naar zijn druif, wordt vrijwel uitsluitend gemaakt in en rond Spaans Galicië. En dan vooral in Valdeorras. Ronde, volle smaak, milde houttonen, zachte zuren, wat kruidigheid en een aangename melange van rijpe citrusvruchten met wit fruit. Fris exotisch citrusfruit met toetsen van szechuanpeper en bloemen. In de mond ervaren we goed geïntegreerde rijpe zuren, een charmante molligheid, een rijk en gevuld midden, met in de retro een discrete exotische toets. Het geheel wordt omhuld door een onopvallend jasje van de foederrijping met minerale karaktertrekken Zijn affiniteit met hout maakt de wijn een uitstekend alternatief voor wie Chardonnay moe is. Rafael zegt zelf trouwens dat hij de Spaanse Grüner Veltliner maakt !!
Valdeorras is ƩƩn van de kleinere en minder bekende wijngebieden van Spanje. Het ligt in Galiciƫ in het noordwesten van het land, tussen de al bekendere D.O.s van Rias Baixas en Bierzo. De wijngaarden van deze wijn liggen op een hoogte van 600 tot 720 meter en bestaan voornamelijk uit zandgronden. Valdeorras, letterlijk dal van goud, kent een continentaal klimaat. Omdat het zo'n 150 kilometer landinwaarts ligt is de invloed van de Atlantische Oceaan een stuk minder dan in andere delen van Galiciƫ.
Rafael Palacios is de jongste broer van Alvaro Palacios, die vooral bekend werd om zijn project in de Priorat. De familie Palacios heeft al sinds jaar en dag de bekende Palacios-Remondo bodega in het Riojastadje Alfaro (Rioja Baja), waar Alvaro vertrok richting Priorat eind jaren 80. Rafa is de jongste van 9 broers en zussen en werkte als oenoloog op het familiedomein in Rioja. Hij legde zich vooral toe op het perfectioneren van de witte wijn PlƔcet en kreeg zo de smaak te pakken om witte topwijnen te maken in Spanje.
Na een stage te hebben gelopen in Valdeorras in Galicia, was hij overtuigd dat het hier zou zijn dat hij zijn grote witte wijn zou maken met Godello, de typische witte druif uit deze regio. Hij liet alles achter eind 2003, en in een paar maanden tijd zocht en kocht hij de oudste wijngaarden Godello in de hoogste vallei van Valdeorras, de Valle del Bibei. Hij zocht vooral naar de hoogst gelegen, moeilijkst toegankelijke en kleinste rendement voortbrengende wijngaarden, waar de dorpelingen niet meer in geïnteresseerd waren omdat deze te veel werk met zich meebrachten en te weinig opbrengsten. Hij slaagde er in korte tijd in om 12 ha aan te kopen, huurde in de buurt een grote garage en kelder voor de vinificatie, en in 2004 maakte hij reeds zijn eerste As Sortes. Zijn 2de wijn, de Louro volgde één jaar later en sedert 2011 is er de basiswijn Bolo.
Deze wijn sloeg dadelijk in als een bom en in korte tijd kregen zijn wijnen in binnen- en buitenland een ware cultstatus. Intussen gebruikt hij ook kleine hoeveelheden Treixadura en denkt hij reeds verder om nog beter te doen. De bouw van de bodega zelf is volledig ondergeschikt aan het verwerven van de beste wijngaarden en het maken van de beste witte wijn, maar in 2011 zijn ook daarvoor de plannen voldoende gerijpt. Rafael zelf noemt de Godello de long van zijn wijnen; het is een glycerische cƩpage, met bijzonder weinig aroma's. Niettemin is deze druif op grote hoogtes in staat tot ware topprestaties met een fraƮcheur die ongezien is. Godello heeft van nature hoge tartraatzuren wat een goede evolutie in de tijd waarborgt. De Treixadura is vergelijkbaar met de Godello, maar heeft meer aromatische capaciteiten. Intussen heeft Rafa 21 ha in eigendom, waarvan bijna 20 ha Godello en iets meer dan 1 ha Treixadura. Verder controleert hij nog 8 ha Godello. Al de percelen worden biologisch bewerkt. Zijn beste percelen: Sorte O Soro, Sorte Antiga en Os Canieros doet hij volledig in biodynamie.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Galicia |
Appellatie | Valdeorras (Appellatie) |
Wijnhuis | Rafael Palacios |
Druif | Godello |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2027 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
Vinous rating | 93 |
Smaakprofiel | Droog, Fris, Fruitig, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag |
Parker
Rating
93
Release Price
$23
Drink Date
2020 - 2025
Reviewed by
Luis GutiƩrrez
Issue Date
18th Jun 2020
Source
June 2020 Week 3, The Wine Advocate
The 2019 Louro comes from a vintage that Rafa Palacios compares with 2011, 2012, 2014 and 2016, the best vintages for him. The vines are on sandy granite soils, but there are some vineyards where there's a little more clay, and the vines are worked organically. It fermented in 3,500-liter oak foudres, where the wine matured with lees for four months. It always has a small percentage of Treixadura, around 4% this year, and in 2019, it reached 14% alcohol, so it's not a shy wine. It might seem incredible, but Treixadura is a very aromatic and balsamic grape and that small percentage is clearly noticeable in the aromatics, which gives Louro a very different profile from the AS Sortes, with a more herbal and balsamic touch. But Palacios tells me that's the freshness of the year (Godello can also be herbal), as they have regrafted a lot of Treixadura. In 2019, there is less Treixadura than in previous years, and there's only one hectare of Treixadura left in his vineyards. The wine does have very good freshness, plus a very salty finish and the granite sensation that gives it an electric touch, complex, powerful and with a profile of a serious wine with very little bitterness; Palacios says it reminds him of the 2005 As Sortes. This has to be one of the best vintages of Louro, a clear step up from previous vintages. 180,000 bottles produced. It was bottled between April and May 2020 from a single master blend.
Rafa Palacios was hit by frost in 2017, so he couldn't produce the single-vineyard bottlings, Sorte Antiga and O Soro, and the 2018s were not ready. So, I only had a couple of wines to taste this time. He now has 28 separate plots that make up 24.5 hectares of vineyards and produces around 300,000 bottles.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
Country: Spain
Winnery: Rafael Palacios
Production area: DO Valdeorras / D.O.P.
Color: bright straw.
Aroma: ripe fruit, fragrant herbs, fine lees, sweet spices.
Boca: full-bodied, rich, long, good acidity.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Rafa Palacios is dƩ witte wijnmaker van Spanje. In nauwelijks 1 decennium heeft hij zich op de kaart gezet als de specialist van witte topwijnen. Zijn invloed was gigantisch. Op dit moment is Godello ƩƩn van Spanjes meest populaire witte druivenrassen en zitten al de bekende oenologen in Valdeorras met een eigen project.
Rafael Palacios is de jongste broer van Alvaro Palacios, die vooral bekend werd om zijn project in de Priorat. De familie Palacios heeft al sinds jaar en dag de bekende Palacios-Remondo bodega in het stadje Alfaro (Rioja Baja), waar Alvaro vertrok richting Priorat eind jaren 80. Rafa is de jongste van negen broers en zussen en werkte als oenoloog op het familiedomein in Rioja. Hij legde zich vooral toe op het perfectioneren van de witte wijn PlƔcet en kreeg zo de smaak te pakken om witte topwijnen te maken in Spanje.
Na een stage in Valdeorras in Galicia was hij overtuigd dat het hier zou zijn dat hij zijn grote witte wijn zou maken met Godello, de typische witte druif uit deze regio. Hij liet alles achter eind 2003 en in een paar maanden tijd zocht en kocht hij de oudste wijngaarden Godello in de hoogste vallei van Valdeorras, Valle del Bibei. Hij zocht vooral naar de hoogst gelegen, moeilijkst toegankelijke en kleinste rendement voortbrengende wijngaarden waar de dorpelingen niet meer in geĆÆnteresseerd waren omdat die te veel werk met zich meebrachten en te weinig opbrengsten. Hij slaagde er in korte tijd in om 12 ha aan te kopen, huurde in de buurt een grote garage en kelder voor de vinificatie, en in 2004 maakte hij reeds zijn eerste As Sortes. Zijn tweede wijn, de Louro, volgde een jaar later.
Deze wijn sloeg dadelijk in als een bom en in korte tijd kregen zijn wijnen in binnen- en buitenland een ware cultstatus. Intussen gebruikt hij ook kleine hoeveelheden Treixadura en denkt hij reeds verder om het nóg beter te doen. De bouw van de bodega is volledig ondergeschikt aan het verwerven van de beste wijngaarden en het maken van de beste witte wijn, maar in 2011 zijn ondertussen ook de bouwplannen voldoende gerijpt en heeft hij een kleine en praktische hal gebouwd met zicht op de wijngaard van Sorte Antiga.
Rafael zelf noemt de Godello de 'long' van zijn wijnen; het is een glycerische cĆ©page, met bijzonder weinig aromaās. Niettemin, op grote hoogte, is deze druif in staat tot ware topprestaties en krijgt hij een fraĆ®cheur die ongezien is. Godello heeft van nature hoge wijnsteenzuren, wat een goede evolutie in de tijd waarborgt. Treixadura is vergelijkbaar met Godello, maar heeft meer aromatische capaciteiten.