2023 Poderi Dal Nespoli Trebbiano Chardonnay Nespolino
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2023 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12%) |
Drink venster | 2024 - 2025 |
Omschrijving
Een heerlijke, droge witte wijn deze Trebbiano Chardonnay igt 'Nespoli' geproduceerd door het toegewijde wijnhuis Poderi dal Nespoli. De Trebbiano druif wordt op uitgebreide schaal in Italië aangeplant, niet alleen in Toscane, maar ook aan het Gardameer of, zoals in dit geval, in de regio Romagna. Voor deze wijn wordt hij gecombineerd met Chardonnay, waarbij elke druif de helft van de wijn uitmaakt. De druiven staan aangeplant op een lichte ondergrond van klei met een hoog gehalte aan zand, wat zorgt voor lichtvoetige wijnen met finesse. De combinatie van lichtvoetige en aromatische trebbiano met de rijke en chardonnay is ideaal. Chardonnay is voor Romagna een dankbare druif. Met een zorgvuldige verzorging kan hij altijd mooie, smaakvolle wijnen opleveren. De laatste jaren is er een trend waarneembaar naar lichtere chardonnay-wijnen, en die trend vinden we bij deze aangename witte combinatie van trebbiano en chardonnay terug. Hij wordt gemaakt op het fruit, met een gisting op lage temperatuur, op roestvrij staal. Het resulteert in een heerlijke sappige, fruitige en lichtvoetige witte wijn.
De wijn is mooi bleek strogeel van kleur en heeft een heerlijke exotische en open geur met aroma's van ananas, perzik, bloemen en rijpe peer. De smaak is open, opwekkend en levendig, lichtvoetig, sappig met goede zuren. Deze Trebbiano Chardonnay smaakt erg lekker bij visgerechten, pastagerechten met vis of schelpdieren en bij pompoensoep.
Het cultiveren van het land, betekent voor wijnhuis Nespoli het liefhebben van het land. Om deze reden is het respect voor het milieu voor hen iets heel natuurlijks. Nespoli is toegewijd aan het minimaliseren van de impact die de wijnproductie op het milieu heeft. Dit wordt o.a. gedaan door de recycling van warmte & water, en door het verminderen van geluidsoverlast. Bovendien wordt 95% van de energie die het wijnhuis gebruikt opgewekt met behulp van zonnepanelen. Wijnhuis Poderi Dal Nespoli werkt met volledige toewijding volgens lokale, traditionele methodes waarbij echter ook gebruik wordt gemaakt van moderne productiesystemen en de nieuwste innovatieve technologieën en machines. Daarnaast experimenteert het wijnhuis met de teelt van niet-inheemse wijnstokken.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Emilia-Romagna |
Wijnhuis | Poderi Dal Nespoli |
Druif | Chardonnay, Trebbiano |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2025 |
Alcohol % | 12 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Nee |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Smaakprofiel | Aromatisch, Droog, Fris, Fruitig, Groen & grassig, Tropisch fruit, Wit fruit |
Drink momenten | Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag |
Wijnhuis
Wijnhuis Poderi Dal Nespoli is gelegen in het dorp Nespoli in de regio Romagna, een historische regio in Italië, in het zuidoostelijke deel van de huidige regio Emilia-Romagna. In het jaar 1929, in een deel van Romagna tussen de Apennijnen en de zee, plantte Attilio Ravaioli de rijen wijnstokken op de eerste wijngaard die hij kocht in het dorp Nespoli, genaamd Prugneto. Dit werd gevolgd door anderen, die nu deel uitmaken van de 110 hectare eigendom van het bedrijf. De wijngaard ligt in de Bidente-vallei, die territoriale kenmerken heeft die uniek en bijna magisch zijn. De expositie van de wijngaarden en de geografie van de vallei, die de wijngaarden goed geventileerd houden, dragen bij aan een microklimaat dat bijzonder gunstig is. De verkregen wijnen - in het bijzonder Sangiovese - zijn de meest authentieke uitdrukking van dit geweldige terroir.
Het cultiveren van het land, betekent voor wijnhuis Nespoli het liefhebben van het land. Om deze reden is het respect voor het milieu voor hen iets heel natuurlijks. Nespoli is toegewijd aan het minimaliseren van de impact die de wijnproductie op het milieu heeft. Dit wordt o.a. gedaan door de recycling van warmte & water, en door het verminderen van geluidsoverlast. Bovendien wordt 95% van de energie die het wijnhuis gebruikt opgewekt met behulp van zonnepanelen. Wijnhuis Poderi Dal Nespoli werkt met volledige toewijding volgens lokale, traditionele methodes waarbij echter ook gebruik wordt gemaakt van moderne productiesystemen en de nieuwste innovatieve technologieën en machines. Daarnaast experimenteert het wijnhuis met de teelt van niet-inheemse wijnstokken. Voor wijnhuis Nespoli is het uitermate belangrijk om het verhaal van dit prachtige terroir te vertellen middels hun wijnen. Het wijnhuis wil de meest authentieke, innovatieve wijnmakerij zijn die met een zo laag mogelijke milieubelasting het mooie terroir het beste tot zijn recht laat komen.