2023 Domaine Nathalie & Gilles Fevres Chablis Grand Cru les Preuses

Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | Domaine Nathalie & Gilles Fevres |
Jaar | 2023 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink venster | 2025 - 2035 |
Lage voorraad
Nog maar 5 over
Omschrijving
De familie Fèvre is geen onbekende in Chablis: Gilles Fèvre kan zijn wortels in het gebied traceren tot het jaar 1745, waarbij tegelijkertijd duidelijk werd dat deze tak van de familie Fèvre altijd in de wijnindustrie heeft gewerkt. Nathalie en Gilles hebben zelfs een gemeenschappelijke voorouder in de persoon van Zéphyr Fèvre, die in de negentiende eeuw in de wijngaard Vaulorent (nu een Premier Cru Chablis) werkte. Gilles en Nathalie ontmoetten elkaar op de universiteit, waar zij oenologie studeerden. Beiden hebben buiten Chablis en buiten Frankrijk ervaring in het maken van wijn, maar Chablis is hun thuis.
Het Domaine Fèvre omvat zo'n 42 hectare wijngaard. De productie is relatief klein: nog geen 100.000 flessen gemiddeld per jaar. Waar Gilles zich voornamelijk bezighoudt met het werk in de wijngaarden, is Nathalie verantwoordelijk voor de wijnen. In 2004 werd een eigen kelder gebouwd met een aantal temperatuurgecontroleerde, roestvrij stalen tanks voor vinificatie. Om elk individueel perceel separaat te kunnen vinifiëren variëren deze in grootte van 20 tot 50 hectoliter. Een klein gedeelte van de Grand Cru (30%) rijpt op vaten van (gebruikt) eikenhout.
Fèvre is een grote naam in de Chablis-streek. En niet voor niets. De naam staat garant voor loepzuivere en expressieve Chardonnays, waar Chablis zijn reputatie aan te danken heeft. Deze stijl vind je absoluut terug in de wijnen van Nathalie et Gilles Fèvre. De resultaten zijn met recht een ode aan de unieke Kimmeridge-bodems te noemen.
De wijngaard Les Preuses heeft een ondergrond van mergel en kalkrijke Kimmeridgien, hetgeen de wijnstokken in staat stelt een uitgebreid wortelstelsel te ontwikkelen en optimaal te profiteren van het unieke terroir. De wijn wordt gevinfieerd bij gecontroleerde temperatuur in tanks van RVS en gedeeltelijk op gebruikte vaten. Daarna rijpt de wijn op de gistcellen ('sur lie') gedurende 15 maanden, waarvan 30% in eikenhouten vaten. Dit maakt de wijn zachter en geeft de wijn extra complexiteit mee.
De Chablis Grand Crus Preuses heeft een ingetogen aanzet maar met wat zuurstof komt de ware aard naar voren en wordt de wijn super elegant, strak, kalkig en expressief. In de neus en later ook ruiken en proeven we citrusfruit, frisse zuren, tonen van hars en wat sinaaspapel achterin het gehemelte. De wijn heeft zeker nog wat jaren nodig om zich verder te ontwikkelen.
Chablis is officieel onderdeel van het wijngebied Bourgogne, maar ligt tamelijk geïsoleerd een flink stuk naar het noordoosten toe. Het klimaat is er natter en koeler dan de Bourgogne zelf en dat bepaalt de keuze voor de aanplant van hoofdzakelijk chardonnay. Een sterke, witte druif die ook rijpt in koele gebieden. Maar zelfs met chardonnay is het oppassen geblazen, want de vroege uitlopers lopen in het voorjaar kans te bevriezen. Vandaar dat gebruik wordt gemaakt van nevelinstallaties en kacheltjes in de wijngaarden om dit tegen te gaan. Natuurlijk staat chardonnay ook volop aangeplant in andere delen van de Bourgogne, maar de wijnen uit Chablis hebben een geheel eigen karakter. Ze hebben een minerale smaak met doorgaans een hogere zuurgraad en een aroma dat aan vuursteen of kiezel doet denken.
Niet alleen het koele klimaat geeft Chablis zijn unieke smaak, maar vooral ook de bijzondere bodem van mariene oorsprong. De wijngaarden liggen op een gesteente dat honderden miljoenen jaren geleden de bodem van de zee was en Kimmeridge wordt genoemd. Het is een mengsel van kalk, klei en fossiele oesterschelpen en werd in het Juratijdperk gevormd door miljarden schelpdieren die op de zeebodem leefden.
De beste wijngaarden - zeven Grands Crus en enkele tientallen Premiers Crus - zijn op dit type bodem te vinden en liggen rond het stadje Chablis. De Grand Cru-wijngaarden liggen op de zuidwestelijke hellingen van een kalkrijke heuvelrug direct ten noordoosten van de stad.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
U kunt de volledige wijn reviews lezen van o.a. Parker, Suckling, Vinous en Wine Spectator via de links naast de afbeelding. Een gratis service voor onze klanten.
Advies nodig bij het vinden van de ideale wijn bij uw gerecht. Klik hier voor onze exclusieve Sommelier. Gratis voor klanten van Grandcruwijnen.
-
Gegrilde zeebaars met citroen en venkel
De delicate smaak van zeebaars wordt versterkt door de anijsachtige tonen van venkel en de frisheid van citroen, wat mooi aansluit bij de citrusaroma's en mineraliteit van de wijn. -
Risotto met groene asperges en Parmezaanse kaas
De romige textuur van de risotto en de umami van Parmezaan harmoniseren met de volle body en het subtiele houtkarakter van de wijn. -
Salade van gegrilde perzik, burrata en rucola
De zoetheid van gegrilde perzik en de romigheid van burrata vormen een interessant contrast met de frisse zuren en lichte kruidigheid van de wijn. -
Kabeljauw met een saus van witte wijn en kappertjes
De ziltige tonen van kappertjes en de sappigheid van kabeljauw sluiten aan bij de ziltige afdronk en de frisheid van de wijn. -
Geroosterde bloemkool met tahinisaus en granaatappelpitjes
De nootachtige smaken van tahini en de frisheid van granaatappel complementeren de complexiteit en het lichte bittertje van de wijn. -
Gebakken coquilles met een beurre blanc-saus en zeekraal
De zoetheid van coquilles en de zilte smaak van zeekraal versterken de minerale en ziltige kenmerken van de wijn, terwijl de beurre blanc-saus de romigheid benadrukt.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Chablis |
Wijnhuis | Domaine Nathalie & Gilles Fevres |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2035 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 92 |
James Suckling rating | 92 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Romantisch |
Professionele Recensies
Parker
Rating
92
Release Price
NA
Drink Date
2019 - 2032
Reviewed by
Neal Martin
Issue Date
31st Aug 2017
Source
232, The Wine Advocate
The 2015 Chablis Grand Cru les Preuses comes from 2.3 hectares of 50-year-old vines and is aged in oak barrels for 18 months. It has a lifted bouquet, with granite and smoke aromas filtering through the light tropical scents. The palate is well balanced with a fine thread of acidity, tightly packed with spicy, hazelnut-tinged citrus fruit with a feisty and thoroughly enjoyable finish. No, not a profound les Preuses, but this is a satisfying grand cru.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
92
"The 2019 Chablis Les Preuses Grand Cru has a well-defined, quite intense bouquet of gorgeous orchard fruit mixed with flint and light smoky aromas. The lightly spiced palate is very well balanced, offering veins of orange zest and lemon peel and good matière and persistence on the finish. Now this is a Grand Vin. Bravo!" - Vinous
"A rich, full and fleshy Les Preuses with lots of ripe stoned-fruit character and a long, mineral aftertaste. Perhaps not quite as intense as some, there is still plenty of pure fruit here. Drinking Window 2022 - 2029" - Decanter
"The 2014 Chablis Grand Cru les Preuses has an understated, almost reticent bouquet, despite rigorous swirling of the glass--strange for this habitually expressive vineyard. The palate is better with plenty of citrus fruit, crisp acidity, hints of wax resin and orange rind leading to a structured and quite persistence finish. Give this 3-4 years in bottle to allow the aromatics to find their personality." - 92 punten, Robert Parker's Wine Advocate over de 2014-vintage
"Some new-oak spice on the nose and on the palate but with excellent intensity and freshness to balance so that the oak does not dominate. Powerful and long, savoury and almost a little chewy one the finish. Really long and still so youthful. Crystal clear." - 18/20 punten, Jancis Robinson over de 2014-vintage
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
De familie Fèvre is geen onbekende in Chablis: Gilles Fèvre kan zijn wortels in het gebied traceren tot het jaar 1745, waarbij tegelijkertijd duidelijk werd dat deze tak van de familie Fèvre altijd in de wijnindustrie heeft gewerkt. Nathalie en Gilles hebben zelfs een gemeenschappelijke voorouder in de persoon van Zéphyr Fèvre, die in de negentiende eeuw in de wijngaard Vaulorent (nu een Premier Cru Chablis) werkte. Gilles en Nathalie ontmoetten elkaar op de universiteit, waar zij oenologie studeerden. Beiden hebben buiten Chablis en buiten Frankrijk ervaring in het maken van wijn, maar Chablis is hun thuis.
Het Domaine Fèvre omvat zo'n 42 hectare wijngaard. De productie is relatief klein: nog geen 100.000 flessen gemiddeld per jaar. Waar Gilles zich voornamelijk bezighoudt met het werk in de wijngaarden, is Nathalie verantwoordelijk voor de wijnen. In 2004 werd een eigen kelder gebouwd met een aantal temperatuurgecontroleerde, roestvrij stalen tanks voor vinificatie. Om elk individueel perceel separaat te kunnen vinifiëren variëren deze in grootte van 20 tot 50 hectoliter. Een klein gedeelte van de Grand Cru (30%) rijpt op vaten van (gebruikt) eikenhout.
Fèvre is een grote naam in de Chablis-streek. En niet voor niets. De naam staat garant voor loepzuivere en expressieve Chardonnays, waar Chablis zijn reputatie aan te danken heeft. Deze stijl vind je absoluut terug in de wijnen van Nathalie et Gilles Fèvre. De resultaten zijn met recht een ode aan de unieke Kimmeridge-bodems te noemen.
De wijngaard Les Preuses heeft een ondergrond van mergel en kalkrijke Kimmeridgien, hetgeen de wijnstokken in staat stelt een uitgebreid wortelstelsel te ontwikkelen en optimaal te profiteren van het unieke terroir. De wijn wordt gevinfieerd bij gecontroleerde temperatuur in tanks van RVS en gedeeltelijk op gebruikte vaten. Daarna rijpt de wijn op de gistcellen ('sur lie') gedurende 15 maanden, waarvan 30% in eikenhouten vaten. Dit maakt de wijn zachter en geeft de wijn extra complexiteit mee.
De Chablis Grand Crus Preuses heeft een ingetogen aanzet maar met wat zuurstof komt de ware aard naar voren en wordt de wijn super elegant, strak, kalkig en expressief. In de neus en later ook ruiken en proeven we citrusfruit, frisse zuren, tonen van hars en wat sinaaspapel achterin het gehemelte. De wijn heeft zeker nog wat jaren nodig om zich verder te ontwikkelen.
Chablis is officieel onderdeel van het wijngebied Bourgogne, maar ligt tamelijk geïsoleerd een flink stuk naar het noordoosten toe. Het klimaat is er natter en koeler dan de Bourgogne zelf en dat bepaalt de keuze voor de aanplant van hoofdzakelijk chardonnay. Een sterke, witte druif die ook rijpt in koele gebieden. Maar zelfs met chardonnay is het oppassen geblazen, want de vroege uitlopers lopen in het voorjaar kans te bevriezen. Vandaar dat gebruik wordt gemaakt van nevelinstallaties en kacheltjes in de wijngaarden om dit tegen te gaan. Natuurlijk staat chardonnay ook volop aangeplant in andere delen van de Bourgogne, maar de wijnen uit Chablis hebben een geheel eigen karakter. Ze hebben een minerale smaak met doorgaans een hogere zuurgraad en een aroma dat aan vuursteen of kiezel doet denken.
Niet alleen het koele klimaat geeft Chablis zijn unieke smaak, maar vooral ook de bijzondere bodem van mariene oorsprong. De wijngaarden liggen op een gesteente dat honderden miljoenen jaren geleden de bodem van de zee was en Kimmeridge wordt genoemd. Het is een mengsel van kalk, klei en fossiele oesterschelpen en werd in het Juratijdperk gevormd door miljarden schelpdieren die op de zeebodem leefden.
De beste wijngaarden - zeven Grands Crus en enkele tientallen Premiers Crus - zijn op dit type bodem te vinden en liggen rond het stadje Chablis. De Grand Cru-wijngaarden liggen op de zuidwestelijke hellingen van een kalkrijke heuvelrug direct ten noordoosten van de stad.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
U kunt de volledige wijn reviews lezen van o.a. Parker, Suckling, Vinous en Wine Spectator via de links naast de afbeelding. Een gratis service voor onze klanten.
Advies nodig bij het vinden van de ideale wijn bij uw gerecht. Klik hier voor onze exclusieve Sommelier. Gratis voor klanten van Grandcruwijnen.
-
Gegrilde zeebaars met citroen en venkel
De delicate smaak van zeebaars wordt versterkt door de anijsachtige tonen van venkel en de frisheid van citroen, wat mooi aansluit bij de citrusaroma's en mineraliteit van de wijn. -
Risotto met groene asperges en Parmezaanse kaas
De romige textuur van de risotto en de umami van Parmezaan harmoniseren met de volle body en het subtiele houtkarakter van de wijn. -
Salade van gegrilde perzik, burrata en rucola
De zoetheid van gegrilde perzik en de romigheid van burrata vormen een interessant contrast met de frisse zuren en lichte kruidigheid van de wijn. -
Kabeljauw met een saus van witte wijn en kappertjes
De ziltige tonen van kappertjes en de sappigheid van kabeljauw sluiten aan bij de ziltige afdronk en de frisheid van de wijn. -
Geroosterde bloemkool met tahinisaus en granaatappelpitjes
De nootachtige smaken van tahini en de frisheid van granaatappel complementeren de complexiteit en het lichte bittertje van de wijn. -
Gebakken coquilles met een beurre blanc-saus en zeekraal
De zoetheid van coquilles en de zilte smaak van zeekraal versterken de minerale en ziltige kenmerken van de wijn, terwijl de beurre blanc-saus de romigheid benadrukt.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Chablis |
Wijnhuis | Domaine Nathalie & Gilles Fevres |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2035 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 92 |
James Suckling rating | 92 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Romantisch |
Parker
Rating
92
Release Price
NA
Drink Date
2019 - 2032
Reviewed by
Neal Martin
Issue Date
31st Aug 2017
Source
232, The Wine Advocate
The 2015 Chablis Grand Cru les Preuses comes from 2.3 hectares of 50-year-old vines and is aged in oak barrels for 18 months. It has a lifted bouquet, with granite and smoke aromas filtering through the light tropical scents. The palate is well balanced with a fine thread of acidity, tightly packed with spicy, hazelnut-tinged citrus fruit with a feisty and thoroughly enjoyable finish. No, not a profound les Preuses, but this is a satisfying grand cru.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
92
"The 2019 Chablis Les Preuses Grand Cru has a well-defined, quite intense bouquet of gorgeous orchard fruit mixed with flint and light smoky aromas. The lightly spiced palate is very well balanced, offering veins of orange zest and lemon peel and good matière and persistence on the finish. Now this is a Grand Vin. Bravo!" - Vinous
"A rich, full and fleshy Les Preuses with lots of ripe stoned-fruit character and a long, mineral aftertaste. Perhaps not quite as intense as some, there is still plenty of pure fruit here. Drinking Window 2022 - 2029" - Decanter
"The 2014 Chablis Grand Cru les Preuses has an understated, almost reticent bouquet, despite rigorous swirling of the glass--strange for this habitually expressive vineyard. The palate is better with plenty of citrus fruit, crisp acidity, hints of wax resin and orange rind leading to a structured and quite persistence finish. Give this 3-4 years in bottle to allow the aromatics to find their personality." - 92 punten, Robert Parker's Wine Advocate over de 2014-vintage
"Some new-oak spice on the nose and on the palate but with excellent intensity and freshness to balance so that the oak does not dominate. Powerful and long, savoury and almost a little chewy one the finish. Really long and still so youthful. Crystal clear." - 18/20 punten, Jancis Robinson over de 2014-vintage
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen