2023 Domaine Etienne Sauzet Puligny-Montrachet

Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2023 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink venster | 2025 - 2037 |
Op voorraad
12 items beschikbaar
Omschrijving
Dit relatief klein domein is gelegen in het piepkleine dorpje Puligny – Montrachet. Gérard Boudot is getrouwd met de kleindochter van Etienne Sauzet en leidt sinds 1974 het domein. Beetje per beetje wist hij de typiciteit van de verschillende terroirs terug te vinden en de laatste tien jaar maakt hij schitterende Puligny’s. Nu werkt hij samen met zijn dochter. De concentratie van zijn wijnen haalt Gérard Boudot uit een zo laat mogelijk en gezond geplukte oogst. De finesse en de zo kenmerkende elegantie bekomt hij door zijn trage vinificatie. Deze harmonie vindt men terug zowel in zijn gewone Chardonnay als in zijn Grand Crus, telkens met de zeer typische terroir-nuances. Wereldwijd bekend zijn deze wijnen bijna onvindbaar geworden.
Domaine Etienne behoort tot de absolute top uit de Bourgogne en zijn witte bourgogne behoeven eigenlijk nauwelijks toelichting. De Puligny-Montrachet village zijn afkomstig van 12 postzegel-percelen van noord naar zuid gelegen in Puligny. Deze 100% chardonnay Puligny Montrachet heeft een levendig boeket met lichte geuren van oesterschelpen. De wijn is zeer goed uitgebalanceerd met een levendige zuurgraad, knapperig en strak met een levendige, groene appel en een frisse nectarine afdronk met een fraaie lengte. Zeer finesserijk, elegant en verfijnd smaak. Een van de 'benchmark' village wijnen uit Puligny-Montrachet van een van de allerbeste producenten van het dorp.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
U kunt de volledige wijn reviews lezen van o.a. Parker, Suckling, Vinous en Wine Spectator via de links naast de afbeelding. Een gratis service voor onze klanten.
Advies nodig bij het vinden van de ideale wijn bij uw gerecht. Klik hier voor onze exclusieve Sommelier. Gratis voor klanten van Grandcruwijnen.
-
Gegrilde zeebaars met venkel en beurre blanc
De delicate vis en anijsachtige venkel sluiten prachtig aan bij de elegante aroma’s van de wijn. De boterige saus weerspiegelt de subtiele houtlagering en rondheid van de Puligny-Montrachet. -
Kreeft met romige saffraansaus
De rijkdom van de kreeft en de aromatische diepte van saffraan versterken de complexiteit van de wijn zonder deze te overstemmen. De zuren in de wijn houden het gerecht levendig. -
Kalfsoester met morilles en een lichte roomsaus
De finesse van kalfsvlees en de aardse diepte van morilles gaan harmonieus samen met de gelaagdheid en minerale expressie van de wijn. -
Gebakken kabeljauw met een puree van knolselderij en citroenboter
De ronde smaak van knolselderij en het frisse accent van citroen vormen een uitgebalanceerde combinatie met de zuren en subtiele fruitigheid van de wijn. -
Omelet met truffel en oude Comté
De zachte textuur en truffelaroma’s brengen de Bourgogne naar een hoger niveau, waarbij de wijn de rijkdom en umami prachtig ondersteunt en verfrist. -
Tartaar van Sint-Jakobsschelp met komkommer en appelvinaigrette
Deze frisse, textuur-rijke bereiding sluit naadloos aan bij de mineraliteit, citrusaroma’s en strakke structuur van de wijn. Het gerecht benadrukt de precisie van deze Puligny-Montrachet.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Puligny-Montrachet |
Wijnhuis | Domaine Etienne Sauzet |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2037 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 90 |
Vinous rating | 90 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Professionele Recensies
Parker
2022 Domaine Etienne Sauzet Puligny-Montrachet Village
RP (88-90)
Reviewed by: William Kelley
Aromas of pear, orange oil, toasted nuts and white flowers introduce the 2022 Puligny-Montrachet Village. With a medium to full-bodied, satiny and fleshy palate and lively acids, it has nice back-end grip.
Benoît Riffault is pleased with his 2022s, and with reason, as it numbers among his finest vintages to date. His harvest dates were more or less the same as in 2020, which is to say, relatively speaking, a little earlier, and that translates to impeccable balance across the board. But what are the rudiments of winemaking at this address today? Hand-harvested fruit is pressed without crushing, the press cycle lasting around three and a half hours and performing "quite a few," which is to say more than 20, rotations. The must is sulfited at the end of the press and settled for 24 hours, but Riffault retains most of the lees, fermenting in wood with ambient yeasts. Larger formats, including foudres, now complement 228-liter Burgundian barrels. The wines are racked to tank in July-August before the new vintage, whereas the premiers and grands crus spend as much as six months on their lees before bottling. All of Sauzet's wines are bottled with high-quality unbleached and unwaxed natural cork.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(88-90)
Drinking Window
2026 - 2032
From: The Lord Giveth…Burgundy 2023 (Jan 2025)
The 2023 Puligny-Montrachet Villages has a crisp, quite animated bouquet with wet pavement and Granny Smith scents gently unfolding on the nose. It needs just a bit of coaxing. The palate is well balanced with a fine line of acidity, though it doesn't achieve the same degree of complexity as some of the previous vintages. Nevertheless, this is well balanced with good weight. Maybe it has more to give?
- By Neal Martin on November 2024
On an idyllic sunny October morning, I met with winemaker Benoit Riffault, who showed the complete range of wines from Sauzet that includes a couple of additional cuvées. We ascended up to the new tasting room overlooking the golden hues of the Puligny vineyards. We first discussed the 2024 season and to what extent organic farming poses a challenge.
“We have been practicing biodynamic [farming] for ten years,” he replies, “but we are not certified, though we are certified organic. Certainly, it is much harder, and we had to do 15 or 16 treatments with copper. We have around half the crop in 2024.”
We then moved onto the subject in question: the 2023s.
“It is an easy vintage during the vegetation period: not too much stress with no mildew, just a little oidium. The most difficult part was the ripening and maturity period, as we had rain close to harvest. Some of the vineyards were ripe, so it was difficult deciding whether to go ahead with picking or not. Then, the picking windows were small because after five or six days, the sugar was increasing very quickly. You had to be careful not to pick early or too late. We started on August 28 for just one day picking two [early ripening] plots, then restarted on August 31, finishing the Puligny on September 5 or 6, before the Hautes-Côtes between September 10 and 12. The vinification wasn’t too difficult. It was not particularly high in acidity, and I wanted to keep that, so I cut out the final pressings [fractions] that contain higher pH levels. I didn’t have to change the acidity at all. The acidity levels are around 3.25 and 3.30 [pH]. The wines are a little fresher than expected with good balance. Maybe the 2022s have more concentration and will age better? But perhaps 2023 has higher quality of fruit and mineralité.”
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Het relatief kleine domein Etienne Sauzet is gelegen in het dorp Puligny-Montrachet. Deze wereldberoemde producent van witte bourgogne behoeft eigenlijk nauwelijks toelichting. Eigenaar en wijnmaker Gérard Boudot heeft het domein immers wereldfaam bezorgd. Vanaf de dag dat Etienne Sauzet in 1975 tijdens de oogst overleed, is Boudot de verantwoordelijke wijnmaker van Sauzet.
Sinds een aantal jaren wordt Gérard Boudot bijgestaan door zijn dochter Emilie en schoonzoon Benoit Riffault. Benoit is de laatste jaren verantwoordelijk voor het wijnmaken, met Gérard in een coachende rol op de achtergrond.
Sauzet-wijnen zijn het toppunt van zuiverheid, elegantie, finesse en terroirexpressie. Na eerst geëxperimenteerd te hebben op enkele percelen worden vanaf 2009 al percelen biodynamisch bewerkt. De laatste jaren worden alle wijngaarden op basis van biologisch-dynamische landbouwprincipes bewerkt. De concentratie van zijn wijnen haalt Gérard Boudot uit een zo laat mogelijk en gezond geplukte oogst. De finesse en de zo kenmerkende elegantie verkrijgt hij door een trage vinificatie. Deze harmonie vindt men terug zowel in zijn gewone Chardonnay als in zijn Premiers Crus en Grand Crus, telkens met de zeer typische terroirnuances. De stijl van de wijnen is bijzonder precies, loepzuiver en expressief waarbij de verschillende terroirs duidelijk naar voren komen. Momenteel behoren ze weer tot de absolute top voor witte Bourgognes.
Dit relatief klein domein is gelegen in het piepkleine dorpje Puligny – Montrachet. Gérard Boudot is getrouwd met de kleindochter van Etienne Sauzet en leidt sinds 1974 het domein. Beetje per beetje wist hij de typiciteit van de verschillende terroirs terug te vinden en de laatste tien jaar maakt hij schitterende Puligny’s. Nu werkt hij samen met zijn dochter. De concentratie van zijn wijnen haalt Gérard Boudot uit een zo laat mogelijk en gezond geplukte oogst. De finesse en de zo kenmerkende elegantie bekomt hij door zijn trage vinificatie. Deze harmonie vindt men terug zowel in zijn gewone Chardonnay als in zijn Grand Crus, telkens met de zeer typische terroir-nuances. Wereldwijd bekend zijn deze wijnen bijna onvindbaar geworden.
Domaine Etienne behoort tot de absolute top uit de Bourgogne en zijn witte bourgogne behoeven eigenlijk nauwelijks toelichting. De Puligny-Montrachet village zijn afkomstig van 12 postzegel-percelen van noord naar zuid gelegen in Puligny. Deze 100% chardonnay Puligny Montrachet heeft een levendig boeket met lichte geuren van oesterschelpen. De wijn is zeer goed uitgebalanceerd met een levendige zuurgraad, knapperig en strak met een levendige, groene appel en een frisse nectarine afdronk met een fraaie lengte. Zeer finesserijk, elegant en verfijnd smaak. Een van de 'benchmark' village wijnen uit Puligny-Montrachet van een van de allerbeste producenten van het dorp.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
U kunt de volledige wijn reviews lezen van o.a. Parker, Suckling, Vinous en Wine Spectator via de links naast de afbeelding. Een gratis service voor onze klanten.
Advies nodig bij het vinden van de ideale wijn bij uw gerecht. Klik hier voor onze exclusieve Sommelier. Gratis voor klanten van Grandcruwijnen.
-
Gegrilde zeebaars met venkel en beurre blanc
De delicate vis en anijsachtige venkel sluiten prachtig aan bij de elegante aroma’s van de wijn. De boterige saus weerspiegelt de subtiele houtlagering en rondheid van de Puligny-Montrachet. -
Kreeft met romige saffraansaus
De rijkdom van de kreeft en de aromatische diepte van saffraan versterken de complexiteit van de wijn zonder deze te overstemmen. De zuren in de wijn houden het gerecht levendig. -
Kalfsoester met morilles en een lichte roomsaus
De finesse van kalfsvlees en de aardse diepte van morilles gaan harmonieus samen met de gelaagdheid en minerale expressie van de wijn. -
Gebakken kabeljauw met een puree van knolselderij en citroenboter
De ronde smaak van knolselderij en het frisse accent van citroen vormen een uitgebalanceerde combinatie met de zuren en subtiele fruitigheid van de wijn. -
Omelet met truffel en oude Comté
De zachte textuur en truffelaroma’s brengen de Bourgogne naar een hoger niveau, waarbij de wijn de rijkdom en umami prachtig ondersteunt en verfrist. -
Tartaar van Sint-Jakobsschelp met komkommer en appelvinaigrette
Deze frisse, textuur-rijke bereiding sluit naadloos aan bij de mineraliteit, citrusaroma’s en strakke structuur van de wijn. Het gerecht benadrukt de precisie van deze Puligny-Montrachet.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Puligny-Montrachet |
Wijnhuis | Domaine Etienne Sauzet |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2037 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 90 |
Vinous rating | 90 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Parker
2022 Domaine Etienne Sauzet Puligny-Montrachet Village
RP (88-90)
Reviewed by: William Kelley
Aromas of pear, orange oil, toasted nuts and white flowers introduce the 2022 Puligny-Montrachet Village. With a medium to full-bodied, satiny and fleshy palate and lively acids, it has nice back-end grip.
Benoît Riffault is pleased with his 2022s, and with reason, as it numbers among his finest vintages to date. His harvest dates were more or less the same as in 2020, which is to say, relatively speaking, a little earlier, and that translates to impeccable balance across the board. But what are the rudiments of winemaking at this address today? Hand-harvested fruit is pressed without crushing, the press cycle lasting around three and a half hours and performing "quite a few," which is to say more than 20, rotations. The must is sulfited at the end of the press and settled for 24 hours, but Riffault retains most of the lees, fermenting in wood with ambient yeasts. Larger formats, including foudres, now complement 228-liter Burgundian barrels. The wines are racked to tank in July-August before the new vintage, whereas the premiers and grands crus spend as much as six months on their lees before bottling. All of Sauzet's wines are bottled with high-quality unbleached and unwaxed natural cork.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(88-90)
Drinking Window
2026 - 2032
From: The Lord Giveth…Burgundy 2023 (Jan 2025)
The 2023 Puligny-Montrachet Villages has a crisp, quite animated bouquet with wet pavement and Granny Smith scents gently unfolding on the nose. It needs just a bit of coaxing. The palate is well balanced with a fine line of acidity, though it doesn't achieve the same degree of complexity as some of the previous vintages. Nevertheless, this is well balanced with good weight. Maybe it has more to give?
- By Neal Martin on November 2024
On an idyllic sunny October morning, I met with winemaker Benoit Riffault, who showed the complete range of wines from Sauzet that includes a couple of additional cuvées. We ascended up to the new tasting room overlooking the golden hues of the Puligny vineyards. We first discussed the 2024 season and to what extent organic farming poses a challenge.
“We have been practicing biodynamic [farming] for ten years,” he replies, “but we are not certified, though we are certified organic. Certainly, it is much harder, and we had to do 15 or 16 treatments with copper. We have around half the crop in 2024.”
We then moved onto the subject in question: the 2023s.
“It is an easy vintage during the vegetation period: not too much stress with no mildew, just a little oidium. The most difficult part was the ripening and maturity period, as we had rain close to harvest. Some of the vineyards were ripe, so it was difficult deciding whether to go ahead with picking or not. Then, the picking windows were small because after five or six days, the sugar was increasing very quickly. You had to be careful not to pick early or too late. We started on August 28 for just one day picking two [early ripening] plots, then restarted on August 31, finishing the Puligny on September 5 or 6, before the Hautes-Côtes between September 10 and 12. The vinification wasn’t too difficult. It was not particularly high in acidity, and I wanted to keep that, so I cut out the final pressings [fractions] that contain higher pH levels. I didn’t have to change the acidity at all. The acidity levels are around 3.25 and 3.30 [pH]. The wines are a little fresher than expected with good balance. Maybe the 2022s have more concentration and will age better? But perhaps 2023 has higher quality of fruit and mineralité.”
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Het relatief kleine domein Etienne Sauzet is gelegen in het dorp Puligny-Montrachet. Deze wereldberoemde producent van witte bourgogne behoeft eigenlijk nauwelijks toelichting. Eigenaar en wijnmaker Gérard Boudot heeft het domein immers wereldfaam bezorgd. Vanaf de dag dat Etienne Sauzet in 1975 tijdens de oogst overleed, is Boudot de verantwoordelijke wijnmaker van Sauzet.
Sinds een aantal jaren wordt Gérard Boudot bijgestaan door zijn dochter Emilie en schoonzoon Benoit Riffault. Benoit is de laatste jaren verantwoordelijk voor het wijnmaken, met Gérard in een coachende rol op de achtergrond.
Sauzet-wijnen zijn het toppunt van zuiverheid, elegantie, finesse en terroirexpressie. Na eerst geëxperimenteerd te hebben op enkele percelen worden vanaf 2009 al percelen biodynamisch bewerkt. De laatste jaren worden alle wijngaarden op basis van biologisch-dynamische landbouwprincipes bewerkt. De concentratie van zijn wijnen haalt Gérard Boudot uit een zo laat mogelijk en gezond geplukte oogst. De finesse en de zo kenmerkende elegantie verkrijgt hij door een trage vinificatie. Deze harmonie vindt men terug zowel in zijn gewone Chardonnay als in zijn Premiers Crus en Grand Crus, telkens met de zeer typische terroirnuances. De stijl van de wijnen is bijzonder precies, loepzuiver en expressief waarbij de verschillende terroirs duidelijk naar voren komen. Momenteel behoren ze weer tot de absolute top voor witte Bourgognes.