2023 Charles Dupuy Sancerre

Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2023 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink venster | 2024 - 2029 |
Omschrijving
De wijngaarden van Dupuy zijn gelegen in Verdigny in de Loirevallei in Noord-Frankrijk. De percelen liggen voornamelijk in Sancerre, Pouilly-Fumé en Touraine. Grote drijfveer en passie van het wijnbedrijf is de druif Sauvignon Blanc, waarmee met gebruik van de meest geavanceerde technieken een zo puur en authentiek mogelijke wijn gemaakt wordt. Inmiddels maakt het bedrijf ook erg mooie wijnen met Chenin Blanc en Pinot Noir.
Het landgoed en het wijnimperium zijn sinds 2004 in bezit van Miguela en Joost Willebois. Nederlander Joost Willebois heeft Franse wortels, zijn Franse voorouders hadden de naam Villebois, die later Willebois werd. Toen Miguela en Joost in 2004 een wijndomein in Verdigny kochten, doopten ze het Villebois. Hun wijnen onder de naam Charles Dupuy zijn een hommage aan Charles Etienne Dupuy, die in 1920 zijn 80 hectare grond doneerde aan het toenmalige wijndomein.
De Sauvignon Blanc druiven voor de Charles Dupuy Sancerre AOP wijnen worden na de handmatige pluk gefermenteerd in thermogeregelde (16-20 °) in roestvrij staal stalen tanks voor een periode van ruim 3 weken. Er vindt geen geen malolactische gisting en daarna rijpt de wijn maanden op zijn eigen droesem (sur lie). Uiteindelijk heeft de wijn een prettig alcoholpercentage van 12.5% met een totale zuurgraad: 4,5 g / l en slechts 1g/ltr restsuikers.
In het glas heeft de wijn helder goudgroene reflecties. Deze fraaie Sancerre is zoals een Sancerre behoort te zijn: Knisperend, fris en stuivend met minerale tonen en aroma's van citrusvruchten. Eerst vol en rond in de mond, gevolgd door een sensatie van knapperigheid. Een vleugje anijs blijft hangen. Fantastische zuur balans, smaken van citrus, abrikoos en perzik.
De combinatie van frisheid, puurheid en precisie maakt deze wijn zeer geschikt voor lichte, frisse en verfijnde gerechten.
1. Geitenkaas met stokbrood en groene kruiden
Sancerre en geitenkaas vormen een klassieke combinatie, met name door hun gemeenschappelijke herkomst in de Loire. De frisse zuren van de wijn snijden door het romige vet van de kaas en brengen de smaken in balans, terwijl de mineraliteit de ziltige tonen van de kaas accentueert.
2. Salade met groene asperges, avocado en citroenvinaigrette
De groene tonen van de asperges sluiten aan op de vegetale nuances in de wijn, terwijl de frisheid van de vinaigrette en de romigheid van avocado een mooie balans vormen met de zuren en textuur van de Sancerre.
3. Gebakken zalmfilet met dille en venkel
De vette structuur van de zalm vraagt om een wijn met frisheid en precisie. De zuren in de Sancerre verfrissen het gehemelte, terwijl de kruidige aroma’s van dille en anijsachtige tonen van venkel mooi aansluiten bij het florale karakter van de wijn.
4. Sushi van witvis of garnaal met limoen en komkommer
De ziltigheid van de vis en de umami van sojasaus combineren goed met de minerale en citrusachtige componenten van de wijn. De frisheid van limoen en komkommer versterkt het levendige karakter van de Sauvignon Blanc.
5. Linguine met citroen, olijfolie en verse peterselie
Een licht pastagerecht met heldere smaken is ideaal voor deze wijn. Citroen en olijfolie benadrukken de frisheid, terwijl peterselie en eventueel een beetje knoflook mooi harmoniëren met de aromatische intensiteit van de Sancerre.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Loire |
Appellatie | Sancerre |
Wijnhuis | Charles Dupuy |
Druif | Sauvignon Blanc |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2029 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Nee |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Smaakprofiel | Aromatisch, Droog, Fris, Fruitig, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Cadeau!, Indruk maken, Met vrienden, Summer party, Terras |
Wijnhuis
De wijngaarden van Dupuy zijn gelegen in Verdigny in de Loirevallei in Noord-Frankrijk. De percelen liggen voornamelijk in Sancerre, Pouilly-Fumé en Touraine. Grote drijfveer en passie van het wijnbedrijf is de druif Sauvignon Blanc, waarmee met gebruik van de meest geavanceerde technieken een zo puur en authentiek mogelijke wijn gemaakt wordt. Inmiddels maakt het bedrijf ook erg mooie wijnen met Chenin Blanc en Pinot Noir.
Het landgoed en het wijnimperium zijn sinds 2004 in bezit van Miguela en Joost Willebois. Nederlander Joost Willebois heeft Franse wortels, zijn Franse voorouders hadden de naam Villebois, die later Willebois werd. Toen Miguela en Joost in 2004 een wijndomein in Verdigny kochten, doopten ze het Villebois.
Hun wijnen onder de naam Charles Dupuy zijn een hommage aan Charles Etienne Dupuy, die in 1920 zijn 80 hectare grond doneerde aan het toenmalige wijndomein.