2023 Ansgar-Clüsserath Trittenheimer Apotheke Riesling Spätlese

De fles/label kan afwijken van de afbeelding

Lage voorraad

Nog maar 5 over

Nabestelling mogelijk
🚚 Bestel vandaag en je bestelling wordt morgen verzonden

Omschrijving

chevron-down

Philipp Wittmann (verantwoordelijk voor de kelder en de export) heeft samen met vader Günther (wijngaarden) en moeder Elisabeth (verkoop) een fantastisch wijnbedrijf opgebouwd in Westhofen, Rheinhessen. Er wordt al sinds 1990 eerst biologisch en later biologisch dynamisch gewerkt. Het uitgangspunt voor de wijnen is daarom: terroirexpressie door een gezonde bodem. Een lage opbrengst per hectare, handmatige selectie van de beste druiven en een zeer langzame vinificatie met natuurlijke gisten zonder toevoeging van sulfiet op grote houten foeders doen de rest. Het huis is ‘de standaard’ voor Rheinhessen en inmiddels ook een standaard voor Duits wit in het algemeen. Dat blijkt uit de enorme stroom internationale waarderingen die de wijnen krijgen, zowel de hogere als lagere. Zo is Philipp al twee keer uitgeroepen tot de beste witte wijnmaker van Duitsland door de gezaghebbende Eichelmann in 2003 en 2013. In 2014 kreeg hij dezelfde titel van Gault Millau. Philipp is getrouwd met Eva Clüsserath die haar eigen wijndomein in de Moezel bezit en dat is waar deze Ansgar-Clüsserath Trittenheimer Apotheke  vandaan komt.

De druiven groeien in de Trittenheimer Apotheke, een extreem steile wijngaard in een scherpe bocht van de Moezel. De bodem bestaat uit blauwe en verweerde leisteen op een stenige ondergrond. Deze leisteen warmt op gedurende de dag, en straalt de warmte ’s nachts uit naar de druivenranken. Hierdoor rijpen de druiven langzaam en gelijkmatig, en behouden ze een goede balans tussen rijpheid, delicate zuren en mineraliteit. De druivenranken moeten diep met hun wortels de bodem in om water en voedingsstoffen te vinden. Deze bijzondere bodem geeft de wijn een opvallende, bijna zilte mineraliteit. Een deel van de wijnranken is meer dan 100 jaar oud. 

De druiven worden later geoogst dan die voor de Riesling Kabinett, waardoor ze rijper zijn en meer suikers bevatten. Tijdens de oogst worden de druiven handmatig geselecteerd, gevolgd door een zachte persing van de druiven. Het sap vergist vergist in grote traditionele foeders. Een lierijping van een paar maanden geeft de wijn een ronde, romige textuur, die prachtig in balans is met de frisse mineraliteit. In de neus vooral mooi rijp fruit (perzik, abrikoos), mooie florale tonen, kruidigheid en een minerale toets. In de mond een prachtig samenspel tussen (fruit)zoet en zuur en heerlijk verteerbare alcohol. De afdronk is lang en elegant, een duidelijke mineraliteit. Een wijn met een groot rijpingspotentieel.

Specificaties

chevron-down
Verpakking opmerking Doos
Wijnsoort Wit
Land Duitsland
Regio Moezel
Wijnhuis Weingut Wittmann
Druif Riesling
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2023
Drinken vanaf 2024
Drinken tot 2040
Alcohol % 8.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Nee
Bubbels Nee
Dessert wijn Ja
Afsluiting Kurk
Parker rating 93
James Suckling rating 95
Smaakprofiel Aromatisch, Bloemig, Fris, Fruitig, Licht, Mineraal, Strak, Wit fruit
Drink momenten Borrelen, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag

Professionele Recensies

chevron-down

Parker

93

James Suckling

95

Wijnhuis

chevron-down

Weingut Wittmann is gelegen in Westhofen in de wijnstreek Rheinhessen en produceert biodynamische wijnen met terroirexpressie en extreme precisie. De Wittmanns en hun voorouders zijn al sinds de 17e eeuw wijnbouwers in Westhofen. De ervaring van zo'n 350 jaargangen van meer dan 15 generaties is van grote in het onschatbare erfgoed van de familie. Tijd en rust zijn essentiële ingrediënten voor het maken van een goede wijn. En dit is precies wat de wijnen volop krijgen in de gewelfde kelder, gebouwd in 1829. Wijnmaker Philipp Wittmann waakt over zijn wijnen, onder constante temperatuur- en vochtigheidscondities, terwijl ze rijpen in 80 houten vaten. De oudste van deze vaten is uit het jaar 1890 en bood al onderdak aan vele grote jaargangen. Elk vat bevat de oogst van 1 enkel wijngaardperceel.

Sterwijnmaker Philipp Wittmann (verantwoordelijk voor de kelder en de export) heeft samen met vader Günther (wijngaarden) en moeder Elisabeth (verkoop) een fantastisch wijnbedrijf opgebouwd in Westhofen, Rheinhessen. Er wordt al sinds 1990 eerst biologisch en later biologisch dynamisch gewerkt. Het uitgangspunt voor de wijnen is daarom: terroirexpressie door een gezonde bodem. Een lage opbrengst per hectare, handmatige selectie van de beste druiven en een zeer langzame vinificatie met natuurlijke gisten zonder toevoeging van sulfiet op grote houten foeders doen de rest. Het huis is ‘de standaard’ voor Rheinhessen en inmiddels ook een standaard voor Duits wit in het algemeen. Dat blijkt uit de enorme stroom internationale waarderingen die de wijnen krijgen, zowel de hogere als lagere. Zo is Philipp al twee keer uitgeroepen tot de beste witte wijnmaker van Duitsland door de gezaghebbende Eichelmann in 2003 en 2013. In 2014 kreeg hij dezelfde titel van Gault Millau. Philipp is getrouwd met Eva Clüsserath die haar eigen wijndomein in de Moezel bezit. Naar verluidt heeft Philipp een hekel aan augustus: dan moet hij  namelijk de verdeling maken van zijn Grosse Gewächse. Dat is vooral vervelend omdat de vraag steeds verder toeneemt en het aanbod klein is. Hij heeft dus eigenlijk voor iedereen te weinig. Niet zo vreemd, gezien het feit dat zijn GG’s tot 96 punten van Parker opleveren, hij door Eichelmann al 2 keer tot beste witte wijnmaker van Duitsland werd gekroond, in 2014 Wijnmaker van het jaar was bij Gault Millau en in 2015 bij Schlemmer Atlas en jaarlijks in Mainz tijdens de GG proeverij als één van de allerbesten uit de bus komt!


Wittmann blijft consequent kiezen voor kwaliteit en dat betekent dat hij alleen het fraaiste fruit uit zijn wijngaarden als GG uitbrengt. De rest gaat in de Westhofener en zelfs de Riesling Trocken wordt voor een deel met dit edele fruit gemaakt.


Bijlagen

chevron-down