2023 Ansgar-Clüsserath Trittenheimer Apotheke Riesling Spätlese
De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
| Wijnsoort | |
|---|---|
| Land | |
| Regio | |
| Wijnhuis | |
| Jaar | 2023 |
| Druif | |
| Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (8.5%) |
| Drink venster | 2024 - 2040 |
Lage voorraad
Nog maar 5 over
Nabestelling Informatie
Het is mogelijk dit artikel in nabestelling/backorder te bestellen. Dit is mogelijk met artikelen welke wij over het algemeen in 3-5 werkdagen weer voldoende op voorraad kunnen hebben. U kunt deze dus gewoon bestellen maar wel belangrijk te vermelden dat wij pas de order versturen als deze in zijn geheel gereed is.
Omschrijving
Philipp Wittmann (verantwoordelijk voor de kelder en de export) heeft samen met vader Günther (wijngaarden) en moeder Elisabeth (verkoop) een fantastisch wijnbedrijf opgebouwd in Westhofen, Rheinhessen. Er wordt al sinds 1990 eerst biologisch en later biologisch dynamisch gewerkt. Het uitgangspunt voor de wijnen is daarom: terroirexpressie door een gezonde bodem. Een lage opbrengst per hectare, handmatige selectie van de beste druiven en een zeer langzame vinificatie met natuurlijke gisten zonder toevoeging van sulfiet op grote houten foeders doen de rest. Het huis is ‘de standaard’ voor Rheinhessen en inmiddels ook een standaard voor Duits wit in het algemeen. Dat blijkt uit de enorme stroom internationale waarderingen die de wijnen krijgen, zowel de hogere als lagere. Zo is Philipp al twee keer uitgeroepen tot de beste witte wijnmaker van Duitsland door de gezaghebbende Eichelmann in 2003 en 2013. In 2014 kreeg hij dezelfde titel van Gault Millau. Philipp is getrouwd met Eva Clüsserath die haar eigen wijndomein in de Moezel bezit en dat is waar deze Ansgar-Clüsserath Trittenheimer Apotheke vandaan komt.
De druiven groeien in de Trittenheimer Apotheke, een extreem steile wijngaard in een scherpe bocht van de Moezel. De bodem bestaat uit blauwe en verweerde leisteen op een stenige ondergrond. Deze leisteen warmt op gedurende de dag, en straalt de warmte ’s nachts uit naar de druivenranken. Hierdoor rijpen de druiven langzaam en gelijkmatig, en behouden ze een goede balans tussen rijpheid, delicate zuren en mineraliteit. De druivenranken moeten diep met hun wortels de bodem in om water en voedingsstoffen te vinden. Deze bijzondere bodem geeft de wijn een opvallende, bijna zilte mineraliteit. Een deel van de wijnranken is meer dan 100 jaar oud.
De druiven worden later geoogst dan die voor de Riesling Kabinett, waardoor ze rijper zijn en meer suikers bevatten. Tijdens de oogst worden de druiven handmatig geselecteerd, gevolgd door een zachte persing van de druiven. Het sap vergist vergist in grote traditionele foeders. Een lierijping van een paar maanden geeft de wijn een ronde, romige textuur, die prachtig in balans is met de frisse mineraliteit. In de neus vooral mooi rijp fruit (perzik, abrikoos), mooie florale tonen, kruidigheid en een minerale toets. In de mond een prachtig samenspel tussen (fruit)zoet en zuur en heerlijk verteerbare alcohol. De afdronk is lang en elegant, een duidelijke mineraliteit. Een wijn met een groot rijpingspotentieel.
Specificaties
| Verpakking opmerking | Doos |
|---|---|
| Wijnsoort | Wit |
| Land | Duitsland |
| Regio | Moezel |
| Wijnhuis | Weingut Wittmann |
| Druif | Riesling |
| Biologisch gecertificeerd | Nee |
| Natural wijn | Nee |
| Vegan | Nee |
| Jaar | 2023 |
| Drinken vanaf | 2024 |
| Drinken tot | 2040 |
| Alcohol % | 8.5 |
| Alcoholvrij/arm | Nee |
| Inhoud | 0.75 ltr |
| Houtrijping | Nee |
| Bubbels | Nee |
| Dessert wijn | Ja |
| Afsluiting | Kurk |
| Parker rating | 93 |
| James Suckling rating | 95 |
| Smaakprofiel | Aromatisch, Bloemig, Fris, Fruitig, Licht, Mineraal, Strak, Wit fruit |
| Drink momenten | Borrelen, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag |
Professionele Recensies
Parker
Rating
93
Release Price
NA
Drink Date
2020 - 2050
Reviewed by
Stephan Reinhardt
Issue Date
13th Aug 2020
Source
August 2020 Week 2, The Wine Advocate
The 2019 Trittenheimer Apotheke Riesling Kabinett is bright, pure and flinty on the refined, floral and slate-scented nose. On the palate, this is another picture-book Kabinett from Eva Clüsserath, and it is among the finest you can buy (and afford). The wine is filigreed, piquant and tensioned but always clear and bright as a mountain stream and so frisky and buoyant. A fabulous wine! Tasted as a sample in May 2020.
Eva Clüsserath's current vintage on sale is the 2018, which offers excellent values, as always. The wines show remarkable elegance and purity and are neither weighty nor too powerful but smooth, openhearted and true reflections of the particular terroir. The dry wines are more opulent due to the exceptional sunny vintage, but surprisingly, the predicates, especially from the Apotheke, are superb and include everything from Kabinett to Beerenauslese but no TBA and certainly no Eiswein.
The vintage on the horizon is 2019, and it's also exceptional here. Again, the Prädikatswein—from Kabinett to BA—are gorgeous and made for a long life. They are based on healthy grapes because there was no botrytis cinerea, although there were several rainfalls during the harvest period, which started in early October. However, wind followed and the grapes dried immediately afterward. Even the Auslesen are not based on botrytis. The grapes were "rather overripe," as Eva explains. She even selected Auslesen in the Neumagener Rosengärtchen (very concentrated compared to the lithe style the year before) and, rare enough, the Dhroner Hofberg. Although the harvest period lasted only three weeks and was finished on October 20, nearly everything that was possible was selected. "We went two or three times through every plot to select perfect grapes for different styles," Eva explains. Even though the warm period in mid-October was dangerous, in the end, it didn't force her team to run like restless chickens. "We always need about three weeks to get everything in," she says, knowing that at the end she gets help from her husband Philipp Wittmann's harvest team from Rheinhessen, which certainly gives her more possibilities since she can react much more effectively with regard to the weather conditions. Also, the dry 2019 Rieslings and the feinherb from the Piesporter Goldtröpfchen are superb again and prove the greatness of the vintage.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Weingut Wittmann is gelegen in Westhofen in de wijnstreek Rheinhessen en produceert biodynamische wijnen met terroirexpressie en extreme precisie. De Wittmanns en hun voorouders zijn al sinds de 17e eeuw wijnbouwers in Westhofen. De ervaring van zo'n 350 jaargangen van meer dan 15 generaties is van grote in het onschatbare erfgoed van de familie. Tijd en rust zijn essentiële ingrediënten voor het maken van een goede wijn. En dit is precies wat de wijnen volop krijgen in de gewelfde kelder, gebouwd in 1829. Wijnmaker Philipp Wittmann waakt over zijn wijnen, onder constante temperatuur- en vochtigheidscondities, terwijl ze rijpen in 80 houten vaten. De oudste van deze vaten is uit het jaar 1890 en bood al onderdak aan vele grote jaargangen. Elk vat bevat de oogst van 1 enkel wijngaardperceel.
Sterwijnmaker Philipp Wittmann (verantwoordelijk voor de kelder en de export) heeft samen met vader Günther (wijngaarden) en moeder Elisabeth (verkoop) een fantastisch wijnbedrijf opgebouwd in Westhofen, Rheinhessen. Er wordt al sinds 1990 eerst biologisch en later biologisch dynamisch gewerkt. Het uitgangspunt voor de wijnen is daarom: terroirexpressie door een gezonde bodem. Een lage opbrengst per hectare, handmatige selectie van de beste druiven en een zeer langzame vinificatie met natuurlijke gisten zonder toevoeging van sulfiet op grote houten foeders doen de rest. Het huis is ‘de standaard’ voor Rheinhessen en inmiddels ook een standaard voor Duits wit in het algemeen. Dat blijkt uit de enorme stroom internationale waarderingen die de wijnen krijgen, zowel de hogere als lagere. Zo is Philipp al twee keer uitgeroepen tot de beste witte wijnmaker van Duitsland door de gezaghebbende Eichelmann in 2003 en 2013. In 2014 kreeg hij dezelfde titel van Gault Millau. Philipp is getrouwd met Eva Clüsserath die haar eigen wijndomein in de Moezel bezit. Naar verluidt heeft Philipp een hekel aan augustus: dan moet hij namelijk de verdeling maken van zijn Grosse Gewächse. Dat is vooral vervelend omdat de vraag steeds verder toeneemt en het aanbod klein is. Hij heeft dus eigenlijk voor iedereen te weinig. Niet zo vreemd, gezien het feit dat zijn GG’s tot 96 punten van Parker opleveren, hij door Eichelmann al 2 keer tot beste witte wijnmaker van Duitsland werd gekroond, in 2014 Wijnmaker van het jaar was bij Gault Millau en in 2015 bij Schlemmer Atlas en jaarlijks in Mainz tijdens de GG proeverij als één van de allerbesten uit de bus komt!
Wittmann blijft consequent kiezen voor kwaliteit en dat betekent dat hij alleen het fraaiste fruit uit zijn wijngaarden als GG uitbrengt. De rest gaat in de Westhofener en zelfs de Riesling Trocken wordt voor een deel met dit edele fruit gemaakt.
Trivia
Wijn Trivia
🍷 Genoten van deze wijnweetjes? Deel je nieuwe kennis met andere wijnliefhebbers!
Ontdek Wijn Trivia
Log in om interessante feiten over deze wijn te ontdekken en je kennis te vergroten.
Meld je aanPhilipp Wittmann (verantwoordelijk voor de kelder en de export) heeft samen met vader Günther (wijngaarden) en moeder Elisabeth (verkoop) een fantastisch wijnbedrijf opgebouwd in Westhofen, Rheinhessen. Er wordt al sinds 1990 eerst biologisch en later biologisch dynamisch gewerkt. Het uitgangspunt voor de wijnen is daarom: terroirexpressie door een gezonde bodem. Een lage opbrengst per hectare, handmatige selectie van de beste druiven en een zeer langzame vinificatie met natuurlijke gisten zonder toevoeging van sulfiet op grote houten foeders doen de rest. Het huis is ‘de standaard’ voor Rheinhessen en inmiddels ook een standaard voor Duits wit in het algemeen. Dat blijkt uit de enorme stroom internationale waarderingen die de wijnen krijgen, zowel de hogere als lagere. Zo is Philipp al twee keer uitgeroepen tot de beste witte wijnmaker van Duitsland door de gezaghebbende Eichelmann in 2003 en 2013. In 2014 kreeg hij dezelfde titel van Gault Millau. Philipp is getrouwd met Eva Clüsserath die haar eigen wijndomein in de Moezel bezit en dat is waar deze Ansgar-Clüsserath Trittenheimer Apotheke vandaan komt.
De druiven groeien in de Trittenheimer Apotheke, een extreem steile wijngaard in een scherpe bocht van de Moezel. De bodem bestaat uit blauwe en verweerde leisteen op een stenige ondergrond. Deze leisteen warmt op gedurende de dag, en straalt de warmte ’s nachts uit naar de druivenranken. Hierdoor rijpen de druiven langzaam en gelijkmatig, en behouden ze een goede balans tussen rijpheid, delicate zuren en mineraliteit. De druivenranken moeten diep met hun wortels de bodem in om water en voedingsstoffen te vinden. Deze bijzondere bodem geeft de wijn een opvallende, bijna zilte mineraliteit. Een deel van de wijnranken is meer dan 100 jaar oud.
De druiven worden later geoogst dan die voor de Riesling Kabinett, waardoor ze rijper zijn en meer suikers bevatten. Tijdens de oogst worden de druiven handmatig geselecteerd, gevolgd door een zachte persing van de druiven. Het sap vergist vergist in grote traditionele foeders. Een lierijping van een paar maanden geeft de wijn een ronde, romige textuur, die prachtig in balans is met de frisse mineraliteit. In de neus vooral mooi rijp fruit (perzik, abrikoos), mooie florale tonen, kruidigheid en een minerale toets. In de mond een prachtig samenspel tussen (fruit)zoet en zuur en heerlijk verteerbare alcohol. De afdronk is lang en elegant, een duidelijke mineraliteit. Een wijn met een groot rijpingspotentieel.
| Verpakking opmerking | Doos |
|---|---|
| Wijnsoort | Wit |
| Land | Duitsland |
| Regio | Moezel |
| Wijnhuis | Weingut Wittmann |
| Druif | Riesling |
| Biologisch gecertificeerd | Nee |
| Natural wijn | Nee |
| Vegan | Nee |
| Jaar | 2023 |
| Drinken vanaf | 2024 |
| Drinken tot | 2040 |
| Alcohol % | 8.5 |
| Alcoholvrij/arm | Nee |
| Inhoud | 0.75 ltr |
| Houtrijping | Nee |
| Bubbels | Nee |
| Dessert wijn | Ja |
| Afsluiting | Kurk |
| Parker rating | 93 |
| James Suckling rating | 95 |
| Smaakprofiel | Aromatisch, Bloemig, Fris, Fruitig, Licht, Mineraal, Strak, Wit fruit |
| Drink momenten | Borrelen, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag |
Parker
Rating
93
Release Price
NA
Drink Date
2020 - 2050
Reviewed by
Stephan Reinhardt
Issue Date
13th Aug 2020
Source
August 2020 Week 2, The Wine Advocate
The 2019 Trittenheimer Apotheke Riesling Kabinett is bright, pure and flinty on the refined, floral and slate-scented nose. On the palate, this is another picture-book Kabinett from Eva Clüsserath, and it is among the finest you can buy (and afford). The wine is filigreed, piquant and tensioned but always clear and bright as a mountain stream and so frisky and buoyant. A fabulous wine! Tasted as a sample in May 2020.
Eva Clüsserath's current vintage on sale is the 2018, which offers excellent values, as always. The wines show remarkable elegance and purity and are neither weighty nor too powerful but smooth, openhearted and true reflections of the particular terroir. The dry wines are more opulent due to the exceptional sunny vintage, but surprisingly, the predicates, especially from the Apotheke, are superb and include everything from Kabinett to Beerenauslese but no TBA and certainly no Eiswein.
The vintage on the horizon is 2019, and it's also exceptional here. Again, the Prädikatswein—from Kabinett to BA—are gorgeous and made for a long life. They are based on healthy grapes because there was no botrytis cinerea, although there were several rainfalls during the harvest period, which started in early October. However, wind followed and the grapes dried immediately afterward. Even the Auslesen are not based on botrytis. The grapes were "rather overripe," as Eva explains. She even selected Auslesen in the Neumagener Rosengärtchen (very concentrated compared to the lithe style the year before) and, rare enough, the Dhroner Hofberg. Although the harvest period lasted only three weeks and was finished on October 20, nearly everything that was possible was selected. "We went two or three times through every plot to select perfect grapes for different styles," Eva explains. Even though the warm period in mid-October was dangerous, in the end, it didn't force her team to run like restless chickens. "We always need about three weeks to get everything in," she says, knowing that at the end she gets help from her husband Philipp Wittmann's harvest team from Rheinhessen, which certainly gives her more possibilities since she can react much more effectively with regard to the weather conditions. Also, the dry 2019 Rieslings and the feinherb from the Piesporter Goldtröpfchen are superb again and prove the greatness of the vintage.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Weingut Wittmann is gelegen in Westhofen in de wijnstreek Rheinhessen en produceert biodynamische wijnen met terroirexpressie en extreme precisie. De Wittmanns en hun voorouders zijn al sinds de 17e eeuw wijnbouwers in Westhofen. De ervaring van zo'n 350 jaargangen van meer dan 15 generaties is van grote in het onschatbare erfgoed van de familie. Tijd en rust zijn essentiële ingrediënten voor het maken van een goede wijn. En dit is precies wat de wijnen volop krijgen in de gewelfde kelder, gebouwd in 1829. Wijnmaker Philipp Wittmann waakt over zijn wijnen, onder constante temperatuur- en vochtigheidscondities, terwijl ze rijpen in 80 houten vaten. De oudste van deze vaten is uit het jaar 1890 en bood al onderdak aan vele grote jaargangen. Elk vat bevat de oogst van 1 enkel wijngaardperceel.
Sterwijnmaker Philipp Wittmann (verantwoordelijk voor de kelder en de export) heeft samen met vader Günther (wijngaarden) en moeder Elisabeth (verkoop) een fantastisch wijnbedrijf opgebouwd in Westhofen, Rheinhessen. Er wordt al sinds 1990 eerst biologisch en later biologisch dynamisch gewerkt. Het uitgangspunt voor de wijnen is daarom: terroirexpressie door een gezonde bodem. Een lage opbrengst per hectare, handmatige selectie van de beste druiven en een zeer langzame vinificatie met natuurlijke gisten zonder toevoeging van sulfiet op grote houten foeders doen de rest. Het huis is ‘de standaard’ voor Rheinhessen en inmiddels ook een standaard voor Duits wit in het algemeen. Dat blijkt uit de enorme stroom internationale waarderingen die de wijnen krijgen, zowel de hogere als lagere. Zo is Philipp al twee keer uitgeroepen tot de beste witte wijnmaker van Duitsland door de gezaghebbende Eichelmann in 2003 en 2013. In 2014 kreeg hij dezelfde titel van Gault Millau. Philipp is getrouwd met Eva Clüsserath die haar eigen wijndomein in de Moezel bezit. Naar verluidt heeft Philipp een hekel aan augustus: dan moet hij namelijk de verdeling maken van zijn Grosse Gewächse. Dat is vooral vervelend omdat de vraag steeds verder toeneemt en het aanbod klein is. Hij heeft dus eigenlijk voor iedereen te weinig. Niet zo vreemd, gezien het feit dat zijn GG’s tot 96 punten van Parker opleveren, hij door Eichelmann al 2 keer tot beste witte wijnmaker van Duitsland werd gekroond, in 2014 Wijnmaker van het jaar was bij Gault Millau en in 2015 bij Schlemmer Atlas en jaarlijks in Mainz tijdens de GG proeverij als één van de allerbesten uit de bus komt!
Wittmann blijft consequent kiezen voor kwaliteit en dat betekent dat hij alleen het fraaiste fruit uit zijn wijngaarden als GG uitbrengt. De rest gaat in de Westhofener en zelfs de Riesling Trocken wordt voor een deel met dit edele fruit gemaakt.
Wijn Trivia
🍷 Genoten van deze wijnweetjes? Deel je nieuwe kennis met andere wijnliefhebbers!
Ontdek Wijn Trivia
Log in om interessante feiten over deze wijn te ontdekken en je kennis te vergroten.
Meld je aan