2022 Vitícola Mentridana El Mentridano
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2024 - 2028 |
Omschrijving
Daniel Landi is vandaag één van Spanjes voortrekkers van de nieuwe generatie oenologen. Dankzij hem heeft Spaanse Grenache een nieuwe definitie gekregen: die van de finesse en elegantie. Daniel werkt met uiterste respect voor het terroir en zijn omgeving. Alle percelen worden in biodynamie bewerkt.. Zijn wijnen zijn een toonbeeld van zuiverheid en lichtheid.Voor de liefhebbers van grote Bourgogne.De beroemde topwijn van Jimenez/Daniel Landi - 100% Grenache op een biologische manier geproduceerd opgevoed op frans eiken. 2011 is het eerst jaar dat de wijnmaker Daniel Landi deze wijn maakt onder zijn eingen naam na eerst 8 jaar het familie domein Jimenez Landi heeft geleidt. Daniel Landi is ook mede-eigenaar van de rising star Comando G. Vitícola Mentridana is de opvolger van Dani Landi Viticultor. Dani is afkomstig uit Méntrida en doorliep hetzelfde traject als zijn jeugdvriend Curro. Ze studeerden oenologie en gingen aan de slag bij kleine familiebodega's. Uiteindelijk creëerden ze elk hun eigen project. Voor Dani was dat Comando G en voor Curro was dat Fedellos. En nu lopen hun wegen terug samen : Dani besloot al zijn wijngaarden uit de appellatie Méntrida onder te brengen in een aparte bodega : Vitícola Mentridana. En Curro heeft de dagelijkse leiding en maakt de wijnen, steeds met de hulp van Dani.
In het nieuwe project Vitícola Mentridana is deze Mentridano een klassieke Mentrida. Enkel gemaakt van Garnacha druiven uit het dorp Méntrida, de hoofdplaats van de gelijknamige appellatie. 100% Garnacha van oude wijnstokken, biodynamisch bewerkte wijngaarden. De druiven worden volledig vergist met volle trossen. Er wordt dus niet ontritst. Vanzelfsprekend geen toevoeging van vreemde gisten noch enzymes. Non-interventionistische élevage van een 7 à 8-tal maanden op grote houten fouders van 3 à 4000 liter. Enkel toevoeging van sulfiet net voor de botteling.
De El Mentridano heeft een frisse heldere rode kleur in het glas. In de neus een explosie van rood fruit, bosaardbeitjes, frambozen en rode bessen, aangevuld met de typische terroir kruiden zoals rozemarijn en tijm. Heerlijk fris maar toch met power en substantie. Niet de etherische stijl van Comando G, maar wel er zwaar door beïnvloed. Erg lekker !
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Mentrida |
Wijnhuis | Vitícola Mentridana |
Druif | Garnacha |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2028 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 91 |
Smaakprofiel | Boers, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rond, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Wijnhuis
De Sierra de Gredos is een gebied met ruige granieten toppen, bossen en stadjes op een heuveltop ten zuidwesten van Madrid. De combinatie van grote hoogte, goed doorlatende granieten bodems en een lang groeiseizoen geeft het een uniek microklimaat. Wijnstokken klampen zich vast aan puinhellingen als berggeiten, veel van deze locaties zijn tientallen jaren geleden verlaten, maar een nieuwe generatie telers herontdekt ze!
Dani Landi was een van de pioniers die hier met de oude wijnstokken werkte en elegante, minerale wijnen maakte, die wat voorheen werd gezien als een werkpaardvariëteit herdefiniëren tot iets dat kan wedijveren met de elegantie en finesse van enkele van 's werelds meest gewilde rode wijnen. Curro Barreño, de helft van het briljante Ribeira Sacra-project Fedellos, groeide ook op in dit gebied. Hij is een jeugdvriend van Dani, deelt samen veel flessen en invloeden van de wijnbereiding. Sinds 2021 heeft Curro de verantwoordelijkheid overgenomen voor Dani's wijngaarden in Méntrida en maakt het wijnen onder het label Vitícola Mentridana. Curro bouwt voort op Dani's nauwgezette fundamenten, interpreteert de wijngaarden en werkt met een lichte toets in de wijnmakerij. Curro is blij dat hij naar huis is gekomen om wijn te maken in het gebied waar hij is opgegroeid, en om de evolutie van wijnen in het gebied te zien die moderne klassiekers worden, sierlijke wijnen die we graag drinken.