2022 Thomas Morey Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Embrazee

Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2026 - 2042 |
Op voorraad
6 items beschikbaar
Omschrijving
Het perceel op de op zuid oost gelegen wijngaard ‘Les Embrazées’ omvat 3,79 ha en ligt op 230 meter hoogte op een heuvel, die grenst aan de gemeente Santenay. De wat rode bodem bevat veel kiezel.. Geniet hiervan de komende 12 tot 15 jaar. De Thomas Morey Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Embrazee is een volle, maar uiterst elegante chardonnay, uitbundig in geur, helder en mooi zuiver, heerlijk fris met een rijke, subtiele beleving, waarin sappig fruit als peer en abrikoos, dit alles gedragen door bescheiden eiken.
OVER THOMAS & Sylvie MOREY
Het was Thomas en Sylvie duidelijk dat ze in hun domein wilden werken zoals hun grootouders hadden gedaan. Dat betekende volledig afzien van herbiciden, pesticiden en kunstmest. Dat was in 2011. In 2014 hebben ze dit vervolgens officieel aangepakt en in 2017 de certificering behaald. Als je met Thomas Morey praat, kijkt hij altijd terug op de tijd met zijn grootouders, die nog nooit een chemische spuit aanraakten en altijd goede wijnen maakten. Zelf wilde hij doorgaan met de ‘old-school aanpak’, zoals hij het noemt – vooral omdat hij zich nooit op zijn gemak voelde bij de sprays die thuis werden gebruikt. In de kelder werkt Thomas Morey uitsluitend met spontane gisting en heeft tijdens de gisting nooit zwavel gebruikt. Hij doet altijd eerst de zwavel in de vaten - en slechts zeer minimaal en over meerdere doses - zodat het over de laatste zes maanden van vatopslag een maximum van 35 mg/l bereikt. De witte wijnen rijpen op de gist, er is geen batonnage en het aandeel nieuw hout is een matige 20%. De wijnen worden licht gefilterd voordat ze worden gebotteld. De Pinot wordt grotendeels ontsteeld en zorgvuldig gerijpt in het hout. De wijnen blijven slechts ongeveer negen maanden in het vat en worden daarna afgevuld. Lees meer onder de Tab: Wijnhuis
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Chassagne-Montrachet |
Wijnhuis | Thomas Morey |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2026 |
Drinken tot | 2042 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 92 |
Vinous rating | 91 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard, Romantisch |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 92
Reviewed by:
Antonio Galloni
Release Price:
$77
Drink Date:
2013
The 2010 Chassagne-Montrachet Embrazees boasts considerable depth and power. Yellow stone fruits, crushed rocks and flowers emerge from this tightly wound, cool Chassagne. This is an especially vibrant, focused style of Chassagne, with expressive aromatics, prominent minerality and fabulous overall balance. The Embrazees takes on a little more richness as it sits in the glass, yet remains energetic and vibrant throughout. It could use another year or two in bottle to flesh out a little more. Anticipated maturity: 2013+.
This is a gorgeous set of wines from Thomas Morey. In the 2010s I find gorgeous transparency to site and tons of refinement, something I saw less of in the 2009s. Yields were down 15-20%, which is pretty good considering the fate many of Morey’s colleagues suffered. Because Morey bottles before the following harvest, the cellar is warmed to start the malos, which in 2010 were done by January, to give the wines six months or so to settle prior to bottling. Fans of the domaine should be thrilled to learn that production is set to go up in 2011 with three new wines; Macherelles, Chenevottes, and Clos St. Jean, while quantities will increase slightly in the Morgeot and Batard.
Importer: Vineyard Brands, Birmingham, AL; tel. (205) 980-8802
Published: Aug 31, 2012
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
91
Drinking Window
2026 - 2042
From: Variations on a Theme: Burgundy 2020 Whites (Jul 2024)
The 2020 Chassagne-Montrachet Les Embrazées 1er Cru has a more floral bouquet. Wilted white flowers complement the slightly honeyed fruit, yet the mineralité prevails and is accentuated with time in the glass. The palate is nicely balanced with lime, citrus peel and hazelnut notes. A very slight oxidation actually imparts complexity towards the finish. This is a complex Chassagne-Montrachet that should age well in bottle. Tasted blind at the annual Burgfest tasting.
- By Neal Martin on May 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Morey's naam is niet ongewoon aan de Côte de Beaune. Alleen al in de straat van Thomas Morey zijn er twee andere domeinen met dezelfde achternaam. Sinds de start in 2007 heeft Thomas Morey een uitstekende reputatie opgebouwd. De wijnmaker komt uit een familie waarvan de traditie in Chassagne teruggaat tot de 17e eeuw. Claude Morey, geboren in Paris-l'Hôpital, een kleine gemeente in het departement Saône-et-Loire, ongeveer tien kilometer van Chassagne-Montrachet, arriveerde in 1643. Hij en zijn talrijke nakomelingen werkten in de wijngaarden of als kuiper (Tonnier) en verwierven geleidelijk wijngaarden en percelen. Pas tegen het einde van de 19e eeuw werd de wijnbouw de hoofdactiviteit. Nadat Thomas een aantal jaren samenwerkte met zijn vader Bernard en broer Vincent, besloten hij en zijn vrouw Sylvie in 2006 om hun eigen domaine op te richten, waarin in 2007 de eerste vintage werd geproduceerd. Thomas kon veel percelen van zijn familie overnemen die in de jaren vijftig en zestig waren aangeplant. Gaandeweg kreeg hij ook aanbiedingen van buren om het ene of het andere perceel over te nemen of langdurig te huren. En zo groeide zijn terreinportfolio tot zo'n 13 hectare. De wijnstokken zijn tot 70 jaar oud. De afgelopen decennia heeft zijn vader altijd nieuwe planten geplant uit massale selecties van oude wijnstokken.
Het was Thomas en Sylvie duidelijk dat ze in hun domein wilden werken zoals hun grootouders hadden gedaan. Dat betekende volledig afzien van herbiciden, pesticiden en kunstmest. Dat was in 2011. In 2014 hebben ze dit vervolgens officieel aangepakt en in 2017 de certificering behaald. Als je met Thomas Morey praat, kijkt hij altijd terug op de tijd met zijn grootouders, die nog nooit een chemische spuit aanraakten en altijd goede wijnen maakten. Zelf wilde hij doorgaan met de ‘old-school aanpak’, zoals hij het noemt – vooral omdat hij zich nooit op zijn gemak voelde bij de sprays die thuis werden gebruikt. In de kelder werkt Thomas Morey uitsluitend met spontane gisting en heeft tijdens de gisting nooit zwavel gebruikt. Hij doet altijd eerst de zwavel in de vaten - en slechts zeer minimaal en over meerdere doses - zodat het over de laatste zes maanden van vatopslag een maximum van 35 mg/l bereikt. De witte wijnen rijpen op de gist, er is geen batonnage en het aandeel nieuw hout is een matige 20%. De wijnen worden licht gefilterd voordat ze worden gebotteld. De Pinot wordt grotendeels ontsteeld en zorgvuldig gerijpt in het hout. De wijnen blijven slechts ongeveer negen maanden in het vat en worden daarna afgevuld.
De witte wijnen van Thomas Morey komen uit Saint-Aubin, Beaune, Bâtard-Montrachet, Chassagne-Montrachet en Puligny-Montrachet. Bâtard-Montrachet is de Grand Cru van het huis met wijnstokken die rond de 70 jaar oud zijn. De Pinot Noir komt uit Beaune, Chassagne-Montrachet, Maranges en Santenay. Het kwaliteitsniveaumodel en de prijsstructuur zijn heel duidelijk terug te zien in de wijnen van Thomas Morey. De geheel onverbloemde, zeer zuivere wijnen laten duidelijk het terroir zien waaruit ze afkomstig zijn.
Het perceel op de op zuid oost gelegen wijngaard ‘Les Embrazées’ omvat 3,79 ha en ligt op 230 meter hoogte op een heuvel, die grenst aan de gemeente Santenay. De wat rode bodem bevat veel kiezel.. Geniet hiervan de komende 12 tot 15 jaar. De Thomas Morey Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Embrazee is een volle, maar uiterst elegante chardonnay, uitbundig in geur, helder en mooi zuiver, heerlijk fris met een rijke, subtiele beleving, waarin sappig fruit als peer en abrikoos, dit alles gedragen door bescheiden eiken.
OVER THOMAS & Sylvie MOREY
Het was Thomas en Sylvie duidelijk dat ze in hun domein wilden werken zoals hun grootouders hadden gedaan. Dat betekende volledig afzien van herbiciden, pesticiden en kunstmest. Dat was in 2011. In 2014 hebben ze dit vervolgens officieel aangepakt en in 2017 de certificering behaald. Als je met Thomas Morey praat, kijkt hij altijd terug op de tijd met zijn grootouders, die nog nooit een chemische spuit aanraakten en altijd goede wijnen maakten. Zelf wilde hij doorgaan met de ‘old-school aanpak’, zoals hij het noemt – vooral omdat hij zich nooit op zijn gemak voelde bij de sprays die thuis werden gebruikt. In de kelder werkt Thomas Morey uitsluitend met spontane gisting en heeft tijdens de gisting nooit zwavel gebruikt. Hij doet altijd eerst de zwavel in de vaten - en slechts zeer minimaal en over meerdere doses - zodat het over de laatste zes maanden van vatopslag een maximum van 35 mg/l bereikt. De witte wijnen rijpen op de gist, er is geen batonnage en het aandeel nieuw hout is een matige 20%. De wijnen worden licht gefilterd voordat ze worden gebotteld. De Pinot wordt grotendeels ontsteeld en zorgvuldig gerijpt in het hout. De wijnen blijven slechts ongeveer negen maanden in het vat en worden daarna afgevuld. Lees meer onder de Tab: Wijnhuis
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Chassagne-Montrachet |
Wijnhuis | Thomas Morey |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2026 |
Drinken tot | 2042 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 92 |
Vinous rating | 91 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard, Romantisch |
Parker
The Wine Advocate
RP 92
Reviewed by:
Antonio Galloni
Release Price:
$77
Drink Date:
2013
The 2010 Chassagne-Montrachet Embrazees boasts considerable depth and power. Yellow stone fruits, crushed rocks and flowers emerge from this tightly wound, cool Chassagne. This is an especially vibrant, focused style of Chassagne, with expressive aromatics, prominent minerality and fabulous overall balance. The Embrazees takes on a little more richness as it sits in the glass, yet remains energetic and vibrant throughout. It could use another year or two in bottle to flesh out a little more. Anticipated maturity: 2013+.
This is a gorgeous set of wines from Thomas Morey. In the 2010s I find gorgeous transparency to site and tons of refinement, something I saw less of in the 2009s. Yields were down 15-20%, which is pretty good considering the fate many of Morey’s colleagues suffered. Because Morey bottles before the following harvest, the cellar is warmed to start the malos, which in 2010 were done by January, to give the wines six months or so to settle prior to bottling. Fans of the domaine should be thrilled to learn that production is set to go up in 2011 with three new wines; Macherelles, Chenevottes, and Clos St. Jean, while quantities will increase slightly in the Morgeot and Batard.
Importer: Vineyard Brands, Birmingham, AL; tel. (205) 980-8802
Published: Aug 31, 2012
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
91
Drinking Window
2026 - 2042
From: Variations on a Theme: Burgundy 2020 Whites (Jul 2024)
The 2020 Chassagne-Montrachet Les Embrazées 1er Cru has a more floral bouquet. Wilted white flowers complement the slightly honeyed fruit, yet the mineralité prevails and is accentuated with time in the glass. The palate is nicely balanced with lime, citrus peel and hazelnut notes. A very slight oxidation actually imparts complexity towards the finish. This is a complex Chassagne-Montrachet that should age well in bottle. Tasted blind at the annual Burgfest tasting.
- By Neal Martin on May 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Morey's naam is niet ongewoon aan de Côte de Beaune. Alleen al in de straat van Thomas Morey zijn er twee andere domeinen met dezelfde achternaam. Sinds de start in 2007 heeft Thomas Morey een uitstekende reputatie opgebouwd. De wijnmaker komt uit een familie waarvan de traditie in Chassagne teruggaat tot de 17e eeuw. Claude Morey, geboren in Paris-l'Hôpital, een kleine gemeente in het departement Saône-et-Loire, ongeveer tien kilometer van Chassagne-Montrachet, arriveerde in 1643. Hij en zijn talrijke nakomelingen werkten in de wijngaarden of als kuiper (Tonnier) en verwierven geleidelijk wijngaarden en percelen. Pas tegen het einde van de 19e eeuw werd de wijnbouw de hoofdactiviteit. Nadat Thomas een aantal jaren samenwerkte met zijn vader Bernard en broer Vincent, besloten hij en zijn vrouw Sylvie in 2006 om hun eigen domaine op te richten, waarin in 2007 de eerste vintage werd geproduceerd. Thomas kon veel percelen van zijn familie overnemen die in de jaren vijftig en zestig waren aangeplant. Gaandeweg kreeg hij ook aanbiedingen van buren om het ene of het andere perceel over te nemen of langdurig te huren. En zo groeide zijn terreinportfolio tot zo'n 13 hectare. De wijnstokken zijn tot 70 jaar oud. De afgelopen decennia heeft zijn vader altijd nieuwe planten geplant uit massale selecties van oude wijnstokken.
Het was Thomas en Sylvie duidelijk dat ze in hun domein wilden werken zoals hun grootouders hadden gedaan. Dat betekende volledig afzien van herbiciden, pesticiden en kunstmest. Dat was in 2011. In 2014 hebben ze dit vervolgens officieel aangepakt en in 2017 de certificering behaald. Als je met Thomas Morey praat, kijkt hij altijd terug op de tijd met zijn grootouders, die nog nooit een chemische spuit aanraakten en altijd goede wijnen maakten. Zelf wilde hij doorgaan met de ‘old-school aanpak’, zoals hij het noemt – vooral omdat hij zich nooit op zijn gemak voelde bij de sprays die thuis werden gebruikt. In de kelder werkt Thomas Morey uitsluitend met spontane gisting en heeft tijdens de gisting nooit zwavel gebruikt. Hij doet altijd eerst de zwavel in de vaten - en slechts zeer minimaal en over meerdere doses - zodat het over de laatste zes maanden van vatopslag een maximum van 35 mg/l bereikt. De witte wijnen rijpen op de gist, er is geen batonnage en het aandeel nieuw hout is een matige 20%. De wijnen worden licht gefilterd voordat ze worden gebotteld. De Pinot wordt grotendeels ontsteeld en zorgvuldig gerijpt in het hout. De wijnen blijven slechts ongeveer negen maanden in het vat en worden daarna afgevuld.
De witte wijnen van Thomas Morey komen uit Saint-Aubin, Beaune, Bâtard-Montrachet, Chassagne-Montrachet en Puligny-Montrachet. Bâtard-Montrachet is de Grand Cru van het huis met wijnstokken die rond de 70 jaar oud zijn. De Pinot Noir komt uit Beaune, Chassagne-Montrachet, Maranges en Santenay. Het kwaliteitsniveaumodel en de prijsstructuur zijn heel duidelijk terug te zien in de wijnen van Thomas Morey. De geheel onverbloemde, zeer zuivere wijnen laten duidelijk het terroir zien waaruit ze afkomstig zijn.