Januari 2025 heeft de Wine Advocate van Robert Parker een aantal wijnen uit de stal van Juan Gil beoordeeld. Stuk voor stuk 90+ scores. Naast de allocatie wijnen zoals de Clio en Nido hebben ook de zeer betaalbare wijnen van Juan Gil Family Estate hoge beoordelingen gekregen waaronder de Silver, Blanco, Blue label en de Atalaya wijnen.
2022 Gil Family Estates Clar del Bosc


Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (15%) |
Drink venster | 2025 - 2034 |
Stuur mij een e-mail als dit product terug is in voorraad
Omschrijving
De Clar del Bosc is een wijn uit de stal van de familie Juan Gil fameus dus kwaliteit verzekerd en komt uit het hart van de onherbergzame Priorat gemaakt van 50% Garnacha, 35% Cariñena, 10% Syrah & 5% Cab.Sauvignon. Na de handmatige pluk verouderd de wijn 12 maanden in eiken vaten en krijgt dan nog 6 maanden flesrijping.
De (oude) wijngaarden zijn geplant op hellingen, geplant op terrassen met een terroir gemaakt van blauwe leisteen en kwartsbodems die bekend staan als licorella, een unieke bodem van het gebied, tussen dennen- en olijfbomen. Deze bodemstructuur bevordert de drainage en dwingt de wijnstok-wortels om diep in het terrein te groeien om water te winnen. Dit geeft de speciale mineraliteit aan mooie priorat wijnen zoals de Blue Gray en deze Clar del Bosc. De wijnstokken hebben zeer lage opbrengsten. De met de hand geplukte druiven, verzameld in manden van 16 kg, werden afzonderlijk gefermenteerd in kleine roestvrijstalen open vaten van 15 & 30 hl met 1-2 dagelijkse pump-overs, en een deel in 500L Franse eiken vaten met 2 dagelijkse punch-downs. Elke variëteit werd afzonderlijk gerijpt in Franse eikenhouten vaten met een capaciteit van 600, 300 en 225 liter gedurende 12 maanden en tenslotte geblend door de wijnmaker
De wijn heeft tonen van zoethout en venkel, typisch voor dit gebied, waardoor het een zeer mediterraan profiel heeft, en toont ons een perfecte concentratie, rijpheid, balans en zuurgraad. De gepolijste afdronk is lang en aanhoudend met elegante tannines. Van deze pracht Priorat worden maximaal 7.000 flessen geproduceerd. Noemenswaardig is verder dat zowel het voor-en achterlabel gemaakt is van stof i.p.v. papier.
Dit is een ideale wijn om standalone van te genieten maar is ook een perfecte begeleider bij (ziltige/blauw-aderige) kazen, pastagerechten, pittige worstgerechten, gegrilde steaks, gebraden kip, geroosterde eend, gestoofd rundvlees en winterse stoofschotels.
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor Afhalen in Afreken-pagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Catalunya |
Appellatie | Priorat (Appellatie) |
Wijnhuis | Juan Gil |
Druif | Carignan, Grenache, Merlot, Syrah-Shiraz |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2034 |
Alcohol % | 15 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
James Suckling rating | 91 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Wijnhuis
De prachtige bodega Juan Gil werd in 1916 opgericht, en is reeds generaties in handen van de Gil familie. In tegenstelling tot het gros van Jumilla liggen de wijngaarden op het plateau tussen de bergen. Hierdoor profiteert Juan Gil van een meer gematigd klimaat ten opzichte van de wineries die in het dal gelegen zijn. De metamorphose op het domein van Juan Gil is werkelijk spectalulair. Waar Juan Gil steeds één der toonaangevende wineries van de regio Jumilla was, markeert het zich vandaag nog meer dan ooit als topper van de regio. Dit is in hoofdzaak te danken aan de constante investeringen van eigenaar Miguel Gil. Zijn wijnen van de regio Jumilla, wat synoniem stond met massa en basic, scoren nu bij de allerbeste van Spanje. En wat mooi is, niet enkel de topcuvées, maar elke wijn met de Gil handtekening is een genot. Naast de bekende en fameuze wijnen van Juan Gil onder de naam El Nido en Clio heeft de familie prachtige domeinen waaronder Pedrera, de 12 Meses (silver Label)| en de L´Altre de Can Blau. Al met al pracht-wijnen welke allen biologisch worden verbouwd en geproduceerd en een uitmuntende prijs/kwaliteit verhouding hebben
Miguel Gil is ook eigenaar van het topdomein El Nido en koos uit respect en liefde voor zijn regio (en grote wijn!) voor kwaliteit in plaats van kwantiteit in het voor jaren onontdekte Jumila. Voor het miniproject van Bodegas El Nido doet hij beroep op de Australische topwijnmaker Chris Ringland (bij Parker goed voor 100/100…) Op deze kleine Bodega worden 2 wijnen gemaakt: Clio & El Nido. De 16 ha Monastrell wijngaarden van 60 jaar oud prijken op terrassen die noordoost georiënteerd zijn. Verder werden er 25 jaar geleden in dezelfde regio 12 ha Cabernet Sauvignon op de heuvels met oriëntatie noord aangeplant. Vandaag bieden deze unieke wijngaarden druiven van topkwaliteit die door het duo Gil-Ringland magnifiek veredeld worden tot Spanje’s meest aristocratische wijnen.
Organische/biologische wijnbouw en sustainability zijn belangrijke elementen in de visie van de Gil Family. Klik voor een fraaie overzichts video: Gil Family Estates - Video
Recensies
Klantenreviews
Bijlagen
Gerelateerde blogs

