2022 Domaine Latour-Giraud Pommard Cuvée Carmen

Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2025 - 2036 |
- Koop 6 voor 79,95 66,07 en bespaar 5%
Omschrijving
Jean Pierre Latour is een rustige man uit Meursault, die wars is van standing en reputaties. Hij maakt prachtige wijnen (krachtig wit en verfijnd rood) die internationaal groot aanzien genieten. Sinds 1680 worden bij Domaine Latour-Giraud druiven geteeld en sinds 1848 gebeurt dit in Meursault. Rond 1980 werd de beslissing genomen zelf te bottelen en niet meer aan handelaren te leveren. Het is nog steeds de trend voor druiventelers in Bourgogne om zelf wijn te gaan maken. Dit is de reden dat de handelaren zelf steeds meer wijngaarden opkopen om hun positie te kunnen behouden. Nu wordt het familiebedrijf geleid door Jean-Pierre Latour, die onder anderen wordt bijgestaan door zijn zus Florence. Het domein telt 10 hectare, waarvan 80% voor witte en 20% voor blauwe druiven. De Chardonnay wijngaarden liggen bijna allemaal in Meursault in de gemeente-appellatie en premier cru. De blauwe druiven groeien vooral in premier cru wijngaarden in Pommard (Refène), Volnay (Clos des Chênes). Het bedrijf kent grote internationale erkenning, zoals tot 95 punten van Robert Parker voor één van de witte wijnen.
De Latour-Giraud Pommard Cuvée Carmen heeft in het glas de typische robijnrode kleur. In de neus bosbes en rode bes, kreupelhout en kruidigheid van hout. In de mond krachtig, intens met naast het fruit aardse aroma's. De stevige maar mooie tannines maken dat de wijn lang meekan. Deze Giraud Pommard kan wel wat tegenspel gebruiken en is een perfecte begeleider bij onder andere mooie rundvlees stoofschotel en een boeuf bourguignon.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Wijnhuis | Domaine Latour-Giraud |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2036 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Mineraal, Rood fruit, Soepel |
Drink momenten | Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Wijnhuis
De geschiedenis van Latour-Giraud strekt zich uit over drie eeuwen en begint aan het einde van de XVIIe eeuw. De oudste bekende stamvader is Jean Latour-Boillot geboren omstreeks 1680. In die tijd was de wijnstok al het belangrijkste loon. De aanwezigheid van de familie Latour op de wijngaard verschijnt tijdens de Franse revolutie door de persoon van Jean Latour-Mouquin, geboren in 1748 en kleinzoon van Jean Latour-Boillot. De familie Giraud vestigde zich lange tijd in Côte d'Or, had rond 1845 een distilleerderij opgericht in het ziekenhuis van Meursault. Deze distilleerderij functioneerde tot 1914 en produceerde Fine of Bourgogne, van de Marc of Bourgogne, evenals de beroemde Bourgondië.
Tegenwoordig wordt het geleid door Jean-Pierre Latour die zorgt voor de wijnproductie, de wijnbereiding, de fokkerij en de marketing. Hij wordt in zijn werk bijgestaan door zijn zus Florence die zich bezighoudt met het administratieve gedeelte. De wijngaarden van Latour-Giraud bestaan uit 10 hectare. Ze produceren alleen geclassificeerde wijnen, waaronder ongeveer 80% witte wijnen en 20% rode wijnen. Het merendeel van de witte wijnstokken bevindt zich in vijf appellaties van 1e Vintage van Meursault: Les Genevrières, Les Charmes, Les Perrières, Les Bouchères en Le Poruzot. Met 2 hectare in Meursault Genevrières is Latour-Giraud de belangrijkste eigenaar van deze uitstekende eerste jaargang. Hij is ook eigenaar van een stuk eerste jaargang in de noordelijke grens van Puligny Montrachet, met het klimaat van Champs-Canet.