2022 Domaine Etienne Sauzet Puligny-Montrachet Premier Cru 'Les Combettes'

Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2026 - 2048 |
Niet op voorraad
Momenteel niet beschikbaar
Stuur mij een e-mail als dit product terug is in voorraad
Omschrijving
Dit relatief klein domein is gelegen in het dorpje Puligny Montrachet. Gérard Boudot is getrouwd met de kleindochter van Etienne Sauzet en leidt sinds 1974 het domein. Beetje per beetje wist hij de typiciteit van de verschillende terroirs terug te vinden en de laatste tien jaar maakt hij schitterende Puligny’s. Nu werkt hij samen met zijn dochter. De concentratie van zijn wijnen haalt Gérard Boudot uit een zo laat mogelijk en gezond geplukte oogst. De finesse en de zo kenmerkende elegantie bekomt hij door zijn trage vinificatie. Deze harmonie vindt men terug zowel in zijn gewone Chardonnay als in zijn Grand Crus, telkens met de zeer typische terroir-nuances. Wereldwijd bekend zijn deze wijnen bijna onvindbaar geworden. Sinds een aantal jaren wordt Gérard Boudot bijgestaan door zijn dochter Emilie en schoonzoon Benoit Riffault. Benoit is de laatste jaren verantwoordelijk voor het wijnmaken, met Gérard in een coachende rol op de achtergrond.
Benoît Riffault is tevreden met zijn wijnen uit 2022, en met reden, aangezien deze tot zijn beste jaargangen tot nu toe behoort. Zijn oogstdata waren min of meer hetzelfde als in 2020, dus relatief gezien iets eerder, en dat vertaalt zich in een onberispelijk evenwicht over de hele linie. Met de hand geoogst fruit wordt geperst zonder te pletten. De perscyclus duurt ongeveer drie en een half uur en voert "een flink aantal", dat wil zeggen meer dan 20 rotaties uit. De most wordt aan het einde van de persing gesulfiteerd en 24 uur bezinkt, maar Riffault behoudt het grootste deel van de droesem en fermenteert in hout. Grotere formaten, waaronder foudres, vormen nu een aanvulling op Bourgondische vaten van 228 liter. De wijnen worden in juli/augustus in de tank opgeslagen voordat de nieuwe vintage begint, terwijl de premiers en grands crus maar liefst zes maanden op hun droesem doorbrengen voordat ze worden gebotteld. Alle wijnen van Sauzet worden gebotteld met hoogwaardige en ongebleekte natuurkurk.
Het plotje 'Les Combettes' ligt tussen andere Premier Cru's 'Champ-Canet' en 'Les Referts', daarnaast ligt het direct tegen Meursault. De Puligny Montrachet 'Les Combettes' 1er Cru 2022 heeft een zuiver, nauwkeurig boeket met natte kalksteen, Granny Smith-appels, menthol en lichte geuren van zeespray die alleen uit deze appellatie kunnen voortkomen. De smaak is zeer evenwichtig, een van de krachtigste Premier Crus van Sauzet. Het bezit misschien wel de meest pittige en qua textuur meest bevredigende afdronk die lang in de mond blijft hangen. Er zijn in 2022 maar 5750 flessen geproduceerd.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Puligny-Montrachet |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Domaine Etienne Sauzet |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2026 |
Drinken tot | 2048 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
Vinous rating | 95 |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP (92-94)
Reviewed by: William Kelley
The 2022 Puligny-Montrachet 1er Cru Les Combettes is terrific, offering up aromas of pear, citrus zest, white flowers, toasted nuts and fresh mint, followed by a medium to full-bodied, satiny and layered palate that's dense and structured, with racy acids and chalky grip. I suspect it may surpass even the excellent 2020 version.
Benoît Riffault is pleased with his 2022s, and with reason, as it numbers among his finest vintages to date. His harvest dates were more or less the same as in 2020, which is to say, relatively speaking, a little earlier, and that translates to impeccable balance across the board. But what are the rudiments of winemaking at this address today? Hand-harvested fruit is pressed without crushing, the press cycle lasting around three and a half hours and performing "quite a few," which is to say more than 20, rotations. The must is sulfited at the end of the press and settled for 24 hours, but Riffault retains most of the lees, fermenting in wood with ambient yeasts. Larger formats, including foudres, now complement 228-liter Burgundian barrels. The wines are racked to tank in July-August before the new vintage, whereas the premiers and grands crus spend as much as six months on their lees before bottling. All of Sauzet's wines are bottled with high-quality unbleached and unwaxed natural cork.
Published: Jan 18, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(93-95)
Drinking Window
2026 - 2048
From: Now, For My Latest Trick: Burgundy 2022 (Jan 2024)
The 2022 Puligny-Montrachet Les Combettes 1er Cru has a clean, precise bouquet with wet limestone, Granny Smith apples, menthol and light sea spray scents that could only originate from this appellation. The palate is very well-balanced, one of the most powerful of Sauzet's Premier Crus. It possesses perhaps its spiciest and most texturally satisfying finishes that lingers long in the mouth. Excellent.
- By Neal Martin on November 2023
Sauzet came close to being excluded from my report after the first appointment had to be rearranged, and a miscommunication led to my almost missing the second. Thankfully, I bumped into winemaker Benoît Riffault at La Paulée the previous day, realized something was amiss, and sorted everything out. “The growing season was not too difficult without too much stress,” Riffault tells me in a new tasting room whose huge oval window affords a splendid view across Puligny towards Les Pucelles. “But I needed to be careful with my Puligny Village as the sugar level goes up more quickly towards the end compared to the Premier Crus, which has a steadier accumulation. I started the harvest on August 24. The idea was to pick a bit earlier than 2020, where maybe I had a small mistake in terms of alcohol levels. [In 2022] I wanted to capture more freshness. The vinification was normal; the Premier Crus aged in between 15% and 25% new oak using foudres for the entry-level cuvées and 350-liter barrels used in some wines. The wines will be bottled from January onwards.” This was a very fine set of 2022s from Sauzet, despite losing his Chevalier-Montrachet after Bouchard Père & Fils stopped selling fruit. My pick would be his Puligny-Montrachet Les Truffières and Les Combettes. The Montrachet is outstanding, and for those whose wallets don’t stretch that far, check out his Puligny-Montrachet Sous le Puits.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Het relatief kleine domein Etienne Sauzet is gelegen in het dorp Puligny-Montrachet. Deze wereldberoemde producent van witte bourgogne behoeft eigenlijk nauwelijks toelichting. Eigenaar en wijnmaker Gérard Boudot heeft het domein immers wereldfaam bezorgd. Vanaf de dag dat Etienne Sauzet in 1975 tijdens de oogst overleed, is Boudot de verantwoordelijke wijnmaker van Sauzet.
Sinds een aantal jaren wordt Gérard Boudot bijgestaan door zijn dochter Emilie en schoonzoon Benoit Riffault. Benoit is de laatste jaren verantwoordelijk voor het wijnmaken, met Gérard in een coachende rol op de achtergrond.
Sauzet-wijnen zijn het toppunt van zuiverheid, elegantie, finesse en terroirexpressie. Na eerst geëxperimenteerd te hebben op enkele percelen worden vanaf 2009 al percelen biodynamisch bewerkt. De laatste jaren worden alle wijngaarden op basis van biologisch-dynamische landbouwprincipes bewerkt. De concentratie van zijn wijnen haalt Gérard Boudot uit een zo laat mogelijk en gezond geplukte oogst. De finesse en de zo kenmerkende elegantie verkrijgt hij door een trage vinificatie. Deze harmonie vindt men terug zowel in zijn gewone Chardonnay als in zijn Premiers Crus en Grand Crus, telkens met de zeer typische terroirnuances. De stijl van de wijnen is bijzonder precies, loepzuiver en expressief waarbij de verschillende terroirs duidelijk naar voren komen. Momenteel behoren ze weer tot de absolute top voor witte Bourgognes.
Dit relatief klein domein is gelegen in het dorpje Puligny Montrachet. Gérard Boudot is getrouwd met de kleindochter van Etienne Sauzet en leidt sinds 1974 het domein. Beetje per beetje wist hij de typiciteit van de verschillende terroirs terug te vinden en de laatste tien jaar maakt hij schitterende Puligny’s. Nu werkt hij samen met zijn dochter. De concentratie van zijn wijnen haalt Gérard Boudot uit een zo laat mogelijk en gezond geplukte oogst. De finesse en de zo kenmerkende elegantie bekomt hij door zijn trage vinificatie. Deze harmonie vindt men terug zowel in zijn gewone Chardonnay als in zijn Grand Crus, telkens met de zeer typische terroir-nuances. Wereldwijd bekend zijn deze wijnen bijna onvindbaar geworden. Sinds een aantal jaren wordt Gérard Boudot bijgestaan door zijn dochter Emilie en schoonzoon Benoit Riffault. Benoit is de laatste jaren verantwoordelijk voor het wijnmaken, met Gérard in een coachende rol op de achtergrond.
Benoît Riffault is tevreden met zijn wijnen uit 2022, en met reden, aangezien deze tot zijn beste jaargangen tot nu toe behoort. Zijn oogstdata waren min of meer hetzelfde als in 2020, dus relatief gezien iets eerder, en dat vertaalt zich in een onberispelijk evenwicht over de hele linie. Met de hand geoogst fruit wordt geperst zonder te pletten. De perscyclus duurt ongeveer drie en een half uur en voert "een flink aantal", dat wil zeggen meer dan 20 rotaties uit. De most wordt aan het einde van de persing gesulfiteerd en 24 uur bezinkt, maar Riffault behoudt het grootste deel van de droesem en fermenteert in hout. Grotere formaten, waaronder foudres, vormen nu een aanvulling op Bourgondische vaten van 228 liter. De wijnen worden in juli/augustus in de tank opgeslagen voordat de nieuwe vintage begint, terwijl de premiers en grands crus maar liefst zes maanden op hun droesem doorbrengen voordat ze worden gebotteld. Alle wijnen van Sauzet worden gebotteld met hoogwaardige en ongebleekte natuurkurk.
Het plotje 'Les Combettes' ligt tussen andere Premier Cru's 'Champ-Canet' en 'Les Referts', daarnaast ligt het direct tegen Meursault. De Puligny Montrachet 'Les Combettes' 1er Cru 2022 heeft een zuiver, nauwkeurig boeket met natte kalksteen, Granny Smith-appels, menthol en lichte geuren van zeespray die alleen uit deze appellatie kunnen voortkomen. De smaak is zeer evenwichtig, een van de krachtigste Premier Crus van Sauzet. Het bezit misschien wel de meest pittige en qua textuur meest bevredigende afdronk die lang in de mond blijft hangen. Er zijn in 2022 maar 5750 flessen geproduceerd.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Puligny-Montrachet |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Domaine Etienne Sauzet |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2026 |
Drinken tot | 2048 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
Vinous rating | 95 |
Parker
The Wine Advocate
RP (92-94)
Reviewed by: William Kelley
The 2022 Puligny-Montrachet 1er Cru Les Combettes is terrific, offering up aromas of pear, citrus zest, white flowers, toasted nuts and fresh mint, followed by a medium to full-bodied, satiny and layered palate that's dense and structured, with racy acids and chalky grip. I suspect it may surpass even the excellent 2020 version.
Benoît Riffault is pleased with his 2022s, and with reason, as it numbers among his finest vintages to date. His harvest dates were more or less the same as in 2020, which is to say, relatively speaking, a little earlier, and that translates to impeccable balance across the board. But what are the rudiments of winemaking at this address today? Hand-harvested fruit is pressed without crushing, the press cycle lasting around three and a half hours and performing "quite a few," which is to say more than 20, rotations. The must is sulfited at the end of the press and settled for 24 hours, but Riffault retains most of the lees, fermenting in wood with ambient yeasts. Larger formats, including foudres, now complement 228-liter Burgundian barrels. The wines are racked to tank in July-August before the new vintage, whereas the premiers and grands crus spend as much as six months on their lees before bottling. All of Sauzet's wines are bottled with high-quality unbleached and unwaxed natural cork.
Published: Jan 18, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(93-95)
Drinking Window
2026 - 2048
From: Now, For My Latest Trick: Burgundy 2022 (Jan 2024)
The 2022 Puligny-Montrachet Les Combettes 1er Cru has a clean, precise bouquet with wet limestone, Granny Smith apples, menthol and light sea spray scents that could only originate from this appellation. The palate is very well-balanced, one of the most powerful of Sauzet's Premier Crus. It possesses perhaps its spiciest and most texturally satisfying finishes that lingers long in the mouth. Excellent.
- By Neal Martin on November 2023
Sauzet came close to being excluded from my report after the first appointment had to be rearranged, and a miscommunication led to my almost missing the second. Thankfully, I bumped into winemaker Benoît Riffault at La Paulée the previous day, realized something was amiss, and sorted everything out. “The growing season was not too difficult without too much stress,” Riffault tells me in a new tasting room whose huge oval window affords a splendid view across Puligny towards Les Pucelles. “But I needed to be careful with my Puligny Village as the sugar level goes up more quickly towards the end compared to the Premier Crus, which has a steadier accumulation. I started the harvest on August 24. The idea was to pick a bit earlier than 2020, where maybe I had a small mistake in terms of alcohol levels. [In 2022] I wanted to capture more freshness. The vinification was normal; the Premier Crus aged in between 15% and 25% new oak using foudres for the entry-level cuvées and 350-liter barrels used in some wines. The wines will be bottled from January onwards.” This was a very fine set of 2022s from Sauzet, despite losing his Chevalier-Montrachet after Bouchard Père & Fils stopped selling fruit. My pick would be his Puligny-Montrachet Les Truffières and Les Combettes. The Montrachet is outstanding, and for those whose wallets don’t stretch that far, check out his Puligny-Montrachet Sous le Puits.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Het relatief kleine domein Etienne Sauzet is gelegen in het dorp Puligny-Montrachet. Deze wereldberoemde producent van witte bourgogne behoeft eigenlijk nauwelijks toelichting. Eigenaar en wijnmaker Gérard Boudot heeft het domein immers wereldfaam bezorgd. Vanaf de dag dat Etienne Sauzet in 1975 tijdens de oogst overleed, is Boudot de verantwoordelijke wijnmaker van Sauzet.
Sinds een aantal jaren wordt Gérard Boudot bijgestaan door zijn dochter Emilie en schoonzoon Benoit Riffault. Benoit is de laatste jaren verantwoordelijk voor het wijnmaken, met Gérard in een coachende rol op de achtergrond.
Sauzet-wijnen zijn het toppunt van zuiverheid, elegantie, finesse en terroirexpressie. Na eerst geëxperimenteerd te hebben op enkele percelen worden vanaf 2009 al percelen biodynamisch bewerkt. De laatste jaren worden alle wijngaarden op basis van biologisch-dynamische landbouwprincipes bewerkt. De concentratie van zijn wijnen haalt Gérard Boudot uit een zo laat mogelijk en gezond geplukte oogst. De finesse en de zo kenmerkende elegantie verkrijgt hij door een trage vinificatie. Deze harmonie vindt men terug zowel in zijn gewone Chardonnay als in zijn Premiers Crus en Grand Crus, telkens met de zeer typische terroirnuances. De stijl van de wijnen is bijzonder precies, loepzuiver en expressief waarbij de verschillende terroirs duidelijk naar voren komen. Momenteel behoren ze weer tot de absolute top voor witte Bourgognes.