2022 Domaine Etienne Sauzet Puligny-Montrachet Premier Cru 'Les Combettes'
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2026 - 2048 |
Omschrijving
Dit relatief klein domein is gelegen in het dorpje Puligny Montrachet. Gérard Boudot is getrouwd met de kleindochter van Etienne Sauzet en leidt sinds 1974 het domein. Beetje per beetje wist hij de typiciteit van de verschillende terroirs terug te vinden en de laatste tien jaar maakt hij schitterende Puligny’s. Nu werkt hij samen met zijn dochter. De concentratie van zijn wijnen haalt Gérard Boudot uit een zo laat mogelijk en gezond geplukte oogst. De finesse en de zo kenmerkende elegantie bekomt hij door zijn trage vinificatie. Deze harmonie vindt men terug zowel in zijn gewone Chardonnay als in zijn Grand Crus, telkens met de zeer typische terroir-nuances. Wereldwijd bekend zijn deze wijnen bijna onvindbaar geworden. Sinds een aantal jaren wordt Gérard Boudot bijgestaan door zijn dochter Emilie en schoonzoon Benoit Riffault. Benoit is de laatste jaren verantwoordelijk voor het wijnmaken, met Gérard in een coachende rol op de achtergrond.
Benoît Riffault is tevreden met zijn wijnen uit 2022, en met reden, aangezien deze tot zijn beste jaargangen tot nu toe behoort. Zijn oogstdata waren min of meer hetzelfde als in 2020, dus relatief gezien iets eerder, en dat vertaalt zich in een onberispelijk evenwicht over de hele linie. Met de hand geoogst fruit wordt geperst zonder te pletten. De perscyclus duurt ongeveer drie en een half uur en voert "een flink aantal", dat wil zeggen meer dan 20 rotaties uit. De most wordt aan het einde van de persing gesulfiteerd en 24 uur bezinkt, maar Riffault behoudt het grootste deel van de droesem en fermenteert in hout. Grotere formaten, waaronder foudres, vormen nu een aanvulling op Bourgondische vaten van 228 liter. De wijnen worden in juli/augustus in de tank opgeslagen voordat de nieuwe vintage begint, terwijl de premiers en grands crus maar liefst zes maanden op hun droesem doorbrengen voordat ze worden gebotteld. Alle wijnen van Sauzet worden gebotteld met hoogwaardige en ongebleekte natuurkurk.
Het plotje 'Les Combettes' ligt tussen andere Premier Cru's 'Champ-Canet' en 'Les Referts', daarnaast ligt het direct tegen Meursault. De Puligny Montrachet 'Les Combettes' 1er Cru 2022 heeft een zuiver, nauwkeurig boeket met natte kalksteen, Granny Smith-appels, menthol en lichte geuren van zeespray die alleen uit deze appellatie kunnen voortkomen. De smaak is zeer evenwichtig, een van de krachtigste Premier Crus van Sauzet. Het bezit misschien wel de meest pittige en qua textuur meest bevredigende afdronk die lang in de mond blijft hangen. Er zijn in 2022 maar 5750 flessen geproduceerd.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Puligny-Montrachet |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Domaine Etienne Sauzet |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2026 |
Drinken tot | 2048 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
Vinous rating | 95 |
Wijnhuis
Het relatief kleine domein Etienne Sauzet is gelegen in het dorp Puligny-Montrachet. Deze wereldberoemde producent van witte bourgogne behoeft eigenlijk nauwelijks toelichting. Eigenaar en wijnmaker Gérard Boudot heeft het domein immers wereldfaam bezorgd. Vanaf de dag dat Etienne Sauzet in 1975 tijdens de oogst overleed, is Boudot de verantwoordelijke wijnmaker van Sauzet.
Sinds een aantal jaren wordt Gérard Boudot bijgestaan door zijn dochter Emilie en schoonzoon Benoit Riffault. Benoit is de laatste jaren verantwoordelijk voor het wijnmaken, met Gérard in een coachende rol op de achtergrond.
Sauzet-wijnen zijn het toppunt van zuiverheid, elegantie, finesse en terroirexpressie. Na eerst geëxperimenteerd te hebben op enkele percelen worden vanaf 2009 al percelen biodynamisch bewerkt. De laatste jaren worden alle wijngaarden op basis van biologisch-dynamische landbouwprincipes bewerkt. De concentratie van zijn wijnen haalt Gérard Boudot uit een zo laat mogelijk en gezond geplukte oogst. De finesse en de zo kenmerkende elegantie verkrijgt hij door een trage vinificatie. Deze harmonie vindt men terug zowel in zijn gewone Chardonnay als in zijn Premiers Crus en Grand Crus, telkens met de zeer typische terroirnuances. De stijl van de wijnen is bijzonder precies, loepzuiver en expressief waarbij de verschillende terroirs duidelijk naar voren komen. Momenteel behoren ze weer tot de absolute top voor witte Bourgognes.