2021 Joseph Drouhin Musigny Grand Cru

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Musigny (Grand Cru) |
Wijnhuis | |
Jaar | 2021 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2026 - 2050 |
Lage voorraad
Nog maar 4 over
Omschrijving
Locatie
Musigny ligt op een kalkhoudend terras met uitzicht op Clos Vougeot, tussen twee kleine valleien: de “combe” van Chambolle en de “combe” van Orveaux.
Geschiedenis & traditie
Een echte pionier in de wijnbouw in dit gebied was de Romein Mucius, die in de Gallo-Romeinse tijd een wijngaard op deze helling bezat. In de vroege middeleeuwen, met de steun van monniken, bereikte Musigny de prominente status die het vandaag de dag heeft.
Bodem
De wijngaard ligt op een lichte helling met een oostelijke oriëntatie. De bruine, kalkrijke grond is bezaaid met kiezels en bevat niet te veel klei.
Proefnotitie
Musigny valt op door zijn prachtige, pure kleur. Als de wijn jong is, doet het aroma denken aan viooltjes en fruitpitten. Na acht tot tien jaar ontwikkelen de aroma's zich tot verfijnde, complexe geuren zoals herfstbladeren, vochtige aarde, mos en een hint van bont of leer. De smaakbeleving is uitzonderlijk in finesse en harmonie. De tannines zijn elegant, maar levendig. Zijdezachtheid en fluweelachtige structuur gaan samen met de levendigheid van de zuurgraad. De lange afdronk wordt gekenmerkt door hints van zeldzaam, exotisch hout en gekonfijte kers.
Jaargang
De grillen van de jaargang 2021 hebben een grote invloed gehad op de opbrengst, wat resulteerde in een van de kleinste oogsten ooit in Bourgondië. De rode wijnen zijn harmonieus en elegant, met een lager alcoholgehalte dan voorgaande jaargangen. Het is een typisch Bourgondische jaargang met fruitigheid en veel frisheid.
Vinificatie
De druiven worden met de hand geoogst in open kisten. Indien nodig worden de druiven zorgvuldig gesorteerd. Tussen 20 en 50% van de oogst wordt afhankelijk van de jaargang in z'n geheel gevinifieerd. Afhankelijk van het terroir en het jaargangsprofiel volgt een fermentatie en maceratie van 2 tot 3 weken in kleine open vaten, waarbij de hoed wordt ondergedompeld en de wijn wordt overgepompt. De gebruikte gisten zijn inheems (natuurlijk). Persing vindt plaats met een verticale pers, waarbij de uiteinden van de persen op smaak worden gescheiden. De wijn rijpt in eikenhouten vaten, waarvan 30% nieuwe vaten zijn. De rijping duurt 16 tot 20 maanden.
De Joseph Drouhin Musigny Grand Cru is een fantastische bourgogne, maar ozo schaats. De wijn heet aroma's van exotische kruidentcombineert met een uitbundig florale neus. De ongelooflijk rijke, fluweelzachte en in het gehemelte doordrenkte smaken zijn opvallend meer mineraalgedreven, terwijl ze uitstekende kracht en afbakening behouden in de ongelooflijk lange afdronk. Dit is erg stijlvol en kan met twee decennia gerust nog verder rijpen. Dat gezegd hebbende, zou het eigenlijk ook al jong kunnen worden genoten, zo goed is deze jaargang van Drouhin. Slechts 0,4 hectare van dit perceel is momenteel in productie, dus zeer beperkt.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Musigny (Grand Cru) |
Wijnhuis | Joseph Drouhin |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2026 |
Drinken tot | 2050 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
James Suckling rating | 96 |
Vinous rating | 95 |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP (95-97)
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
N/A
Drouhin's 2019 Musigny Grand Cru is brilliant, soaring from the glass with aromas of raspberries, cherries, orange rind, exotic spices, rose petals, musk and classy new oak. Full-bodied, layered and perfumed, it's deep and multidimensional, with lively acids, powdery tannins and a long, mineral finish. This is worth a special effort to seek out.
The 2019 vintage has turned out beautifully at this address, delivering wines of immense charm, and it was a pleasure tasting through this selection with Véronique Drouhin. These textural, sumptuous whites will offer considerable immediate appeal—even if Drouhin's two bottlings from the holdings of the Marquis de Laguiche are also built for the cellar—but it's the perfumed, vibrant and enveloping reds that really steal the show this year. To my palate, of all the region's important houses, Drouhin's style places the greatest premium on aromatic range and structural finesse; and the 2019 reds compellingly exemplify those aesthetic priorities.
Published: Jan 14, 2021
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Joseph Drouhin Musigny Grand Cru 2021
Tuesday, August 8, 2023
CountryFrance
RegionBurgundy
Vintage2021
CHECK PRICE
DOWNLOAD SHELFTALKER
Score
96
Creamy texture on the mouth-filling palate, like in a warm vintage, with great finesse. The right combination of ripeness and tightness. Dry roses and sour cherries. Extremely long, silky yet tight finish. Only 0.4 hectares of this holding are currently in production so very limited. Drinkable now, but best from 2025.
Stuart Pigott
Senior Editor
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(93-95)
Drinking Window
2025 - 2047
From: Servants of the Seasons: Burgundy 2021 (Jan 2023)
The 2021 Musigny Grand Cru comprises one barrel, moved from a new to a used one after racking as they felt the oak influence was too strong. That was a clever decision as the oak is deftly interwoven on the nose and allowing the noble terroir to come through. The palate is medium-bodied with fine-grain tannins, very harmonious with touches of orange rind and cedar towards the finish. Very fine, though the Clos-de-Bèze might be the long distance runner.
- By Neal Martin on November 2022
Caroline Drouhin greets me at the estate’s winery in the heart of Gevrey Village, replete with a newly-built tasting room and offices. “We had some hail on 9 June in the north of Gevrey [in Lavaut Saint-Jacques], and En Champs suffered some damage,” she tells me. “But the real damage came from the rain during the storm. The torrent of water made the wall collapse.” The team picked from 20 September, though the secateurs were sheathed almost immediately as the heavens opened. They restarted the following day, and the must underwent a cool maceration. “We were a little worried at first, but I think the wines came out good. Now the job is to transfer this energy into bottle.”
As I have reported in previous articles, the style of Drouhin-Laroze’s wines is entirely different from those of Drouhin’s father, Philippe, which tended to be a little over-oaked. The change in style is perhaps not quite as 180° as Domaine Dugat’s, but it’s not far off. Given the growing season, this is a commendable portfolio, some of the grander cuvées maybe just missing some substance, though fresh and terroir-driven. They really excel with the Clos de Vougeot and a splendid Chambertin Clos-de-Bèze, though keep your eyes peeled for a very fine Gevrey-Chambertin Clos Prieur and an over-performing Craipillot.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Joseph Drouhin was een gedurfde en ondernemende jongeman die afkomstig was uit de regio Chablis. In 1880, op 22-jarige leeftijd, vestigde hij zich in Beaune en richtte daar zijn eigen wijnbedrijf op. Zijn doel was om wijnen van hoge kwaliteit aan te bieden die zijn naam zouden dragen. Zijn zoon Maurice volgde hem op en begon een wijngaarddomein voor het huis op te zetten, waarbij hij land kocht in enkele uitstekende appellaties zoals Clos des Mouches en Clos de Vougeot. Robert Drouhin, die Maurice in 1957 opvolgde, gaf het domein zijn huidige dimensie en verwierf vele wijngaarden, vooral in Chablis, waar hij het ware potentieel kon herkennen. Hij was een van de eersten in Bourgondië die "culture raisonnée" introduceerde (afschaffing van pesticiden en andere chemicaliën) en een laboratorium voor oenologie oprichtte dat werd geleid door Laurence Jobard, de allereerste vrouwelijke oenoloog in Bourgondië. Philippe, Véronique, Laurent en Frédéric zijn de vier kinderen van Robert en Françoise Drouhin. Ze handhaven de waarden van het huis en zijn constante zoektocht naar kwaliteit, voor het plezier van iedereen die een diepe waardering heeft voor de natuurlijke elegantie van Bourgondië.
Met bijna 90 verschillende appellaties biedt Joseph Drouhin een fascinerende reeks Bourgondische terroirs in al hun authenticiteit en subtiele variaties. Joseph Drouhin heeft de biologische en biodynamische benadering aangenomen. In de wijngaarden worden alleen natuurlijke producten gebruikt en alle procedures tonen het grootste respect voor de bodem, de wijnstok en het milieu. De stijl van Joseph Drouhin is een alliantie tussen karakter, balans en harmonie. Wijnen die bedoeld zijn om jong gedronken te worden, zijn fris en subtiel; wijnen die bedoeld zijn om te behouden, krijgen met de jaren een weelderige complexiteit.
Locatie
Musigny ligt op een kalkhoudend terras met uitzicht op Clos Vougeot, tussen twee kleine valleien: de “combe” van Chambolle en de “combe” van Orveaux.
Geschiedenis & traditie
Een echte pionier in de wijnbouw in dit gebied was de Romein Mucius, die in de Gallo-Romeinse tijd een wijngaard op deze helling bezat. In de vroege middeleeuwen, met de steun van monniken, bereikte Musigny de prominente status die het vandaag de dag heeft.
Bodem
De wijngaard ligt op een lichte helling met een oostelijke oriëntatie. De bruine, kalkrijke grond is bezaaid met kiezels en bevat niet te veel klei.
Proefnotitie
Musigny valt op door zijn prachtige, pure kleur. Als de wijn jong is, doet het aroma denken aan viooltjes en fruitpitten. Na acht tot tien jaar ontwikkelen de aroma's zich tot verfijnde, complexe geuren zoals herfstbladeren, vochtige aarde, mos en een hint van bont of leer. De smaakbeleving is uitzonderlijk in finesse en harmonie. De tannines zijn elegant, maar levendig. Zijdezachtheid en fluweelachtige structuur gaan samen met de levendigheid van de zuurgraad. De lange afdronk wordt gekenmerkt door hints van zeldzaam, exotisch hout en gekonfijte kers.
Jaargang
De grillen van de jaargang 2021 hebben een grote invloed gehad op de opbrengst, wat resulteerde in een van de kleinste oogsten ooit in Bourgondië. De rode wijnen zijn harmonieus en elegant, met een lager alcoholgehalte dan voorgaande jaargangen. Het is een typisch Bourgondische jaargang met fruitigheid en veel frisheid.
Vinificatie
De druiven worden met de hand geoogst in open kisten. Indien nodig worden de druiven zorgvuldig gesorteerd. Tussen 20 en 50% van de oogst wordt afhankelijk van de jaargang in z'n geheel gevinifieerd. Afhankelijk van het terroir en het jaargangsprofiel volgt een fermentatie en maceratie van 2 tot 3 weken in kleine open vaten, waarbij de hoed wordt ondergedompeld en de wijn wordt overgepompt. De gebruikte gisten zijn inheems (natuurlijk). Persing vindt plaats met een verticale pers, waarbij de uiteinden van de persen op smaak worden gescheiden. De wijn rijpt in eikenhouten vaten, waarvan 30% nieuwe vaten zijn. De rijping duurt 16 tot 20 maanden.
De Joseph Drouhin Musigny Grand Cru is een fantastische bourgogne, maar ozo schaats. De wijn heet aroma's van exotische kruidentcombineert met een uitbundig florale neus. De ongelooflijk rijke, fluweelzachte en in het gehemelte doordrenkte smaken zijn opvallend meer mineraalgedreven, terwijl ze uitstekende kracht en afbakening behouden in de ongelooflijk lange afdronk. Dit is erg stijlvol en kan met twee decennia gerust nog verder rijpen. Dat gezegd hebbende, zou het eigenlijk ook al jong kunnen worden genoten, zo goed is deze jaargang van Drouhin. Slechts 0,4 hectare van dit perceel is momenteel in productie, dus zeer beperkt.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Musigny (Grand Cru) |
Wijnhuis | Joseph Drouhin |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2026 |
Drinken tot | 2050 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
James Suckling rating | 96 |
Vinous rating | 95 |
Parker
The Wine Advocate
RP (95-97)
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
N/A
Drouhin's 2019 Musigny Grand Cru is brilliant, soaring from the glass with aromas of raspberries, cherries, orange rind, exotic spices, rose petals, musk and classy new oak. Full-bodied, layered and perfumed, it's deep and multidimensional, with lively acids, powdery tannins and a long, mineral finish. This is worth a special effort to seek out.
The 2019 vintage has turned out beautifully at this address, delivering wines of immense charm, and it was a pleasure tasting through this selection with Véronique Drouhin. These textural, sumptuous whites will offer considerable immediate appeal—even if Drouhin's two bottlings from the holdings of the Marquis de Laguiche are also built for the cellar—but it's the perfumed, vibrant and enveloping reds that really steal the show this year. To my palate, of all the region's important houses, Drouhin's style places the greatest premium on aromatic range and structural finesse; and the 2019 reds compellingly exemplify those aesthetic priorities.
Published: Jan 14, 2021
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Joseph Drouhin Musigny Grand Cru 2021
Tuesday, August 8, 2023
CountryFrance
RegionBurgundy
Vintage2021
CHECK PRICE
DOWNLOAD SHELFTALKER
Score
96
Creamy texture on the mouth-filling palate, like in a warm vintage, with great finesse. The right combination of ripeness and tightness. Dry roses and sour cherries. Extremely long, silky yet tight finish. Only 0.4 hectares of this holding are currently in production so very limited. Drinkable now, but best from 2025.
Stuart Pigott
Senior Editor
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(93-95)
Drinking Window
2025 - 2047
From: Servants of the Seasons: Burgundy 2021 (Jan 2023)
The 2021 Musigny Grand Cru comprises one barrel, moved from a new to a used one after racking as they felt the oak influence was too strong. That was a clever decision as the oak is deftly interwoven on the nose and allowing the noble terroir to come through. The palate is medium-bodied with fine-grain tannins, very harmonious with touches of orange rind and cedar towards the finish. Very fine, though the Clos-de-Bèze might be the long distance runner.
- By Neal Martin on November 2022
Caroline Drouhin greets me at the estate’s winery in the heart of Gevrey Village, replete with a newly-built tasting room and offices. “We had some hail on 9 June in the north of Gevrey [in Lavaut Saint-Jacques], and En Champs suffered some damage,” she tells me. “But the real damage came from the rain during the storm. The torrent of water made the wall collapse.” The team picked from 20 September, though the secateurs were sheathed almost immediately as the heavens opened. They restarted the following day, and the must underwent a cool maceration. “We were a little worried at first, but I think the wines came out good. Now the job is to transfer this energy into bottle.”
As I have reported in previous articles, the style of Drouhin-Laroze’s wines is entirely different from those of Drouhin’s father, Philippe, which tended to be a little over-oaked. The change in style is perhaps not quite as 180° as Domaine Dugat’s, but it’s not far off. Given the growing season, this is a commendable portfolio, some of the grander cuvées maybe just missing some substance, though fresh and terroir-driven. They really excel with the Clos de Vougeot and a splendid Chambertin Clos-de-Bèze, though keep your eyes peeled for a very fine Gevrey-Chambertin Clos Prieur and an over-performing Craipillot.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Joseph Drouhin was een gedurfde en ondernemende jongeman die afkomstig was uit de regio Chablis. In 1880, op 22-jarige leeftijd, vestigde hij zich in Beaune en richtte daar zijn eigen wijnbedrijf op. Zijn doel was om wijnen van hoge kwaliteit aan te bieden die zijn naam zouden dragen. Zijn zoon Maurice volgde hem op en begon een wijngaarddomein voor het huis op te zetten, waarbij hij land kocht in enkele uitstekende appellaties zoals Clos des Mouches en Clos de Vougeot. Robert Drouhin, die Maurice in 1957 opvolgde, gaf het domein zijn huidige dimensie en verwierf vele wijngaarden, vooral in Chablis, waar hij het ware potentieel kon herkennen. Hij was een van de eersten in Bourgondië die "culture raisonnée" introduceerde (afschaffing van pesticiden en andere chemicaliën) en een laboratorium voor oenologie oprichtte dat werd geleid door Laurence Jobard, de allereerste vrouwelijke oenoloog in Bourgondië. Philippe, Véronique, Laurent en Frédéric zijn de vier kinderen van Robert en Françoise Drouhin. Ze handhaven de waarden van het huis en zijn constante zoektocht naar kwaliteit, voor het plezier van iedereen die een diepe waardering heeft voor de natuurlijke elegantie van Bourgondië.
Met bijna 90 verschillende appellaties biedt Joseph Drouhin een fascinerende reeks Bourgondische terroirs in al hun authenticiteit en subtiele variaties. Joseph Drouhin heeft de biologische en biodynamische benadering aangenomen. In de wijngaarden worden alleen natuurlijke producten gebruikt en alle procedures tonen het grootste respect voor de bodem, de wijnstok en het milieu. De stijl van Joseph Drouhin is een alliantie tussen karakter, balans en harmonie. Wijnen die bedoeld zijn om jong gedronken te worden, zijn fris en subtiel; wijnen die bedoeld zijn om te behouden, krijgen met de jaren een weelderige complexiteit.