2021 Château L'Evangile Pomerol Magnum
De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
| Wijnsoort | |
|---|---|
| Land | |
| Regio | |
| Appellatie | |
| Wijnhuis | |
| Jaar | 2021 |
| Druif | , |
| Inhoud (Alc) | 1.5 ltr (13%) |
| Drink venster | 2028 - 2060 |
Lage voorraad
Nog maar 3 over
Omschrijving
Een juweeltje van een Pomerol van Chateau l'Évangile. Dit wijnhuis bezat als een van de eerste een wijngaard op het o zo beroemde Pomerol-plateau. Het aloude landgoed werd in 1990 onderdeel van Domaines Barons de Rothschild (Lafite) die ervoor wilden zorgen dat het chateau volgens dezelfde hoge standaarden als die van DBR werd onderhouden. De aanvankelijke invloed van DBR (Lafite) omvatte een meer verfijnde selectie van de Grand Vin en het maken van Blason de L'Évangile als tweede wijn. Er werd ook veel werk verzet om de wijngaard te verbeteren. De wijnen van dit wijnhuis worden omschreven als vol en elegant met een onvergelijkbare finesse!
Chateau l'Évangile beschikt over een vinificatiemethode waar traditie èn moderne technieken hand in hand gaan. In 2004 werden de vatkamer en kelders compleet herbouwd om ze beter geschikt te maken voor de perceelselectie. De druiven van elk perceel worden in batches apart gehouden om op die manier, per batch, het potentieel aan het einde van de fermentatie te kunnen beoordelen. Ook bij de wijnbereiding zijn traditionele en moderne methoden nauw met elkaar verbonden. De fermentatie in vaten wordt uitgevoerd met behulp van de traditionele methode van overpompen en gecontroleerde maceratie, onder veelvuldig proeven. Zodra de gisting is voltooid, rijpt de wijn nog voor 18 maanden in 70% nieuwe, eikenhouten vaten. Gemiddelde jaarproductie van deze wijn is tussen de 2.000 en 3.000 flessen. Vanaf jaargang 2018 was de Chateau l'Evangile Pomerol voor het eerst biologisch gecertificieerd.
Deze prachtige wijn is diep granaatpaars van kleur met mooie glinsteringen van violet. De neus is zeer intens met wat aardse tonen en werkelijk weelderige geuren van rijpe zwarte kersen, gedroogde moerbeien, pruimen en bosbessen met lichte vanille en geroosterde tonen en een vleugje chocolade. Medium tot full-bodied, de smaak is heerlijk, vol en genereus, geconcentreerd met een lange afdronk. Druivenrassen: 80 - 90% Merlot, 10 - 20% Cabernet Franc.
Parker 96-98 punten
De wijnmaker adviseert om deze wijn te decanteren (ten minste 2 uur) en geeft daarbij de volgende richtlijnen mee voor wat betreft de vraag: "Hoe lang moet een oude vintage decanteren?" In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is decanteren vooral vereist voor jonge wijnen. Die moeten worden geopend om hun volle smaak tot uiting te brengen. De benodigde tijd varieert tussen 2 en 24 uur, afhankelijk van de wijn en het oogstjaar, aangezien wijnen met sterke tannines over het algemeen meer tijd nodig hebben.
Oude jaargangen hoeven niet lang te worden gedecanteerd, de fles kan 1 tot 2 uur voor het proeven worden geopend. Bij Lafite voert de keldermeester altijd een dubbele decantering van rode wijnen uit:
-decanteren in karaf
-de fles schoonmaken
-en het vullen van de fles met de gedecanteerde wijn
Decanteren wordt aanbevolen, ook al is het maar voor een zeer korte tijd, omdat het de aroma's in staat stelt zich te openen.
Specificaties
| Verpakking opmerking | Kist |
|---|---|
| Wijnsoort | Rood |
| Land | Frankrijk |
| Regio | Bordeaux |
| Appellatie | Pomerol |
| Wijnhuis | Chateau l'Evangile |
| Druif | Cabernet Franc, Merlot |
| Biologisch gecertificeerd | Nee |
| Natural wijn | Nee |
| Vegan | Nee |
| Jaar | 2021 |
| Drinken vanaf | 2028 |
| Drinken tot | 2060 |
| Alcohol % | 13 |
| Alcoholvrij/arm | Nee |
| Inhoud | 1.5 ltr |
| Houtrijping | Ja |
| Bubbels | Nee |
| Dessert wijn | Nee |
| Afsluiting | Kurk |
| Parker rating | 94 |
| James Suckling rating | 97 |
| Vinous rating | 96 |
| Smaakprofiel | Aards, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rood fruit, Soepel, Tannines |
| Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 94
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
2027 - 2045
Unfurling in the glass with aromas of dark cherries and berries mingled with notions of licorice, black truffle, rose petal and iris, the 2021 L'Evangile is medium to full-bodied, fleshy and enveloping, with a broad and textural attack that segues into a charming, succulent mid-palate framed by sweet, powdery tannins. This saw only two rackings, and some 15% matured in amphora, with the rest in barriques that are less toasty than in the past; the result of these and other initiatives is a much more timeless expression of this property. Bottled in May 2023.
Published: Feb 08, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
96-97
Avg Price (ex-tax)
$ 257
Château L'Evangile Pomerol 2021
Tuesday, May 17, 2022
Color
Red
Country
France
Region
Bordeaux
Vintage
2021
Download Shelftalker
A pure, creamy and well-structured yet very fine Evangile. Long and caressing. Very fine tannins. Lots of fresh dark fruit and savory, mineral character. Understated and classy. 69% merlot, 30% cabernet franc and 1% cabernet sauvignon.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
96
Drinking Window
2031 - 2061
From: 2021 Bordeaux: L’Enfant Terrible (Feb 2024)
The 2021 L’Évangile is one of the triumphs of the year, especially considering L'Évangile is now farmed biodynamically. Sharply reduced yields—20 hectoliters-per-hectare versus upper 30s for the rest of the appellation—produced a deeply sensual wine. The 2021 spent 18 months in barrel, 40% new (significantly lower than in the past), with 15% of the wine aged in terra cotta. Those are only details though. What is most encouraging about L'Évangile is how far the property has come in the last few years. Superb. The 2021 L'Évangile is a model of contemporary excellence. It marries classicism with modern approaches to farming and winemaking.
- By Antonio Galloni on December 2023
(94-96)
Drinking Window
2031 - 2061
From: 2021 Bordeaux En Primeur: Back to Classicism (May 2022)
The 2021 L'Évangile is a heady, sensual wine. Silky and pliant, with fabulous balance, L'Évangile is a stand-out. The blend includes 30% Cabernet Franc, high for the château, but what really stands out is the wine's balance. Red/purplish fruit, blood orange, rose petal and spice are all wrapped together by silky, pliant tannins. Franc aromatics and saline underpinnings extend the finish. Élevage is 50% new oak, 35% one year-old barrels and 15% amphora. Readers will find a super-classic Évangile that has tons of potential. I loved it.
- By Antonio Galloni on April 2022
"We experienced pretty strong frost in early April. At first, we did not know if it we were dealing with white or black frost," Technical Director Olivier Trégoat explained. Flowering in early June was uneventful. “We then saw 140mm in rain later in the month, double what is normal. Disease pressure was at its highest for ten days in July and higher than 2018. In biodynamics, obviously we have certain parameters we have to respect. We did 23 treatments instead of 12-15 that are more typical. Water deficit arrived later than we would like. Yields were about 20 hectoliters per hectare for the Merlot and 40 for the Franc.”
(94-96)
Drinking Window
2030 - 2070
From: Enticingly Fallible: Bordeaux 2021 En Primeur (May 2022)
The 2021 L'Évangile was picked September 21 to October 4, and matured in 50% new oak and 15% in clay amphora. It registers 14.0% alcohol and a pH of 3.65. This is very different and, unsurprisingly, far superior on the nose of black cherries, black truffle, crushed stone and a touch of orange peel; very focused and very Pomerol. The palate is medium-bodied, cohesive and elegant with supple tannins and fine acidity, yet there is real depth and a sense of nascent energy toward the finish. The young Cabernet Franc on gravel soils from the Chantecaille lieu-dit absolutely defines this 2021. A great success for this reenergized estate.
- By Neal Martin on April 2022
In my 2019 report, I discussed how this Pomerol stalwart is now under the guidance of Olivier Trégoat and Juliette Couderc. They are clearly charting a new course, which should see L’Evangile become more consistent and challenge the Pomerol elite. “It was our first full vintage here and it was a big challenge. We had some frost on 6 and 7 April but without too much damage. We protected using candles. Just a few plots on sandy soils in the Taillefer area suffered and that usually goes into [Deuxième Vin] Blason de l’Evangile. In 2021, we learned many things in terms of logistics, managing the three fans, one that we share with La Conseillante. After, for a few weeks it was cool, so the growth cycle was late. The first 15 days of June was sunny and so flowering was good. Then the next 15 days were very rainy, and we received almost 140mm. At the end of June, we saw the first mildew. We are in the first vintage of organic certification, and so we sprayed more than 20 times, including over three weekends to use every window of opportunity, as there was some rot on bunches. If you missed a window, using copper, it is very difficult to catch up as it is a preventative not remedial treatment. Mid-July was very tricky, and we lost 15% of production. Véraison was long and mildew increased in the stems of the bunches. Then from 20 August to 15 September there was a hot and dry period and we succeeded, finally, to achieve ripened berries. These 25 days were crucial. It was the ignition. Then around 14 September there was 30mm of rain, but this did not affect the maturity. We started the picking on 21 September. We had some high malic levels, but we don’t worry about that because the analysis of the ripening period, 13.5% potential and pH of 3.6, was exactly what we wanted. We only chaptalised part of the Cabernet Franc. It is a young 17-year-old vineyard where the gravel soils were an advantage.”
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Chateau l'Évangile is een Bordeaux huis gelegen op het zeer beroemde Pomerol-plateau. Het wijnhuis bezat een van de eerste wijngaarden van de Pomerol. Het landgoed Château L'Évangile werd gesticht door familie Léglise uit Libourne. Zij waren in het midden van de 18e eeuw actief betrokken bij de aanleg van de wijngaarden van Pomerol. L'Évangile verscheen in het kadaster van 1741 onder de naam Fazilleau.
Aan het begin van de 19e eeuw was het landgoed al in de buurt van zijn huidige staat, met een oppervlakte van ongeveer 13 hectare, toen het werd verkocht aan een advocaat genaamd Isambert. Deze advocaat gaf het landgoed de naam "L'Évangile". Het landgoed werd in 1862 gekocht door Paul Chaperon. Zijn afstammelingen, de familie Ducasse, bleven tot 1990 de eigenaren van het landgoed. Paul Chaperon werkte verder aan de reputatie van het landgoed en bouwde de residentie van L'Évangile in de stijl van het Tweede Keizerrijk. In de tweede editie van Cocks Féret in 1868 wordt L'Évangile vermeld als een "Premier Cru du Haut-Pomerol".
Na het overlijden van van Paul Chaperon in 1900, werd het landgoed gerund door zijn nakomelingen. In het jaar 1957 nam Louis Ducasse het landgoed over, dat destijds in verval was geraakt en in 1956 door de vorst ook nog was beschadigd. Hij slaagde erin de wijngaard opnieuw te planten en uiteindelijk in zijn oude glorie te restaureren. In 1982 zette zijn weduwe Simone Ducasse het beheer van het landgoed voort.
In 1990 verwierf Domaines Barons de Rothschild (Lafite) het landgoed L'Évangile van de familie Ducasse. Zij wilden ervoor zorgen dat het pand volgens dezelfde hoge standaarden als die van DBR werd onderhouden. De aanvankelijke invloed van DBR (Lafite) omvatte een meer verfijnde selectie van de Grand Vin en de creatie van Blason de L'Évangile als tweede wijn. Er werd ook veel werk verzet om de wijngaard te verbeteren met een restauratie- en (gedeeltelijk) vernieuwingsplan dat in 1998 werd gelanceerd. De volledige renovatie van de vatkamer en de kelder, die in 2004 werd voltooid, voltooide de nieuwe staat van het pand.
De jaargangen 1995 tot 2005 vormden een zeer opmerkelijk decennium en vormden een kroon op het succesvolle werk. De jaargangen 1995, 1996, 2000 en vooral 2005 werden beoordeeld als werkelijk uitzonderlijk!
Chateau l'Évangile beschikt over een vinificatiemethode waar traditie en moderne technieken hand in hand gaan. In 2004 werden de vatkamer en kelders compleet herbouwd om ze beter geschikt te maken voor de perceelselectie. De druiven van elk perceel worden in batches apart gehouden om op die manier hun potentieel voor gebruik in de Grand Vin aan het einde van de fermentatie te kunnen beoordelen.Traditionele en moderne wijnbereidingsmethoden zijn nauw verbonden in alle activiteiten van de wijnmakerij. De fermentatie in vaten wordt uitgevoerd met behulp van de traditionele methode van overpompen en gecontroleerde maceratie, met frequent proeven. Zodra de gisting is voltooid, rijpt de wijn 18 maanden in eikenhouten vaten.
Bij de productie van Château L'Évangile en de tweede wijn, Blason de L'Évangile, wordt een strenge selectie uitgevoerd. De gemiddelde productie van Château L'Évangile en zijn tweede wijn Blason de L'Évangile is 5.000 kisten.
Trivia
Wijn Trivia
🍷 Genoten van deze wijnweetjes? Deel je nieuwe kennis met andere wijnliefhebbers!
Ontdek Wijn Trivia
Log in om interessante feiten over deze wijn te ontdekken en je kennis te vergroten.
Meld je aanEen juweeltje van een Pomerol van Chateau l'Évangile. Dit wijnhuis bezat als een van de eerste een wijngaard op het o zo beroemde Pomerol-plateau. Het aloude landgoed werd in 1990 onderdeel van Domaines Barons de Rothschild (Lafite) die ervoor wilden zorgen dat het chateau volgens dezelfde hoge standaarden als die van DBR werd onderhouden. De aanvankelijke invloed van DBR (Lafite) omvatte een meer verfijnde selectie van de Grand Vin en het maken van Blason de L'Évangile als tweede wijn. Er werd ook veel werk verzet om de wijngaard te verbeteren. De wijnen van dit wijnhuis worden omschreven als vol en elegant met een onvergelijkbare finesse!
Chateau l'Évangile beschikt over een vinificatiemethode waar traditie èn moderne technieken hand in hand gaan. In 2004 werden de vatkamer en kelders compleet herbouwd om ze beter geschikt te maken voor de perceelselectie. De druiven van elk perceel worden in batches apart gehouden om op die manier, per batch, het potentieel aan het einde van de fermentatie te kunnen beoordelen. Ook bij de wijnbereiding zijn traditionele en moderne methoden nauw met elkaar verbonden. De fermentatie in vaten wordt uitgevoerd met behulp van de traditionele methode van overpompen en gecontroleerde maceratie, onder veelvuldig proeven. Zodra de gisting is voltooid, rijpt de wijn nog voor 18 maanden in 70% nieuwe, eikenhouten vaten. Gemiddelde jaarproductie van deze wijn is tussen de 2.000 en 3.000 flessen. Vanaf jaargang 2018 was de Chateau l'Evangile Pomerol voor het eerst biologisch gecertificieerd.
Deze prachtige wijn is diep granaatpaars van kleur met mooie glinsteringen van violet. De neus is zeer intens met wat aardse tonen en werkelijk weelderige geuren van rijpe zwarte kersen, gedroogde moerbeien, pruimen en bosbessen met lichte vanille en geroosterde tonen en een vleugje chocolade. Medium tot full-bodied, de smaak is heerlijk, vol en genereus, geconcentreerd met een lange afdronk. Druivenrassen: 80 - 90% Merlot, 10 - 20% Cabernet Franc.
Parker 96-98 punten
De wijnmaker adviseert om deze wijn te decanteren (ten minste 2 uur) en geeft daarbij de volgende richtlijnen mee voor wat betreft de vraag: "Hoe lang moet een oude vintage decanteren?" In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is decanteren vooral vereist voor jonge wijnen. Die moeten worden geopend om hun volle smaak tot uiting te brengen. De benodigde tijd varieert tussen 2 en 24 uur, afhankelijk van de wijn en het oogstjaar, aangezien wijnen met sterke tannines over het algemeen meer tijd nodig hebben.
Oude jaargangen hoeven niet lang te worden gedecanteerd, de fles kan 1 tot 2 uur voor het proeven worden geopend. Bij Lafite voert de keldermeester altijd een dubbele decantering van rode wijnen uit:
-decanteren in karaf
-de fles schoonmaken
-en het vullen van de fles met de gedecanteerde wijn
Decanteren wordt aanbevolen, ook al is het maar voor een zeer korte tijd, omdat het de aroma's in staat stelt zich te openen.
| Verpakking opmerking | Kist |
|---|---|
| Wijnsoort | Rood |
| Land | Frankrijk |
| Regio | Bordeaux |
| Appellatie | Pomerol |
| Wijnhuis | Chateau l'Evangile |
| Druif | Cabernet Franc, Merlot |
| Biologisch gecertificeerd | Nee |
| Natural wijn | Nee |
| Vegan | Nee |
| Jaar | 2021 |
| Drinken vanaf | 2028 |
| Drinken tot | 2060 |
| Alcohol % | 13 |
| Alcoholvrij/arm | Nee |
| Inhoud | 1.5 ltr |
| Houtrijping | Ja |
| Bubbels | Nee |
| Dessert wijn | Nee |
| Afsluiting | Kurk |
| Parker rating | 94 |
| James Suckling rating | 97 |
| Vinous rating | 96 |
| Smaakprofiel | Aards, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rood fruit, Soepel, Tannines |
| Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Parker
The Wine Advocate
RP 94
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
2027 - 2045
Unfurling in the glass with aromas of dark cherries and berries mingled with notions of licorice, black truffle, rose petal and iris, the 2021 L'Evangile is medium to full-bodied, fleshy and enveloping, with a broad and textural attack that segues into a charming, succulent mid-palate framed by sweet, powdery tannins. This saw only two rackings, and some 15% matured in amphora, with the rest in barriques that are less toasty than in the past; the result of these and other initiatives is a much more timeless expression of this property. Bottled in May 2023.
Published: Feb 08, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
96-97
Avg Price (ex-tax)
$ 257
Château L'Evangile Pomerol 2021
Tuesday, May 17, 2022
Color
Red
Country
France
Region
Bordeaux
Vintage
2021
Download Shelftalker
A pure, creamy and well-structured yet very fine Evangile. Long and caressing. Very fine tannins. Lots of fresh dark fruit and savory, mineral character. Understated and classy. 69% merlot, 30% cabernet franc and 1% cabernet sauvignon.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
96
Drinking Window
2031 - 2061
From: 2021 Bordeaux: L’Enfant Terrible (Feb 2024)
The 2021 L’Évangile is one of the triumphs of the year, especially considering L'Évangile is now farmed biodynamically. Sharply reduced yields—20 hectoliters-per-hectare versus upper 30s for the rest of the appellation—produced a deeply sensual wine. The 2021 spent 18 months in barrel, 40% new (significantly lower than in the past), with 15% of the wine aged in terra cotta. Those are only details though. What is most encouraging about L'Évangile is how far the property has come in the last few years. Superb. The 2021 L'Évangile is a model of contemporary excellence. It marries classicism with modern approaches to farming and winemaking.
- By Antonio Galloni on December 2023
(94-96)
Drinking Window
2031 - 2061
From: 2021 Bordeaux En Primeur: Back to Classicism (May 2022)
The 2021 L'Évangile is a heady, sensual wine. Silky and pliant, with fabulous balance, L'Évangile is a stand-out. The blend includes 30% Cabernet Franc, high for the château, but what really stands out is the wine's balance. Red/purplish fruit, blood orange, rose petal and spice are all wrapped together by silky, pliant tannins. Franc aromatics and saline underpinnings extend the finish. Élevage is 50% new oak, 35% one year-old barrels and 15% amphora. Readers will find a super-classic Évangile that has tons of potential. I loved it.
- By Antonio Galloni on April 2022
"We experienced pretty strong frost in early April. At first, we did not know if it we were dealing with white or black frost," Technical Director Olivier Trégoat explained. Flowering in early June was uneventful. “We then saw 140mm in rain later in the month, double what is normal. Disease pressure was at its highest for ten days in July and higher than 2018. In biodynamics, obviously we have certain parameters we have to respect. We did 23 treatments instead of 12-15 that are more typical. Water deficit arrived later than we would like. Yields were about 20 hectoliters per hectare for the Merlot and 40 for the Franc.”
(94-96)
Drinking Window
2030 - 2070
From: Enticingly Fallible: Bordeaux 2021 En Primeur (May 2022)
The 2021 L'Évangile was picked September 21 to October 4, and matured in 50% new oak and 15% in clay amphora. It registers 14.0% alcohol and a pH of 3.65. This is very different and, unsurprisingly, far superior on the nose of black cherries, black truffle, crushed stone and a touch of orange peel; very focused and very Pomerol. The palate is medium-bodied, cohesive and elegant with supple tannins and fine acidity, yet there is real depth and a sense of nascent energy toward the finish. The young Cabernet Franc on gravel soils from the Chantecaille lieu-dit absolutely defines this 2021. A great success for this reenergized estate.
- By Neal Martin on April 2022
In my 2019 report, I discussed how this Pomerol stalwart is now under the guidance of Olivier Trégoat and Juliette Couderc. They are clearly charting a new course, which should see L’Evangile become more consistent and challenge the Pomerol elite. “It was our first full vintage here and it was a big challenge. We had some frost on 6 and 7 April but without too much damage. We protected using candles. Just a few plots on sandy soils in the Taillefer area suffered and that usually goes into [Deuxième Vin] Blason de l’Evangile. In 2021, we learned many things in terms of logistics, managing the three fans, one that we share with La Conseillante. After, for a few weeks it was cool, so the growth cycle was late. The first 15 days of June was sunny and so flowering was good. Then the next 15 days were very rainy, and we received almost 140mm. At the end of June, we saw the first mildew. We are in the first vintage of organic certification, and so we sprayed more than 20 times, including over three weekends to use every window of opportunity, as there was some rot on bunches. If you missed a window, using copper, it is very difficult to catch up as it is a preventative not remedial treatment. Mid-July was very tricky, and we lost 15% of production. Véraison was long and mildew increased in the stems of the bunches. Then from 20 August to 15 September there was a hot and dry period and we succeeded, finally, to achieve ripened berries. These 25 days were crucial. It was the ignition. Then around 14 September there was 30mm of rain, but this did not affect the maturity. We started the picking on 21 September. We had some high malic levels, but we don’t worry about that because the analysis of the ripening period, 13.5% potential and pH of 3.6, was exactly what we wanted. We only chaptalised part of the Cabernet Franc. It is a young 17-year-old vineyard where the gravel soils were an advantage.”
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Chateau l'Évangile is een Bordeaux huis gelegen op het zeer beroemde Pomerol-plateau. Het wijnhuis bezat een van de eerste wijngaarden van de Pomerol. Het landgoed Château L'Évangile werd gesticht door familie Léglise uit Libourne. Zij waren in het midden van de 18e eeuw actief betrokken bij de aanleg van de wijngaarden van Pomerol. L'Évangile verscheen in het kadaster van 1741 onder de naam Fazilleau.
Aan het begin van de 19e eeuw was het landgoed al in de buurt van zijn huidige staat, met een oppervlakte van ongeveer 13 hectare, toen het werd verkocht aan een advocaat genaamd Isambert. Deze advocaat gaf het landgoed de naam "L'Évangile". Het landgoed werd in 1862 gekocht door Paul Chaperon. Zijn afstammelingen, de familie Ducasse, bleven tot 1990 de eigenaren van het landgoed. Paul Chaperon werkte verder aan de reputatie van het landgoed en bouwde de residentie van L'Évangile in de stijl van het Tweede Keizerrijk. In de tweede editie van Cocks Féret in 1868 wordt L'Évangile vermeld als een "Premier Cru du Haut-Pomerol".
Na het overlijden van van Paul Chaperon in 1900, werd het landgoed gerund door zijn nakomelingen. In het jaar 1957 nam Louis Ducasse het landgoed over, dat destijds in verval was geraakt en in 1956 door de vorst ook nog was beschadigd. Hij slaagde erin de wijngaard opnieuw te planten en uiteindelijk in zijn oude glorie te restaureren. In 1982 zette zijn weduwe Simone Ducasse het beheer van het landgoed voort.
In 1990 verwierf Domaines Barons de Rothschild (Lafite) het landgoed L'Évangile van de familie Ducasse. Zij wilden ervoor zorgen dat het pand volgens dezelfde hoge standaarden als die van DBR werd onderhouden. De aanvankelijke invloed van DBR (Lafite) omvatte een meer verfijnde selectie van de Grand Vin en de creatie van Blason de L'Évangile als tweede wijn. Er werd ook veel werk verzet om de wijngaard te verbeteren met een restauratie- en (gedeeltelijk) vernieuwingsplan dat in 1998 werd gelanceerd. De volledige renovatie van de vatkamer en de kelder, die in 2004 werd voltooid, voltooide de nieuwe staat van het pand.
De jaargangen 1995 tot 2005 vormden een zeer opmerkelijk decennium en vormden een kroon op het succesvolle werk. De jaargangen 1995, 1996, 2000 en vooral 2005 werden beoordeeld als werkelijk uitzonderlijk!
Chateau l'Évangile beschikt over een vinificatiemethode waar traditie en moderne technieken hand in hand gaan. In 2004 werden de vatkamer en kelders compleet herbouwd om ze beter geschikt te maken voor de perceelselectie. De druiven van elk perceel worden in batches apart gehouden om op die manier hun potentieel voor gebruik in de Grand Vin aan het einde van de fermentatie te kunnen beoordelen.Traditionele en moderne wijnbereidingsmethoden zijn nauw verbonden in alle activiteiten van de wijnmakerij. De fermentatie in vaten wordt uitgevoerd met behulp van de traditionele methode van overpompen en gecontroleerde maceratie, met frequent proeven. Zodra de gisting is voltooid, rijpt de wijn 18 maanden in eikenhouten vaten.
Bij de productie van Château L'Évangile en de tweede wijn, Blason de L'Évangile, wordt een strenge selectie uitgevoerd. De gemiddelde productie van Château L'Évangile en zijn tweede wijn Blason de L'Évangile is 5.000 kisten.
Wijn Trivia
🍷 Genoten van deze wijnweetjes? Deel je nieuwe kennis met andere wijnliefhebbers!
Ontdek Wijn Trivia
Log in om interessante feiten over deze wijn te ontdekken en je kennis te vergroten.
Meld je aan