2021 Bibi Graetz Testamatta Bianco

Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Italië |
Regio | |
Appellatie | Toscana |
Wijnhuis | |
Jaar | 2021 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2022 - 2035 |
Lage voorraad
Nog maar 2 over
Omschrijving
Wellicht een van de allermooiste Tocaanse witte wijnen maar beperkt beschikbaar. Jaarlijks worden er rond de 5000-6000 flessen gemaakt. De Testamatta Bianco Isola del Giglio 2018 komt van een Ansonica-wijngaard op het eiland Giglio. De vintage van 2018 op het eiland Giglio was vrij ongebruikelijk, het was erg regenachtig en vochtig zowel in de winter als in de lente. De significante neerslag was nodig om de watervoorraden in de bodem te herstellen. De zomer was ideaal, heet en droog, met af en toe regenbuien. De oogst was geweldig en later dan normaal.
De druiven voor Testamatta zijn afkomstig van de beste wijngaard van het eiland:Serrone. Technisch kunnen we Testamatta bianco een “single vineyard” noemen. Serrone ligt in het zuidoostelijke deel van het eiland, met uitzicht op zee bij een hoogte die gaat van 60 tot 150 meter hoogte, terras na terras. De wijnstokken, tot 100 jaar oud en groeien op rotsachtige, arme en granieten grond van het eiland. De oogst begon op 18 augustus, elke Ansonica druif, met de hand geplukt, werd vervoerd in manden naar de wijnmakerij, gelegen in het centrum van het eiland in Giglio Castello. Na het ontstelen en een zeer zachte persing met droogijs, lieten we de schillen achter
met het sap. Na deze periode van maceratie wordt de most stond ongeveer 48 uur op lage temperatuur in roestvrij staal tanks en vervolgens verhuisd naar nieuwe 225L frans eiken barriques voor de alcoholische gisting bij 20 ° C. Na de gisting heeft de wijn 12 maanden gerijpt met de droesem (sur lie) zonder enige malolactische gisting en vervolgens gebotteld
Testamatta is altijd geïdentificeerd als het imago en het vlaggenschip van Bibi Graetz. De Testamatta Bianco, is voor het eerst geproduceerd in 2016, is al een benchmark geworden voor witte wijnen in Italië. De Testamatta Bianco heeft de aroma's, de smaken en het karakter van het eiland Giglio in een fles: je kunt de geur van het kreupelhout ruiken, de menthol van mirte, de mineraliteit van de bodem en de elegantie van de Ansonica-druiven. Al deze aroma's worden perfect gecombineerd door de tannines en het gerookte boeket van de eik.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Toscana |
Wijnhuis | Bibi Graetz |
Druif | Ansonica |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2035 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
James Suckling rating | 98 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Strak, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Professionele Recensies
Parker
Rating
95+
Release Price
$90 - 100
Drink Date
2019 - 2035
Reviewed by
Monica Larner
Issue Date
30th Aug 2019
Source
Issue 244 End of August 2019, The Wine Advocate
This wine is really quite terrific, and with 6,500 bottles made, it is easier to find (and more affordable) than Bibi Graetz's new single-vineyard expression of Ansonica, Colore Bianco. The 2018 Testamatta Bianco Isola del Giglio sees fruit blended from three bigger vineyard sites on Giglio Island and some smaller ones as well (Vigneto del Corvo, Scopeto, Ulivello, Radice and Le Grotte). In contrast to the Colore Bianco that revealed more consistency, the two bottles I sampled of this wine (one opened in the morning and one in the afternoon) showed very different results between them. The morning bottle was more fleshy and ample, while the just-opened bottle offered very linear notes of citrus, apple and white peach. Some of the grapes are harvested early, in order to maintain that total acidity, and used as a blending agent with the rest of the wine. Green harvesting is not practiced here, as each vine is left on its own to ripen. Bibi Graetz tells me that the 2018 vintage was much easier and gave more satisfaction compared to the difficult 2017 growing season. Of course, like any white wine from the Tuscan Coast, you get a distinctive layer of sea salt on the close—in this case, mixed in with some freshly milled white pepper.
Bibi Graetz is an interesting producer who, if you consider the big picture, makes a lot of wine, with annual production hitting between 500,000 and 600,000 bottles. But he is best known for his tiny batches (900 bottles and upward) of carefully crafted boutique wines that each represent a very distinct and special territory. He is also building a new super cool winery in the main square of Fiesole (outside of Florence), and I have been enthusiastically following its progression on social media. I will deliver a full report when I have a chance to see it with my own eyes.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Het wijnhuis Bibi Greatz is in 2000 opgericht in het stadje Fiesole in Toscane. Bibi Graetz wordt gezien als één van de meest getalenteerde wijnmakers in Toscane. Zijn vader is Israëlisch en zijn moeder Noors, hij is echter geboren en getogen in Florence. Met zijn Noorse vrouw en 4 kinderen bewoont hij een deel van het prachtige oude kasteel.
Meer informatie over Bibi Greatz
Bibi is afkomstig uit een kunstenaarsfamilie, totdat hij zelf besloot om een andere weg in te slaan en ging het wijnmaker vak achteraan. Hij kocht een wijngaard van 8 hectare met 60 jaar oude wijnstokken. Vandaag is Graetz een van de grootste namen in Toscane. Aan de labels op de flessen is te zien dat Bibi Graetz uit een artistieke familie komt, de afbeeldingen op de etiketten heeft hij namelijk zelf geschilderd. De wijnen zijn zeldzaam en beperkt. De productie van Testamatta uit slechts 10.000 flessen per jaar.
Wellicht een van de allermooiste Tocaanse witte wijnen maar beperkt beschikbaar. Jaarlijks worden er rond de 5000-6000 flessen gemaakt. De Testamatta Bianco Isola del Giglio 2018 komt van een Ansonica-wijngaard op het eiland Giglio. De vintage van 2018 op het eiland Giglio was vrij ongebruikelijk, het was erg regenachtig en vochtig zowel in de winter als in de lente. De significante neerslag was nodig om de watervoorraden in de bodem te herstellen. De zomer was ideaal, heet en droog, met af en toe regenbuien. De oogst was geweldig en later dan normaal.
De druiven voor Testamatta zijn afkomstig van de beste wijngaard van het eiland:Serrone. Technisch kunnen we Testamatta bianco een “single vineyard” noemen. Serrone ligt in het zuidoostelijke deel van het eiland, met uitzicht op zee bij een hoogte die gaat van 60 tot 150 meter hoogte, terras na terras. De wijnstokken, tot 100 jaar oud en groeien op rotsachtige, arme en granieten grond van het eiland. De oogst begon op 18 augustus, elke Ansonica druif, met de hand geplukt, werd vervoerd in manden naar de wijnmakerij, gelegen in het centrum van het eiland in Giglio Castello. Na het ontstelen en een zeer zachte persing met droogijs, lieten we de schillen achter
met het sap. Na deze periode van maceratie wordt de most stond ongeveer 48 uur op lage temperatuur in roestvrij staal tanks en vervolgens verhuisd naar nieuwe 225L frans eiken barriques voor de alcoholische gisting bij 20 ° C. Na de gisting heeft de wijn 12 maanden gerijpt met de droesem (sur lie) zonder enige malolactische gisting en vervolgens gebotteld
Testamatta is altijd geïdentificeerd als het imago en het vlaggenschip van Bibi Graetz. De Testamatta Bianco, is voor het eerst geproduceerd in 2016, is al een benchmark geworden voor witte wijnen in Italië. De Testamatta Bianco heeft de aroma's, de smaken en het karakter van het eiland Giglio in een fles: je kunt de geur van het kreupelhout ruiken, de menthol van mirte, de mineraliteit van de bodem en de elegantie van de Ansonica-druiven. Al deze aroma's worden perfect gecombineerd door de tannines en het gerookte boeket van de eik.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Toscana |
Wijnhuis | Bibi Graetz |
Druif | Ansonica |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2035 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
James Suckling rating | 98 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Strak, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Parker
Rating
95+
Release Price
$90 - 100
Drink Date
2019 - 2035
Reviewed by
Monica Larner
Issue Date
30th Aug 2019
Source
Issue 244 End of August 2019, The Wine Advocate
This wine is really quite terrific, and with 6,500 bottles made, it is easier to find (and more affordable) than Bibi Graetz's new single-vineyard expression of Ansonica, Colore Bianco. The 2018 Testamatta Bianco Isola del Giglio sees fruit blended from three bigger vineyard sites on Giglio Island and some smaller ones as well (Vigneto del Corvo, Scopeto, Ulivello, Radice and Le Grotte). In contrast to the Colore Bianco that revealed more consistency, the two bottles I sampled of this wine (one opened in the morning and one in the afternoon) showed very different results between them. The morning bottle was more fleshy and ample, while the just-opened bottle offered very linear notes of citrus, apple and white peach. Some of the grapes are harvested early, in order to maintain that total acidity, and used as a blending agent with the rest of the wine. Green harvesting is not practiced here, as each vine is left on its own to ripen. Bibi Graetz tells me that the 2018 vintage was much easier and gave more satisfaction compared to the difficult 2017 growing season. Of course, like any white wine from the Tuscan Coast, you get a distinctive layer of sea salt on the close—in this case, mixed in with some freshly milled white pepper.
Bibi Graetz is an interesting producer who, if you consider the big picture, makes a lot of wine, with annual production hitting between 500,000 and 600,000 bottles. But he is best known for his tiny batches (900 bottles and upward) of carefully crafted boutique wines that each represent a very distinct and special territory. He is also building a new super cool winery in the main square of Fiesole (outside of Florence), and I have been enthusiastically following its progression on social media. I will deliver a full report when I have a chance to see it with my own eyes.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Het wijnhuis Bibi Greatz is in 2000 opgericht in het stadje Fiesole in Toscane. Bibi Graetz wordt gezien als één van de meest getalenteerde wijnmakers in Toscane. Zijn vader is Israëlisch en zijn moeder Noors, hij is echter geboren en getogen in Florence. Met zijn Noorse vrouw en 4 kinderen bewoont hij een deel van het prachtige oude kasteel.
Meer informatie over Bibi Greatz
Bibi is afkomstig uit een kunstenaarsfamilie, totdat hij zelf besloot om een andere weg in te slaan en ging het wijnmaker vak achteraan. Hij kocht een wijngaard van 8 hectare met 60 jaar oude wijnstokken. Vandaag is Graetz een van de grootste namen in Toscane. Aan de labels op de flessen is te zien dat Bibi Graetz uit een artistieke familie komt, de afbeeldingen op de etiketten heeft hij namelijk zelf geschilderd. De wijnen zijn zeldzaam en beperkt. De productie van Testamatta uit slechts 10.000 flessen per jaar.