2020 Waterkloof Circumstance Cabernet Sauvignon

Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2023 - 2030 |
Omschrijving
Waterkloof, opgericht door de Fransman Paul Boutinot, is gevestigd in de 'ward' Helderberg, binnen het district Stellenbosch. De wijngaarden zijn gelegen op een paar kilometer van de Atlantische oceaan. Paul en zijn rechterhand, Christiaan Loots, werken op organische en biodynamische wijze en de wijngaarden worden alleen met paarden betreden, geen tractors. In enkele jaren tijd heeft Waterkloof een sterke reputatie opgebouwd. Wanneer u de boerderij binnenrijdt, ziet u de koeien, varkens, schapen, geiten, kippen en paarden die we gebruiken voor hun mest, onkruidbestrijding en vele andere doeleinden. De bodems zijn vrij van chemicaliën en worden gezond gehouden door plantenextracten, schimmels en bacteriën uit onze eigen, natuurlijke compost te gebruiken. Met gezondere bodems bedoelen we wijnstokken met wortels die dieper graven dan 5 meter, wat echt het terroir uitdrukt.
Een kruising tussen Cabernet Franc en Sauvignon Blanc is de Cabernet Sauvignon is de beroemdste rode wijndruif ter wereld en wordt gevierd als de koning van de rode wijnen vanwege zijn geweldige structuur. Met zijn kleine bessen met een dikke schil is hij rijk aan kleur en tannines. De wijngaard voor de Circumstance Cabernet Sauvignon wordt gebruikt, bevindt zich op de noordwestelijke hellingen van de Schapenberg, op een hoogte van ongeveer 270 en 300 m boven de zeespiegel en op slechts 5 kilometer van de Atlantische Oceaan. Sterke zuidoostelijke winden helpen de groei en gewasopbrengst onder controle te houden. Bodems zijn van afgebroken granietoorsprong met fijne zand / leem bovengrond en middelgrote stenen, die zowel helpen bij het afvoeren als bij het vasthouden van vocht. De productie bedroeg ongeveer 3 ton / ha.
Bij Waterkloof zijn ze er trots op dat we geen chemische herbiciden of pesticiden in onze wijngaarden spuiten. We produceren onze eigen compost en biodynamische preparaten, die we vervolgens toepassen met onze werkpaarden, in tegenstelling tot zware tractoren. Deze praktijken zorgen voor losse grond met meer leven, waar de wijnstokken naar believen hun wortels kunnen verspreiden; alles op te nemen wat ze nodig hebben van onze rijke en complexe aarde. Wij zijn van mening dat biodynamische landbouw en wijnbereiding bijdragen tot terroirgestuurde wijnen die echt in de wijngaard worden gemaakt.
Men oogst naar smaak en men brengt veel tijd door in de wijngaarden om te zien hoe de smaken zich ontwikkelen. De druiven worden ontsteeld, met de hand gesorteerd en via zwaartekracht in houten fermentoren gestort. De natuurlijke gisting begon spontaan met gebruikmaking van de wilde gisten die op het fruit aanwezig zijn.
Tijdens de fermentatie werden punch downs (tweemaal daags) gebruikt om een zachte en langzame kleur- en tannine-extractie te garanderen. De wijnen blijven 30 dagen op de schil om de tannines te helpen integreren en de kleur te stabiliseren. De schillen worden via zwaartekrachtstroom van het sap gescheiden. De wijn onderging een malolactische gisting op vat en werd vervolgens gedurende 21 maanden gerijpt in nieuwe (9%), tweede en derde jaars Franse eiken.
Deze Circumstance is een uitgesproken koel klimaat Cabernet Sauvignon (Bordeaux!) met prominente tonen van rode bessen, in evenwicht gehouden door een vleugje komijn. De smaak toont een grote focus met buitengewoon verfijnde tannines en een grote lengte. Deze Circumstance Cabernet Sauvignon is een perfecte metgezel voor een verscheidenheid aan gerechten, zoals T-bone steak op de braai (barbecue) of langzaam gegaarde lamsschenkel.
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Zuid-Afrika |
Regio | Stellenbosch |
Appellatie | Stellenbosch (Appellatie) |
Wijnhuis | Waterkloof |
Druif | Cabernet Sauvignon |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2030 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Smaakprofiel | Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Wijnhuis
Waterkloof, opgericht door de Fransman Paul Boutinot, is gevestigd in de 'ward' Helderberg, binnen het district Stellenbosch. De wijngaarden zijn gelegen op een paar kilometer van de Atlantische oceaan. Paul en zijn rechterhand, Christiaan Loots, werken op organische en biodynamische wijze en de wijngaarden worden alleen met paarden betreden, geen tractors. In enkele jaren tijd heeft Waterkloof een sterke reputatie opgebouwd. Wanneer u de boerderij binnenrijdt, ziet u de koeien, varkens, schapen, geiten, kippen en paarden die we gebruiken voor hun mest, onkruidbestrijding en vele andere doeleinden. De bodems zijn vrij van chemicaliën en worden gezond gehouden door plantenextracten, schimmels en bacteriën uit onze eigen, natuurlijke compost te gebruiken. Met gezondere bodems bedoelen we wijnstokken met wortels die dieper graven dan 5 meter, wat echt het terroir uitdrukt.
Deze traditionele methoden, gecombineerd met een winderige wijngaard op het zuidwesten, zorgen voor een uitgebalanceerde en van nature lage opbrengst wijnstok die intense smaken produceert. De wijngaarden liggen zo'n 5 kilometer van zee en zijn aangeplant op een hoogte tussen 270 en 300 meter boven zeeniveau. De bodems zijn van zandsteenoorsprong met middelgrote stenen, die helpen bij de afwatering en ook bij het vasthouden van vocht. De wijngaarden zijn gemiddeld 21 jaar oud.
De wijnbereidingsfilosofie is hetzelfde voor alle premium witte wijnen van Waterkloof. Men volgt een traditionele, minimalistische benadering, wat betekent dat we zo min mogelijk interfereren met het wijnbereidingsproces. Hierdoor kunnen de smaken die in die specifieke wijngaard heersen, in de wijn tot uiting komen. Om dit te bereiken worden alle druiven op smaak geoogst, met de hand geplukt, met de hand gesorteerd en uiteindelijk hele tros geperst in een moderne pers, zodat ze op de zachtste mogelijke manier het puurste sap kunnen extraheren. Het sap wordt vervolgens 24 uur op natuurlijke wijze bezonken. Omdat men geen chemicaliën in oe wijngaard spuit kan de wilde gist gebruiken om het sap te fermenteren in gebruikte eiken vaten van 600 liter. Dit leidt tot een langer fermentatieproces met een langzame afgifte van aroma's en een meer gestructureerd gehemelte. Het natuurlijke fermentatieproces nam 6 maanden in beslag, waarna de wijn nog 2-4 maanden mag doorrijpen. Men voegt geen zuur of enzymen toe tijdens het wijnbereidingsproces, met slechts een lichte filtratie en een kleine minimalistische toevoeging van zwavel als conserveermiddel voorafgaand aan het bottelen.