2022 Waterkloof Sauvignon blanc

Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Zuid-Afrika |
Regio | |
Appellatie | Stellenbosch (Appellatie) |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2023 - 2028 |
- Koop 6 voor 25,75 21,28 en bespaar 6%
Lage voorraad
Nog maar 4 over
Nabestelling Informatie
Het is mogelijk dit artikel in nabestelling/backorder te bestellen. Dit is mogelijk met artikelen welke wij over het algemeen in 3-5 werkdagen weer voldoende op voorraad kunnen hebben. U kunt deze dus gewoon bestellen maar wel belangrijk te vermelden dat wij pas de order versturen als deze in zijn geheel gereed is.
Omschrijving
Waterkloof, opgericht door de Fransman Paul Boutinot, is gevestigd in de 'ward' Helderberg, binnen het district Stellenbosch. De wijngaarden zijn gelegen op een paar kilometer van de Atlantische oceaan. Paul en zijn rechterhand, Christiaan Loots, werken op organische en biodynamische wijze en de wijngaarden worden alleen met paarden betreden, geen tractors. In enkele jaren tijd heeft Waterkloof een sterke reputatie opgebouwd. Wanneer u de boerderij binnenrijdt, ziet u de koeien, varkens, schapen, geiten, kippen en paarden die we gebruiken voor hun mest, onkruidbestrijding en vele andere doeleinden. De bodems zijn vrij van chemicaliën en worden gezond gehouden door plantenextracten, schimmels en bacteriën uit onze eigen, natuurlijke compost te gebruiken. Met gezondere bodems bedoelen we wijnstokken met wortels die dieper graven dan 5 meter, wat echt het terroir uitdrukt.
De Waterkloof Sauvignon Blanc werd geboren op de zuidwestelijke, laagproductieve en winderige hellingen van de Schapenberg (met uitzicht op False Bay). Hier waait de stormachtige zuidoost (en soms ook de noordwestenwind) met regelmaat de wijngaarden op. Dit zorgt niet alleen voor een zeer lage opbrengst, maar de smaken intensiveren tot een vuursteenachtige mineraliteit. Ook hier gebruikt men slechts biologische en biodynamische wijnbereidingsmethoden en houden ons aan de oude, duurzame praktijken in onze wijngaarden om ervoor te zorgen dat de wijnstokken worden gevoed en in balans zijn. Onze bodems zijn vrij van chemicaliën en worden gezond gehouden door plantenextracten, schimmels en bacteriën uit onze eigen biologische compost.
Als je door de ingang van Waterkloof rijdt word je verwelkomd door werkpaarden, angorageiten, schapen, kippen en varkens. Deze dieren vormen een geïntegreerd onderdeel van de filosofie van Waterkloof om altijd natuurlijke alternatieven te gebruiken om onze grond te voeden en het land te bewerken. De Waterkloof Sauvignon is al menig maal verkozen tot de Beste Sauvignon Blanc en dat is niet gek want het is een geweldige wijn. De druiven kunnen van een single vineyard gelegen ongeveer vier kilometer van de zee en is aangeplant op een hoogte tussen 270 en 300 meter boven zeeniveau. De bodems zijn van zandsteen met middelgrote stenen, wat helpt bij de afvoer en het vasthouden van vocht.
Men volgt een ‘less is more’, minimale interventie wijnbereidingsfilosofie en de druiven worden regelmatig geproefd om een ​​optimale rijpheid en smaakontwikkeling te bepalen en dan pas wordt geplukt. Men plukt de druiven 's morgens vroeg als ze nog koel zijn, waardoor de smaken behouden blijven. Het extraheren van sap uit de schillen van de druiven wordt bereikt door zeer zeer zachtjes te persen. Dit is de meest delicate manier om het sap te extraheren. Na 24 uur op een koele temperatuur te hebben gerust, wordt het sap naar de fermentatievaten geleid. We vertrouwen alleen op natuurlijk aanwezige, wilde gisten om het fermentatieproces te starten en te voltooien (en dit is mogelijk omdat er geen chemicalien/gif wordt gebruikt).
Al het sap werd gefermenteerd in gebruikte eiken vaten van 600 liter. Na een zeer langzaam fermentatieproces van ongeveer 8 maanden op zijn droessem. Deze langdurige alcoholische gisting zorgt ervoor dat het sap continu in contact is gebelven met de gisten/droessem wat de wijn meer complexiteit en gewicht geeft. De Waterkloof Sauvignon is het Vlaggenschip van Waterkloof. De wijn is zeer complex en bij iedere snif of slok proef je meerdere lagen. Het zit boordevol smaak met tonen van limoen en steenfruit aangevuld met een mooie mineraliteit en vleugje venkel. De smaak is goed gestructureerd en mooi in balans, waarbij de natuurlijke zuurgraad bijdraagt aan een lange afdronk.Veel textuur op de pallet met een fijne, minerale afwerking.
WEETJE: In overeenstemming met de filosofie van minimale interventie wordt de Waterkloof Sauvignon Blanc niet met proteïne gestabiliseerd en wordt er alleen een grove filtratie toegepast ​​voorafgaand aan het bottelen. Hierdoor kunnen (tartraat)kristallen vormen als het langere tijd onder koude omstandigheden wordt bewaard. Dit heeft geen negatief effect op de kwaliteit of smaak van het vlaggenschip van Waterkloof; de wijn kan eenvoudig worden gedecanteerd als die verschijnt.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Zuid-Afrika |
Regio | Stellenbosch |
Appellatie | Stellenbosch (Appellatie) |
Wijnhuis | Waterkloof |
Druif | Sauvignon Blanc |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2028 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Parker rating | 90 |
James Suckling rating | 91 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Droog, Fris, Fruitig, Licht, Strak, Tropisch fruit, Wit fruit |
Drink momenten | Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag |
Professionele Recensies
Parker
Rating
90
Release Price
$25
Drink Date
2018 - 2027
Reviewed by
Neal Martin
Issue Date
28th Apr 2017
Source
230, The Wine Advocate
The 2016 Waterkloof Sauvignon Blanc comes from the oldest block of vines planted in 1995. It has a clean and precise bouquet, fresh Granny Smith apples intermingling with nettle and dandelion scents, well defined and delivering fine intensity. The palate is very well balanced with good weight in the mouth, smooth in texture, a little richer than many other Sauvignon Blancs with a dash of ginger on the finish.
On a blissfully sunny morning, I had a chance to inspect the biodynamically farmed vineyard at Waterkloof with proprietor Paul Boutinot and vineyard manager Christiaan Loots. You immediately get the impression of a fully functioning ecosystem as you drive up the long driveway on Schapenberg in Somerset West, the winery perched on top of the hill with a stunning panorama across False Bay. There are cows, chickens and sheep all making their own natural contributions to preparations and infusions that are now used in the vineyard. Whilst the view might be eye-candy, this is a deceptively hostile environment for vines, constantly buffeted by the incoming sea breezes and a very poor soil that means that it can take two or three turns to establish new plantings. Paul himself is enthused by his new Mourvedre that has finally taken root and it will be interesting to see how these contribute to the red blends. The wines themselves are well crafted. I get the feeling that the progress made in the vineyard has yet to be fully transferred into the wine glass. All the practices are now in place and sometimes it takes time for the changes to be translated into the actual wine. Partly that is because most of the vine planting are young, the oldest dating back to 1995. As the vines mature and acclimatize to their surroundings, as those roots penetrate deeper, we will see more personality and terroir expression come through. That said, the Circumstance Syrah and the Sauvignon Blanc showed great potential.
Circumstance Chenin Blanc 2016 on Vivino
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
WATERKLOOF SAUVIGNON BLANC STELLENBOSCH 2022
Score
91
A fresh and crisp sauvignon blanc with lemons, herbs and mild spices mingling around the medium body. Crisp acidity brings vivacity and the finish does not disappoint with its liveliness. Drink now.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Waterkloof, opgericht door de Fransman Paul Boutinot, is gevestigd in de 'ward' Helderberg, binnen het district Stellenbosch. De wijngaarden zijn gelegen op een paar kilometer van de Atlantische oceaan. Paul en zijn rechterhand, Christiaan Loots, werken op organische en biodynamische wijze en de wijngaarden worden alleen met paarden betreden, geen tractors. In enkele jaren tijd heeft Waterkloof een sterke reputatie opgebouwd. Wanneer u de boerderij binnenrijdt, ziet u de koeien, varkens, schapen, geiten, kippen en paarden die we gebruiken voor hun mest, onkruidbestrijding en vele andere doeleinden. De bodems zijn vrij van chemicaliën en worden gezond gehouden door plantenextracten, schimmels en bacteriën uit onze eigen, natuurlijke compost te gebruiken. Met gezondere bodems bedoelen we wijnstokken met wortels die dieper graven dan 5 meter, wat echt het terroir uitdrukt.
Deze traditionele methoden, gecombineerd met een winderige wijngaard op het zuidwesten, zorgen voor een uitgebalanceerde en van nature lage opbrengst wijnstok die intense smaken produceert. De wijngaarden liggen zo'n 5 kilometer van zee en zijn aangeplant op een hoogte tussen 270 en 300 meter boven zeeniveau. De bodems zijn van zandsteenoorsprong met middelgrote stenen, die helpen bij de afwatering en ook bij het vasthouden van vocht. De wijngaarden zijn gemiddeld 21 jaar oud.
De wijnbereidingsfilosofie is hetzelfde voor alle premium witte wijnen van Waterkloof. Men volgt een traditionele, minimalistische benadering, wat betekent dat we zo min mogelijk interfereren met het wijnbereidingsproces. Hierdoor kunnen de smaken die in die specifieke wijngaard heersen, in de wijn tot uiting komen. Om dit te bereiken worden alle druiven op smaak geoogst, met de hand geplukt, met de hand gesorteerd en uiteindelijk hele tros geperst in een moderne pers, zodat ze op de zachtste mogelijke manier het puurste sap kunnen extraheren. Het sap wordt vervolgens 24 uur op natuurlijke wijze bezonken. Omdat men geen chemicaliën in oe wijngaard spuit kan de wilde gist gebruiken om het sap te fermenteren in gebruikte eiken vaten van 600 liter. Dit leidt tot een langer fermentatieproces met een langzame afgifte van aroma's en een meer gestructureerd gehemelte. Het natuurlijke fermentatieproces nam 6 maanden in beslag, waarna de wijn nog 2-4 maanden mag doorrijpen. Men voegt geen zuur of enzymen toe tijdens het wijnbereidingsproces, met slechts een lichte filtratie en een kleine minimalistische toevoeging van zwavel als conserveermiddel voorafgaand aan het bottelen.
Waterkloof, opgericht door de Fransman Paul Boutinot, is gevestigd in de 'ward' Helderberg, binnen het district Stellenbosch. De wijngaarden zijn gelegen op een paar kilometer van de Atlantische oceaan. Paul en zijn rechterhand, Christiaan Loots, werken op organische en biodynamische wijze en de wijngaarden worden alleen met paarden betreden, geen tractors. In enkele jaren tijd heeft Waterkloof een sterke reputatie opgebouwd. Wanneer u de boerderij binnenrijdt, ziet u de koeien, varkens, schapen, geiten, kippen en paarden die we gebruiken voor hun mest, onkruidbestrijding en vele andere doeleinden. De bodems zijn vrij van chemicaliën en worden gezond gehouden door plantenextracten, schimmels en bacteriën uit onze eigen, natuurlijke compost te gebruiken. Met gezondere bodems bedoelen we wijnstokken met wortels die dieper graven dan 5 meter, wat echt het terroir uitdrukt.
De Waterkloof Sauvignon Blanc werd geboren op de zuidwestelijke, laagproductieve en winderige hellingen van de Schapenberg (met uitzicht op False Bay). Hier waait de stormachtige zuidoost (en soms ook de noordwestenwind) met regelmaat de wijngaarden op. Dit zorgt niet alleen voor een zeer lage opbrengst, maar de smaken intensiveren tot een vuursteenachtige mineraliteit. Ook hier gebruikt men slechts biologische en biodynamische wijnbereidingsmethoden en houden ons aan de oude, duurzame praktijken in onze wijngaarden om ervoor te zorgen dat de wijnstokken worden gevoed en in balans zijn. Onze bodems zijn vrij van chemicaliën en worden gezond gehouden door plantenextracten, schimmels en bacteriën uit onze eigen biologische compost.
Als je door de ingang van Waterkloof rijdt word je verwelkomd door werkpaarden, angorageiten, schapen, kippen en varkens. Deze dieren vormen een geïntegreerd onderdeel van de filosofie van Waterkloof om altijd natuurlijke alternatieven te gebruiken om onze grond te voeden en het land te bewerken. De Waterkloof Sauvignon is al menig maal verkozen tot de Beste Sauvignon Blanc en dat is niet gek want het is een geweldige wijn. De druiven kunnen van een single vineyard gelegen ongeveer vier kilometer van de zee en is aangeplant op een hoogte tussen 270 en 300 meter boven zeeniveau. De bodems zijn van zandsteen met middelgrote stenen, wat helpt bij de afvoer en het vasthouden van vocht.
Men volgt een ‘less is more’, minimale interventie wijnbereidingsfilosofie en de druiven worden regelmatig geproefd om een ​​optimale rijpheid en smaakontwikkeling te bepalen en dan pas wordt geplukt. Men plukt de druiven 's morgens vroeg als ze nog koel zijn, waardoor de smaken behouden blijven. Het extraheren van sap uit de schillen van de druiven wordt bereikt door zeer zeer zachtjes te persen. Dit is de meest delicate manier om het sap te extraheren. Na 24 uur op een koele temperatuur te hebben gerust, wordt het sap naar de fermentatievaten geleid. We vertrouwen alleen op natuurlijk aanwezige, wilde gisten om het fermentatieproces te starten en te voltooien (en dit is mogelijk omdat er geen chemicalien/gif wordt gebruikt).
Al het sap werd gefermenteerd in gebruikte eiken vaten van 600 liter. Na een zeer langzaam fermentatieproces van ongeveer 8 maanden op zijn droessem. Deze langdurige alcoholische gisting zorgt ervoor dat het sap continu in contact is gebelven met de gisten/droessem wat de wijn meer complexiteit en gewicht geeft. De Waterkloof Sauvignon is het Vlaggenschip van Waterkloof. De wijn is zeer complex en bij iedere snif of slok proef je meerdere lagen. Het zit boordevol smaak met tonen van limoen en steenfruit aangevuld met een mooie mineraliteit en vleugje venkel. De smaak is goed gestructureerd en mooi in balans, waarbij de natuurlijke zuurgraad bijdraagt aan een lange afdronk.Veel textuur op de pallet met een fijne, minerale afwerking.
WEETJE: In overeenstemming met de filosofie van minimale interventie wordt de Waterkloof Sauvignon Blanc niet met proteïne gestabiliseerd en wordt er alleen een grove filtratie toegepast ​​voorafgaand aan het bottelen. Hierdoor kunnen (tartraat)kristallen vormen als het langere tijd onder koude omstandigheden wordt bewaard. Dit heeft geen negatief effect op de kwaliteit of smaak van het vlaggenschip van Waterkloof; de wijn kan eenvoudig worden gedecanteerd als die verschijnt.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Zuid-Afrika |
Regio | Stellenbosch |
Appellatie | Stellenbosch (Appellatie) |
Wijnhuis | Waterkloof |
Druif | Sauvignon Blanc |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2028 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Parker rating | 90 |
James Suckling rating | 91 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Droog, Fris, Fruitig, Licht, Strak, Tropisch fruit, Wit fruit |
Drink momenten | Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag |
Parker
Rating
90
Release Price
$25
Drink Date
2018 - 2027
Reviewed by
Neal Martin
Issue Date
28th Apr 2017
Source
230, The Wine Advocate
The 2016 Waterkloof Sauvignon Blanc comes from the oldest block of vines planted in 1995. It has a clean and precise bouquet, fresh Granny Smith apples intermingling with nettle and dandelion scents, well defined and delivering fine intensity. The palate is very well balanced with good weight in the mouth, smooth in texture, a little richer than many other Sauvignon Blancs with a dash of ginger on the finish.
On a blissfully sunny morning, I had a chance to inspect the biodynamically farmed vineyard at Waterkloof with proprietor Paul Boutinot and vineyard manager Christiaan Loots. You immediately get the impression of a fully functioning ecosystem as you drive up the long driveway on Schapenberg in Somerset West, the winery perched on top of the hill with a stunning panorama across False Bay. There are cows, chickens and sheep all making their own natural contributions to preparations and infusions that are now used in the vineyard. Whilst the view might be eye-candy, this is a deceptively hostile environment for vines, constantly buffeted by the incoming sea breezes and a very poor soil that means that it can take two or three turns to establish new plantings. Paul himself is enthused by his new Mourvedre that has finally taken root and it will be interesting to see how these contribute to the red blends. The wines themselves are well crafted. I get the feeling that the progress made in the vineyard has yet to be fully transferred into the wine glass. All the practices are now in place and sometimes it takes time for the changes to be translated into the actual wine. Partly that is because most of the vine planting are young, the oldest dating back to 1995. As the vines mature and acclimatize to their surroundings, as those roots penetrate deeper, we will see more personality and terroir expression come through. That said, the Circumstance Syrah and the Sauvignon Blanc showed great potential.
Circumstance Chenin Blanc 2016 on Vivino
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
WATERKLOOF SAUVIGNON BLANC STELLENBOSCH 2022
Score
91
A fresh and crisp sauvignon blanc with lemons, herbs and mild spices mingling around the medium body. Crisp acidity brings vivacity and the finish does not disappoint with its liveliness. Drink now.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Waterkloof, opgericht door de Fransman Paul Boutinot, is gevestigd in de 'ward' Helderberg, binnen het district Stellenbosch. De wijngaarden zijn gelegen op een paar kilometer van de Atlantische oceaan. Paul en zijn rechterhand, Christiaan Loots, werken op organische en biodynamische wijze en de wijngaarden worden alleen met paarden betreden, geen tractors. In enkele jaren tijd heeft Waterkloof een sterke reputatie opgebouwd. Wanneer u de boerderij binnenrijdt, ziet u de koeien, varkens, schapen, geiten, kippen en paarden die we gebruiken voor hun mest, onkruidbestrijding en vele andere doeleinden. De bodems zijn vrij van chemicaliën en worden gezond gehouden door plantenextracten, schimmels en bacteriën uit onze eigen, natuurlijke compost te gebruiken. Met gezondere bodems bedoelen we wijnstokken met wortels die dieper graven dan 5 meter, wat echt het terroir uitdrukt.
Deze traditionele methoden, gecombineerd met een winderige wijngaard op het zuidwesten, zorgen voor een uitgebalanceerde en van nature lage opbrengst wijnstok die intense smaken produceert. De wijngaarden liggen zo'n 5 kilometer van zee en zijn aangeplant op een hoogte tussen 270 en 300 meter boven zeeniveau. De bodems zijn van zandsteenoorsprong met middelgrote stenen, die helpen bij de afwatering en ook bij het vasthouden van vocht. De wijngaarden zijn gemiddeld 21 jaar oud.
De wijnbereidingsfilosofie is hetzelfde voor alle premium witte wijnen van Waterkloof. Men volgt een traditionele, minimalistische benadering, wat betekent dat we zo min mogelijk interfereren met het wijnbereidingsproces. Hierdoor kunnen de smaken die in die specifieke wijngaard heersen, in de wijn tot uiting komen. Om dit te bereiken worden alle druiven op smaak geoogst, met de hand geplukt, met de hand gesorteerd en uiteindelijk hele tros geperst in een moderne pers, zodat ze op de zachtste mogelijke manier het puurste sap kunnen extraheren. Het sap wordt vervolgens 24 uur op natuurlijke wijze bezonken. Omdat men geen chemicaliën in oe wijngaard spuit kan de wilde gist gebruiken om het sap te fermenteren in gebruikte eiken vaten van 600 liter. Dit leidt tot een langer fermentatieproces met een langzame afgifte van aroma's en een meer gestructureerd gehemelte. Het natuurlijke fermentatieproces nam 6 maanden in beslag, waarna de wijn nog 2-4 maanden mag doorrijpen. Men voegt geen zuur of enzymen toe tijdens het wijnbereidingsproces, met slechts een lichte filtratie en een kleine minimalistische toevoeging van zwavel als conserveermiddel voorafgaand aan het bottelen.