2020 Vietti Barolo Ravera Magnum

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 1.5 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2027 - 2050 |
Lage voorraad
Nog maar 2 over
Omschrijving
Vietti is absoluut een topdomein. De robuuste Barolo’s en Barbera’s van Mario Cordero zijn van wereldklasse en zeer schaars! De kwaliteit is fenomenaal en consistent over het volledige assortiment. Vietti is de enige producent die wijngaarden bezit in de elf dorpen die Barolo mogen produceren. Ze waren de eerste die de vergeten locale witte druif “Arneis” gingen her-aanplanten. Bovendien waren ze pioniers in het bottelen van “single vineyard” Baroli. Dit was de legendarische 1961 Barolo Rocche. Door als één van de eerste wijndomeinen te exporteren naar de V.S., werd Vietti in mum van tijd een grote naam in de regio Piemonte en nu worden alle single vineyard barolo's op allocatie uitgeven en komen er altijd per land maar een handvol flessen beschikbaar. Het potentieel van hun wijnen is ongekend en uit de mooie jaren is dit 30 jaar+
De Nebbiolo druiven voor de Vietti 2016 Barolo Ravera komt van een wijngaard gelegen in Novello op een plek die uitkijkt op het Novello-kasteel op de heuvel in de verte. De wijnstokken hebben een gemiddelde leeftijd van 27 jaar en het oudste gedeelte uit de wijngaard werd in 1935 geplant. De wijngaard is ongeveer 3 hectare
groot en heeft een ligging op het zuidwesten op een kleikalksteen bodem. De druiven worden voorzichtig geplet en gefermenteerd gedurende 4 weken in roestvrijstalen tank met huidcontact. Malolactisch wordt gedaan in eikenhout en daarna rijpt de wijn ongeveer 30 maanden in Sloveens eiken vaten.
De Vietti Ravera biedt een onberispelijke balans met een enorme zuiverheid en kracht. Die harmonie is subliem en het zet de Ravera in de schijnwerpers. De Ravera heeft een intense granaatrode kleur. Heel klassiek en traditioneel met een robuuste structuur en intense tannines. Alles zit mooi verpakt met donker fruit, kruiden, een evenwichtige zuurgraad en elegante tannines en dat allemaal in 1 glas.
Dit is een magnum van 1.5 liter. Nog lekkerder en met een langer drinkvenster.
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barolo |
Wijnhuis | Vietti |
Druif | Nebbiolo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2027 |
Drinken tot | 2050 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 1.5 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
James Suckling rating | 96 |
Vinous rating | 94 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 95
Reviewed by:
Monica Larner
Release Price:
$250
Drink Date:
2026 - 2045
The Vietti 2020 Barolo Ravera offers dark fruit, cherry and blackcurrant enhanced by soft spice. You also get a sun-kissed note of eggplant, tomato leaf and ferrous earth. Ravera displays strong lines with good acidity and firm tannic backbone. It closes dry and ages in large oak botte only. This is one of the most eyeballed MGAs sites. Ravera, with its open mountain skyline and cool temperatures, is seen as one of the best sites in the appellation, especially as the climate changes. This vintage produced exactly 10,026 bottles.
Vietti has access to Nebbiolo from 10 MGA sites to make the various wines in its ample portfolio. We also have a new wine to celebrate—the 2019 Barbaresco Riserva Rabajà—that knocks it out of the ballpark with its inaugural release.
Published: Apr 04, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
96
Avg Price (ex-tax)
$ 203
Vietti Barolo Ravera 2020
Monday, Jan 15, 2024
Color
Red
Country
Italy
Region
Piedmont
Vintage
2020
Perfumed, composed and agile with notes of cherries, wild strawberries, white pepper, frozen raspberries, dried flowers and some stones. Full-bodied with fine, chalky tannins and crisp acidity. Bright and vertical with controlled power throughout. Textural and subtle. Great tension and energy on the mid-palate and onto the long, focused finish. From organically grown grapes. Vegan. Try after 2030.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
94
Drinking Window
2028 - 2045
From: 2020 Barolo: Selective Excellence (Jan 2024)
Picked on October 9 and 10, the 2020 Barolo Ravera has plenty of Ravera classicism and tension, but also feels a bit light in the mid-palate. Ravera is never a huge wine in body, but the depth is often there, even if expressed in an understated and more linear manner. The 2020 lacks that depth. Red-toned fruit, blood orange, mint, spice and white pepper lend brilliance throughout.
- By Antonio Galloni on November 2023
I tasted a wide range of wines on my most recent visit to Vietti. Starting with the 2020 Barolos, I tasted every wine from a just-opened bottle and a bottle that had been double-decanted two hours prior to my arrival. Aeration can be a tricky thing with young, just-bottled wines. Sometimes, air can help young wines open but also shut them down hard. In 2020, the double-decanted bottles showed better. Overall, there is a bit more variation from wine to wine than I am used to seeing, while some of the Barolos are on the lighter side.
In 2020, virtually all the fruit for the single-vineyard Barolos was picked in late September, before the early October rains. Harvest resumed on October 5 with the second portion of Lazzarito and various parcels used in the Barolo Castiglione. The 2020s spent about 24 days on the skins, with submerged cap maceration for most lots. Time in cask was 24-26 months.
Readers will note several new wines in the range. Vietti’s 2019 Barbaresco Riserva Rabajà is stellar. The same is true, incidentally, of the 2020 Barbaresco Roncaglie. I have long admired the Barbarescos here. That is once again the case this year. The 2016 Barolo Riserva is the next incarnation of the 2015 Barolo Riserva that was released last year, but it was made from different vineyards and vinified with a high percentage of whole clusters. I would be remiss if I did not spend some time on the entry-level offerings. The 2021 Barberas are fabulous. These are wines I bought often as a young consumer and continue to enjoy as often as possible. Ripeness and oak impact have been dialed back, which really allows the purity of the fruit to come through.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Vietti is absoluut een topdomein. De robuuste Barolo’s en Barbera’s van Mario Cordero zijn van wereldklasse en zeer schaars! Daarnaast brengt hij met de Nebbiolo Langhe Perbacco een extreem goede Nebbiolo op de markt. Deze is voldoende beschikbaar en zeer betaalbaar. Dat geldt ook voor de knisperend frisse, zachtzoete Moscato d’Asti. En dan is er natuurlijk nog het verhaal achter de etiketten... Sinds 1974 krijgt een select aantal Viettiwijnen (sinds 1988 alleen nog de Barolo Riserva Villero) jaarlijks een speciaal ontworpen, origineel kunstwerk op het etiket. De oplage van het kunstwerk is gelijk aan het aantal flessen die in deze jaargang van de betreffende wijn worden gemaakt. De eerste honderd labels worden bovendien door de artiest zelf gesigneerd, dus echte collector’s items!
De geschiedenis van de Vietti familie als wijnbedrijf gaat terug naar de 19'e eeuw. In de beginjaren werden wel druiven gekweekt maar zij werden aan de Coöperatie en andere wijnboeren verkocht. Pas aan het begin van de 20'e eeuw besloot de familie om zelf wijn te gaan maken. De laatste jaren legde niemand in Piemonte de lat hoger dan Vietti. Al hun wijnen zijn van uitzonderlijk hoge kwaliteit. Wijnmaker Luca Currado bouwde verder op het succes van zijn ouders Alfredo en Lucia. De kwaliteit is fenomenaal en consistent over het volledige assortiment. Vietti is de enige producent die wijngaarden bezit in de elf dorpen die Barolo mogen produceren. Ze waren de eerste die de vergeten locale witte druif “Arneis” gingen her-aanplanten. Bovendien waren ze pioniers in het bottelen van “single vineyard” Baroli. Dit was de legendarische 1961 Barolo Rocche een van de betere wijnbedrijven in Piemonte. Door als één van de eerste wijndomeinen te exporteren naar de V.S., werd Vietti in geen tijd een grote naam in de regio Piemonte. De Vietti wijnen komen van druiven van de Castiglione Falletto wijngaarden, het hart van de Barolo zone. De kwaliteiten van zandige kalkhoudende grond in dit gebied geeft een uniek complexiteit en mooie tannines aan de elegante wijnen. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken ligt tussen de 30 tot 70 jaar.
Vietti is absoluut een topdomein. De robuuste Barolo’s en Barbera’s van Mario Cordero zijn van wereldklasse en zeer schaars! De kwaliteit is fenomenaal en consistent over het volledige assortiment. Vietti is de enige producent die wijngaarden bezit in de elf dorpen die Barolo mogen produceren. Ze waren de eerste die de vergeten locale witte druif “Arneis” gingen her-aanplanten. Bovendien waren ze pioniers in het bottelen van “single vineyard” Baroli. Dit was de legendarische 1961 Barolo Rocche. Door als één van de eerste wijndomeinen te exporteren naar de V.S., werd Vietti in mum van tijd een grote naam in de regio Piemonte en nu worden alle single vineyard barolo's op allocatie uitgeven en komen er altijd per land maar een handvol flessen beschikbaar. Het potentieel van hun wijnen is ongekend en uit de mooie jaren is dit 30 jaar+
De Nebbiolo druiven voor de Vietti 2016 Barolo Ravera komt van een wijngaard gelegen in Novello op een plek die uitkijkt op het Novello-kasteel op de heuvel in de verte. De wijnstokken hebben een gemiddelde leeftijd van 27 jaar en het oudste gedeelte uit de wijngaard werd in 1935 geplant. De wijngaard is ongeveer 3 hectare
groot en heeft een ligging op het zuidwesten op een kleikalksteen bodem. De druiven worden voorzichtig geplet en gefermenteerd gedurende 4 weken in roestvrijstalen tank met huidcontact. Malolactisch wordt gedaan in eikenhout en daarna rijpt de wijn ongeveer 30 maanden in Sloveens eiken vaten.
De Vietti Ravera biedt een onberispelijke balans met een enorme zuiverheid en kracht. Die harmonie is subliem en het zet de Ravera in de schijnwerpers. De Ravera heeft een intense granaatrode kleur. Heel klassiek en traditioneel met een robuuste structuur en intense tannines. Alles zit mooi verpakt met donker fruit, kruiden, een evenwichtige zuurgraad en elegante tannines en dat allemaal in 1 glas.
Dit is een magnum van 1.5 liter. Nog lekkerder en met een langer drinkvenster.
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barolo |
Wijnhuis | Vietti |
Druif | Nebbiolo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2027 |
Drinken tot | 2050 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 1.5 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
James Suckling rating | 96 |
Vinous rating | 94 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Parker
The Wine Advocate
RP 95
Reviewed by:
Monica Larner
Release Price:
$250
Drink Date:
2026 - 2045
The Vietti 2020 Barolo Ravera offers dark fruit, cherry and blackcurrant enhanced by soft spice. You also get a sun-kissed note of eggplant, tomato leaf and ferrous earth. Ravera displays strong lines with good acidity and firm tannic backbone. It closes dry and ages in large oak botte only. This is one of the most eyeballed MGAs sites. Ravera, with its open mountain skyline and cool temperatures, is seen as one of the best sites in the appellation, especially as the climate changes. This vintage produced exactly 10,026 bottles.
Vietti has access to Nebbiolo from 10 MGA sites to make the various wines in its ample portfolio. We also have a new wine to celebrate—the 2019 Barbaresco Riserva Rabajà—that knocks it out of the ballpark with its inaugural release.
Published: Apr 04, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
96
Avg Price (ex-tax)
$ 203
Vietti Barolo Ravera 2020
Monday, Jan 15, 2024
Color
Red
Country
Italy
Region
Piedmont
Vintage
2020
Perfumed, composed and agile with notes of cherries, wild strawberries, white pepper, frozen raspberries, dried flowers and some stones. Full-bodied with fine, chalky tannins and crisp acidity. Bright and vertical with controlled power throughout. Textural and subtle. Great tension and energy on the mid-palate and onto the long, focused finish. From organically grown grapes. Vegan. Try after 2030.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
94
Drinking Window
2028 - 2045
From: 2020 Barolo: Selective Excellence (Jan 2024)
Picked on October 9 and 10, the 2020 Barolo Ravera has plenty of Ravera classicism and tension, but also feels a bit light in the mid-palate. Ravera is never a huge wine in body, but the depth is often there, even if expressed in an understated and more linear manner. The 2020 lacks that depth. Red-toned fruit, blood orange, mint, spice and white pepper lend brilliance throughout.
- By Antonio Galloni on November 2023
I tasted a wide range of wines on my most recent visit to Vietti. Starting with the 2020 Barolos, I tasted every wine from a just-opened bottle and a bottle that had been double-decanted two hours prior to my arrival. Aeration can be a tricky thing with young, just-bottled wines. Sometimes, air can help young wines open but also shut them down hard. In 2020, the double-decanted bottles showed better. Overall, there is a bit more variation from wine to wine than I am used to seeing, while some of the Barolos are on the lighter side.
In 2020, virtually all the fruit for the single-vineyard Barolos was picked in late September, before the early October rains. Harvest resumed on October 5 with the second portion of Lazzarito and various parcels used in the Barolo Castiglione. The 2020s spent about 24 days on the skins, with submerged cap maceration for most lots. Time in cask was 24-26 months.
Readers will note several new wines in the range. Vietti’s 2019 Barbaresco Riserva Rabajà is stellar. The same is true, incidentally, of the 2020 Barbaresco Roncaglie. I have long admired the Barbarescos here. That is once again the case this year. The 2016 Barolo Riserva is the next incarnation of the 2015 Barolo Riserva that was released last year, but it was made from different vineyards and vinified with a high percentage of whole clusters. I would be remiss if I did not spend some time on the entry-level offerings. The 2021 Barberas are fabulous. These are wines I bought often as a young consumer and continue to enjoy as often as possible. Ripeness and oak impact have been dialed back, which really allows the purity of the fruit to come through.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Vietti is absoluut een topdomein. De robuuste Barolo’s en Barbera’s van Mario Cordero zijn van wereldklasse en zeer schaars! Daarnaast brengt hij met de Nebbiolo Langhe Perbacco een extreem goede Nebbiolo op de markt. Deze is voldoende beschikbaar en zeer betaalbaar. Dat geldt ook voor de knisperend frisse, zachtzoete Moscato d’Asti. En dan is er natuurlijk nog het verhaal achter de etiketten... Sinds 1974 krijgt een select aantal Viettiwijnen (sinds 1988 alleen nog de Barolo Riserva Villero) jaarlijks een speciaal ontworpen, origineel kunstwerk op het etiket. De oplage van het kunstwerk is gelijk aan het aantal flessen die in deze jaargang van de betreffende wijn worden gemaakt. De eerste honderd labels worden bovendien door de artiest zelf gesigneerd, dus echte collector’s items!
De geschiedenis van de Vietti familie als wijnbedrijf gaat terug naar de 19'e eeuw. In de beginjaren werden wel druiven gekweekt maar zij werden aan de Coöperatie en andere wijnboeren verkocht. Pas aan het begin van de 20'e eeuw besloot de familie om zelf wijn te gaan maken. De laatste jaren legde niemand in Piemonte de lat hoger dan Vietti. Al hun wijnen zijn van uitzonderlijk hoge kwaliteit. Wijnmaker Luca Currado bouwde verder op het succes van zijn ouders Alfredo en Lucia. De kwaliteit is fenomenaal en consistent over het volledige assortiment. Vietti is de enige producent die wijngaarden bezit in de elf dorpen die Barolo mogen produceren. Ze waren de eerste die de vergeten locale witte druif “Arneis” gingen her-aanplanten. Bovendien waren ze pioniers in het bottelen van “single vineyard” Baroli. Dit was de legendarische 1961 Barolo Rocche een van de betere wijnbedrijven in Piemonte. Door als één van de eerste wijndomeinen te exporteren naar de V.S., werd Vietti in geen tijd een grote naam in de regio Piemonte. De Vietti wijnen komen van druiven van de Castiglione Falletto wijngaarden, het hart van de Barolo zone. De kwaliteiten van zandige kalkhoudende grond in dit gebied geeft een uniek complexiteit en mooie tannines aan de elegante wijnen. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken ligt tussen de 30 tot 70 jaar.