2020 Puro Rofe Chibusque

Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Canary Islands |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12%) |
Drink venster | 2022 - 2025 |
Lage voorraad
Nog maar 3 over
Omschrijving
Voor wijnliefhebbers is Lanzarote het paradijs. Oude autochtone wijnstokken op lavagronden, met Atlantische invloeden maar het merendeel van de wijn waren vooral goedkope toeristen-wijnen. Rayco Fernández had, als distributeur gevestigd op Gran Canaria, hetzelfde gevoel. Hij besloot er iets aan te doen. Met een aantal gelijkgezinde kompanen besloot hij om échte terroirwijn te maken op het eiland. En zo geschiedde en met Puro Rofe zijn er nu extreem mooie wijnen gemaakt in een extreem landschap. De internationale wijnpers is ook lovend over de gehele serie die allen ruim boven de 90/100 punten scoren.
De Chibusque 2020, is een pure Diego oftewel een Vijariego Blanco, komende van honderdjarige wijnstokken geplant in de zone die de wijn zijn naam geeft, in het dorp van Tisalaya. De hele trossen werden in een verticale pers geperst en het sap werd in een sherryvat gedaan (dat vroeger voor Manzanilla werd gebruikt) om te fermenteren en het werd daar acht maanden bewaard met de droesem (sur lie). Het vat wordt steeds bijgevuld en krijgt zo geen flor (gistlaag zoals bij een sherry). Het heeft 11,8% alcohol en een zeer goede zuurgraad en frisheid. De wijn is geweldig elegant, droog en spicy en eindigt met een een rokerige toon. Er zijn van de unieke Puro Rofe Chibusque 2020 maar 1.020 flessen gevuld. 94/100 Parker.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Canary Islands |
Appellatie | Lanzarote |
Wijnhuis | Puro Rofe |
Druif | Vijariego Negro |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2025 |
Alcohol % | 12 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Nieuwsbrief aanbiedingen, Nu in de aanbieding |
Parker rating | 94 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Strak, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Met vrienden |
Professionele Recensies
Parker
Rating
94
Release Price
$70
Drink Date
2022 - 2026
Reviewed by
Luis Gutiérrez
Issue Date
17th Feb 2022
Source
February 2022 Week 3, The Wine Advocate
The wines matured in sherry casks (botas) and have an orange label, as is the case with the 2020 Chibusque, a pure Diego, or Vijariego Blanco, from centenary vines planted in the zone that gives the wine its name, in the village of Tisalaya. This has a very different profile, more reductive and with strong aromas of curry and smoke. The whole clusters were pressed in a vertical press, and the juice was put in a sherry butt (that was used for Manzanilla before) to ferment, and it was kept there with the lees and everything, without racking, for eight months, during which time it underwent malolactic fermentation. The barrel was topped up, and there was no flor here. It has 11.8% alcohol and very good acidity and freshness; it's dry and sharp and finishes with a smoky note. 1,020 bottles were filled in June 2021.
There are changes at Puro Rofe: Carmelo Peña is no longer the winemaker, whose role has been taken over by Juan Daniel Ramírez from Titerok-Akaet, and part of the team has also changed. But they continue improving and are the benchmark for terroir-driven wines from Lanzarote. Visiting the different zones of the islands, I got a much better understanding of their wines.
2020 was a catastrophic vintage when it comes to yields in Lanzarote in particular and all the islands in general, without a drop of water between January to October. Lanzarote harvested 1.3 million kilos, less than half of the nearly three million kilos they harvested in 2019 (and four million in 2018). They usually receive almost two million tourists, and during the pandemic they didn't get any. Most of the sales are direct to consumers from the cellar door or in local stores, so it all stopped. It was a very challenging harvest, but they are still on their way up. They have moved to a larger location in the village of Femés; they have increased their vineyards in La Geria to three hectares, all traditional holes on black volcanic ash; they rent vineyards and buy grapes from different villages; and in 2020, they have two new whites. The wines have more concentration and structure, perhaps a little less acidity but still quite fresh and with the characteristic salinity. The production has grown a little; they now produce 10,000 bottles, 10,775 in 2020, to be exact.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Voor wijnliefhebbers lijkt Lanzarote het paradijs. Oude autochtone wijnstokken op lavagronden, met Atlantische invloeden maar om volslagen onduidelijke reden wordt het het geweldige potentieel niet uitgenut en worden (of lees:werden) er vooral eenvoudige toeristenwijntjes geproduceerd. Rayco Fernández had, als distributeur gevestigd op Gran Canaria, hetzelfde gevoel. Hij besloot er iets aan te doen. Met een aantal gelijkgezinde kompanen besloot hij om échte terroirwijn te maken op het eiland. En zo geschiedde en worden hier extreem mooie wijnen gemaakt in een extreem landschap.
Lanzarote werd tijdens zijn bestaan geplaagd door veelvuldige vulkaanuitbarstingen. Deze die het eiland zijn huidige vorm hebben gegeven, waren in 1730-1736 en in 1824. Het landschap dat daarna overbleef was perfect voor wijnbouw. De wijngaarden dienden echter beschermd te worden tegen de Sahara-winden vanuit Afrika. De oplossing waren de "hoyos" of "rofes", uitgegraven holen van soms wel 1 tot 2 m diep, waarin telkens één wijnstok werd geplant. Het resultaat is indrukwekkend. Er wordt vooral met witte druiven gewerkt. Rode druiven zijn vrij zeldzaam op het eiland. De wijnen behoren tot de appelatie: D.O. Lanzarote
Voor wijnliefhebbers is Lanzarote het paradijs. Oude autochtone wijnstokken op lavagronden, met Atlantische invloeden maar het merendeel van de wijn waren vooral goedkope toeristen-wijnen. Rayco Fernández had, als distributeur gevestigd op Gran Canaria, hetzelfde gevoel. Hij besloot er iets aan te doen. Met een aantal gelijkgezinde kompanen besloot hij om échte terroirwijn te maken op het eiland. En zo geschiedde en met Puro Rofe zijn er nu extreem mooie wijnen gemaakt in een extreem landschap. De internationale wijnpers is ook lovend over de gehele serie die allen ruim boven de 90/100 punten scoren.
De Chibusque 2020, is een pure Diego oftewel een Vijariego Blanco, komende van honderdjarige wijnstokken geplant in de zone die de wijn zijn naam geeft, in het dorp van Tisalaya. De hele trossen werden in een verticale pers geperst en het sap werd in een sherryvat gedaan (dat vroeger voor Manzanilla werd gebruikt) om te fermenteren en het werd daar acht maanden bewaard met de droesem (sur lie). Het vat wordt steeds bijgevuld en krijgt zo geen flor (gistlaag zoals bij een sherry). Het heeft 11,8% alcohol en een zeer goede zuurgraad en frisheid. De wijn is geweldig elegant, droog en spicy en eindigt met een een rokerige toon. Er zijn van de unieke Puro Rofe Chibusque 2020 maar 1.020 flessen gevuld. 94/100 Parker.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Canary Islands |
Appellatie | Lanzarote |
Wijnhuis | Puro Rofe |
Druif | Vijariego Negro |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2025 |
Alcohol % | 12 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Nieuwsbrief aanbiedingen, Nu in de aanbieding |
Parker rating | 94 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Strak, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Met vrienden |
Parker
Rating
94
Release Price
$70
Drink Date
2022 - 2026
Reviewed by
Luis Gutiérrez
Issue Date
17th Feb 2022
Source
February 2022 Week 3, The Wine Advocate
The wines matured in sherry casks (botas) and have an orange label, as is the case with the 2020 Chibusque, a pure Diego, or Vijariego Blanco, from centenary vines planted in the zone that gives the wine its name, in the village of Tisalaya. This has a very different profile, more reductive and with strong aromas of curry and smoke. The whole clusters were pressed in a vertical press, and the juice was put in a sherry butt (that was used for Manzanilla before) to ferment, and it was kept there with the lees and everything, without racking, for eight months, during which time it underwent malolactic fermentation. The barrel was topped up, and there was no flor here. It has 11.8% alcohol and very good acidity and freshness; it's dry and sharp and finishes with a smoky note. 1,020 bottles were filled in June 2021.
There are changes at Puro Rofe: Carmelo Peña is no longer the winemaker, whose role has been taken over by Juan Daniel Ramírez from Titerok-Akaet, and part of the team has also changed. But they continue improving and are the benchmark for terroir-driven wines from Lanzarote. Visiting the different zones of the islands, I got a much better understanding of their wines.
2020 was a catastrophic vintage when it comes to yields in Lanzarote in particular and all the islands in general, without a drop of water between January to October. Lanzarote harvested 1.3 million kilos, less than half of the nearly three million kilos they harvested in 2019 (and four million in 2018). They usually receive almost two million tourists, and during the pandemic they didn't get any. Most of the sales are direct to consumers from the cellar door or in local stores, so it all stopped. It was a very challenging harvest, but they are still on their way up. They have moved to a larger location in the village of Femés; they have increased their vineyards in La Geria to three hectares, all traditional holes on black volcanic ash; they rent vineyards and buy grapes from different villages; and in 2020, they have two new whites. The wines have more concentration and structure, perhaps a little less acidity but still quite fresh and with the characteristic salinity. The production has grown a little; they now produce 10,000 bottles, 10,775 in 2020, to be exact.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Voor wijnliefhebbers lijkt Lanzarote het paradijs. Oude autochtone wijnstokken op lavagronden, met Atlantische invloeden maar om volslagen onduidelijke reden wordt het het geweldige potentieel niet uitgenut en worden (of lees:werden) er vooral eenvoudige toeristenwijntjes geproduceerd. Rayco Fernández had, als distributeur gevestigd op Gran Canaria, hetzelfde gevoel. Hij besloot er iets aan te doen. Met een aantal gelijkgezinde kompanen besloot hij om échte terroirwijn te maken op het eiland. En zo geschiedde en worden hier extreem mooie wijnen gemaakt in een extreem landschap.
Lanzarote werd tijdens zijn bestaan geplaagd door veelvuldige vulkaanuitbarstingen. Deze die het eiland zijn huidige vorm hebben gegeven, waren in 1730-1736 en in 1824. Het landschap dat daarna overbleef was perfect voor wijnbouw. De wijngaarden dienden echter beschermd te worden tegen de Sahara-winden vanuit Afrika. De oplossing waren de "hoyos" of "rofes", uitgegraven holen van soms wel 1 tot 2 m diep, waarin telkens één wijnstok werd geplant. Het resultaat is indrukwekkend. Er wordt vooral met witte druiven gewerkt. Rode druiven zijn vrij zeldzaam op het eiland. De wijnen behoren tot de appelatie: D.O. Lanzarote