2020 Pintia Magnum

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 1.5 ltr (15%) |
Drink venster | 2025 - 2032 |
Lage voorraad
Nog maar 1 over
Omschrijving
Eén van de allerbeste wijnen van Toro. In 2001 voor het eerst op de markt gebracht door Pintia, een onderdeel van het huis Vega Sicilia. Reeds vanaf de eerste jaargang scoorde deze wijn hoog bij vrijwel alle gerenommeerde wijncitici, waaronder Robert Parker. Pintia is slechts beperkt beschikbaar omdat de wijn alleen van druiven van oude wijnstokken wordt gemaakt. 18 maanden gerijpt op Frans (75%) en Amerikaans (25%) eiken. De wijn is iets krachtiger maar ook zeer aromatisch, expressief en open, vrij typisch voor een Toro. De tempranillo geeft zich hier van zijn meer moderne kant met een gesofisticeerde ruwe bolster, en die na decanteren pas zijn ware grootsheid, karakter en finesse toont. Mooie balans, langlevendig en groot!De Pintia heeft een dieprode volle, complexe wijn. Rijp zwart fruit, mineralen, "roasted tones", kruiden en een lange, indrukwekkende afdronk. De Pintia boeket is zeer Bordeaux-achtige met zwart in plaats van rood fruit, fijne mineraliteit en accenten van grafiet en ceder. De smaak is medium-bodied met mollige, ronde tannines, een stevige structuur en grote precisie in de finish. Dit is wat je noemt een "klassieke" Pintia maar enfin deze wijn wordt ook alleen maar op de markt gebracht als deze top is.
De bodems van de percelen van Pintia werden gevormd op alluviale afzettingen uit het kwartair (dit is de jongste geologische tijdsperiode: 2,588 miljoen jaar geleden tot vandaag). Het grootste gedeelte maakt deel uit van de hoge terrassen rond de Duero, met ophopingen van zand en keien op de bovenlaag die de verplaatsing toelaat van water en kleideeltjes vermengd met kleine kwartsdeeltjes naar de onderlaag. Dit zorgt voor een goede waterreserve, wat op zijn beurt zorgt voor een goede voeding en waterhuishouding van de wijnranken. Op sommige stukken is de bovenlaag zeer keiig, wat helpt voor de temperatuurregulatie. Bovendien draagt dit bij tot een optimale fenolische rijpheid van de druiven. Het klimaat is continentaal met zwakke oceanische invloed en grote temperatuurschommelingen: zeer warme en droge zomers versus koude winters en een pluviometrie van 350 à 400 mm met een totale gemiddelde temperatuur van slechts 12,5°C. De perfecte condities om gezonde druiven te hebben met een goede rijping.
Vinificatie
Dezelfde strenge selectiecriteria worden gevolgd als in Vega Sicilia. Gezien de typiciteit van Toro worden er hier enkel druiven geselecteerd met een potentieel alcohol van 14,5% (in Ribera is dat 13%). De oogst wordt manueel gedaan. In de bodega gebeurt de 2de selectie.
Gedurende 12 uur worden de druiven in een koelkamer gebracht tot 5°C. Daarna vindt de koude maceratie plaats op houten foeders gedurende 4 à 6 dagen. Vervolgens begint de gisting met herhaaldelijke remontages. Heel de productie krijgt zijn malolactische gisting op barriques. Afhankelijk van de wijnjaargang duurt de élevage erna tussen de 12 à 15 maanden. De eiken vaten zijn voor 70% Frans en 30% Amerikaans. Er bestaat geen 2de wijn in deze bodega, dus als na de crianza blijkt dat de wijn niet aan de criteria voldoet, wordt deze verwijderd en niet gebruikt in de assemblage voor Pintia.
Weetje: Pintia is een site waar aan archeologie gedaan wordt. Pintia is de jongste telg van de Vega Sicilia dynastie. Dit is een magnum van 1.5 liter. Nog feestelijker, lekkerder en met een langer drinkvenster
WEETJE: In de tab 'Bijlagen' vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor 'Afhalen' op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Castilla y Leon |
Appellatie | Toro |
Wijnhuis | Pintia |
Druif | Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 15 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 1.5 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
James Suckling rating | 95 |
Vinous rating | 94 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 94
Reviewed by:
Luis Gutiérrez
Release Price:
$110
Drink Date:
2026 - 2032
The 2020 Pintia is from a powerful year of concentration, so they were very careful with the harvest date, did a softer vinification trying to extract less and included amphorae and less toast in the élevage. It's opulent and juicy but gentle. The wine reached 15.5% alcohol and has a pH of 3.9 with 4.4 grams of acidity. It fermented in stainless steel and oak vats with indigenous yeasts. It was a very warm and dry vintage in Toro, with a heat wave before the harvest, so they had to rush to pick the grapes; and still the wine is richer and more powerful, even though the amphorae helped them contain the sensation of ripeness in the wine. It has a heady and ripe profile, very aromatic and showy, with notes of very ripe berries, prunes and decayed violets with a faint volatile twist. It matured 70% in new barrels, 10% in used barrels, 10% in stainless steel and 5% in clay pots. It's full bodied and lush, with abundant, slightly dusty tannins. It was a ripe and powerful vintage for Pintia, but it evolved nicely in the glass, showing less of its ripe side with time, which to me is a good sign. Some 14,304 half bottles, 209,009 bottles, 6,645 magnums and some larger formats were produced. It was bottled in August 2022.
The Toro project from Vega Sicilia is also implementing some changes: in 2021, they fermented all the wines with indigenous yeasts; in 2020, they introduced some clay tinajas for the élevage; in 2023, they introduced a little Garnacha in the blend; and in 2024, they added glass wine globes for aging. They have 98 hectares of vineyards in the villages of San Román de Hornija, Villaester and Toro and produce 280,000 to 320,000 bottles.
Published: Jan 02, 2025
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
95
Avg Price (ex-tax)
$ 73
Pintia Toro 2020
Tuesday, Aug 13, 2024
Color
Red
Country
Spain
Region
Castilla y León
Vintage
2020
Another combination of freshness and profoundness from Toro. Blackberries, graphite, ashtray, sandalwood, cocoa powder and dark olives on the nose. Fresh-veined, chalky tannins tighten the palate, with a nervy backbone. The tannins extend to a lengthy finish. Ripe but fresh. Drink from 2026.
Zekun Shuai
Senior Editor
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
No written review available.
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
In de Toro in de provincie Valladolid nabij de stad van San Romande Hornija ligt Pintia. In dit woestijn gebied liggen de oude wijngaarden gekocht Vega Sicilia. De Pintia behoort tot één van de allerbeste wijnen van Toro. In 2001 voor het eerst op de markt gebracht door Pintia, een onderdeel van het huis Vega Sicilia. Pintia is slechts beperkt beschikbaar omdat de wijn alleen van druiven van oude wijnstokken wordt gemaakt en alleen in goede jaren op de markt wordt gebracht.
Eén van de allerbeste wijnen van Toro. In 2001 voor het eerst op de markt gebracht door Pintia, een onderdeel van het huis Vega Sicilia. Reeds vanaf de eerste jaargang scoorde deze wijn hoog bij vrijwel alle gerenommeerde wijncitici, waaronder Robert Parker. Pintia is slechts beperkt beschikbaar omdat de wijn alleen van druiven van oude wijnstokken wordt gemaakt. 18 maanden gerijpt op Frans (75%) en Amerikaans (25%) eiken. De wijn is iets krachtiger maar ook zeer aromatisch, expressief en open, vrij typisch voor een Toro. De tempranillo geeft zich hier van zijn meer moderne kant met een gesofisticeerde ruwe bolster, en die na decanteren pas zijn ware grootsheid, karakter en finesse toont. Mooie balans, langlevendig en groot!De Pintia heeft een dieprode volle, complexe wijn. Rijp zwart fruit, mineralen, "roasted tones", kruiden en een lange, indrukwekkende afdronk. De Pintia boeket is zeer Bordeaux-achtige met zwart in plaats van rood fruit, fijne mineraliteit en accenten van grafiet en ceder. De smaak is medium-bodied met mollige, ronde tannines, een stevige structuur en grote precisie in de finish. Dit is wat je noemt een "klassieke" Pintia maar enfin deze wijn wordt ook alleen maar op de markt gebracht als deze top is.
De bodems van de percelen van Pintia werden gevormd op alluviale afzettingen uit het kwartair (dit is de jongste geologische tijdsperiode: 2,588 miljoen jaar geleden tot vandaag). Het grootste gedeelte maakt deel uit van de hoge terrassen rond de Duero, met ophopingen van zand en keien op de bovenlaag die de verplaatsing toelaat van water en kleideeltjes vermengd met kleine kwartsdeeltjes naar de onderlaag. Dit zorgt voor een goede waterreserve, wat op zijn beurt zorgt voor een goede voeding en waterhuishouding van de wijnranken. Op sommige stukken is de bovenlaag zeer keiig, wat helpt voor de temperatuurregulatie. Bovendien draagt dit bij tot een optimale fenolische rijpheid van de druiven. Het klimaat is continentaal met zwakke oceanische invloed en grote temperatuurschommelingen: zeer warme en droge zomers versus koude winters en een pluviometrie van 350 à 400 mm met een totale gemiddelde temperatuur van slechts 12,5°C. De perfecte condities om gezonde druiven te hebben met een goede rijping.
Vinificatie
Dezelfde strenge selectiecriteria worden gevolgd als in Vega Sicilia. Gezien de typiciteit van Toro worden er hier enkel druiven geselecteerd met een potentieel alcohol van 14,5% (in Ribera is dat 13%). De oogst wordt manueel gedaan. In de bodega gebeurt de 2de selectie.
Gedurende 12 uur worden de druiven in een koelkamer gebracht tot 5°C. Daarna vindt de koude maceratie plaats op houten foeders gedurende 4 à 6 dagen. Vervolgens begint de gisting met herhaaldelijke remontages. Heel de productie krijgt zijn malolactische gisting op barriques. Afhankelijk van de wijnjaargang duurt de élevage erna tussen de 12 à 15 maanden. De eiken vaten zijn voor 70% Frans en 30% Amerikaans. Er bestaat geen 2de wijn in deze bodega, dus als na de crianza blijkt dat de wijn niet aan de criteria voldoet, wordt deze verwijderd en niet gebruikt in de assemblage voor Pintia.
Weetje: Pintia is een site waar aan archeologie gedaan wordt. Pintia is de jongste telg van de Vega Sicilia dynastie. Dit is een magnum van 1.5 liter. Nog feestelijker, lekkerder en met een langer drinkvenster
WEETJE: In de tab 'Bijlagen' vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor 'Afhalen' op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Castilla y Leon |
Appellatie | Toro |
Wijnhuis | Pintia |
Druif | Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 15 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 1.5 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
James Suckling rating | 95 |
Vinous rating | 94 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Parker
The Wine Advocate
RP 94
Reviewed by:
Luis Gutiérrez
Release Price:
$110
Drink Date:
2026 - 2032
The 2020 Pintia is from a powerful year of concentration, so they were very careful with the harvest date, did a softer vinification trying to extract less and included amphorae and less toast in the élevage. It's opulent and juicy but gentle. The wine reached 15.5% alcohol and has a pH of 3.9 with 4.4 grams of acidity. It fermented in stainless steel and oak vats with indigenous yeasts. It was a very warm and dry vintage in Toro, with a heat wave before the harvest, so they had to rush to pick the grapes; and still the wine is richer and more powerful, even though the amphorae helped them contain the sensation of ripeness in the wine. It has a heady and ripe profile, very aromatic and showy, with notes of very ripe berries, prunes and decayed violets with a faint volatile twist. It matured 70% in new barrels, 10% in used barrels, 10% in stainless steel and 5% in clay pots. It's full bodied and lush, with abundant, slightly dusty tannins. It was a ripe and powerful vintage for Pintia, but it evolved nicely in the glass, showing less of its ripe side with time, which to me is a good sign. Some 14,304 half bottles, 209,009 bottles, 6,645 magnums and some larger formats were produced. It was bottled in August 2022.
The Toro project from Vega Sicilia is also implementing some changes: in 2021, they fermented all the wines with indigenous yeasts; in 2020, they introduced some clay tinajas for the élevage; in 2023, they introduced a little Garnacha in the blend; and in 2024, they added glass wine globes for aging. They have 98 hectares of vineyards in the villages of San Román de Hornija, Villaester and Toro and produce 280,000 to 320,000 bottles.
Published: Jan 02, 2025
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
95
Avg Price (ex-tax)
$ 73
Pintia Toro 2020
Tuesday, Aug 13, 2024
Color
Red
Country
Spain
Region
Castilla y León
Vintage
2020
Another combination of freshness and profoundness from Toro. Blackberries, graphite, ashtray, sandalwood, cocoa powder and dark olives on the nose. Fresh-veined, chalky tannins tighten the palate, with a nervy backbone. The tannins extend to a lengthy finish. Ripe but fresh. Drink from 2026.
Zekun Shuai
Senior Editor
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
No written review available.
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
In de Toro in de provincie Valladolid nabij de stad van San Romande Hornija ligt Pintia. In dit woestijn gebied liggen de oude wijngaarden gekocht Vega Sicilia. De Pintia behoort tot één van de allerbeste wijnen van Toro. In 2001 voor het eerst op de markt gebracht door Pintia, een onderdeel van het huis Vega Sicilia. Pintia is slechts beperkt beschikbaar omdat de wijn alleen van druiven van oude wijnstokken wordt gemaakt en alleen in goede jaren op de markt wordt gebracht.