2020 Montaribaldi Sori Barbaresco Jeroboam (3 liter)

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Barbaresco |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 3 ltr (14%) |
Drink venster | 2024 - 2038 |
Omschrijving
100 procent Nebbiolo is je glas. De topper van het wijnhuis Montaribaldi welke volgens ons meer te bieden heeft dan de meeste (veel) duurdere Barolo's. De Sori is een van de topwijnen van het wijnbedrijf van de broers Talliano. Afkomstig van de wijngaard "op het zuiden" (=Sori), op de helling bij het huis. Een topperceel, dat steeds betere wijn geeft. De wijngaard is gelegen in de gemeente Barbaresco en is gelegen op een hoogte van 270 meter met een zuidelijke (sori) berlichting. Dit is een van de redenen waarom deze wijngaard geweldig mooi gerijpte Nebbiolo druiven geeft. Het land eromheen is trouwens allemaal van Gaja. Dankzij de perfecte ligging van de wijngaarden van Montaribaldi en de typische witte bodem van de heuvels in Langa, zijn de elegante wijnen die er vandaan komen een lang leven beschoren. Montaribaldi is een specialist in terroir wijnen dus geen scheidekunde-fabriek want goede wijn met van een goede wijngaard komen en een jaargang moet het terroir weergeven is de mening van Luciano en wij staan hier helemaal achter. Deze uitvoering is een dubbele magnum (jeroboam) van 3 liter welke zit verpakt in een fraaie giftbox. Nog lekkerder en een nog langer bewaar-potentieel.
De druiven worden ontdaan van de stelen en worden 14 dagen geweekt, 4 dagen op een temperatuur van 30 tot 32°C, 10 dagen op 27 tot 28°C. Aan het eind van het gistingsproces, gaat de wijn in nieuwe eikenhouten vaten voor 2 jaar. Na een lichte zuivering wordt de wijn gebotteld en blijft nogmaals 1 jaar in de kelders van Montaribaldi en daarna komt de Sori Barberesco pas op de markt.
De 2020 Sori Barberesco is een zeer elegante wijn en zeer rijk van geur. In het glas heeft de wijn de diepe granaatrode kleur met oranje reflexen. De geur van rozen en viooltjes komen duidelijk naar voren en mengen goed met de geur van pruimen, tabak, cacao, kruidnagel en zwarte pepers. Krachtig, sterke tannine, zoet en fluweel. Lengte. Advies is zeker om de wijn in zijn jonge jaren wat zuurstof te geven en de wijn 2 uurtjes van de voren te openen en dan krijg je een machtig mooi glas wijn. Balans, lengte, intensiteit en concentratie van smaken, alles klopt aan deze wijn. Genieten dus en deze Barbaresco DOCG Sorì Montarbaldi is perfect om te combineren met rood en geroosterd vlees en hartige oude kaas. Dubbele Magnum uitvoering
BAROLO VS BARBERESCO
Piemonte - synoniem met truffels, risotto en, uiteraard, verrukkelijke wijnen! - wordt beschouwd als een van de beste wijnstreken van Italië. Door de lokale omstandigheden van terrein, bodem en weer wordt een aantal fantastische wijnen gemaakt. Wat de rode wijnen betreft zijn de Barolo’s en Barbaresco’s wereldberoemd, krachtige bewaarwijnen. Ondanks dat de Barolo en Barbaresco van dezelfde druif, Nebbiolo, worden gemaakt en geproduceerd in aangrenzende gebieden minder dan 16km van elkaar, hebben de wijnen van Barbaresco en Barolo een aantal kenmerkende verschillen.
Het Barbaresco gebied is ten zuiden van de rivier de Tanaro gelegen en het gebied is, vanwege de ligging, een net iets hogere gemiddelde temperatuur die het mogelijk maakt voor de Nebbiolo druif om hier net iets eerder te rijpen dan in het Barolo gebied. Jonge tannines in een jong Barbaresco zijn vaak niet zo hard als Barolo en onder DOCG regels is het toegestaan om Barbaresco een jaar eerder vrij te geven voor verkoop dan Barolo. Het meest uitgesproken verschil tussen de twee wijnen is dat de tannines van Barbaresco neigen sneller te verzachten waarbij de wijn op een jongere leeftijd meer toegankelijk is dan Barolo. Het Barbaresco gebied is kleiner dan het Barolo gebied met een jaarlijkse productie van ongeveer 35% van de Barolo productie met tot gevolg dat Barbaresco niet zo op grote schaal beschikbaar is op de markt.
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barbaresco |
Wijnhuis | Montaribaldi |
Druif | Nebbiolo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2038 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 3 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 92 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Lekker luxe, Met vrienden |
Wijnhuis
De ‘azienda agricola Montaribaldi’ is van historie een familie bedrijf, gevestigd midden in de heuvels Langhe in het kleine dorpje Barbaresco. Het wijnhuis Montaribaldi is al vanaf het begin eigendom van de familie Taliano en heeft 19 hectare in het Barberesco gebied. In 1994 namen Luciano en Roberto het bedrijf over van hun vader en besloten toen meteen om alleen nog maar hoge kwaliteits wijnen te gaan produceren. Het is nog steeds een echt familie bedrijf, vader Guiseppe en moeder Carla evenals de vrouwen van de eigenaren, Antonella en Franca, werken allemaal mee. Op dit moment produceren ze ongeveer 75000 flessen per jaar. Dankzij de perfecte ligging van de wijngaarden van Montaribaldi en de typische witte bodem van de heuvels in Langhe, zijn de elegante wijnen die er vandaan komen een lang leven beschoren. Nb het land rondom de Montaribaldi wijngaarden is van Gaja. De familie maakt een aantal van de meest bekende wijnen uit de Piedmont regio: Barbaresco DOCG, Barolo DOCG, Barbera d’Alba DOC, Barbera d’Asti DOCG, Roero Arneis. Ze bieden een compleet assortiment van wijnen aan, van druiven die typerend zijn voor deze streek. Typerend voor dit wijnhuis is dat de wijnen hun oorsprong kennen in Piedmont, altijd herkenbaar zijn als een ‘Montaribaldi’ wijn en duurzaam worden verbouwd en geproduceerd. Zoals zij dit zelf noemen: het maken van ‘vineyard wines’ onderscheidt hen van anderen.
Recensies


