2020 Louis Jadot Montrachet Grand Cru

Schrijf de eerste review over dit product
De fles/label kan afwijken van de afbeelding

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions

Nog 6 op voorraad

Omschrijving

chevron-down

De 2020 Jadot Montrachet Grand Cru (Maison Louis Jadot) is rijk en barst van de aroma's van perzik en peer vermengd met sinaasappel, bijenwas, kruiden en geroosterd brood. Full bodied in de mond met een gelaagd middenpalet dat wordt omgeven door pittige zuren, eindigend met een uitgestrekte, ziltige afdronk.

WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor Afhalen in Afrekenpagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.

Over Montrachet Grand Cru

Montrachet Grand Cru is klein, ongeveer 8 hectare groot, en is verdeeld tussen de gemeentes Puligny en Chassagne. Het terroir van Montrachet is uniek vanwege de combinatie van kalkrijke bodems, perfecte drainage, en een zonnige ligging op de hellingen van de Côte d'Or. Dit geeft de druiven de mogelijkheid om optimaal te rijpen, wat resulteert in wijnen met een ongelooflijke balans tussen rijkdom en frisheid. Lees meer bij de link: Appelatie

Specificaties

chevron-down
Wijnsoort Wit
Land Frankrijk
Regio Bourgogne
Appellatie Montrachet Grand Cru
Wijnhuis Louis Jadot
Druif Chardonnay
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2020
Drinken vanaf 2027
Drinken tot 2060
Alcohol % 14
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 96
Vinous rating 95

Wijnhuis

chevron-down

Louis Jadot Côte de Beaune

In tegenstelling tot de Côte de Nuits - waar bijna uitsluitend rode Bourgogne gemaakt wordt - worden er in de Côte de Beaune veelal witte, maar ook enkele rode wijnen gemaakt. Beide wijnstreken maken deel uit van de Côte d' Or en liggen oostelijk van de Hautes Côtes en zijn van elkaar gescheiden door wijnstad Beaune.

De mooiste rode Bourgognes van de Côte d' Or worden gemaakt van pinot noir afkomstig van mergelrijke percelen langs een lange laaggelegen heuvelrand. Daar waar de bodem van de 'Goudkust' grotendeels uit kalksteen bestaat, zijn de witte druivengaarden te vinden.

Voor zowel de wijngaarden van de Côte de Nuits als - Beaune geldt dat ze oostelijk en zuidoostelijk georiënteerd zijn, en dus redelijk beschermd zijn tegen de natte westenwind.
De recente geschiedenis van Bourgognehuis Louis Jadot begint in 1970 als oenoloog Jacques Lardière zijn diensten aanbiedt bij André Gagey, de toenmalige algemeen directeur en vader van de huidige - gelijknamige - manager van het bedrijf. Als de belangrijkste man van de technische staf, de maître de chais, krijgt hij de verantwoording over de meer dan 140 hectare wijngaarden en het vinificatieproces van een 150-tal wijnen uit de Chablis, Côte d'Or, Côte Chalonnaise, Maconnais en Beaujolais. Zijn aanpak is op dat moment uniek in de wijnwereld: hij laat de natuur volledig zijn gang gaan.

De eigenzinnige wijnmaker schuwt het gebruik van herbiciden, pesticiden, kunstmesten en alle andere gewasstimulerende of -beschermende middelen. Want, zo is hij van mening, een gezonde bodem geeft sterke druiven en daarmee goede wijnen. Lardière heeft zelfs zoveel vertrouwen in de natuur dat hij niet werkt met industriële gisten, ingewikkelde chemische analyses in laboratoria vindt hij overbodig en schilinweking en gisting geschieden zonder temperatuursbeïnvloedende apparatuur. Slechts beperkt snoeien en een 'groene oogst' zijn toegestaan.

De druiven voor de wijnen van Louis Jadot worden altijd handmatig geoogst. Hiermee wordt voorkomen dat over-, alsmede onrijpe vruchten in het vinificatieproces terechtkomen. Bovendien gebruiken de druivenplukkers bij het oogsten kleine kistjes zodat de trossen niet vroegtijdig kneuzen of beschadigd raken. Druiven die toch aan deze aandacht ontsnappen worden aan de selectietafel of table de tri alsnog verwijderd.

Uitgangspunt bij de vinificatie van Jadotwijnen is dat iedere appellation zijn unieke geur en smaak heeft. Het in de Bourgogne zo veelgeroemde terroir dient altijd herkenbaar te zijn in de wijn. Hierdoor bestaat er dus niet zoiets algemeens als een Jadot "wijnstijl": elk type wijn van Louis Jadot heeft z'n eigen individuele karakter.

Recensies

chevron-down
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over: 2020 Louis Jadot Montrachet Grand Cru
loader
Bezig met laden...

check-circle U heeft uw review aangeboden ter goedkeuring.

Bijlagen

chevron-down