2020 Louis Jadot Chevalier-Montrachet Grand Cru Les Demoiselles

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2025 - 2045 |
Op voorraad
6 items beschikbaar
Omschrijving
De Domaine des Héritiers Louis Jadot Chevalier Montrachet Grand Cru Les Demoiselles is de koning van de kelder onder de witte wijnen. De 2020 Chevalier-Montrachet Grand Cru Les Demoiselles (Domaine des Héritiers Jadot) is een opvallende wijn die zich in het glas ontvouwt met tonen van citrus, witte bloemen, geboterde popcorn, krijtachtige grondtonen, bijenwas en kruiden. Vol van lichaam, gelaagd, gespierd en geconcentreerd, met pittige zure en een lange, resonerende afdronk.
De wijn heeft een bewaar-potentieel van 20+ jaren. De wijn is geweldig bij sashimi's, gebakken of eendenleverterrine, kreeft, tarbot, brasem, zeebaars, paling, zoetwatervis, snoekterrine, rivierkreeft, ceviche van sint-jakobsschelpen, tonijntartaar, Bresse-kip met roomsaus en morieljes, tajine van kip, kalfsblanquette, zweetbroodjes, varkensvleescurry, geroosterde en gevulde kalkoen, Chinese ravioli, porcini-fricassee, zoete aardappelpuree, harde en zachte kaas, Epoisses, Brillat-Savarin, Comté.
Louis Jean Baptiste Jadot kocht de wijngaard in 1913 terug van twee zussen en besloot hem « Les demoiselles » te noemen. Deze wijngaard was al van zijn grootvader geweest, die hem in 1845 had gekocht. De ondergrond is extreem kalkrijk met veel stenen, perfect gedraineerd en gemakkelijk oververhit door zuid-zuid-oostelijke ligging.
Over Chevalier-Montrachet
Chevalier-Montrachet Les Demoiselles ligt ten zuiden van de Côte de Beaune, op de top van de helling waar de dorpen Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet samenkomen, maar op de gemeente Puligny, net boven Le Montrachet. Het is erg klein: 1,28 acre.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting. We zitten bijna naast de rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Puligny-Montrachet |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Louis Jadot |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2045 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
James Suckling rating | 98 |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP (95-97)
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
N/A
The king of the cellar on the white side of the ledger is the 2020 Chevalier-Montrachet Grand Cru Les Demoiselles (Domaine des Héritiers Jadot), a striking wine that unfurls in the glass with notes of citrus oil, white flowers, buttered popcorn, chalky soil tones, beeswax and spices. Full-bodied, multidimensional and layered, it's muscular and concentrated, with racy acids, an abundance of structuring dry extract and a long, resonant finish. It is worth a special effort to seek out.
The 2020 vintage has turned out beautifully at this address, delivering concentrated, flavorful wines with alcohol levels between 13.3% and 13.7% and with low pHs. Winemaker Frédéric Barnier told me that efforts were made to pick earlier in the day, and that fruit waiting to be processed was kept fresh in a special cold room. In the cellar, foudres and 500-liter barrels now complement classic 228-liter pièces, a further evolution adapting to warmer, riper vintages. But aside from the quality of the 2020s and these technical developments, described in more detail in the accompanying tasting notes, there's other noteworthy news too: in 2021, Jadot entered into organic conversion for their domaine vineyards.
Published: Jan 20, 2022
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Louis Latour Chevalier-Montrachet Grand Cru Les Demoiselles 2020
Thursday, September 29, 2022
CountryFrance
RegionBurgundy
Vintage2020
CHECK PRICE
DOWNLOAD SHELFTALKER
Score
98
Some people think that Grand Cru white Burgundy is always big and rich, but this shows how certain of those sites are all about elegance and refinement. On the mid-palate there's wonderful silkiness, then the minerality builds and builds at the finish. A touch of vanilla there from new oak, but not a jot too much. Drink or hold.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Louis Jadot Côte de Beaune
In tegenstelling tot de Côte de Nuits - waar bijna uitsluitend rode Bourgogne gemaakt wordt - worden er in de Côte de Beaune veelal witte, maar ook enkele rode wijnen gemaakt. Beide wijnstreken maken deel uit van de Côte d' Or en liggen oostelijk van de Hautes Côtes en zijn van elkaar gescheiden door wijnstad Beaune.
De mooiste rode Bourgognes van de Côte d' Or worden gemaakt van pinot noir afkomstig van mergelrijke percelen langs een lange laaggelegen heuvelrand. Daar waar de bodem van de 'Goudkust' grotendeels uit kalksteen bestaat, zijn de witte druivengaarden te vinden.
Voor zowel de wijngaarden van de Côte de Nuits als - Beaune geldt dat ze oostelijk en zuidoostelijk georiënteerd zijn, en dus redelijk beschermd zijn tegen de natte westenwind.
De recente geschiedenis van Bourgognehuis Louis Jadot begint in 1970 als oenoloog Jacques Lardière zijn diensten aanbiedt bij André Gagey, de toenmalige algemeen directeur en vader van de huidige - gelijknamige - manager van het bedrijf. Als de belangrijkste man van de technische staf, de maître de chais, krijgt hij de verantwoording over de meer dan 140 hectare wijngaarden en het vinificatieproces van een 150-tal wijnen uit de Chablis, Côte d'Or, Côte Chalonnaise, Maconnais en Beaujolais. Zijn aanpak is op dat moment uniek in de wijnwereld: hij laat de natuur volledig zijn gang gaan.
De eigenzinnige wijnmaker schuwt het gebruik van herbiciden, pesticiden, kunstmesten en alle andere gewasstimulerende of -beschermende middelen. Want, zo is hij van mening, een gezonde bodem geeft sterke druiven en daarmee goede wijnen. Lardière heeft zelfs zoveel vertrouwen in de natuur dat hij niet werkt met industriële gisten, ingewikkelde chemische analyses in laboratoria vindt hij overbodig en schilinweking en gisting geschieden zonder temperatuursbeïnvloedende apparatuur. Slechts beperkt snoeien en een 'groene oogst' zijn toegestaan.
De druiven voor de wijnen van Louis Jadot worden altijd handmatig geoogst. Hiermee wordt voorkomen dat over-, alsmede onrijpe vruchten in het vinificatieproces terechtkomen. Bovendien gebruiken de druivenplukkers bij het oogsten kleine kistjes zodat de trossen niet vroegtijdig kneuzen of beschadigd raken. Druiven die toch aan deze aandacht ontsnappen worden aan de selectietafel of table de tri alsnog verwijderd.
Uitgangspunt bij de vinificatie van Jadotwijnen is dat iedere appellation zijn unieke geur en smaak heeft. Het in de Bourgogne zo veelgeroemde terroir dient altijd herkenbaar te zijn in de wijn. Hierdoor bestaat er dus niet zoiets algemeens als een Jadot "wijnstijl": elk type wijn van Louis Jadot heeft z'n eigen individuele karakter.
De Domaine des Héritiers Louis Jadot Chevalier Montrachet Grand Cru Les Demoiselles is de koning van de kelder onder de witte wijnen. De 2020 Chevalier-Montrachet Grand Cru Les Demoiselles (Domaine des Héritiers Jadot) is een opvallende wijn die zich in het glas ontvouwt met tonen van citrus, witte bloemen, geboterde popcorn, krijtachtige grondtonen, bijenwas en kruiden. Vol van lichaam, gelaagd, gespierd en geconcentreerd, met pittige zure en een lange, resonerende afdronk.
De wijn heeft een bewaar-potentieel van 20+ jaren. De wijn is geweldig bij sashimi's, gebakken of eendenleverterrine, kreeft, tarbot, brasem, zeebaars, paling, zoetwatervis, snoekterrine, rivierkreeft, ceviche van sint-jakobsschelpen, tonijntartaar, Bresse-kip met roomsaus en morieljes, tajine van kip, kalfsblanquette, zweetbroodjes, varkensvleescurry, geroosterde en gevulde kalkoen, Chinese ravioli, porcini-fricassee, zoete aardappelpuree, harde en zachte kaas, Epoisses, Brillat-Savarin, Comté.
Louis Jean Baptiste Jadot kocht de wijngaard in 1913 terug van twee zussen en besloot hem « Les demoiselles » te noemen. Deze wijngaard was al van zijn grootvader geweest, die hem in 1845 had gekocht. De ondergrond is extreem kalkrijk met veel stenen, perfect gedraineerd en gemakkelijk oververhit door zuid-zuid-oostelijke ligging.
Over Chevalier-Montrachet
Chevalier-Montrachet Les Demoiselles ligt ten zuiden van de Côte de Beaune, op de top van de helling waar de dorpen Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet samenkomen, maar op de gemeente Puligny, net boven Le Montrachet. Het is erg klein: 1,28 acre.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting. We zitten bijna naast de rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Puligny-Montrachet |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Louis Jadot |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2045 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
James Suckling rating | 98 |
Parker
The Wine Advocate
RP (95-97)
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
N/A
The king of the cellar on the white side of the ledger is the 2020 Chevalier-Montrachet Grand Cru Les Demoiselles (Domaine des Héritiers Jadot), a striking wine that unfurls in the glass with notes of citrus oil, white flowers, buttered popcorn, chalky soil tones, beeswax and spices. Full-bodied, multidimensional and layered, it's muscular and concentrated, with racy acids, an abundance of structuring dry extract and a long, resonant finish. It is worth a special effort to seek out.
The 2020 vintage has turned out beautifully at this address, delivering concentrated, flavorful wines with alcohol levels between 13.3% and 13.7% and with low pHs. Winemaker Frédéric Barnier told me that efforts were made to pick earlier in the day, and that fruit waiting to be processed was kept fresh in a special cold room. In the cellar, foudres and 500-liter barrels now complement classic 228-liter pièces, a further evolution adapting to warmer, riper vintages. But aside from the quality of the 2020s and these technical developments, described in more detail in the accompanying tasting notes, there's other noteworthy news too: in 2021, Jadot entered into organic conversion for their domaine vineyards.
Published: Jan 20, 2022
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Louis Latour Chevalier-Montrachet Grand Cru Les Demoiselles 2020
Thursday, September 29, 2022
CountryFrance
RegionBurgundy
Vintage2020
CHECK PRICE
DOWNLOAD SHELFTALKER
Score
98
Some people think that Grand Cru white Burgundy is always big and rich, but this shows how certain of those sites are all about elegance and refinement. On the mid-palate there's wonderful silkiness, then the minerality builds and builds at the finish. A touch of vanilla there from new oak, but not a jot too much. Drink or hold.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Louis Jadot Côte de Beaune
In tegenstelling tot de Côte de Nuits - waar bijna uitsluitend rode Bourgogne gemaakt wordt - worden er in de Côte de Beaune veelal witte, maar ook enkele rode wijnen gemaakt. Beide wijnstreken maken deel uit van de Côte d' Or en liggen oostelijk van de Hautes Côtes en zijn van elkaar gescheiden door wijnstad Beaune.
De mooiste rode Bourgognes van de Côte d' Or worden gemaakt van pinot noir afkomstig van mergelrijke percelen langs een lange laaggelegen heuvelrand. Daar waar de bodem van de 'Goudkust' grotendeels uit kalksteen bestaat, zijn de witte druivengaarden te vinden.
Voor zowel de wijngaarden van de Côte de Nuits als - Beaune geldt dat ze oostelijk en zuidoostelijk georiënteerd zijn, en dus redelijk beschermd zijn tegen de natte westenwind.
De recente geschiedenis van Bourgognehuis Louis Jadot begint in 1970 als oenoloog Jacques Lardière zijn diensten aanbiedt bij André Gagey, de toenmalige algemeen directeur en vader van de huidige - gelijknamige - manager van het bedrijf. Als de belangrijkste man van de technische staf, de maître de chais, krijgt hij de verantwoording over de meer dan 140 hectare wijngaarden en het vinificatieproces van een 150-tal wijnen uit de Chablis, Côte d'Or, Côte Chalonnaise, Maconnais en Beaujolais. Zijn aanpak is op dat moment uniek in de wijnwereld: hij laat de natuur volledig zijn gang gaan.
De eigenzinnige wijnmaker schuwt het gebruik van herbiciden, pesticiden, kunstmesten en alle andere gewasstimulerende of -beschermende middelen. Want, zo is hij van mening, een gezonde bodem geeft sterke druiven en daarmee goede wijnen. Lardière heeft zelfs zoveel vertrouwen in de natuur dat hij niet werkt met industriële gisten, ingewikkelde chemische analyses in laboratoria vindt hij overbodig en schilinweking en gisting geschieden zonder temperatuursbeïnvloedende apparatuur. Slechts beperkt snoeien en een 'groene oogst' zijn toegestaan.
De druiven voor de wijnen van Louis Jadot worden altijd handmatig geoogst. Hiermee wordt voorkomen dat over-, alsmede onrijpe vruchten in het vinificatieproces terechtkomen. Bovendien gebruiken de druivenplukkers bij het oogsten kleine kistjes zodat de trossen niet vroegtijdig kneuzen of beschadigd raken. Druiven die toch aan deze aandacht ontsnappen worden aan de selectietafel of table de tri alsnog verwijderd.
Uitgangspunt bij de vinificatie van Jadotwijnen is dat iedere appellation zijn unieke geur en smaak heeft. Het in de Bourgogne zo veelgeroemde terroir dient altijd herkenbaar te zijn in de wijn. Hierdoor bestaat er dus niet zoiets algemeens als een Jadot "wijnstijl": elk type wijn van Louis Jadot heeft z'n eigen individuele karakter.