2020 Louis Jadot Chambertin Clos de Bèze Grand Cru

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2026 - 2060 |
Op voorraad
6 items beschikbaar
Omschrijving
De 2020 Chambertin Clos-de-Bèze Grand Cru heeft een intens, veelzijdig boeket met levendige zwarte en rode bessen, een behoorlijk opvallende marine/estuariene invloed op de achtergrond. Het gehemelte is medium-bodied met sappige rode bessen, fijne zuurgraad, strak en fris met een harmonieuze, zijdezachte afdronk. Mooie opbouw in de mond, dit is een zeer goed gemaakte Clos-de-Bèze.
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor Afhalen in Afrekenpagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Over Chambertin Clos de Bèze Grand Cru
Chambertin Clos de Bèze Grand Cru is een van de meest prestigieuze en historische wijngaarden in de Côte de Nuits, gelegen in de beroemde Gevrey-Chambertin-appellatie in Bourgogne. Deze wijngaard wordt beschouwd als een van de beste terroirs voor Pinot Noir, en zijn wijnen behoren tot de meest gewilde in de wereld.
Clos de Bèze heeft een lange en rijke geschiedenis die teruggaat tot de 7e eeuw, toen de wijngaard werd geschonken aan de abdij van Bèze. Deze Grand Cru-wijngaard beslaat ongeveer 15 hectare en grenst aan de beroemde Chambertin Grand Cru, waarmee het vaak wordt vergeleken, maar Clos de Bèze wordt vaak als iets eleganter en verfijnder beschouwd.
De ligging op een helling met perfecte zonexpositie en kalksteenrijke bodems zorgt voor een ideaal microklimaat voor Pinot Noir, waardoor de druiven optimaal kunnen rijpen.
Chambertin Clos de Bèze Grand Cru wordt beschouwd als een van de kroonjuwelen van de Bourgogne en biedt een unieke combinatie van kracht, finesse, en een uitzonderlijk verouderingspotentieel.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Gevrey-Chambertin |
Wijnhuis | Louis Jadot |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2026 |
Drinken tot | 2060 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
Vinous rating | 97 |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP (94-96)
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
N/A
The 2020 Chambertin Clos de Bèze Grand Cru (Domaine Louis Jadot) is excellent, wafting from the glass with aromas of orange rind, dark berries, cherries, licorice, black truffle and exotic spices. Full-bodied, velvety and multidimensional, it's layered and complete, with lively acids, ripe tannins and a long, resonant finish. This will be very long-lived.
The 2020 vintage has turned out beautifully at this address, delivering concentrated, flavorful wines with alcohol levels between 13.3% and 13.7% and with low pHs. Winemaker Frédéric Barnier told me that efforts were made to pick earlier in the day, and that fruit waiting to be processed was kept fresh in a special cold room. In the cellar, foudres and 500-liter barrels now complement classic 228-liter pièces, a further evolution adapting to warmer, riper vintages. But aside from the quality of the 2020s and these technical developments, described in more detail in the accompanying tasting notes, there's other noteworthy news too: in 2021, Jadot entered into organic conversion for their domaine vineyards.
Published: Jan 20, 2022
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(95-97)
Drinking Window
2027 - 2060
From: Dance the Quickstep: Burgundy 2020 (Dec 2021)
The 2020 Chambertin Clos-de-Bèze Grand Cru has an intense, multi-faceted bouquet with vivacious black and red berry fruit, quite a noticeable marine/estuarine influence in the background. The palate is medium-bodied with sappy red berry fruit, fine acidity, taut and fresh with a harmonious, silky smooth finish. Lovely build in the mouth, this is a very well-crafted Clos-de-Bèze.
- By Neal Martin on November 2019
“For me, I consider the 2020 vintage as something very special for Burgundy," Frédéric Barnier explained during our traditional two sessions to taste through Jadot’s white and reds. "It is a vintage of hope for the future because it is one of the earliest ever made, picked mostly in August, which is clearly something unusual for the region. When we started to pick from August 19, nobody expected to pick grapes with such balance. Everyone was scared about this, believing that they would pick another 2003. So that was the surprise of the vintage. We started picking the reds during the first week because the Pinot Noir was suffering a little more than the Chardonnay. Why did the wines retain balance? It was because we had a reserve of acidity in the juice due to the previous season, especially tartaric acid. The pH was very good. The vines’ ripening was slowed down by the lack of rain from the end of July until picking. The last 10-day wave of heat in August meant that we had to start picking early in order to prevent overripeness. The air was so dry that it was an easy year in terms of there being no rot to deal with. So maybe we could have more vintages like 2020 in the future. There is no greenness in the reds, and this shows that the vines can work under such conditions, though there is a limit when you can pick. The yields for the whites are better in 2020 than in 2017, around 45hl/ha (compared 10–12hl/ha for 2021) and alcohol for the white is 13.5°. We had a good level of malic acid, but it was not that high and so malolactic fermentation did not make a big difference. The 2020 is not a vintage of concentration like 2019 – it’s a more classic, perhaps more shy vintage. I don’t think the whites and reds will be so easy to drink young."
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Louis Jadot Côte de Beaune
In tegenstelling tot de Côte de Nuits - waar bijna uitsluitend rode Bourgogne gemaakt wordt - worden er in de Côte de Beaune veelal witte, maar ook enkele rode wijnen gemaakt. Beide wijnstreken maken deel uit van de Côte d' Or en liggen oostelijk van de Hautes Côtes en zijn van elkaar gescheiden door wijnstad Beaune.
De mooiste rode Bourgognes van de Côte d' Or worden gemaakt van pinot noir afkomstig van mergelrijke percelen langs een lange laaggelegen heuvelrand. Daar waar de bodem van de 'Goudkust' grotendeels uit kalksteen bestaat, zijn de witte druivengaarden te vinden.
Voor zowel de wijngaarden van de Côte de Nuits als - Beaune geldt dat ze oostelijk en zuidoostelijk georiënteerd zijn, en dus redelijk beschermd zijn tegen de natte westenwind.
De recente geschiedenis van Bourgognehuis Louis Jadot begint in 1970 als oenoloog Jacques Lardière zijn diensten aanbiedt bij André Gagey, de toenmalige algemeen directeur en vader van de huidige - gelijknamige - manager van het bedrijf. Als de belangrijkste man van de technische staf, de maître de chais, krijgt hij de verantwoording over de meer dan 140 hectare wijngaarden en het vinificatieproces van een 150-tal wijnen uit de Chablis, Côte d'Or, Côte Chalonnaise, Maconnais en Beaujolais. Zijn aanpak is op dat moment uniek in de wijnwereld: hij laat de natuur volledig zijn gang gaan.
De eigenzinnige wijnmaker schuwt het gebruik van herbiciden, pesticiden, kunstmesten en alle andere gewasstimulerende of -beschermende middelen. Want, zo is hij van mening, een gezonde bodem geeft sterke druiven en daarmee goede wijnen. Lardière heeft zelfs zoveel vertrouwen in de natuur dat hij niet werkt met industriële gisten, ingewikkelde chemische analyses in laboratoria vindt hij overbodig en schilinweking en gisting geschieden zonder temperatuursbeïnvloedende apparatuur. Slechts beperkt snoeien en een 'groene oogst' zijn toegestaan.
De druiven voor de wijnen van Louis Jadot worden altijd handmatig geoogst. Hiermee wordt voorkomen dat over-, alsmede onrijpe vruchten in het vinificatieproces terechtkomen. Bovendien gebruiken de druivenplukkers bij het oogsten kleine kistjes zodat de trossen niet vroegtijdig kneuzen of beschadigd raken. Druiven die toch aan deze aandacht ontsnappen worden aan de selectietafel of table de tri alsnog verwijderd.
Uitgangspunt bij de vinificatie van Jadotwijnen is dat iedere appellation zijn unieke geur en smaak heeft. Het in de Bourgogne zo veelgeroemde terroir dient altijd herkenbaar te zijn in de wijn. Hierdoor bestaat er dus niet zoiets algemeens als een Jadot "wijnstijl": elk type wijn van Louis Jadot heeft z'n eigen individuele karakter.
De 2020 Chambertin Clos-de-Bèze Grand Cru heeft een intens, veelzijdig boeket met levendige zwarte en rode bessen, een behoorlijk opvallende marine/estuariene invloed op de achtergrond. Het gehemelte is medium-bodied met sappige rode bessen, fijne zuurgraad, strak en fris met een harmonieuze, zijdezachte afdronk. Mooie opbouw in de mond, dit is een zeer goed gemaakte Clos-de-Bèze.
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor Afhalen in Afrekenpagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Over Chambertin Clos de Bèze Grand Cru
Chambertin Clos de Bèze Grand Cru is een van de meest prestigieuze en historische wijngaarden in de Côte de Nuits, gelegen in de beroemde Gevrey-Chambertin-appellatie in Bourgogne. Deze wijngaard wordt beschouwd als een van de beste terroirs voor Pinot Noir, en zijn wijnen behoren tot de meest gewilde in de wereld.
Clos de Bèze heeft een lange en rijke geschiedenis die teruggaat tot de 7e eeuw, toen de wijngaard werd geschonken aan de abdij van Bèze. Deze Grand Cru-wijngaard beslaat ongeveer 15 hectare en grenst aan de beroemde Chambertin Grand Cru, waarmee het vaak wordt vergeleken, maar Clos de Bèze wordt vaak als iets eleganter en verfijnder beschouwd.
De ligging op een helling met perfecte zonexpositie en kalksteenrijke bodems zorgt voor een ideaal microklimaat voor Pinot Noir, waardoor de druiven optimaal kunnen rijpen.
Chambertin Clos de Bèze Grand Cru wordt beschouwd als een van de kroonjuwelen van de Bourgogne en biedt een unieke combinatie van kracht, finesse, en een uitzonderlijk verouderingspotentieel.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Gevrey-Chambertin |
Wijnhuis | Louis Jadot |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2026 |
Drinken tot | 2060 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
Vinous rating | 97 |
Parker
The Wine Advocate
RP (94-96)
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
N/A
The 2020 Chambertin Clos de Bèze Grand Cru (Domaine Louis Jadot) is excellent, wafting from the glass with aromas of orange rind, dark berries, cherries, licorice, black truffle and exotic spices. Full-bodied, velvety and multidimensional, it's layered and complete, with lively acids, ripe tannins and a long, resonant finish. This will be very long-lived.
The 2020 vintage has turned out beautifully at this address, delivering concentrated, flavorful wines with alcohol levels between 13.3% and 13.7% and with low pHs. Winemaker Frédéric Barnier told me that efforts were made to pick earlier in the day, and that fruit waiting to be processed was kept fresh in a special cold room. In the cellar, foudres and 500-liter barrels now complement classic 228-liter pièces, a further evolution adapting to warmer, riper vintages. But aside from the quality of the 2020s and these technical developments, described in more detail in the accompanying tasting notes, there's other noteworthy news too: in 2021, Jadot entered into organic conversion for their domaine vineyards.
Published: Jan 20, 2022
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(95-97)
Drinking Window
2027 - 2060
From: Dance the Quickstep: Burgundy 2020 (Dec 2021)
The 2020 Chambertin Clos-de-Bèze Grand Cru has an intense, multi-faceted bouquet with vivacious black and red berry fruit, quite a noticeable marine/estuarine influence in the background. The palate is medium-bodied with sappy red berry fruit, fine acidity, taut and fresh with a harmonious, silky smooth finish. Lovely build in the mouth, this is a very well-crafted Clos-de-Bèze.
- By Neal Martin on November 2019
“For me, I consider the 2020 vintage as something very special for Burgundy," Frédéric Barnier explained during our traditional two sessions to taste through Jadot’s white and reds. "It is a vintage of hope for the future because it is one of the earliest ever made, picked mostly in August, which is clearly something unusual for the region. When we started to pick from August 19, nobody expected to pick grapes with such balance. Everyone was scared about this, believing that they would pick another 2003. So that was the surprise of the vintage. We started picking the reds during the first week because the Pinot Noir was suffering a little more than the Chardonnay. Why did the wines retain balance? It was because we had a reserve of acidity in the juice due to the previous season, especially tartaric acid. The pH was very good. The vines’ ripening was slowed down by the lack of rain from the end of July until picking. The last 10-day wave of heat in August meant that we had to start picking early in order to prevent overripeness. The air was so dry that it was an easy year in terms of there being no rot to deal with. So maybe we could have more vintages like 2020 in the future. There is no greenness in the reds, and this shows that the vines can work under such conditions, though there is a limit when you can pick. The yields for the whites are better in 2020 than in 2017, around 45hl/ha (compared 10–12hl/ha for 2021) and alcohol for the white is 13.5°. We had a good level of malic acid, but it was not that high and so malolactic fermentation did not make a big difference. The 2020 is not a vintage of concentration like 2019 – it’s a more classic, perhaps more shy vintage. I don’t think the whites and reds will be so easy to drink young."
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Louis Jadot Côte de Beaune
In tegenstelling tot de Côte de Nuits - waar bijna uitsluitend rode Bourgogne gemaakt wordt - worden er in de Côte de Beaune veelal witte, maar ook enkele rode wijnen gemaakt. Beide wijnstreken maken deel uit van de Côte d' Or en liggen oostelijk van de Hautes Côtes en zijn van elkaar gescheiden door wijnstad Beaune.
De mooiste rode Bourgognes van de Côte d' Or worden gemaakt van pinot noir afkomstig van mergelrijke percelen langs een lange laaggelegen heuvelrand. Daar waar de bodem van de 'Goudkust' grotendeels uit kalksteen bestaat, zijn de witte druivengaarden te vinden.
Voor zowel de wijngaarden van de Côte de Nuits als - Beaune geldt dat ze oostelijk en zuidoostelijk georiënteerd zijn, en dus redelijk beschermd zijn tegen de natte westenwind.
De recente geschiedenis van Bourgognehuis Louis Jadot begint in 1970 als oenoloog Jacques Lardière zijn diensten aanbiedt bij André Gagey, de toenmalige algemeen directeur en vader van de huidige - gelijknamige - manager van het bedrijf. Als de belangrijkste man van de technische staf, de maître de chais, krijgt hij de verantwoording over de meer dan 140 hectare wijngaarden en het vinificatieproces van een 150-tal wijnen uit de Chablis, Côte d'Or, Côte Chalonnaise, Maconnais en Beaujolais. Zijn aanpak is op dat moment uniek in de wijnwereld: hij laat de natuur volledig zijn gang gaan.
De eigenzinnige wijnmaker schuwt het gebruik van herbiciden, pesticiden, kunstmesten en alle andere gewasstimulerende of -beschermende middelen. Want, zo is hij van mening, een gezonde bodem geeft sterke druiven en daarmee goede wijnen. Lardière heeft zelfs zoveel vertrouwen in de natuur dat hij niet werkt met industriële gisten, ingewikkelde chemische analyses in laboratoria vindt hij overbodig en schilinweking en gisting geschieden zonder temperatuursbeïnvloedende apparatuur. Slechts beperkt snoeien en een 'groene oogst' zijn toegestaan.
De druiven voor de wijnen van Louis Jadot worden altijd handmatig geoogst. Hiermee wordt voorkomen dat over-, alsmede onrijpe vruchten in het vinificatieproces terechtkomen. Bovendien gebruiken de druivenplukkers bij het oogsten kleine kistjes zodat de trossen niet vroegtijdig kneuzen of beschadigd raken. Druiven die toch aan deze aandacht ontsnappen worden aan de selectietafel of table de tri alsnog verwijderd.
Uitgangspunt bij de vinificatie van Jadotwijnen is dat iedere appellation zijn unieke geur en smaak heeft. Het in de Bourgogne zo veelgeroemde terroir dient altijd herkenbaar te zijn in de wijn. Hierdoor bestaat er dus niet zoiets algemeens als een Jadot "wijnstijl": elk type wijn van Louis Jadot heeft z'n eigen individuele karakter.