2020 Hispano Suizas Tantum Ergo Vintage Brut Nature

De fles/label kan afwijken van de afbeelding
  • Koop 6 voor 54,50 45,04 en bespaar 12%

Op voorraad

66 items beschikbaar

🚚 Bestellingen geplaatst vóór 17:00 worden vandaag verzonden

Omschrijving

chevron-down

De Tantum Ergo is het topmodel van Hispano Suizas en internationaal het vlaggenschip met lovende kritieken. Het is een van de Cava's die van exact dezelfde druiven gemaakt wordt dan een champagne, namelijk Chardonnay & Pinot (Blanc de Noir) en dit zien we zelden in de Cava streek. De wijn wordt ook gemaakt volgens methode Traditionele dus met een dubbele gisting, dus dit mag met recht een 'Spaanse Champagne' worden genoemd.

Wij durven de uitdaging aan zoals ook o.a. Suckling en Decanter be-amen en drink de Vintage Cava's van Hispano Suizas maar eens (blind) naast een goede champagne en u zult het zelf ervaren. Zo ongelooflijk goed met een indrukwekkende perlage. Zo fijn dat de bubbels amper te zien zijn, maar in de mond zijn de belletjes zo fantastisch verfijnd en geven al het frisse fruit weg.

Voor het topmodel van deze op-en-top Spaanse 'Champagne'  selecteren ze de beste druiven van wijnstokken met een lage opbrengst uit de eigen wijngaarden van Chardonnay en Pinot Noir, die slechts 3.500 planten per hectare bevatten. De druiven worden verzameld in speciale dozen van elk 15 kg. Ze oogsten uitsluitend in de zeer vroege ochtend om de druiven op een optimale temperatuur te houden totdat ze de wijnmakerij bereiken. Eenmaal in de wijnmakerij worden de volle dozen gedurende 3 dagen bewaard in koelcellen bij een temperatuur van -10°C.

De druivensoorten worden apart gevinifieerd, en aan het einde van de gisting wordt de coupage uitgevoerd. De Chardonnay wordt ontsteeld en gekneusd, waarna de druivenpulp in roestvrijstalen tanks met een koelsysteem wordt geplaatst voor een koude schilweking bij 8°C gedurende 36 uur.

De Pinot Noir wordt koud geperst in een pneumatische pers, waarbij een lichte persing van niet meer dan 0,5 bar wordt uitgevoerd om het witte druivensap te verkrijgen. Het druivensap wordt 36 uur statisch gelaten, waarna alleen het heldere deel gefermenteerd wordt. De fermentatie vindt plaats in nieuwe Amerikaanse eiken vaten van 400 liter bij een temperatuur van 16°C.

Na de fermentatie blijft de wijn op de droesem (lees) totdat de definitieve filtratie plaatsvindt. De tweede gisting vindt plaats in de fles bij een constante temperatuur van 16°C om een zeer langzame gisting te bevorderen, wat resulteert in een perfecte integratie van het koolzuur, zichtbaar in de zeer fijne bubbels in het glas. De rijping op de droesem duurt minimaal bijna 4 jaar en het degorgeren gebeurt handmatig.

In het glas heeft deze topwijn een goudgele kleur met een groene zweem aan de rangen. in de neus heeft de Tantum Ergo Vintage een hoge intensiteit met een veelheid van geuren nadat de wijn 'open-gaat' in het glas. Zeer complex en elegant met hints van rijp fruit, gedroogd fruit en een achtergrond van vanille en boter en gistige tonen van de veroudering In de mond ondanks dat de wijn amper suiker bevat (ultra-brut) zeer romig, vol en elegant met een prachtige, e evenwichtige zuurgraad en een zeer lange passage door de mond.

OVER CAVA & HISPANO SUIZAS

Cava is een beschermde herkomstbenaming sinds 1972. De naam cava duikt voor het eerst officieel op in 1959; daarvoor noemden de Spanjaarden dit gewoon "champán". Het productieproces is dan ook volledig identiek aan dat van champagne. Historisch is het zelfs zo dat monnik Dom Pérignon, de "uitvinder" van de champagne, het idee om een kurk met muselet te gebruiken om de fles af te sluiten, gehaald had in Catalunya toen hij daar op bezoek was. 

De productie van cava gebeurt volgens de normen van de "méthode traditionnelle", volledig identiek aan de productie van champagne met twee belangrijke verschillen: de regio of terroir waar de druiven groeien en vooral de druiven die gebruikt worden.

De productie van CAVA vindt inderdaad nog hoofdzakelijk plaats in wat vandaag het grondgebied is van de D.O. Penedès, maar er zijn intussen ook heel wat andere regio's waar cava kan gemaakt worden en die ook wettelijk tot de Cava-appellatie behoren en bij Valencia ligt ook nog een klein uniek gebied wat behoort tot deΩe D.O.P. Cava.

Het wijkt af van deze regio in de buurt van Penedes (Barcelona) doordat dit een continentaal klimaat en mediterrane invloeden heeft en de bodems voornamelijk bestaan uit kalkhoudende klei. Een ander verschil is dat de wijngaarden een paar honderd meter boven zee-niveau liggen en nog hard moeten werken om diep uit de grond zijn water en mineralen te vinden. Tevens is er een groot verschil tussen dag- en nacht  en dit geeft druiven goede zuren. Dit alles is ideaal is voor de productie van elegante, frisse mousserende wijnen zoals deze top-Cava.

WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.

Specificaties

chevron-down
Beschikbaar per 18 sep. 2025
Verpakking opmerking Doos
Wijnsoort Wit
Land Spanje
Regio Valencia
Appellatie Utiel Requena
Wijnhuis Hispano Suizas
Druif Chardonnay, Pinot Noir
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2020
Drinken vanaf 2025
Drinken tot 2032
Alcohol % 12.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Ja
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Aanbieding Staffelkorting
Parker rating 91
James Suckling rating 92

Professionele Recensies

chevron-down

Parker

91

James Suckling

92

97/100

R

Wijnhuis

chevron-down

De naam "Hispano Suizas" is een combinatie van "Hispano", verwijzend naar Spanje, en "Suizas", het Spaanse woord voor Zwitserland. Deze naam verwijst naar de samenwerking tussen de Spaanse oprichter, Damián Mateu, en de Zwitserse ingenieur, Marc Birkigt.

De geschiedenis van het wijnhuis Hispano Suizas

Hispano Suizas werd opgericht in 2006 door drie gepassioneerde wijnmakers met een gedeelde visie om een wijnhuis van wereldklasse te creëren. Pablo Ossorio, Rafael Navarro en Marc Grin werden samengebracht door hun gezamenlijke passie voor wijn en hun wens om innovaties in de wijnbouw door te voeren. Met hun jarenlange ervaring in zowel nationale als internationale wijnmarkten, hebben ze Hispano Suizas omgevormd tot een wijnhuis dat in korte tijd aanzienlijke erkenning heeft gekregen. Het wijnhuis is bekroond met talloze prijzen en is geliefd bij wijnliefhebbers over de hele wereld.

Hun doel: Hoge kwaliteitswijn produceren en deze toegankelijk maken voor het groeiende aantal van wijnliefhebbers. Dit vereist dagelijkse zorg en aandacht voor de beste manier om de beste wijn te produceren. Ze zijn heel voorzichtig en geduldig geweest tijdens de productie, wetende dat de juiste combinatie een verschrikkelijk mooi resultaat kan leveren. Het doel is ambitieus; om meesterlijke wijn te produceren en deze toegankelijk te maken voor de consument zijn meestal twee conflicterende instellingen. 

De regio waar Hispano Suizas zich bevindt

Hispano Suizas is gelegen in de regio Utiel-Requena, Valencia. Eén van de belangrijkste wijngebieden van Spanje. Deze regio ligt in de autonome gemeenschap Valencia en geniet van een ideaal klimaat voor wijnbouw. Met warme zomers en koele nachten biedt het gebied de perfecte omstandigheden voor de ontwikkeling van complexe en smaakvolle wijnen. De kalkrijke bodem en de hoogte van de wijngaarden dragen bij aan de unieke smaakprofielen van de wijnen die hier worden geproduceerd.

Wijnbouw bij Hispano Suizas

Hispano Suizas combineert moderne technieken met eeuwenoude methoden om een hoogwaardige kwaliteit te garanderen. De wijnen groeien op een gebied ter grootte van 61 ha, waarvan 46 ha om het wijnhuis heen ligt en de overige 15 ha maar 500 meter verwijderd is van de rest. De wijngaarden worden met grote zorg onderhouden en er wordt gestreefd naar duurzame wijnbouwpraktijken. De druiven worden met de hand geplukt om alleen de beste kwaliteit te selecteren. Door het hele proces, van het telen van de druiven tot de botteling van de wijn, wordt met precisie gewerkt om een constante kwaliteit te waarborgen.

Welke druivensoorten worden er gebruikt?

Hispano Suizas maakt gebruik van een verscheidenheid aan druivensoorten, zowel lokale als internationale variëteiten. Enkele van de belangrijkste druiven die gebruikt worden zijn Bobal, een typische druif uit de regio die zorgt voor wijnen met een diepe kleur en robuuste smaak, en Tempranillo, bekend om zijn veelzijdigheid en verfijning. Daarnaast worden ook druiven zoals Cabernet Sauvignon en Pinot Noir geteeld om unieke blends en single varietals te creëren. Voor de witte wijnen worden onder andere Sauvignon Blanc en Chardonnay gebruikt, die zorgen voor frisse en aromatische resultaten.

Er groeien ongeveer 4000 wijnstokken per hectare wat het wijnbedrijf toelaat om op een zeer preciese wijze te werk te gaan om de beste kwaliteit van druiven te kunnen groeien en oogsten. De productie is slechts 2kg per wijnstok. Doordat ze zoveel verschillende druiven groeien duurt de oogst bijna 3 maanden, het begint met de cava in Augustus en het eindigt met de rode wijnen in Oktober.

Wijnen van Hispano Suizas online bestellen?

Wilt u de wijnen van Hispano Suizas zelf ervaren? Bij Grandcruwijnen kunt u eenvoudig online bestellen. De wijnen worden bewaard in ons geconditioneerde Wine Warehouse om optimale kwaliteit te garanderen. Bovendien ontvangt u vaak een mooie korting als u kiest voor het afhalen van uw bestelling. U ziet deze korting direct wanneer u op de afrekenpagina ‘Afhalen’ selecteert. Bezoek onze website en ontdek het uitgebreide assortiment van Hispano Suizas.

Bijlagen

chevron-down