2020 Hiruzta Txakolí Tinto

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | Hondarribi Zuri |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12.5%) |
Drink venster | 2023 - 2028 |
Lage voorraad
Nog maar 3 over
Omschrijving
Hiruzta is een jong familiebedrijf in Baskenland. Hiruzta betekent ‘een oogst door drie personen’, namelijk die van vader Asensio Rekalde en zijn zonen Txarli en Angel. Direct na de toelating van het dorp Hondarribia tot de D.O. Txakolí de Getaria koopt de familie hier wijngaarden. In 2012 komen hun eerste wijnen op de markt. Inmiddels is Hiruzta één van de best presterende huizen in de regio. De wijnen worden al verkocht in meer dan 20 landen.
De Hiruzta Txakolí is afkomstig uit de gemeente Hondarribia in de DO Getariako Txakolina in Baskenland, letterlijk tegen de Franse grens aan. De wijngaarden liggen op de helling van de Jaizkibel-berg, de meeste westelijke top van de Pyreneeën. Deze helling beschermt de wijngaarden tegen wind en vocht vanuit de Cantabrische zee. De wijngaarden liggen op het zuidwesten, op een dikke, steenachtige bodem met veel klei en mergel. De wijnranken worden via palen en draad omhoog geleid. Dit wordt gedaan om de luchtdoorstroming te bevorderen, hoge luchtvochtigheid te voorkomen en om meer zon te vangen. De druiven worden ontsteeld, gekneusd en zachtjes geperst. Na een koude stabilisatie wordt het sap opgeslagen in tanks. Dat gebeurt met een koude temperatuur, zodat de natuurlijke koolzuurvorming behouden blijft.
De Hondarrabi Beltza druiven voor deze Txacolí Tinto worden ontsteeld en gekneusd. Het sap vergist daarna in RVS vaten. Als de vergisting gereed is wordt de wijn verplaatst naar vaten van Frans eikenhout. De wijn rijpt hier 6 maanden in. In het glas heeft de wijn een frisse heldere kersenrode kleur. In de neus aroma's van rijke tonen van cranberry, frambozen en aardbeien. In de mond is dit een heerlijk toegankelijke wijn. Lekker drinkbaar, fris en lekker fruitig met een zachte kruidigheid. Heerlijk bij een linzen stoofschotel. Door de mooie zuren is dit ook een wijn die met enige flesrijping ook wat ouder gedronken kan worden alhoewel wij wel juist die fris- en fruitigheid erg kunnen waarderen
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Baskenland |
Wijnhuis | Hiruzta |
Druif | Hondarribi Zuri |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2028 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 90 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Donker fruit, Droog, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Professionele Recensies
Parker
Rating
90
Release Price
$23
Drink Date
2020 - 2023
Reviewed by
Luis Gutiérrez
Issue Date
6th Aug 2020
Source
August 2020 Week 1, The Wine Advocate
The red 2018 Tinto was produced exclusively with the scarce red variety Hondarribi Beltza and from very young vines. It fermented with indigenous yeasts and matured in used French oak barrels for six months. Red Txakoli is still a rarity, but in my mind, this herbal and peppery character defines the Atlantic reds quite well. It has some rusticity but with character. The palate is light to medium-bodied, with fine, slightly dusty tannins, and it's a bit earthy and has a spicy/green finish that provides freshness. It's not terribly complex, but very satisfying. 1,500 bottles were filled in September 2019.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Hiruzta is een jong familiebedrijf in Baskenland. Hiruzta betekent ‘een oogst door drie personen’, namelijk die van vader Asensio Rekalde en zijn zonen Txarli en Angel. Direct na de toelating van het dorp Hondarribia tot de D.O. Txakolí de Getaria koopt de familie hier wijngaarden. In 2012 komen hun eerste wijnen op de markt. Inmiddels is Hiruzta één van de best presterende huizen in de regio. De wijnen worden al verkocht in meer dan 20 landen.
Hiruzta werkt met de typisch Baskische witte druif Hondarrabi Zuri (aangevuld met een klein beetje Gros Manseng). Daarmee maken ze een klassieke Txakolí met een uiterst subtiel mineraal bubbeltje en de modernere Txakolí Berezia. Ook wordt met de rode druif Hondarrabi Beltza een sappige Txakolí Tinto gemaakt.
Door de hoge zuren, het mineraal karakter en het beschaafde alcoholpercentage passen de Txakolí-wijnen van Hiruzta zeer goed bij uiteenlopende gerechten. Uiteraard sluiten de wijnen perfect aan bij vis en schaaldieren, maar denk ook aan zachte schapen- en geitenkazen, gegrilde groenten of kalfsvlees.
De wijngaarden van Hiruzta liggen op zo’n 3 kilometer van de Golf van Biskaje. Het wijnhuis ligt in Baskenland naast het dorp Hondarribia, op slechts een kilometer van de Franse grens. Hiruzta verbouwt de druiven op de berghellingen van de Jaizkibel, de meest westelijke bergtop van de Pyreneeën. Deze helling beschermt de wijngaarden tegen wind en vocht vanuit de Golf van Biskaje.
Hiruzta is een jong familiebedrijf in Baskenland. Hiruzta betekent ‘een oogst door drie personen’, namelijk die van vader Asensio Rekalde en zijn zonen Txarli en Angel. Direct na de toelating van het dorp Hondarribia tot de D.O. Txakolí de Getaria koopt de familie hier wijngaarden. In 2012 komen hun eerste wijnen op de markt. Inmiddels is Hiruzta één van de best presterende huizen in de regio. De wijnen worden al verkocht in meer dan 20 landen.
De Hiruzta Txakolí is afkomstig uit de gemeente Hondarribia in de DO Getariako Txakolina in Baskenland, letterlijk tegen de Franse grens aan. De wijngaarden liggen op de helling van de Jaizkibel-berg, de meeste westelijke top van de Pyreneeën. Deze helling beschermt de wijngaarden tegen wind en vocht vanuit de Cantabrische zee. De wijngaarden liggen op het zuidwesten, op een dikke, steenachtige bodem met veel klei en mergel. De wijnranken worden via palen en draad omhoog geleid. Dit wordt gedaan om de luchtdoorstroming te bevorderen, hoge luchtvochtigheid te voorkomen en om meer zon te vangen. De druiven worden ontsteeld, gekneusd en zachtjes geperst. Na een koude stabilisatie wordt het sap opgeslagen in tanks. Dat gebeurt met een koude temperatuur, zodat de natuurlijke koolzuurvorming behouden blijft.
De Hondarrabi Beltza druiven voor deze Txacolí Tinto worden ontsteeld en gekneusd. Het sap vergist daarna in RVS vaten. Als de vergisting gereed is wordt de wijn verplaatst naar vaten van Frans eikenhout. De wijn rijpt hier 6 maanden in. In het glas heeft de wijn een frisse heldere kersenrode kleur. In de neus aroma's van rijke tonen van cranberry, frambozen en aardbeien. In de mond is dit een heerlijk toegankelijke wijn. Lekker drinkbaar, fris en lekker fruitig met een zachte kruidigheid. Heerlijk bij een linzen stoofschotel. Door de mooie zuren is dit ook een wijn die met enige flesrijping ook wat ouder gedronken kan worden alhoewel wij wel juist die fris- en fruitigheid erg kunnen waarderen
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Baskenland |
Wijnhuis | Hiruzta |
Druif | Hondarribi Zuri |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2028 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 90 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Donker fruit, Droog, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Parker
Rating
90
Release Price
$23
Drink Date
2020 - 2023
Reviewed by
Luis Gutiérrez
Issue Date
6th Aug 2020
Source
August 2020 Week 1, The Wine Advocate
The red 2018 Tinto was produced exclusively with the scarce red variety Hondarribi Beltza and from very young vines. It fermented with indigenous yeasts and matured in used French oak barrels for six months. Red Txakoli is still a rarity, but in my mind, this herbal and peppery character defines the Atlantic reds quite well. It has some rusticity but with character. The palate is light to medium-bodied, with fine, slightly dusty tannins, and it's a bit earthy and has a spicy/green finish that provides freshness. It's not terribly complex, but very satisfying. 1,500 bottles were filled in September 2019.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Hiruzta is een jong familiebedrijf in Baskenland. Hiruzta betekent ‘een oogst door drie personen’, namelijk die van vader Asensio Rekalde en zijn zonen Txarli en Angel. Direct na de toelating van het dorp Hondarribia tot de D.O. Txakolí de Getaria koopt de familie hier wijngaarden. In 2012 komen hun eerste wijnen op de markt. Inmiddels is Hiruzta één van de best presterende huizen in de regio. De wijnen worden al verkocht in meer dan 20 landen.
Hiruzta werkt met de typisch Baskische witte druif Hondarrabi Zuri (aangevuld met een klein beetje Gros Manseng). Daarmee maken ze een klassieke Txakolí met een uiterst subtiel mineraal bubbeltje en de modernere Txakolí Berezia. Ook wordt met de rode druif Hondarrabi Beltza een sappige Txakolí Tinto gemaakt.
Door de hoge zuren, het mineraal karakter en het beschaafde alcoholpercentage passen de Txakolí-wijnen van Hiruzta zeer goed bij uiteenlopende gerechten. Uiteraard sluiten de wijnen perfect aan bij vis en schaaldieren, maar denk ook aan zachte schapen- en geitenkazen, gegrilde groenten of kalfsvlees.
De wijngaarden van Hiruzta liggen op zo’n 3 kilometer van de Golf van Biskaje. Het wijnhuis ligt in Baskenland naast het dorp Hondarribia, op slechts een kilometer van de Franse grens. Hiruzta verbouwt de druiven op de berghellingen van de Jaizkibel, de meest westelijke bergtop van de Pyreneeën. Deze helling beschermt de wijngaarden tegen wind en vocht vanuit de Golf van Biskaje.