2020 E. Guigal Ermitage Ex-Voto Blanc


Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2024 - 2044 |
Omschrijving
Ermitage Ex-Voto vertegenwoordigt de vervulling van een lang gekoesterde droom van Marcel Guigal om wijngaarden te bezitten op de heuvel van Hermitage. Door de aankoop van de domeinen de Vallouit en JL Grippat in 2000, verwierf Guigal vier uitzonderlijke wijngaardpercelen op deze legendarische locatie. De oogst van 2001 was de eerste release van deze door het landgoed gebottelde Hermitage rode en witte wijn. De kwaliteit van het intense oude wijnstokfruit is vrij speciaal, maar gezien het al sterke werk van de Guigals in Hermitage, besloten ze om alleen een Ex-Voto rode of witte wijn uit te brengen als de wijn absoluut uitzonderlijk is en duidelijk superieur aan hun appellation-bottelingen.
Deze witte Hermitage is gemaakt van 90% Marsanne en 10% Roussanne. Dit is echt een uitdrukking van finesse en complexiteit uit de befaamde Hermitage-appellatie in de Rhône-vallei. Remontage in roestvrijstalen tanks met thermocontrole. Alcoholische fermentatie/schilinweking gedurende 4 weken. Unieke rijpingsperiode van 40 maanden in nieuwe vaten.
De Ex Voto Blanc heeft geuren van geroosterd graan, gegrilde ananas en rijpe peer. Het is medium tot vol van body, lekker gul en expansief in de mond, met een buitengewoon lange en gestructureerde afdronk.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Rhone |
Appellatie | Hermitage |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Guigal |
Druif | Marsanne, Roussane |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2044 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
Vinous rating | 96 |
Wijnhuis
Maison E.Guigal is een wijngoed met een grote reputatie. Het bedrijf werd in 1946 opgericht en is nu drie generaties oud. Oprichter Etienne Guigal bepaalde sterk de huidige identiteit van deze producent. Voordat hij zijn eigen wijngoed oprichtte verzamelde hij zijn eerste ervaringen bij de producent Vidal-Fleury. Inmiddels hebben Marcel Guigal en zijn zoon Philippe de leiding over het bedrijf. De laatste is verantwoordelijk voor de wijnbereiding en treedt daarmee in de voetsporen van zijn grootvader, die maar liefst 67 wijnoogsten meemaakte.
Guigal is gevestigd in Ampuis, een kleine 38 km ten zuiden van Lyon. Hier beschikt het over 60 ha grond in de appellations Côte-Rôtie, Condrieu, Hermitage, Crozes-Hermitage, Châteauneuf du Pape, Tavel en Gigondas. De Guigals zijn inmiddels ook de eigenaren van Domaine de Bonserine en Vidal Fleury. Sinds 1995 beheert Guigal het bedrijf vanuit het beroemde Château d’Ampuis. Dit kasteel stamt uit de 12e eeuw en werd in de 16e eeuw in renaissancestijl herbouwd.
Het wijnmagazine Decanter riep Marcel Guigal in 2006 uit tot “Man of the year.” De gerenommeerde wijngids Guide Hachette doet er nog een schepje bovenop en noemt Guigal “de beste wijnmaker ter wereld.” Ook Robert Parker heeft diep respect voor Guigal. Met regelmaat krijgen de topwijnen van deze producent van hem de hoogste score van 100 punten. Bijzonder zijn de ‘La La’-wijnen. Deze zijn afkomstig van de 3 toplocaties ‘La Turque', ‘La Landonne’, en 'La Moulin'.
Guigal is de pionier wat betreft de "single vineyards" in Côte Rôtie. Uit zijn drie bekendste wijngaarden "La Landonne", "La Mouline" en "La Turque" komen de meest gewilde en befaamde wijnen van de wereld.Het Guigal verhaal start in 1924, als Etienne Guigal als 14 jarige begint te werken in de kelders van Vidal Fleury. Tegen 1946 is hij reeds enige tijd keldermeester en vind hij het tijd worden om een eigen bedrijf op te richten.Dat geschiedde in Ampuis, gelegen in het hart van de appellatie Côte Rôtie. In 1961 voegt zoon Marcel zich bij het bedrijf. Hij heeft de huidige leiding bij Guigal en zijn zoon Philippe, 3e generatie, is verantwoordelijk voor het productieproces vande wijnen. Guigal maakt "simpel" wijnmaken geniaal. Ze werken volledig organisch in de wijngaarden, hanteren lage opbrengsten en er vindt geen interventie in de kelders plaats. Kort samengevat wordt er gewerkt met respect voor de natuur en passievoor de wijn. Naast de "La, La, La" wijnen zijn Côte Rôtie "Château d'Ampuis", Condrieu "La Doriane" en de L'Ermitage "Ex Voto" nog enkele kroonjuwelen van het domein.
Recensies

