2020 Domaine Jacques Prieur Meursault Perrières Premier Cru

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2024 - 2050 |
Omschrijving
Na een uitzonderlijk milde winter begon de wijnstok snel weer te groeien en op 25 maart barstten de eerste knoppen open. Dankzij een royale hoeveelheid zonneschijn en hoge temperaturen in het voorjaar ontwikkelde de wijngaard zich snel en verschenen de eerste bloemen op 12 mei. De bloei verliep snel en was op 26 mei helemaal afgelopen. De hitte zette in voor de zomer en de rijping begon begin juli. De hittegolven eind juli en half augustus, evenals het gebrek aan water, vertraagden de rijping van de druiven niet, die integendeel zeer snel vorderde. De oogst begon op Domaine Jacques Prieur op 20 augustus met Pinot Noir-druiven uit de Côte de Beaune en eindigde op 2 september, een ongekende vroegheid. De druiven waren perfect gezond, met een uitstekende rijpheid en een hoog zuurgehalte, wat verklaard kan worden door de concentratie die aan het einde van de rijpingscyclus optrad onder invloed van een warme wind uit het zuiden en hoge temperaturen.
100% Chardonnay op een perceel van 0,28 hectare. Zeer dunne grond (15-20 cm) op een steile helling die recht naar het oosten gericht is. Zeer kalkrijke ondergrond. Lithografische kalksteen met steenachtige grond. Hele trossen druiven werden met de hand geplukt in kleine kratten en geperst in een pneumatische wijnpers. Het sap werd koud bezonken na 36 uur persen onder temperatuurgecontroleerde omstandigheden. Alcoholische fermentatie en rijping volledig in eikenhouten vaten gedurende 21 maanden. 100% malolactische fermentatie.
Felgroen-goud met sprankelende zilvergrijze highlights. Rijke en complexe aroma's met frisse, zure citrusnoten. Na beluchting, zeer frisse anijs- en vuursteennoten. Smakelijk, vol energie met knapperige kruidige noten. Zeer mooie sappigheid in de afdronk die een eindeloze lengte creëert.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Meursault |
Wijnhuis | Jacques Prieur |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2050 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Vinous rating | 93 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Wijnhuis
Sinds de 19e eeuw gevestigd in Meursault, beschikt Domaine Jacques Prieur over een van de mooiste collecties Grands Crus en Premiers Crus die er bestaan. De 21 hectare wijngaarden (11 ha Pinot Noir en 10 ha Chardonnay) omvatten veel prestigieuze terroirs, zoals Grands Crus Montrachet, Chevalier-Montrachet, Corton-Charlemagne, Corton-Bressandes, Echézeaux, Clos Vougeot, Musigny, Chambertin en Chambertin Clos de Bèze. Dat is een derde van de Appellations Grands Crus van Bourgogne.
Veertien Premiers Crus completeren deze prachtige collectie verspreid over Côte de Beaune en Côte de Nuits. Negen grands crus, veertien premiers crus, drie crus monopoles, een ware parelketting.
Vandaag de dag staat de familie Labruyère aan het roer van dit juweel van de Bourgogne, tevens eigenaren van Château Rouget in Pomerol en Domaine Labruyère in Moulin-à-Vent. Ze werken dagelijks om dit prestigieuze erfgoed optimaal te benutten. Ze worden bijgestaan door Martin Prieur, kleinzoon van Jacques Prieur, die sinds 1990 met zijn familie op het landgoed woont en werkt. Nu verantwoordelijk, samen met Edouard Labruyère, voor de marketing van de wijnen van het Domaine, vertegenwoordigt Martin Prieur de schakel tussen verleden en heden, want niemand kent de geschiedenis van het Domaine en zijn wijngaarden zo goed als hij. Onder de leiding van Daniel Godefroy, een ervaren wijngaardbeheerder die elk perceel door en door kent, volgt het Domaine al vele jaren een "viticulture raisonnée" benadering. Het werk in de wijnmakerij en kelder wordt begeleid door de uitstekende oenoloog Nadine Gublin. Als een expert in bedachtzame en nauwkeurige interventies in het wijnmaakproces, werd zij in 1998 door de Revue du Vin de France bekroond met de titel Winemaker of the Year.
Domaine Jacques Prieur produceert witte en rode wijnen die krachtig en smaakvol zijn, boegbeelden van de grote moderne Bourgognes, en bestaat volledig uit Grands Crus en Premiers Crus (met uitzondering van Clos de Mazeray in Meursault, Monopole en emblematische Village Appellation).
Recensies


