2020 Artuke Paso Las Mañas

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | |
Appellatie | Rioja (Appellatie) |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2023 - 2032 |
Op voorraad
22 items beschikbaar
Omschrijving
Artuke is een klein familiebedrijf in Baños de Ebro in de Rioja Alavesa. De broers Arturo en Kike de Miquel (Artuke is een samenvoeging van hun voornamen) zijn sinds respectievelijk 2003 en 2010 werkzaam bij het bedrijf van hun ouders, die tegenwoordig op de achtergrond de jongens adviseren. De focus ligt volledig op het maken van terroir gedreven wijnen met expressie van de wijngaarden, een bourgondische complexiteit en elegantie.
Paso Las Mañas kunnen we zien als de Premier Cru van Arturke. De wijn is afkomstig van de jongste wijnstokken, 3,9 hectare die in 1999 aangeplant werden in Samaniego, op een hoogte van 700 m, wat voor een vrij apart karakter zorgt. In 2016 werden er 3500 flessen gebotteld. Het is de enige cuvée die op basis is van 100% Tempranillo. Het is dus een Single Vineyard wijn.
In het perceel wordt in een eerste selectie door de plukkers zelf bepaald welke trossen geplukt worden. In kleine mandjes worden deze vervolgens geplukt en getransporteerd in grote manden van maximum 10 cm hoog zodat de druiven elkaar niet kunnen verpletteren en het fruit mooi en ongeschonden blijft. Vervolgens worden al de trossen getriëerd op de selectietafel in de bodega. De trossen worden ontrist en dan via de zwaartekracht vervoerd naar de inox tanks voor de gisting. Enkel autochtone gisten worden gebruikt. Malolactische gisting in houten foeders van 500 en 3500 liter. Op diezelfde foeders rijpt de wijn verder gedurende 15 maanden.
In het glas heeft de Paso Las Mañas een donker robijnrode kleur. In de neus vooral florale tonen die de bovenhand halen, en na flink walsen veel rood fruit. Zeer Bourgondisch karakter voor Tempranillo. In de mond veel sap, het rode fruit komt terug, prachtige balans tussen het fruit, iets kruidig hout, zuren en tannines. In de mond veel sap, het rode fruit komt terug, prachtige balans tussen het fruit, iets kruidig hout, zuren en tannines. Door de hoogte van de wijngaard voelen we de zuurtjes pertinent aanwezig maar mooi versmolten met het fruit. Lange afdronk. 95/100 Parker
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Rioja |
Appellatie | Rioja (Appellatie) |
Wijnhuis | Artuke |
Druif | Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 95
Reviewed by:
Luis Gutiérrez
Release Price:
$48
Drink Date:
2022 - 2032
The 2020s feel very elegant, and the 2020 Paso Las Mañas, which mentions the Paraje El Chorro in Samaniego where the vines are, is no exception. It has a very lively palate that is effervescent with freshness and chalky minerality, leaving a dry sensation that is very tasty, almost salty. It's young-ish Tempranillo that achieved 13.5% alcohol and kept a pH of 3.42, meaning moderate ripeness, a medium body and very good freshness—a constant across the 2020s. 6,000 bottles were filled in January 2022 after 12 months in 3,500-liter foudre.
Artuke has seen one of the best progressions in Rioja in the last few years and is one of the finest young family wineries in the region. They have 30 hectares planted between 1920 and 2013 in their village, Baños De Ebro and Ábalos, San Vicente de La Sonsierra, Samaniego and Villabuena de Álava and currently produce some 170,000 bottles.
I tasted mainly the 2020s (except the young 2021), a vintage marked by abundant rains during the months of June and July that caused crop losses due to mildew. The rest of the summer saw warm temperatures, and the harvest began in the second week of September, since the decrease in quantity meant that the harvest was a little earlier than the previous year.
Published: Jul 14, 2022
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Artuke is een klein familiewinery, gesticht door vader Miguel Blanco in 1991 en sinds een 10-tal jaren met hulp van zonen Arturo en Kike (samen 'Artuke'). Samen bewerken zij 22 ha, verspreid over 32 verschillende percelen, waarvan een aantal topcru's. Zij zijn ook de voortrekkers van de Rioja'n Roll beweging die een aantal jaren geleden het licht zag in dit gebied.
Jonge wijnmakers uit Rioja werkten samen met dezelfde filosofie; terroirwijnen maken op een natuurlijke manier, zonder poespas, en met respect voor hun regio en vooral hun landschap én hun variëteiten, in de eerste plaats natuurlijk de Tempranillo, maar ook andere oude cépages die vaak samen aangeplant zijn in de wijngaard. Oorspronkelijk zijn ze afkomstig uit Rioja Alavesa in Baños de Ebro, maar ze hebben ook een aantal mooie percelen met vieilles vignes in Samaniego en San Vicente de la Sonsierra en zelfs in Abalos in Rioja Alta. Voor ons zijn zij de pioniers van de nieuwe generatie in Rioja.
De hele familie heeft haar roots in Rioja en in de wijnbouw. Vader Miguel Blanco besloot in 1991 om niet meer zijn druiven te verkopen, maar voor eigen rekening te beginnen. Hij lanceerde zijn wijnen onder eigen naam. De zonen werden grootgebracht op het kleine familiedomein en groeiden op tussen de wijngaarden en de flessen. In 2003 kwam Arturo bij het domein en in 2010 de jongste zoon Kike. Het eerste wat de nieuwe generatie deed was een studie maken van de verschillende percelen en terroirs die hun vader bezat.
Al hun wijngaarden waren in gobelet aangeplant of 'bushvines', wat hen beter resistent maakte tegen de droogte en extreme klimatologische omstandigheden. Ook de nieuwe wijngaarden die ze vandaag aanplanten worden systematisch in gobelet aangeplant. Ze besloten ook om de biodynamische praktijken in te voeren voor hun wijngaarden en waren samen met een aantal andere jonge wijnmakers de voorlopers van de vernieuwende Rioja ’n Roll-beweging. 2016 was de eerste jaargang dat ze hun wijnen maakten volgens hun terroir en een onderverdeling maakten in ‘premiers crus’ (Finca de los Locos en Paso las Mañas) en ‘grands crus’ (La Condenada en El Escolladero).
Ze maken intussen nog steeds een jonge cosechero-wijn en een 'vin de village', de Pies Negros, afkomstig uit het dorp Abalos. Vandaag zijn ze een van de grote namen voor de toekomst in de bekende Rioja-regio.
Rioja betekent natuurlijk Tempranillo, en dat is ook bij hen het voornaamste druivenras in hun wijngaarden. Ze werken met heel wat vieilles vignes, wat betekent dat er op de hoeken van de perceeltjes, en vaak ook tussen de stokken Tempranillo, vaak aanplant is van andere druivenrassen. Ze vinifiëren deze niet afzonderlijk, maar geloven in hun terroir en in de coupage van hun terroir. Vandaar dat er vaak tot 20% andere druivenrassen gebruikt worden zoals natuurlijk Graciano, die men meer en meer ziet terugkomen in Rioja, maar ook Garnacha en Cagazal, een Rioja-variant van de alombekende Palomino.
In wijngaarden die aangeplant zijn net na de phylloxera, rond 1920, vindt men deze laatste vaak terug om de gaatjes te vullen. Palomino was immers een snelle groeier met hoge opbrengsten. En in coupage met Tempranillo geven deze andere druivensoorten een mooie afwisseling en fraîcheur.
Terroir
Artuke werkt hoofdzakelijk in Rioja Alavesa. Deze dorpen hebben meestal een ietsje meer Atlantische invloed dan Rioja Alta. Hun beste wijngaarden liggen in Baños de Ebro, Samaniego en San Vicente de la Sonsierra. Enkele mooie wijngaarden ook in Abalos, net over de grens in Rioja Alta, maar onder de Sierra Cantabria, dus het meest Atlantische stuk van de Rioja Alta.
Abalos: 8 verschillende percelen voor Pies Negros en 1 perceel voor de grand cru El Escolladero. Beide zijn hoofdzakelijk kalk-kleibodems, gelegen tussen 530 en 600 m hoogte.
Samaniego: voor 1er cru Paso Las Mañas, kalk-kleibodem, op een 15% helling van noord naar zuid, tussen 680 en 700 m hoogte.
Baños de Ebro: percelen voor hun basiswijnen en voor 2 crus:
Finca de los Locos: zanderige stenige bodems op een noord-zuid helling van 3% tussen 520 en 530 m.
Grand Cru La Condenada: zanderige bodem met zandsteen in de ondergrond op 540 m hoogte.
Vinificatie
Alle percelen worden biologisch bewerkt en voor de meeste percelen worden biodynamische praktijken toegepast. De wijnen van Artuke worden ook wel eens de meest Bourgondische van Rioja genoemd vanwege hun elegante en fijne stijl. Hier wordt geen “power Tempranillo” gemaakt. Alle druiven worden handmatig geoogst en in kleine mandjes naar de bodega gebracht. Alle druiven passeren de selectietafel. Deze worden ontrist en dan via de zwaartekracht vervoerd naar inox tanks.
De gisting vindt plaats met autochtone gisten. Malolactische gisting in grote houten foeders. Daarna een élevage van nog eens 13 tot 16 maanden, afhankelijk van de wijn, in grote houten foeders (tussen 500 en 3500 liter). De 2 grands crus gaan in foeders van 600 liter.
Artuke is een klein familiebedrijf in Baños de Ebro in de Rioja Alavesa. De broers Arturo en Kike de Miquel (Artuke is een samenvoeging van hun voornamen) zijn sinds respectievelijk 2003 en 2010 werkzaam bij het bedrijf van hun ouders, die tegenwoordig op de achtergrond de jongens adviseren. De focus ligt volledig op het maken van terroir gedreven wijnen met expressie van de wijngaarden, een bourgondische complexiteit en elegantie.
Paso Las Mañas kunnen we zien als de Premier Cru van Arturke. De wijn is afkomstig van de jongste wijnstokken, 3,9 hectare die in 1999 aangeplant werden in Samaniego, op een hoogte van 700 m, wat voor een vrij apart karakter zorgt. In 2016 werden er 3500 flessen gebotteld. Het is de enige cuvée die op basis is van 100% Tempranillo. Het is dus een Single Vineyard wijn.
In het perceel wordt in een eerste selectie door de plukkers zelf bepaald welke trossen geplukt worden. In kleine mandjes worden deze vervolgens geplukt en getransporteerd in grote manden van maximum 10 cm hoog zodat de druiven elkaar niet kunnen verpletteren en het fruit mooi en ongeschonden blijft. Vervolgens worden al de trossen getriëerd op de selectietafel in de bodega. De trossen worden ontrist en dan via de zwaartekracht vervoerd naar de inox tanks voor de gisting. Enkel autochtone gisten worden gebruikt. Malolactische gisting in houten foeders van 500 en 3500 liter. Op diezelfde foeders rijpt de wijn verder gedurende 15 maanden.
In het glas heeft de Paso Las Mañas een donker robijnrode kleur. In de neus vooral florale tonen die de bovenhand halen, en na flink walsen veel rood fruit. Zeer Bourgondisch karakter voor Tempranillo. In de mond veel sap, het rode fruit komt terug, prachtige balans tussen het fruit, iets kruidig hout, zuren en tannines. In de mond veel sap, het rode fruit komt terug, prachtige balans tussen het fruit, iets kruidig hout, zuren en tannines. Door de hoogte van de wijngaard voelen we de zuurtjes pertinent aanwezig maar mooi versmolten met het fruit. Lange afdronk. 95/100 Parker
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Rioja |
Appellatie | Rioja (Appellatie) |
Wijnhuis | Artuke |
Druif | Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Parker
The Wine Advocate
RP 95
Reviewed by:
Luis Gutiérrez
Release Price:
$48
Drink Date:
2022 - 2032
The 2020s feel very elegant, and the 2020 Paso Las Mañas, which mentions the Paraje El Chorro in Samaniego where the vines are, is no exception. It has a very lively palate that is effervescent with freshness and chalky minerality, leaving a dry sensation that is very tasty, almost salty. It's young-ish Tempranillo that achieved 13.5% alcohol and kept a pH of 3.42, meaning moderate ripeness, a medium body and very good freshness—a constant across the 2020s. 6,000 bottles were filled in January 2022 after 12 months in 3,500-liter foudre.
Artuke has seen one of the best progressions in Rioja in the last few years and is one of the finest young family wineries in the region. They have 30 hectares planted between 1920 and 2013 in their village, Baños De Ebro and Ábalos, San Vicente de La Sonsierra, Samaniego and Villabuena de Álava and currently produce some 170,000 bottles.
I tasted mainly the 2020s (except the young 2021), a vintage marked by abundant rains during the months of June and July that caused crop losses due to mildew. The rest of the summer saw warm temperatures, and the harvest began in the second week of September, since the decrease in quantity meant that the harvest was a little earlier than the previous year.
Published: Jul 14, 2022
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Artuke is een klein familiewinery, gesticht door vader Miguel Blanco in 1991 en sinds een 10-tal jaren met hulp van zonen Arturo en Kike (samen 'Artuke'). Samen bewerken zij 22 ha, verspreid over 32 verschillende percelen, waarvan een aantal topcru's. Zij zijn ook de voortrekkers van de Rioja'n Roll beweging die een aantal jaren geleden het licht zag in dit gebied.
Jonge wijnmakers uit Rioja werkten samen met dezelfde filosofie; terroirwijnen maken op een natuurlijke manier, zonder poespas, en met respect voor hun regio en vooral hun landschap én hun variëteiten, in de eerste plaats natuurlijk de Tempranillo, maar ook andere oude cépages die vaak samen aangeplant zijn in de wijngaard. Oorspronkelijk zijn ze afkomstig uit Rioja Alavesa in Baños de Ebro, maar ze hebben ook een aantal mooie percelen met vieilles vignes in Samaniego en San Vicente de la Sonsierra en zelfs in Abalos in Rioja Alta. Voor ons zijn zij de pioniers van de nieuwe generatie in Rioja.
De hele familie heeft haar roots in Rioja en in de wijnbouw. Vader Miguel Blanco besloot in 1991 om niet meer zijn druiven te verkopen, maar voor eigen rekening te beginnen. Hij lanceerde zijn wijnen onder eigen naam. De zonen werden grootgebracht op het kleine familiedomein en groeiden op tussen de wijngaarden en de flessen. In 2003 kwam Arturo bij het domein en in 2010 de jongste zoon Kike. Het eerste wat de nieuwe generatie deed was een studie maken van de verschillende percelen en terroirs die hun vader bezat.
Al hun wijngaarden waren in gobelet aangeplant of 'bushvines', wat hen beter resistent maakte tegen de droogte en extreme klimatologische omstandigheden. Ook de nieuwe wijngaarden die ze vandaag aanplanten worden systematisch in gobelet aangeplant. Ze besloten ook om de biodynamische praktijken in te voeren voor hun wijngaarden en waren samen met een aantal andere jonge wijnmakers de voorlopers van de vernieuwende Rioja ’n Roll-beweging. 2016 was de eerste jaargang dat ze hun wijnen maakten volgens hun terroir en een onderverdeling maakten in ‘premiers crus’ (Finca de los Locos en Paso las Mañas) en ‘grands crus’ (La Condenada en El Escolladero).
Ze maken intussen nog steeds een jonge cosechero-wijn en een 'vin de village', de Pies Negros, afkomstig uit het dorp Abalos. Vandaag zijn ze een van de grote namen voor de toekomst in de bekende Rioja-regio.
Rioja betekent natuurlijk Tempranillo, en dat is ook bij hen het voornaamste druivenras in hun wijngaarden. Ze werken met heel wat vieilles vignes, wat betekent dat er op de hoeken van de perceeltjes, en vaak ook tussen de stokken Tempranillo, vaak aanplant is van andere druivenrassen. Ze vinifiëren deze niet afzonderlijk, maar geloven in hun terroir en in de coupage van hun terroir. Vandaar dat er vaak tot 20% andere druivenrassen gebruikt worden zoals natuurlijk Graciano, die men meer en meer ziet terugkomen in Rioja, maar ook Garnacha en Cagazal, een Rioja-variant van de alombekende Palomino.
In wijngaarden die aangeplant zijn net na de phylloxera, rond 1920, vindt men deze laatste vaak terug om de gaatjes te vullen. Palomino was immers een snelle groeier met hoge opbrengsten. En in coupage met Tempranillo geven deze andere druivensoorten een mooie afwisseling en fraîcheur.
Terroir
Artuke werkt hoofdzakelijk in Rioja Alavesa. Deze dorpen hebben meestal een ietsje meer Atlantische invloed dan Rioja Alta. Hun beste wijngaarden liggen in Baños de Ebro, Samaniego en San Vicente de la Sonsierra. Enkele mooie wijngaarden ook in Abalos, net over de grens in Rioja Alta, maar onder de Sierra Cantabria, dus het meest Atlantische stuk van de Rioja Alta.
Abalos: 8 verschillende percelen voor Pies Negros en 1 perceel voor de grand cru El Escolladero. Beide zijn hoofdzakelijk kalk-kleibodems, gelegen tussen 530 en 600 m hoogte.
Samaniego: voor 1er cru Paso Las Mañas, kalk-kleibodem, op een 15% helling van noord naar zuid, tussen 680 en 700 m hoogte.
Baños de Ebro: percelen voor hun basiswijnen en voor 2 crus:
Finca de los Locos: zanderige stenige bodems op een noord-zuid helling van 3% tussen 520 en 530 m.
Grand Cru La Condenada: zanderige bodem met zandsteen in de ondergrond op 540 m hoogte.
Vinificatie
Alle percelen worden biologisch bewerkt en voor de meeste percelen worden biodynamische praktijken toegepast. De wijnen van Artuke worden ook wel eens de meest Bourgondische van Rioja genoemd vanwege hun elegante en fijne stijl. Hier wordt geen “power Tempranillo” gemaakt. Alle druiven worden handmatig geoogst en in kleine mandjes naar de bodega gebracht. Alle druiven passeren de selectietafel. Deze worden ontrist en dan via de zwaartekracht vervoerd naar inox tanks.
De gisting vindt plaats met autochtone gisten. Malolactische gisting in grote houten foeders. Daarna een élevage van nog eens 13 tot 16 maanden, afhankelijk van de wijn, in grote houten foeders (tussen 500 en 3500 liter). De 2 grands crus gaan in foeders van 600 liter.