2020 Artadi Vinas de Gain BIO

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | |
Appellatie | Rioja (Appellatie) |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2023 - 2030 |
Op voorraad
6 items beschikbaar
Omschrijving
De Artadi Vina de Gain heeft 12 maanden gerijpt op Frans eiken. Complexe, aromatische wijn. Intense, heldere kersenrode kleur. In de neus veel rood fruit en zwarte bessen, geroosterde, balsamieke nuances, exotisch hout en een hint van drop. Fris in de aanzet, goed gestructureerd en evenwichtig, fijne en elegante tannines, pakkende, aanhoudende finale.
Stevige met een zeer fraaie afdronk. Voor de Rioja liefhebber een absolute aanrader. Robert Parker spreekt over een van de betere kwaliteits Rioja's die momenteel verkrijgbaar zijn In het middeleeuws dorpje Laguardia heeft de toekomst van La Rioja zich ontwikkeld in de kelders van Artadi. Zonder enige twijfel is dit meesterwerk te danken aan het briljant en creatief werk van Juan Carlos López, welke vandaag de dag wordt bijgestaan door zijn zoon Carlos. Wanneer Juan Carlos in 1992 van de coöperatieve een onafhankelijke ‘bodega’ maakte, had hij er reeds 7 jaar de leiding over. Zijn visie was revolutionair en sloeg gans Rioja plat, maar in een mum van tijd wist hij de beste van wijnen van Spanje te maken, welke onmiddellijk de ganse wereld veroverden. De kortsnoei in de wijngaarden met erg kleine rendementen als gevolg, en het gebruik van Franse eiken vaten waren slechts enkele van zijn vernieuwende ideeën. Nog veel belangrijker was het ‘vroeg’ bottelen van zijn wijnen in tegenstelling van de traditionele rioja’s welke soms tot 10 jaar op grote houten ‘foudres’ werden bewaard. Hiermee zette hij ook bewust een stap opzij van de Crianza, Reserva en Gran Reserva classificatie.
Alle wijnen in hun gamma worden uitsluitend gemaakt van de Tempranillo druif welke in Rioja zijn geboortewieg heeft staan en hier ook de beste kwaliteit kan geven. Het gamma beslaat 3 wijnen waarin Viñas de Gain hun basiswijn vormt. Deze wijn is hét grote voorbeeld van de beste Rioja-wijnen en wordt vaak als referentiepunt gebruikt. Zonder enige twijfel de beste kwaliteitswijn voor zijn prijs!! Voor Pagos Viejos worden alleen de beste druiven van de oude wijngaarden geselecteerd, welke afkomstig zijn van de beste terroirs uit gans Rioja. Bijgevolg is het geen wonder dat deze wijn een ware explosie is aan fruit, structuur en elegante tannines. Het perfecte evenwicht dankt deze wijn aan de 14 maanden eiken vatrijping. Slechts in de allergrootste jaren wordt van deze selectie een superieure Grandes Añadas gemaakt.
Viña el Pison is afkomstig van een uniek lapje grond van 2.4 hectare waar de ondergrond en de ligging van de wijngaard tot de zon uitzonderlijke tenoren zijn. Met een gemiddelde leeftijd van 65 jaar geven de wijnstokken niets dan het allerbeste, maar helaas ook bijzonder beperkt waardoor deze kanjer eens zo uniek wordt!
OVER ARTADI
Bodegas y Viñedos Artadi produceren kwaliteitswijnen in drie wijngebieden: Rioja Alavesa, Navarra en Alicante. Om het beste te halen uit de verschillende bodemtypes, klimatologische omstandigheden en karakteristieke druivensoorten, wordt bij Artadi biologisch en biodynamisch gewerkt. In het Baskische deel van de Rioja, Alavesa, verbouwt Artadi enkel tempranillo voor de rode wijn. De bodem van de 70 hectaren aan wijngaarden bestaat voornamelijk uit kalkhoudende grond, kiezels en klei, al dan niet onderling vermengd, op een hoogte van circa 700 meter boven de zeespiegel. Het klimaat is een grillige combinatie van oceanisch en continentaal.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Rioja |
Appellatie | Rioja (Appellatie) |
Wijnhuis | Artadi |
Druif | Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Ja |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2030 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 92 |
James Suckling rating | 94 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
2020 Viñas de GaÃn
Rating
92
Drink Date
2023 - 2028
Reviewed by
Luis Gutiérrez
The young red 2020 Viñas de GaÃn was produced with Tempranillo grapes from different vineyards in Laguardia and Elvillar at 450 to 700 meters in altitude. It fermented in oak and stainless steel vats followed by malolactic in barrel and an élevage in barrel for eight months. This is a blend from some 20 vineyards at various altitudes, keeping the older ones to produce a wine that has complexity and depth, the expression of Tempranillo in Laguardia and Elvillar. It is approachable and pleasant but with complexity and depth. It has ripeness and richness without excess. 70,000 bottles produced. It was bottled in July 2022.
I tasted the 2020s and 2021s from Artadi. They have been working to understand their soils in the valley, where they have quite a lot of sand in the vineyards.
Published: Feb 16, 2023
2019 Viñas de GaÃn
Rating
92
Release Price
$25 - 30
Drink Date
2022 - 2026
Reviewed by
Luis Gutiérrez
Issue Date
14th Jul 2022
Source
July 2022 Week 2, The Wine Advocate
The young red 2019 Viñas de GaÃn was produced with Tempranillo grapes from different vineyards in Laguardia and Elvillar at 450 to 700 meters in altitude, and it fermented in oak and stainless steel vats followed by malolactic in barrel and an élevage in barrel for nine months. They aimed for a fresh, fruit-driven and juicy red that comes from a low-yielding year, so the wine is concentrated but keeps the approachable style. It has nice balance. In warmer and riper years, they do shorter macerations at lower temperature and a short élevage to keep the aromatic and fruit-driven character, avoiding heavy wines. This is always a very good value within the Artadi range. 90,000 bottles produced. It was bottled in September 2020.
I tasted the wines from Artadi as part of their annual portfolio tasting when I covered the bottled 2019s and barrel samples of (some of) the 2020s. I've reproduced the notes and comments here for context and completeness of the article.
2019 was slightly drier and warmer than average, and there was an episode of hail as late as August 25th, which seriously affected the vineyards located in the south of Laguardia and Elvillar; the plots of San Ginés, Valmayor, Cuerdamayor, La Ceposilla, Parredonda and Las Ventas, among others, registered significant damage. They started picking the whites on September 20 and finished the last of the reds on October 10. The grapes were clean and healthy, with 35% less grapes than in 2018.
2020 was a challenging year with a loss of 30% of the crops from mildew. All of their vineyards are now certified organic, and they suffered more because of that. It's a relatively fresh vintage, cooler than 2019 but without its complexity, with more ethereal, approachable and fruit-driven wines with red rather than black fruit. Carlos de la Calle compared 2020 to 2007, a subtle and fruit-driven vintage. 2021 goes back to the fresher and more energetic style of 2018.
The range keeps growing, and in 2020, they started making white single-vineyard wines (one 500-liter barrel of each), but they still don't know if they are going to be sold or if they are going to drink them themselves. There might be Carretil and El Pisón whites!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
In het middeleeuws dorpje Laguardia heeft de toekomst van La Rioja zich ontwikkeld in de kelders van Artadi. Zonder enige twijfel is dit meesterwerk te danken aan het briljant en creatief werk van Juan Carlos López, welke vandaag de dag wordt bijgestaan door zijn zoon Carlos.
Wanneer Juan Carlos in 1992 van de coöperatieve een onafhankelijke ‘bodega’ maakte, had hij er reeds 7 jaar de leiding over. Zijn visie was revolutionair en sloeg gans Rioja plat, maar in een mum van tijd wist hij de beste van wijnen van Spanje te maken, welke onmiddellijk de ganse wereld veroverden. De kortsnoei in de wijngaarden met erg kleine rendementen als gevolg, en het gebruik van Franse eiken vaten waren slechts enkele van zijn vernieuwende ideeën. Nog veel belangrijker was het ‘vroeg’ bottelen van zijn wijnen in tegenstelling van de traditionele rioja’s welke soms tot 10 jaar op grote houten ‘foudres’ werden bewaard. Hiermee zette hij ook bewust een stap opzij van de Crianza, Reserva en Gran Reserva classificatie.
Alle wijnen in hun gamma worden uitsluitend gemaakt van de Tempranillo druif welke in Rioja zijn geboortewieg heeft staan en hier ook de beste kwaliteit kan geven. Het gamma beslaat 3 wijnen waarin Viñas de Gain hun basiswijn vormt. Deze wijn is hét grote voorbeeld van de beste Rioja-wijnen en wordt vaak als referentiepunt gebruikt. Zonder enige twijfel de beste kwaliteitswijn voor zijn prijs!!
Voor Pagos Viejos worden alleen de beste druiven van de oude wijngaarden geselecteerd, welke afkomstig zijn van de beste terroirs uit gans Rioja. Bijgevolg is het geen wonder dat deze wijn een ware explosie is aan fruit, structuur en elegante tannines. Het perfecte evenwicht dankt deze wijn aan de 14 maanden eiken vatrijping. Slechts in de allergrootste jaren wordt van deze selectie een superieure Grandes Añadas gemaakt.
Viña el Pison is afkomstig van een uniek lapje grond van 2.4 hectare waar de ondergrond en de ligging van de wijngaard tot de zon uitzonderlijke tenoren zijn. Met een gemiddelde leeftijd van 65 jaar geven de wijnstokken niets dan het allerbeste, maar helaas ook bijzonder beperkt waardoor deze kanjer eens zo uniek wordt!
De Artadi Vina de Gain heeft 12 maanden gerijpt op Frans eiken. Complexe, aromatische wijn. Intense, heldere kersenrode kleur. In de neus veel rood fruit en zwarte bessen, geroosterde, balsamieke nuances, exotisch hout en een hint van drop. Fris in de aanzet, goed gestructureerd en evenwichtig, fijne en elegante tannines, pakkende, aanhoudende finale.
Stevige met een zeer fraaie afdronk. Voor de Rioja liefhebber een absolute aanrader. Robert Parker spreekt over een van de betere kwaliteits Rioja's die momenteel verkrijgbaar zijn In het middeleeuws dorpje Laguardia heeft de toekomst van La Rioja zich ontwikkeld in de kelders van Artadi. Zonder enige twijfel is dit meesterwerk te danken aan het briljant en creatief werk van Juan Carlos López, welke vandaag de dag wordt bijgestaan door zijn zoon Carlos. Wanneer Juan Carlos in 1992 van de coöperatieve een onafhankelijke ‘bodega’ maakte, had hij er reeds 7 jaar de leiding over. Zijn visie was revolutionair en sloeg gans Rioja plat, maar in een mum van tijd wist hij de beste van wijnen van Spanje te maken, welke onmiddellijk de ganse wereld veroverden. De kortsnoei in de wijngaarden met erg kleine rendementen als gevolg, en het gebruik van Franse eiken vaten waren slechts enkele van zijn vernieuwende ideeën. Nog veel belangrijker was het ‘vroeg’ bottelen van zijn wijnen in tegenstelling van de traditionele rioja’s welke soms tot 10 jaar op grote houten ‘foudres’ werden bewaard. Hiermee zette hij ook bewust een stap opzij van de Crianza, Reserva en Gran Reserva classificatie.
Alle wijnen in hun gamma worden uitsluitend gemaakt van de Tempranillo druif welke in Rioja zijn geboortewieg heeft staan en hier ook de beste kwaliteit kan geven. Het gamma beslaat 3 wijnen waarin Viñas de Gain hun basiswijn vormt. Deze wijn is hét grote voorbeeld van de beste Rioja-wijnen en wordt vaak als referentiepunt gebruikt. Zonder enige twijfel de beste kwaliteitswijn voor zijn prijs!! Voor Pagos Viejos worden alleen de beste druiven van de oude wijngaarden geselecteerd, welke afkomstig zijn van de beste terroirs uit gans Rioja. Bijgevolg is het geen wonder dat deze wijn een ware explosie is aan fruit, structuur en elegante tannines. Het perfecte evenwicht dankt deze wijn aan de 14 maanden eiken vatrijping. Slechts in de allergrootste jaren wordt van deze selectie een superieure Grandes Añadas gemaakt.
Viña el Pison is afkomstig van een uniek lapje grond van 2.4 hectare waar de ondergrond en de ligging van de wijngaard tot de zon uitzonderlijke tenoren zijn. Met een gemiddelde leeftijd van 65 jaar geven de wijnstokken niets dan het allerbeste, maar helaas ook bijzonder beperkt waardoor deze kanjer eens zo uniek wordt!
OVER ARTADI
Bodegas y Viñedos Artadi produceren kwaliteitswijnen in drie wijngebieden: Rioja Alavesa, Navarra en Alicante. Om het beste te halen uit de verschillende bodemtypes, klimatologische omstandigheden en karakteristieke druivensoorten, wordt bij Artadi biologisch en biodynamisch gewerkt. In het Baskische deel van de Rioja, Alavesa, verbouwt Artadi enkel tempranillo voor de rode wijn. De bodem van de 70 hectaren aan wijngaarden bestaat voornamelijk uit kalkhoudende grond, kiezels en klei, al dan niet onderling vermengd, op een hoogte van circa 700 meter boven de zeespiegel. Het klimaat is een grillige combinatie van oceanisch en continentaal.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Rioja |
Appellatie | Rioja (Appellatie) |
Wijnhuis | Artadi |
Druif | Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Ja |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2030 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 92 |
James Suckling rating | 94 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard |
Parker
2020 Viñas de GaÃn
Rating
92
Drink Date
2023 - 2028
Reviewed by
Luis Gutiérrez
The young red 2020 Viñas de GaÃn was produced with Tempranillo grapes from different vineyards in Laguardia and Elvillar at 450 to 700 meters in altitude. It fermented in oak and stainless steel vats followed by malolactic in barrel and an élevage in barrel for eight months. This is a blend from some 20 vineyards at various altitudes, keeping the older ones to produce a wine that has complexity and depth, the expression of Tempranillo in Laguardia and Elvillar. It is approachable and pleasant but with complexity and depth. It has ripeness and richness without excess. 70,000 bottles produced. It was bottled in July 2022.
I tasted the 2020s and 2021s from Artadi. They have been working to understand their soils in the valley, where they have quite a lot of sand in the vineyards.
Published: Feb 16, 2023
2019 Viñas de GaÃn
Rating
92
Release Price
$25 - 30
Drink Date
2022 - 2026
Reviewed by
Luis Gutiérrez
Issue Date
14th Jul 2022
Source
July 2022 Week 2, The Wine Advocate
The young red 2019 Viñas de GaÃn was produced with Tempranillo grapes from different vineyards in Laguardia and Elvillar at 450 to 700 meters in altitude, and it fermented in oak and stainless steel vats followed by malolactic in barrel and an élevage in barrel for nine months. They aimed for a fresh, fruit-driven and juicy red that comes from a low-yielding year, so the wine is concentrated but keeps the approachable style. It has nice balance. In warmer and riper years, they do shorter macerations at lower temperature and a short élevage to keep the aromatic and fruit-driven character, avoiding heavy wines. This is always a very good value within the Artadi range. 90,000 bottles produced. It was bottled in September 2020.
I tasted the wines from Artadi as part of their annual portfolio tasting when I covered the bottled 2019s and barrel samples of (some of) the 2020s. I've reproduced the notes and comments here for context and completeness of the article.
2019 was slightly drier and warmer than average, and there was an episode of hail as late as August 25th, which seriously affected the vineyards located in the south of Laguardia and Elvillar; the plots of San Ginés, Valmayor, Cuerdamayor, La Ceposilla, Parredonda and Las Ventas, among others, registered significant damage. They started picking the whites on September 20 and finished the last of the reds on October 10. The grapes were clean and healthy, with 35% less grapes than in 2018.
2020 was a challenging year with a loss of 30% of the crops from mildew. All of their vineyards are now certified organic, and they suffered more because of that. It's a relatively fresh vintage, cooler than 2019 but without its complexity, with more ethereal, approachable and fruit-driven wines with red rather than black fruit. Carlos de la Calle compared 2020 to 2007, a subtle and fruit-driven vintage. 2021 goes back to the fresher and more energetic style of 2018.
The range keeps growing, and in 2020, they started making white single-vineyard wines (one 500-liter barrel of each), but they still don't know if they are going to be sold or if they are going to drink them themselves. There might be Carretil and El Pisón whites!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
In het middeleeuws dorpje Laguardia heeft de toekomst van La Rioja zich ontwikkeld in de kelders van Artadi. Zonder enige twijfel is dit meesterwerk te danken aan het briljant en creatief werk van Juan Carlos López, welke vandaag de dag wordt bijgestaan door zijn zoon Carlos.
Wanneer Juan Carlos in 1992 van de coöperatieve een onafhankelijke ‘bodega’ maakte, had hij er reeds 7 jaar de leiding over. Zijn visie was revolutionair en sloeg gans Rioja plat, maar in een mum van tijd wist hij de beste van wijnen van Spanje te maken, welke onmiddellijk de ganse wereld veroverden. De kortsnoei in de wijngaarden met erg kleine rendementen als gevolg, en het gebruik van Franse eiken vaten waren slechts enkele van zijn vernieuwende ideeën. Nog veel belangrijker was het ‘vroeg’ bottelen van zijn wijnen in tegenstelling van de traditionele rioja’s welke soms tot 10 jaar op grote houten ‘foudres’ werden bewaard. Hiermee zette hij ook bewust een stap opzij van de Crianza, Reserva en Gran Reserva classificatie.
Alle wijnen in hun gamma worden uitsluitend gemaakt van de Tempranillo druif welke in Rioja zijn geboortewieg heeft staan en hier ook de beste kwaliteit kan geven. Het gamma beslaat 3 wijnen waarin Viñas de Gain hun basiswijn vormt. Deze wijn is hét grote voorbeeld van de beste Rioja-wijnen en wordt vaak als referentiepunt gebruikt. Zonder enige twijfel de beste kwaliteitswijn voor zijn prijs!!
Voor Pagos Viejos worden alleen de beste druiven van de oude wijngaarden geselecteerd, welke afkomstig zijn van de beste terroirs uit gans Rioja. Bijgevolg is het geen wonder dat deze wijn een ware explosie is aan fruit, structuur en elegante tannines. Het perfecte evenwicht dankt deze wijn aan de 14 maanden eiken vatrijping. Slechts in de allergrootste jaren wordt van deze selectie een superieure Grandes Añadas gemaakt.
Viña el Pison is afkomstig van een uniek lapje grond van 2.4 hectare waar de ondergrond en de ligging van de wijngaard tot de zon uitzonderlijke tenoren zijn. Met een gemiddelde leeftijd van 65 jaar geven de wijnstokken niets dan het allerbeste, maar helaas ook bijzonder beperkt waardoor deze kanjer eens zo uniek wordt!