2019 Spier Pinotage 21 Gables

Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2019 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2023 - 2032 |
- Koop 6 voor 35,65 29,46 en bespaar 5%
Omschrijving
Een van de mooiste historische bezienswaardigheden van de Kaap zijn de oud-Hollandse huizen met hun bijzondere gevels uit de 17e en 18e eeuw. Cape Dutch, zoals dat hier wordt genoemd. Spier is de grootste eigenaar van deze bijzondere, perfect bewaard gebleven gevels: maar liefst 21 in totaal.
De druiven voor deze Pinotage staan aangeplant in de directe nabijheid van de kust van False Bay, op een afstand die varieert van 7 tot 15 kilometer van de kustlijn. Dat zorgt voor een prachtig koel klimaat, met een regenval van niet meer dan 450 millimeter. De wijngaarden worden niet geïrrigeerd, en dat zorgt voor een grote intensiteit in de smaak van de druiven, die diep van kleur zijn op het moment van de oogst. De druiven worden streng geselecteerd bij binnenkomst en ondergaan een koude inweking voordat de gisting begint. Daarmee wordt gezorgd dat de wijn een mooi intens fruitkarakter krijgt. Vervolgens rijpt hij nog achttien maanden op deels gebruikte en deels nieuwe vaten van Amerikaans en Hongaars eiken. Dit type eikenhout past goed bij de Pinotage, want het geeft de wijn een exotische vanilletoets. Dit omlijst een wijn die zonder meer indrukwekkend is, en die een voorbeeld is van de grote mogelijkheden van deze typisch Zuid-Afrikaanse druif.
In het glas is de Pinotage 21 Gables diep robijnrood. In de neus is de wijn breed en intens met tonen van chocola, kruiden en vanille, specerijen, zwarte kersen, koffie en een vleugje karamel. In de mond is deze full bodied Spier Pinotage breed en weelderig, karaktervol, zacht en smakelijk, heerlijk soepel, peper en wat room, een aangename zoettoon. De 21 Gables Pinotage behoort tot de beste Pinotages van Zuid Afrika en is een soepele en tevens krachtige rode wijn.
De wortels van het huis Spier gaan terug tot de beginjaren van de kolonie op de Kaap, in 1692. In dat jaar werd de oorspronkelijke farm in Stellenbosch door de Duitse kolonist Arnout Janz gesticht. Hij was ook diegene die zich realiseerde dat de grond zeer geschikt was voor de wijnbouw, en plantte de eerste druivenstokken. De eerste druiven werden geperst, en de oude kelder , die werd gebouwd in 1767, is één van de oudste wijngebouwen van de Kaap. Het is nog steeds het trotse bezit van het domein. Tegenwoordig is Spier één van de meest innovatieve wijnbedrijven van Zuid-Afrika met een kelder die de afgelopen jaren is gemoderniseerd en uitgebreid, om de grote ambities waar te maken. En in hetzelfde licht moeten we de uitbreiding zien van het wijngaardareaal, waar de volledige controle van een groot team ervaren en talentvolle wijnmakers aanwezig zijn onder leiding van de chef wijnmaker, Frans Smit.
De wijnen van het Spier Estate in Stellenbosch worden geproduceerd zonder gebruik van kunstmest, chemische pesticiden en geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt zoals herbiciden.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Zuid-Afrika |
Regio | Western Cape |
Appellatie | Stellenbosch (Appellatie) |
Wijnhuis | Spier Estate |
Druif | Pinotage |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Parker rating | 90 |
Smaakprofiel | Aards, Droog, Fruitig, Kruidig, Rood fruit, Soepel, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Met vrienden, Open haard, Summer party |
Wijnhuis
De wortels van het huis Spier gaan terug tot de beginjaren van de kolonie op de Kaap, in 1692. In dat jaar werd de oorspronkelijke farm in Stellenbosch door de Duitse kolonist Arnout Janz gesticht. Hij was ook degene die zich realiseerde dat de grond zeer geschikt was voor de wijnbouw, en plantte de eerste druivenstokken. De eerste druiven werden geperst, en de oude kelder, die werd gebouwd in 1767, is een van oudste wijngebouwen van de Kaap, en is nog steeds het trotse bezit van het domein.
Maar sinds het eerste begin is er veel veranderd. Tegenwoordig is Spier een van de meest innovatieve wijnbedrijven van Zuid-Afrika, met een kelder die de afgelopen jaren volledig is gemoderniseerd en uitgebreid, om de grote ambities hier waar te maken. En in hetzelfde licht moeten we de uitbreiding zien van het wijngaardareaal met 100 hectare tot in totaal 400 hectare, waarbij de productie is gestegen met 100.000 dozen, meer dan een miljoen flessen. Om de totale productie te realiseren, worden ook nog druiven gekocht van andere producenten, maar wel alles onder volledige controle van het grote team van ervaren en talentvolle wijnmakers van Spier, onder leiding van de chef wijnmaker, Frans Smit. De wijnmakers hebben overal ter wereld geleerd en stage gelopen, om met hun ervaringen een hoge kwaliteit wijnen te kunnen maken.
Maar natuurlijk is de geschiedenis niet vergeten, en Spier maakt nog altijd wijnen die een uitdrukking zijn van een eigen identiteit, wijnen van de hoogste kwaliteit. Frans Smit wil wijnen maken met diepgang, maar ook met het accent op het fruit. Door het maken van verschillende series kunnen de verschillende typen wijnliefhebbers genieten van de wijnen van dit bedrijf. De wijnen onder het label ‘Discovery’ en ‘Colours’ zijn voor de wijndrinkers die graag een soepele wijn drinken, met veel nadruk op het fruit. Bij de wijnen in de Private Collection wordt vooral het terroir benadrukt. In de winery zijn de afgelopen jaren miljoen geïnvesteerd om hem uit te brengen en hem volledig aan te passen aan de eisen die het moderne wijnmaken stelt. In de geklimatiseerde kelders bevinden zich 4500 vaten voor de rijping van de wijnen.
Wijnmaken is volgens de wijnmakers van Spier een kunst. De druiven voor de Classic Range groeien in speciaal geselcteerde wijngaarden, geplukt bij optimale rijpheid en zo gevinificeerd dat alle karakteristieken van de wijnen goed bewaard blijven. Lichte houtrijping zorgt voor een elegante achtergrond naast de fruittonen. De druiven van de Private Collection wijnen worden met de hand geselecteerd in de oude, single variety wijngaarden. Na vinificatie ondergaan de wijnen opvoeding in Franse eiken vaten. Hierna vindt pas de definitieve selectie van de wijnen plaats, want alleen de beste wijnen mogen het predikaat ' Private Collection' dragen. Getuige de vele prijzen die Spier met deze wijnen in de wacht heeft gesleept.
Daarnaast is er een bijzonder bezoekerscentrum gebouwd, waar de wijnen kunnen worden geproefd en gekocht, waar van een maaltijd of een picknick kan worden genoten. En het geheel is ook nog voorzien van een golfbaan en een viersterren hotel. Een bijzonder project van een bijzonder bedrijf.
Recensies
