2019 E. Guigal Chateau d'Ampuis Magnum
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2019 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 1.5 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2025 - 2042 |
Omschrijving
Guigal is de pionier wat betreft de "single vineyards" in Côte Rôtie. Uit zijn drie bekendste wijngaarden "La Landonne", "La Mouline" en "La Turque" komen de meest gewilde en befaamde wijnen van de wereld.Het Guigal verhaal start in 1924, als Etienne Guigal als 14 jarige begint te werken in de kelders van Vidal Fleury. Tegen 1946 is hij reeds enige tijd keldermeester en vindt hij het tijd worden om een eigen bedrijf op te richten. Dat geschiedde in Ampuis, gelegen in het hart van de appellatie Côte Rôtie. In 1961 voegt zoon Marcel zich bij het bedrijf. Hij heeft de huidige leiding bij Guigal en zijn zoon Philippe, 3e generatie, is verantwoordelijk voor het productieproces vande wijnen. Guigal maakt "simpel" wijnmaken geniaal. Ze werken volledig organisch in de wijngaarden, hanteren lage opbrengsten en er vindt geen interventie in de kelders plaats. Kort samengevat wordt er gewerkt met respect voor de natuur en passie voor de wijn. Naast de "La, La, La" wijnen zijn Côte Rôtie "Château d'Ampuis", Condrieu "La Doriane" en de L'Ermitage "Ex Voto" nog enkele kroonjuwelen van het domein.
De Cote Rotie Chateau d'Ampuis is opmerkelijk dicht en geconcentreerd, boordevol donker fruit en rijke tannines. Indrukwekkend diepe aroma's van grafiet, teer, donkere pruimen, bramen, chocolade, peper en allerlei bakkruiden. Het is vol en soepel in het midden van het gehemelte, met een vleugje vanille, espresso en bramen, gedroogde kruiden eindigend met een lange, fluweelzachte afdronk. Geef het nog 3-6 jaar in de kelder en drink het de komende twee decennia. Dit is een magnum van 1.5 liter in originele houten kist (OWC/1).
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Rhone |
Appellatie | Côte-Rôtie |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Guigal |
Druif | Syrah-Shiraz, Viognier |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2042 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 1.5 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
Vinous rating | 96 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Wijnhuis
Maison E.Guigal is een wijngoed met een grote reputatie. Het bedrijf werd in 1946 opgericht en is nu drie generaties oud. Oprichter Etienne Guigal bepaalde sterk de huidige identiteit van deze producent. Voordat hij zijn eigen wijngoed oprichtte verzamelde hij zijn eerste ervaringen bij de producent Vidal-Fleury. Inmiddels hebben Marcel Guigal en zijn zoon Philippe de leiding over het bedrijf. De laatste is verantwoordelijk voor de wijnbereiding en treedt daarmee in de voetsporen van zijn grootvader, die maar liefst 67 wijnoogsten meemaakte.
Guigal is gevestigd in Ampuis, een kleine 38 km ten zuiden van Lyon. Hier beschikt het over 60 ha grond in de appellations Côte-Rôtie, Condrieu, Hermitage, Crozes-Hermitage, Châteauneuf du Pape, Tavel en Gigondas. De Guigals zijn inmiddels ook de eigenaren van Domaine de Bonserine en Vidal Fleury. Sinds 1995 beheert Guigal het bedrijf vanuit het beroemde Château d’Ampuis. Dit kasteel stamt uit de 12e eeuw en werd in de 16e eeuw in renaissancestijl herbouwd.
Het wijnmagazine Decanter riep Marcel Guigal in 2006 uit tot “Man of the year.” De gerenommeerde wijngids Guide Hachette doet er nog een schepje bovenop en noemt Guigal “de beste wijnmaker ter wereld.” Ook Robert Parker heeft diep respect voor Guigal. Met regelmaat krijgen de topwijnen van deze producent van hem de hoogste score van 100 punten. Bijzonder zijn de ‘La La’-wijnen. Deze zijn afkomstig van de 3 toplocaties ‘La Turque', ‘La Landonne’, en 'La Moulin'.
Guigal is de pionier wat betreft de "single vineyards" in Côte Rôtie. Uit zijn drie bekendste wijngaarden "La Landonne", "La Mouline" en "La Turque" komen de meest gewilde en befaamde wijnen van de wereld.Het Guigal verhaal start in 1924, als Etienne Guigal als 14 jarige begint te werken in de kelders van Vidal Fleury. Tegen 1946 is hij reeds enige tijd keldermeester en vind hij het tijd worden om een eigen bedrijf op te richten.Dat geschiedde in Ampuis, gelegen in het hart van de appellatie Côte Rôtie. In 1961 voegt zoon Marcel zich bij het bedrijf. Hij heeft de huidige leiding bij Guigal en zijn zoon Philippe, 3e generatie, is verantwoordelijk voor het productieproces vande wijnen. Guigal maakt "simpel" wijnmaken geniaal. Ze werken volledig organisch in de wijngaarden, hanteren lage opbrengsten en er vindt geen interventie in de kelders plaats. Kort samengevat wordt er gewerkt met respect voor de natuur en passievoor de wijn. Naast de "La, La, La" wijnen zijn Côte Rôtie "Château d'Ampuis", Condrieu "La Doriane" en de L'Ermitage "Ex Voto" nog enkele kroonjuwelen van het domein.