2020 Dominio de Calogía Tinto

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2023 - 2036 |
Lage voorraad
Nog maar 3 over
Omschrijving
Is Dominio de Calogía de nieuwe Pingus. Al seinen wijzen hierop want als José Manuel Perez Ovejas, welke gedurende meer dan 25 jaar de oenoloog van Viña Pedrosa is en dan in 2018 zijn eigen wijn uitbrengt is dan wordt dit natuurlijk zeer in de gaten gehouden. Om een geweldige wijn te produceren, zijn geweldige druiven nodig en een state-of-the-art wijnmakerij", zegt José Manuel Pérez Ovejas, een toonaangevende wijnmaker in Ribera del Duero. Na zijn vertrek bij Hermanos Pérez Pascuas, de familiewijnmakerij, richtte hij voor zichzelf op en lanceerde hij Dominio de Calogía. 2019 is zijn eerste jaargang.
De Dominio de Calogía is een 100% Tempranillo of Tinto Fino van oude wijngaarden aan de voet van de Cuesta Monvirgo in Roa de Duero, één van de beste terroirs in Ribera del Duero. De druiven worden geplukt bij optimale rijpheid. Zeer lage rendementen van 4000kg/ha. Dubbele manuele selectie bij het binnenkomen van de druiven. Enkel autochtone gisten. Rijping op Franse eikenvaten gedurende 14 maanden. De wijn wordt gemaakt door de wijnmaker van het jaar 2018 namelijk José Manuel Pérez Ovejas en deze nieuwe wijn wordt nu al gebomardeerd als de mogelijke nieuwe (flor) Pingus. In 2022 komt zijn single vineyard wijn ook op de markt.
De Dominio de Calogía is helder donker robijn rood in het glas. In de neus een impressie van alles waar Ribera del Duero en Tempranillo voor staat : rood en zwart fruit, cacao, zoethout, vleugje kruiden, mineralige toetsen. Zeer stevige aanzet, maar met voldoende fraîcheur en elegantie. Nu nog zeer jong. dus zeker karafferen. De 2019 komt tevens uit een geweldig jaar dus deze Calogía heeft een bewaar-potentieel tot zeker 2040.
De wijnen zullen via een allocatiesysteem worden verkocht over de gehele wereld dus beschikbaarheid is zeer laag. Maximaal 3 flessen per klant.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Castilla y Leon |
Appellatie | Ribera del Duero |
Wijnhuis | Dominio de Calogia |
Druif | Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2036 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
James Suckling rating | 92 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
2020 was a cooler year than 2019, and the eponymous 2020 Dominio de Calogía feels fresher and a little lighter than the initial 2019 that I tasted next to it. He looks for harmony, balance and elegance within the inherent rusticity of the wines from the zone, which should translate into longevity in bottle, something he already demonstrated at the family winery for decades. The vineyards are in the process of obtaining organic certification. The wine is soft and velvety, with some creaminess, very fine tannins and very good freshness, coming through as medium-bodied and balanced, and the 14.54% alcohol goes unnoticed. It fermented with indigenous yeasts and matured in French oak barrels for 14 months. 32,465 bottles and 2,408 bottles produced. It was bottled in May 2022.
Dominio de Calogía is the personal project of José Manuel Pérez Ovejas, started after he left the family winery, Pérez Pascuas, where he had been winemaker for decades. The style of the wines here could not be anything other than classical Ribera del Duero, very much in the style of what he was doing before—characterful Tempranillo with controlled ripeness, extraction and oak and with lovely rusticity. He started in late 2019 and has 20 hectares of vines ranging between 25 and 79 years of age in Roa and Pedrosa de Duero with which he produces all his wine, currently some 37,000 bottles.
Published: Jan 31, 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
92
Dominio de Calogía Ribera del Duero 2020
Tuesday, Jul 25, 2023
Color
Red
Country
Spain
Region
Castilla y León
Vintage
2020
Plenty of roasted spices to the fleshy dark cherries and blackberries. Ripe, juicy and expressive on the full-bodied palate with plenty of fine-grained tannins and a lengthy finish. Drink or hold.
Zekun Shuai
Senior Editor
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Is Dominio de Calogía de nieuwe Pingus. Al seinen wijzen hierop want als José Manuel Perez Ovejas, welke gedurende meer dan 25 jaar de oenoloog van Viña Pedrosa is en dan in 2018 zijn eigen wijn uitbrengt is dan wordt dit natuurlijk zeer in de gaten gehouden. Om een geweldige wijn te produceren, zijn geweldige druiven nodig en een state-of-the-art wijnmakerij", zegt José Manuel Pérez Ovejas, een toonaangevende wijnmaker in Ribera del Duero. Na zijn vertrek bij Hermanos Pérez Pascuas, de familiewijnmakerij, richtte hij voor zichzelf op en lanceerde hij Dominio de Calogía.
Calogía is vernoemd naar de plaats waar de wijnmakerij is gebouwden is een van de grootste wijngaarden van het landgoed met een oppervlakte van zes hectare. In totaal bezit José Manuel Pérez 20 hectare Tempranillo die door hemzelf of door zijn vader is geplant binnen een straal van vijf kilometer tussen de dorpen Roa en Pedrosa del Duero in de provincie Burgos. De meeste zijn bushwijnen. De omschakeling naar biologische landbouw vindt momenteel plaats. De bodems zijn overwegend klei-leem met enkele kalksteengebieden. De gemiddelde hoogte is ongeveer 840 meter. De oudste wijngaard is 70 jaar geleden aangeplant. Netjes gevormd, staan de wijnstokken hoog van de grond met hun takken wijd open, zodat de trossen uit elkaar staan en goed belucht. Het beperken van de opbrengst tot ongeveer 4.000 kg/ha (let op: dit is nog minder dan de helft van dat was is toegestaan)door de appelatie) en is een kenmerkend kwaliteitskenmerk van alle Pérez Ovejas-wijngaarden.
De praktische en functionele wijnmakerij is ontworpen om de aandacht voor detail te maximaliseren om "op een meer gewetensvolle manier te werken dan bij het verwerken van relatief grote hoeveelheden wijn", zegt José Manuel. Hoge plafonds, ruimtelijkheid en strikte netheid - hij geeft toe dat het een obsessie is - waren zijn prioriteiten. Terwijl koude maceratie wordt gebruikt om aroma's te extraheren en de kleur te fixeren, is het Osiris-systeem ontworpen om CO2 uit het fermentatieproces op te vangen en de dop van onderaf te breken: "We slagen erin een intense maceratie te bereiken zonder de wijn te veel te verplaatsen", benadrukt hij. Rijping vindt plaats in Franse eikenhouten vaten die na drie keer gebruiken worden vervangen. Ongetwijfeld een van de beste jaren ooit in Ribera del Duero, 2019 is de eerste vintage van Dominio de Calogía.
Dominio de Calogía produceert 70.000 flessen verdeeld over de twee wijnen. De eerste die wordt uitgebracht, draagt dezelfde naam als de wijnmakerij en het kenmerk van de auteur: hoogwaardige tannines en hogere zuurgraad dan het gemiddelde van het gebied, wat resulteert in een goed bewaarpotentieel en een zeer elegante stijl. In 2022 wordt een single-vineyard rood uitgebracht. Ongeveer 26 maanden gerijpt en hiervan zal de productie amper 2.500 flessen bereiken. Beide wijnen zullen via een allocatiesysteem worden verkocht over de gehele wereld dus beschikbaarheid is zeer laag.
Is Dominio de Calogía de nieuwe Pingus. Al seinen wijzen hierop want als José Manuel Perez Ovejas, welke gedurende meer dan 25 jaar de oenoloog van Viña Pedrosa is en dan in 2018 zijn eigen wijn uitbrengt is dan wordt dit natuurlijk zeer in de gaten gehouden. Om een geweldige wijn te produceren, zijn geweldige druiven nodig en een state-of-the-art wijnmakerij", zegt José Manuel Pérez Ovejas, een toonaangevende wijnmaker in Ribera del Duero. Na zijn vertrek bij Hermanos Pérez Pascuas, de familiewijnmakerij, richtte hij voor zichzelf op en lanceerde hij Dominio de Calogía. 2019 is zijn eerste jaargang.
De Dominio de Calogía is een 100% Tempranillo of Tinto Fino van oude wijngaarden aan de voet van de Cuesta Monvirgo in Roa de Duero, één van de beste terroirs in Ribera del Duero. De druiven worden geplukt bij optimale rijpheid. Zeer lage rendementen van 4000kg/ha. Dubbele manuele selectie bij het binnenkomen van de druiven. Enkel autochtone gisten. Rijping op Franse eikenvaten gedurende 14 maanden. De wijn wordt gemaakt door de wijnmaker van het jaar 2018 namelijk José Manuel Pérez Ovejas en deze nieuwe wijn wordt nu al gebomardeerd als de mogelijke nieuwe (flor) Pingus. In 2022 komt zijn single vineyard wijn ook op de markt.
De Dominio de Calogía is helder donker robijn rood in het glas. In de neus een impressie van alles waar Ribera del Duero en Tempranillo voor staat : rood en zwart fruit, cacao, zoethout, vleugje kruiden, mineralige toetsen. Zeer stevige aanzet, maar met voldoende fraîcheur en elegantie. Nu nog zeer jong. dus zeker karafferen. De 2019 komt tevens uit een geweldig jaar dus deze Calogía heeft een bewaar-potentieel tot zeker 2040.
De wijnen zullen via een allocatiesysteem worden verkocht over de gehele wereld dus beschikbaarheid is zeer laag. Maximaal 3 flessen per klant.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Castilla y Leon |
Appellatie | Ribera del Duero |
Wijnhuis | Dominio de Calogia |
Druif | Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2036 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
James Suckling rating | 92 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Parker
2020 was a cooler year than 2019, and the eponymous 2020 Dominio de Calogía feels fresher and a little lighter than the initial 2019 that I tasted next to it. He looks for harmony, balance and elegance within the inherent rusticity of the wines from the zone, which should translate into longevity in bottle, something he already demonstrated at the family winery for decades. The vineyards are in the process of obtaining organic certification. The wine is soft and velvety, with some creaminess, very fine tannins and very good freshness, coming through as medium-bodied and balanced, and the 14.54% alcohol goes unnoticed. It fermented with indigenous yeasts and matured in French oak barrels for 14 months. 32,465 bottles and 2,408 bottles produced. It was bottled in May 2022.
Dominio de Calogía is the personal project of José Manuel Pérez Ovejas, started after he left the family winery, Pérez Pascuas, where he had been winemaker for decades. The style of the wines here could not be anything other than classical Ribera del Duero, very much in the style of what he was doing before—characterful Tempranillo with controlled ripeness, extraction and oak and with lovely rusticity. He started in late 2019 and has 20 hectares of vines ranging between 25 and 79 years of age in Roa and Pedrosa de Duero with which he produces all his wine, currently some 37,000 bottles.
Published: Jan 31, 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
92
Dominio de Calogía Ribera del Duero 2020
Tuesday, Jul 25, 2023
Color
Red
Country
Spain
Region
Castilla y León
Vintage
2020
Plenty of roasted spices to the fleshy dark cherries and blackberries. Ripe, juicy and expressive on the full-bodied palate with plenty of fine-grained tannins and a lengthy finish. Drink or hold.
Zekun Shuai
Senior Editor
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Is Dominio de Calogía de nieuwe Pingus. Al seinen wijzen hierop want als José Manuel Perez Ovejas, welke gedurende meer dan 25 jaar de oenoloog van Viña Pedrosa is en dan in 2018 zijn eigen wijn uitbrengt is dan wordt dit natuurlijk zeer in de gaten gehouden. Om een geweldige wijn te produceren, zijn geweldige druiven nodig en een state-of-the-art wijnmakerij", zegt José Manuel Pérez Ovejas, een toonaangevende wijnmaker in Ribera del Duero. Na zijn vertrek bij Hermanos Pérez Pascuas, de familiewijnmakerij, richtte hij voor zichzelf op en lanceerde hij Dominio de Calogía.
Calogía is vernoemd naar de plaats waar de wijnmakerij is gebouwden is een van de grootste wijngaarden van het landgoed met een oppervlakte van zes hectare. In totaal bezit José Manuel Pérez 20 hectare Tempranillo die door hemzelf of door zijn vader is geplant binnen een straal van vijf kilometer tussen de dorpen Roa en Pedrosa del Duero in de provincie Burgos. De meeste zijn bushwijnen. De omschakeling naar biologische landbouw vindt momenteel plaats. De bodems zijn overwegend klei-leem met enkele kalksteengebieden. De gemiddelde hoogte is ongeveer 840 meter. De oudste wijngaard is 70 jaar geleden aangeplant. Netjes gevormd, staan de wijnstokken hoog van de grond met hun takken wijd open, zodat de trossen uit elkaar staan en goed belucht. Het beperken van de opbrengst tot ongeveer 4.000 kg/ha (let op: dit is nog minder dan de helft van dat was is toegestaan)door de appelatie) en is een kenmerkend kwaliteitskenmerk van alle Pérez Ovejas-wijngaarden.
De praktische en functionele wijnmakerij is ontworpen om de aandacht voor detail te maximaliseren om "op een meer gewetensvolle manier te werken dan bij het verwerken van relatief grote hoeveelheden wijn", zegt José Manuel. Hoge plafonds, ruimtelijkheid en strikte netheid - hij geeft toe dat het een obsessie is - waren zijn prioriteiten. Terwijl koude maceratie wordt gebruikt om aroma's te extraheren en de kleur te fixeren, is het Osiris-systeem ontworpen om CO2 uit het fermentatieproces op te vangen en de dop van onderaf te breken: "We slagen erin een intense maceratie te bereiken zonder de wijn te veel te verplaatsen", benadrukt hij. Rijping vindt plaats in Franse eikenhouten vaten die na drie keer gebruiken worden vervangen. Ongetwijfeld een van de beste jaren ooit in Ribera del Duero, 2019 is de eerste vintage van Dominio de Calogía.
Dominio de Calogía produceert 70.000 flessen verdeeld over de twee wijnen. De eerste die wordt uitgebracht, draagt dezelfde naam als de wijnmakerij en het kenmerk van de auteur: hoogwaardige tannines en hogere zuurgraad dan het gemiddelde van het gebied, wat resulteert in een goed bewaarpotentieel en een zeer elegante stijl. In 2022 wordt een single-vineyard rood uitgebracht. Ongeveer 26 maanden gerijpt en hiervan zal de productie amper 2.500 flessen bereiken. Beide wijnen zullen via een allocatiesysteem worden verkocht over de gehele wereld dus beschikbaarheid is zeer laag.