2019 Domaine Joseph Drouhin Chambertin Clos de Beze Grand Cru

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2019 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2025 - 2055 |
Op voorraad
6 items beschikbaar
Omschrijving
De Grand Cru wijngaard van Chambertin-Clos de Bèze ligt in het noordelijke deel van de Côte de Nuits. Het heeft een uitstekende ligging met zijn ligging op het oosten en zijn milde helling. De monniken van de abdij van Bèze werden al in 630 na Chr. eigenaar van wijngaarden in Gevrey. Ze cultiveerden deze wijngaard en bouwden er een muur omheen die er vandaag de dag niet meer is. De bodem is een mengsel van rode klei, krijt en gebroken stenen. Deze wijn is afkomstig van druiven die zijn geoogst op enkele percelen van de Drouhin Family Properties, evenals van druiven en most die zijn gekocht van leveranciers volgens strenge specificaties. De druiven worden met de hand geoogst in opengewerkte kratten. Indien nodig wordt er zorgvuldig gesorteerd. Volledige oogst van 20 tot 50%, afhankelijk van de jaargang. In overeenstemming met het terroir en het profiel van de jaargang, doen we 2 tot 3 weken fermentatie en maceratie in kleine open vaten, gemarkeerd door het ponsen van de dop en het overpompen. De gisten zijn inheems (natuurlijk). Persen in een verticale pers. Scheiding van de uiteinden van de persen op basis van proeven. Rijping vindt plaats in eikenhouten vaten, waaronder 30% nieuwe vaten. De rijping duurt tussen de 16 en 20 maanden.
Tijdens het rijpingsproces worden beslissingen alleen genomen na zorgvuldige evaluatie van de proeverij. De verkregen gegevens worden aangevuld door middel van technische analyse. Zoals bij alle andere wijnen van Joseph Drouhin ligt de nadruk op de ware expressie van het terroir en het karakter van het oogstjaar. Een prachtige, intense robijnrode kleur. Krachtige maar verfijnde aroma's. Als de wijn jong is, doen de aroma's denken aan zwarte kers en pure chocolade. Met de leeftijd evolueren ze naar tonen van kreupelhout, truffel en zoethout. Na ongeveer 15 jaar blijven de aroma's van gekonfijt fruit aanwezig, maar worden ze vermengd met nuances van leer en muskus. Tannines zorgen voor een goede structuur, perfect in evenwicht gebracht door de fluweelzachte textuur van de wijn. De lange afdronk brengt de aroma's van kers en zoethout terug: een caleidoscoop van sensaties...
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Gevrey-Chambertin |
Wijnhuis | Joseph Drouhin |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2055 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
James Suckling rating | 98 |
Vinous rating | 94 |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP (93-95)
Reviewed by:
William Kelley
The 2019 Chambertin-Clos de Bèze Grand Cru is promising, bursting from the glass with aromas of wild berries, coniferous forest floor, sweet spices, orange oil and peonies. Full-bodied, velvety and enveloping, it's a sumptuous, gourmand Clos de Bèze, framed by velvety tannins and lively acids.
The 2019 vintage has turned out beautifully at this address, delivering wines of immense charm, and it was a pleasure tasting through this selection with Véronique Drouhin. These textural, sumptuous whites will offer considerable immediate appeal—even if Drouhin's two bottlings from the holdings of the Marquis de Laguiche are also built for the cellar—but it's the perfumed, vibrant and enveloping reds that really steal the show this year. To my palate, of all the region's important houses, Drouhin's style places the greatest premium on aromatic range and structural finesse; and the 2019 reds compellingly exemplify those aesthetic priorities.
Published: Jan 14, 2021
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Joseph Drouhin Chambertin Grand Cru Clos de Bèze 2019
Monday, August 16, 2021
Country : France
Region : Burgundy
Vintage : 2019
Score : 95
A very rich and concentrated wine that borders on opulence, but has a ton of fine tannins and enough acidity to keep it fresh. Some chocolate and coffee from new oak, but the very ripe red fruit is also very present. Very bold finish with plenty of tannin, but nothing dominant. Drink or hold.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(92-94)
Drinking Window
2023 - 2040
From: La Lumière Noire: 2019 Burgundy - Côte de Nuits (Dec 2020)
Containing 30% whole bunch and 80% new oak, the 2019 Chambertin Clos-de-Bèze Grand Cru has an intense bouquet of candied black fruit, orange blossom and light sous-bois scents. The palate is medium-bodied with supple tannins, quite dense and muscular, though with satisfying freshness and tension toward the finish, a bit of orange zest livening up the proceedings. I would have liked just a bit more transparency overall.
- By Neal Martin on October 2020
Caroline Drouhin-Laroze took me through the 2019s at the winery located in the heart of the village of Gevrey-Chambertin. Since entering the domaine in 2008, she, along with her brother, Nicolas, has gently steered Drouhin-Laroze onto a different course. “We did a green harvest as we had to be careful with the number of bunches and separate the doubles,” she told me. “It was a crazy vintage because when we saw the grapes, they were perfect. The alcohol levels went up one degree alcohol in five days.” The harvest began on 13 September and lasted until 22 September. “My father said he had never seen such a even harvest. The average yield was around 30-35hl/ha. There is a little more body than usual and the highest alcohol is in Clos de Vougeot which is over 14.0°. We used 30% whole clusters for most of the range. It’s a great vintage with a lot of maturity and freshness. The only shame is that some appellations such as Chapelle-Chambertin lost a bit of elegance.”
Recent vintages have shown much precision and terroir expression than I found in the 1990s and 2000s and the introduction of whole bunches has benefitted the wines. But I have been cautious with my scores this year. Why? The main reason is that I found some of the cuvées weighed down by a disproportionately large amount of new oak. That could well be because the unexpected shortfall in crop obliged them to use more new barrels than intended. For example, the Gevrey-Chambertin Dix Climats used 40% new wood when half that would have been sufficient. It just felt that the wood tannins were too strong on finishes and occluded the individuality of the vineyards. Hopefully that will become assimilated during the remainder of barrel maturation and during bottle ageing, but I wonder whether sunny vintages suit the style of winemaking. Caroline Drouhin-Laroze confessed that the vintage that has excited her the most is the cooler 2017. Maybe what is needed is a little tweaking in terms of canopy management in the vineyard to retard the final sugar levels so that it is synced with phenolic maturity? There are some very good wines here, including a very fine Clos de Vougeot, but this might be one of the cases where the 2017 and 2018 ultimately outperform their 2019s. We shall see.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Joseph Drouhin was een gedurfde en ondernemende jongeman die afkomstig was uit de regio Chablis. In 1880, op 22-jarige leeftijd, vestigde hij zich in Beaune en richtte daar zijn eigen wijnbedrijf op. Zijn doel was om wijnen van hoge kwaliteit aan te bieden die zijn naam zouden dragen. Zijn zoon Maurice volgde hem op en begon een wijngaarddomein voor het huis op te zetten, waarbij hij land kocht in enkele uitstekende appellaties zoals Clos des Mouches en Clos de Vougeot. Robert Drouhin, die Maurice in 1957 opvolgde, gaf het domein zijn huidige dimensie en verwierf vele wijngaarden, vooral in Chablis, waar hij het ware potentieel kon herkennen. Hij was een van de eersten in Bourgondië die "culture raisonnée" introduceerde (afschaffing van pesticiden en andere chemicaliën) en een laboratorium voor oenologie oprichtte dat werd geleid door Laurence Jobard, de allereerste vrouwelijke oenoloog in Bourgondië. Philippe, Véronique, Laurent en Frédéric zijn de vier kinderen van Robert en Françoise Drouhin. Ze handhaven de waarden van het huis en zijn constante zoektocht naar kwaliteit, voor het plezier van iedereen die een diepe waardering heeft voor de natuurlijke elegantie van Bourgondië.
Met bijna 90 verschillende appellaties biedt Joseph Drouhin een fascinerende reeks Bourgondische terroirs in al hun authenticiteit en subtiele variaties. Joseph Drouhin heeft de biologische en biodynamische benadering aangenomen. In de wijngaarden worden alleen natuurlijke producten gebruikt en alle procedures tonen het grootste respect voor de bodem, de wijnstok en het milieu. De stijl van Joseph Drouhin is een alliantie tussen karakter, balans en harmonie. Wijnen die bedoeld zijn om jong gedronken te worden, zijn fris en subtiel; wijnen die bedoeld zijn om te behouden, krijgen met de jaren een weelderige complexiteit.
De Grand Cru wijngaard van Chambertin-Clos de Bèze ligt in het noordelijke deel van de Côte de Nuits. Het heeft een uitstekende ligging met zijn ligging op het oosten en zijn milde helling. De monniken van de abdij van Bèze werden al in 630 na Chr. eigenaar van wijngaarden in Gevrey. Ze cultiveerden deze wijngaard en bouwden er een muur omheen die er vandaag de dag niet meer is. De bodem is een mengsel van rode klei, krijt en gebroken stenen. Deze wijn is afkomstig van druiven die zijn geoogst op enkele percelen van de Drouhin Family Properties, evenals van druiven en most die zijn gekocht van leveranciers volgens strenge specificaties. De druiven worden met de hand geoogst in opengewerkte kratten. Indien nodig wordt er zorgvuldig gesorteerd. Volledige oogst van 20 tot 50%, afhankelijk van de jaargang. In overeenstemming met het terroir en het profiel van de jaargang, doen we 2 tot 3 weken fermentatie en maceratie in kleine open vaten, gemarkeerd door het ponsen van de dop en het overpompen. De gisten zijn inheems (natuurlijk). Persen in een verticale pers. Scheiding van de uiteinden van de persen op basis van proeven. Rijping vindt plaats in eikenhouten vaten, waaronder 30% nieuwe vaten. De rijping duurt tussen de 16 en 20 maanden.
Tijdens het rijpingsproces worden beslissingen alleen genomen na zorgvuldige evaluatie van de proeverij. De verkregen gegevens worden aangevuld door middel van technische analyse. Zoals bij alle andere wijnen van Joseph Drouhin ligt de nadruk op de ware expressie van het terroir en het karakter van het oogstjaar. Een prachtige, intense robijnrode kleur. Krachtige maar verfijnde aroma's. Als de wijn jong is, doen de aroma's denken aan zwarte kers en pure chocolade. Met de leeftijd evolueren ze naar tonen van kreupelhout, truffel en zoethout. Na ongeveer 15 jaar blijven de aroma's van gekonfijt fruit aanwezig, maar worden ze vermengd met nuances van leer en muskus. Tannines zorgen voor een goede structuur, perfect in evenwicht gebracht door de fluweelzachte textuur van de wijn. De lange afdronk brengt de aroma's van kers en zoethout terug: een caleidoscoop van sensaties...
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Gevrey-Chambertin |
Wijnhuis | Joseph Drouhin |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2055 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
James Suckling rating | 98 |
Vinous rating | 94 |
Parker
The Wine Advocate
RP (93-95)
Reviewed by:
William Kelley
The 2019 Chambertin-Clos de Bèze Grand Cru is promising, bursting from the glass with aromas of wild berries, coniferous forest floor, sweet spices, orange oil and peonies. Full-bodied, velvety and enveloping, it's a sumptuous, gourmand Clos de Bèze, framed by velvety tannins and lively acids.
The 2019 vintage has turned out beautifully at this address, delivering wines of immense charm, and it was a pleasure tasting through this selection with Véronique Drouhin. These textural, sumptuous whites will offer considerable immediate appeal—even if Drouhin's two bottlings from the holdings of the Marquis de Laguiche are also built for the cellar—but it's the perfumed, vibrant and enveloping reds that really steal the show this year. To my palate, of all the region's important houses, Drouhin's style places the greatest premium on aromatic range and structural finesse; and the 2019 reds compellingly exemplify those aesthetic priorities.
Published: Jan 14, 2021
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Joseph Drouhin Chambertin Grand Cru Clos de Bèze 2019
Monday, August 16, 2021
Country : France
Region : Burgundy
Vintage : 2019
Score : 95
A very rich and concentrated wine that borders on opulence, but has a ton of fine tannins and enough acidity to keep it fresh. Some chocolate and coffee from new oak, but the very ripe red fruit is also very present. Very bold finish with plenty of tannin, but nothing dominant. Drink or hold.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(92-94)
Drinking Window
2023 - 2040
From: La Lumière Noire: 2019 Burgundy - Côte de Nuits (Dec 2020)
Containing 30% whole bunch and 80% new oak, the 2019 Chambertin Clos-de-Bèze Grand Cru has an intense bouquet of candied black fruit, orange blossom and light sous-bois scents. The palate is medium-bodied with supple tannins, quite dense and muscular, though with satisfying freshness and tension toward the finish, a bit of orange zest livening up the proceedings. I would have liked just a bit more transparency overall.
- By Neal Martin on October 2020
Caroline Drouhin-Laroze took me through the 2019s at the winery located in the heart of the village of Gevrey-Chambertin. Since entering the domaine in 2008, she, along with her brother, Nicolas, has gently steered Drouhin-Laroze onto a different course. “We did a green harvest as we had to be careful with the number of bunches and separate the doubles,” she told me. “It was a crazy vintage because when we saw the grapes, they were perfect. The alcohol levels went up one degree alcohol in five days.” The harvest began on 13 September and lasted until 22 September. “My father said he had never seen such a even harvest. The average yield was around 30-35hl/ha. There is a little more body than usual and the highest alcohol is in Clos de Vougeot which is over 14.0°. We used 30% whole clusters for most of the range. It’s a great vintage with a lot of maturity and freshness. The only shame is that some appellations such as Chapelle-Chambertin lost a bit of elegance.”
Recent vintages have shown much precision and terroir expression than I found in the 1990s and 2000s and the introduction of whole bunches has benefitted the wines. But I have been cautious with my scores this year. Why? The main reason is that I found some of the cuvées weighed down by a disproportionately large amount of new oak. That could well be because the unexpected shortfall in crop obliged them to use more new barrels than intended. For example, the Gevrey-Chambertin Dix Climats used 40% new wood when half that would have been sufficient. It just felt that the wood tannins were too strong on finishes and occluded the individuality of the vineyards. Hopefully that will become assimilated during the remainder of barrel maturation and during bottle ageing, but I wonder whether sunny vintages suit the style of winemaking. Caroline Drouhin-Laroze confessed that the vintage that has excited her the most is the cooler 2017. Maybe what is needed is a little tweaking in terms of canopy management in the vineyard to retard the final sugar levels so that it is synced with phenolic maturity? There are some very good wines here, including a very fine Clos de Vougeot, but this might be one of the cases where the 2017 and 2018 ultimately outperform their 2019s. We shall see.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Joseph Drouhin was een gedurfde en ondernemende jongeman die afkomstig was uit de regio Chablis. In 1880, op 22-jarige leeftijd, vestigde hij zich in Beaune en richtte daar zijn eigen wijnbedrijf op. Zijn doel was om wijnen van hoge kwaliteit aan te bieden die zijn naam zouden dragen. Zijn zoon Maurice volgde hem op en begon een wijngaarddomein voor het huis op te zetten, waarbij hij land kocht in enkele uitstekende appellaties zoals Clos des Mouches en Clos de Vougeot. Robert Drouhin, die Maurice in 1957 opvolgde, gaf het domein zijn huidige dimensie en verwierf vele wijngaarden, vooral in Chablis, waar hij het ware potentieel kon herkennen. Hij was een van de eersten in Bourgondië die "culture raisonnée" introduceerde (afschaffing van pesticiden en andere chemicaliën) en een laboratorium voor oenologie oprichtte dat werd geleid door Laurence Jobard, de allereerste vrouwelijke oenoloog in Bourgondië. Philippe, Véronique, Laurent en Frédéric zijn de vier kinderen van Robert en Françoise Drouhin. Ze handhaven de waarden van het huis en zijn constante zoektocht naar kwaliteit, voor het plezier van iedereen die een diepe waardering heeft voor de natuurlijke elegantie van Bourgondië.
Met bijna 90 verschillende appellaties biedt Joseph Drouhin een fascinerende reeks Bourgondische terroirs in al hun authenticiteit en subtiele variaties. Joseph Drouhin heeft de biologische en biodynamische benadering aangenomen. In de wijngaarden worden alleen natuurlijke producten gebruikt en alle procedures tonen het grootste respect voor de bodem, de wijnstok en het milieu. De stijl van Joseph Drouhin is een alliantie tussen karakter, balans en harmonie. Wijnen die bedoeld zijn om jong gedronken te worden, zijn fris en subtiel; wijnen die bedoeld zijn om te behouden, krijgen met de jaren een weelderige complexiteit.