2019 Domaine Jacques Prieur Pommard 1er Cru Les Charmots


De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2019 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2022 - 2038 |
Omschrijving
De Jacques Prieur Pommard Premier Cru Les Charmots is een 100% Pinot Noir van een 0.72he plot. Het wijngebied is afkomstig van twee kleine percelen die halverwege de helling liggen en die Premier Cru "Les Epenots" perfect domineren. Het wijngebied is perfect georiënteerd op het oosten en zuidoosten, met een niet al te diepe, steenachtige en waterdoorlatende mergelkalkbodem. De druiven werden met de hand geplukt en in kleine kratten gedaan, vervolgens gesorteerd en volledig ontsteeld. De wijn bleef 15 dagen op de schillen in open eikenhouten vaten met temperatuurregeling. Pigeage (het indrukken van de dop) werd twee keer per dag gedaan tijdens de alcoholische fermentatie. 100% malolactische fermentatie en de wijn werd volledig gerijpt in nieuwe eikenhouten vaten (17 Maanden).
2019 was een lastige vintage. Na een uitzonderlijk milde winter hervatte de wijnstok snel zijn activiteit en zag zijn eerste knoppen al op 1 april openbarsten. Opnieuw bedreigde de vorst in het voorjaar de wijnstok. Vertraagd door de frisse temperaturen van mei, begon de bloei pijnlijk begin juni, duurde ongeveer twee weken en eindigde rond 20 juni, onder intense hitte. Vanaf dat moment ontwikkelde de wijnstok zich in een razend tempo, maar de hoge temperaturen tijdens de vruchtzetting veroorzaakten belangrijke symptomen van doorzakken. Eind juli verspreidde een nieuwe hittegolf de veraison: half augustus lag deze tussen de 50% en 80%, maar vertoonde grote verschillen van het ene perceel tot het andere, voornamelijk vanwege de gespreide bloei. Ondanks de hitte in september, maakte de heterogeniteit van de veraison het voor ons moeilijk om de oogstdatum te voorspellen. We moesten de rijpheid meerdere keren controleren, perceel per perceel, afhankelijk van de leeftijd van de wijnstok en de sector. Met al deze elementen in ons bezit, besloten we om op 9 september 2019 te beginnen met plukken, wat acht tot negen dagen eerder is dan oorspronkelijk gepland toen de bloei eindigde. De oogst van 2019, die erg werd beïnvloed door weersomstandigheden, wordt gekenmerkt door lage opbrengsten. De druiven van Chardonnay en Pinot Noir, perfect gezond, boden een geweldige balans tussen suikers en zuurgraad, en een volledige rijpheid.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Pommard |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Jacques Prieur |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2038 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Wijnhuis
Sinds de 19e eeuw gevestigd in Meursault, beschikt Domaine Jacques Prieur over een van de mooiste collecties Grands Crus en Premiers Crus die er bestaan. De 21 hectare wijngaarden (11 ha Pinot Noir en 10 ha Chardonnay) omvatten veel prestigieuze terroirs, zoals Grands Crus Montrachet, Chevalier-Montrachet, Corton-Charlemagne, Corton-Bressandes, Echézeaux, Clos Vougeot, Musigny, Chambertin en Chambertin Clos de Bèze. Dat is een derde van de Appellations Grands Crus van Bourgogne.
Veertien Premiers Crus completeren deze prachtige collectie verspreid over Côte de Beaune en Côte de Nuits. Negen grands crus, veertien premiers crus, drie crus monopoles, een ware parelketting.
Vandaag de dag staat de familie Labruyère aan het roer van dit juweel van de Bourgogne, tevens eigenaren van Château Rouget in Pomerol en Domaine Labruyère in Moulin-à-Vent. Ze werken dagelijks om dit prestigieuze erfgoed optimaal te benutten. Ze worden bijgestaan door Martin Prieur, kleinzoon van Jacques Prieur, die sinds 1990 met zijn familie op het landgoed woont en werkt. Nu verantwoordelijk, samen met Edouard Labruyère, voor de marketing van de wijnen van het Domaine, vertegenwoordigt Martin Prieur de schakel tussen verleden en heden, want niemand kent de geschiedenis van het Domaine en zijn wijngaarden zo goed als hij. Onder de leiding van Daniel Godefroy, een ervaren wijngaardbeheerder die elk perceel door en door kent, volgt het Domaine al vele jaren een "viticulture raisonnée" benadering. Het werk in de wijnmakerij en kelder wordt begeleid door de uitstekende oenoloog Nadine Gublin. Als een expert in bedachtzame en nauwkeurige interventies in het wijnmaakproces, werd zij in 1998 door de Revue du Vin de France bekroond met de titel Winemaker of the Year.
Domaine Jacques Prieur produceert witte en rode wijnen die krachtig en smaakvol zijn, boegbeelden van de grote moderne Bourgognes, en bestaat volledig uit Grands Crus en Premiers Crus (met uitzondering van Clos de Mazeray in Meursault, Monopole en emblematische Village Appellation).
Recensies
Bijlagen


