2019 Domaine Fontaine-Gagnard Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Caillerets

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | Domaine Fontaine-Gagnard |
Jaar | 2019 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12.5%) |
Drink venster | 2022 - 2032 |
Op voorraad
8 items beschikbaar
Omschrijving
Domaine Fontaine-Gagnard is een van de beste producenten in het dorp Chassagne-Montrachet. Het domein vindt zijn oorsprong in de fijne Gagnard-Delagrange-bedrijven van vijftig jaar geleden, aangezien de wijngaarden afkomstig zijn uit het huwelijk van Richard Fontaine met de oudste dochter van Jacques Gagnard, Laurence Gagnard, in 1982. De familie Gagnard is zeer hecht, met veel van het wijngaardwerk en de gracieuze Céline Fontaine beheert met hart en de ziel de Chassagne-Montrachets van de familie, zoals de premier crus evenals de grand crus van Criots-Bâtard-Montrachet, Bâtard-Montrachet en Montrachet zelf .
De stijl van de wijnen op Domaine Fontaine-Gagnard is intens, geconcentreerd, diep en complex. Dit zijn Chassagnes die het leven beginnen als klassiek evenwichtig en toegankelijk, maar altijd met fijne uitingen van terroir en de onderliggende structuur om gracieus te verouderen. De wijnen worden over het algemeen gerijpt in ongeveer een derde nieuwe eik voor de premier crus en iets meer voor de grand crus. Celine's Chassagne Blanc is een van de dorpen van grote waarde, maar het echte vuurwerk begint met de premier crus. Het assortiment van Fontaine-Gagnard premier cru's begint met Chassagne "Clos St. Jean", altijd de meest vooruitstrevende van de premier cru's en vrij populair op wijnkaarten vanwege zijn relatief vroege drinkbaarheid. Ook in de Chassagne zijn wijnen met een beetje meer structuur dan de Clos St. Jean, en in staat om vijftien tot twintig jaar te rijpen in een topjaargang. De twee beste premier cru's in de line-up zijn "Caillerets", waarvan de zeer kalkrijke bodems typisch de langstlevende premier cru in de portefeuille van het domein produceren, en hun dramatische en altijd fantastische "La Romanée". Het domein heeft ook een zeldzaam bezit in de kleine wijngaard van Chassagne "Grande Montagne", die zich in het hart van de band van de beste Chassagne premier crus op de top van de helling bevindt, waaronder Virondot, Grandes Ruchottes, La Romanée en Caillerets .
Onder de grand crus heeft Domaine Fontaine-Gagnard een van de grootste stukken van de kleinste grand cru in de Côte de Beaune, "Criots-Bâtard-Montrachet". Clive Coates noemde de Fontaine-Gagnard Criots "een van de allerbeste bronnen voor deze kleine grand cru." Er is vaak een vleugje exotische complexiteit in Criots, omdat het heerlijke kruidenelementen en een bijna "zoute" nuance biedt die samengaat met de lagen appel- en perenfruit en een fijne basis van kalkachtige mineraliteit. Celine Fontaine is ook een uitstekend voorbeeld van Bâtard-Montrachet - een van de meest racistische en meest minerale Bâtards - en een klein stukje Le Montrachet zelf. De rode wijnen mogen hier niet over het hoofd worden gezien, want er is een stevige en leeftijdswaardige Chassagne-Montrachet rouge, evenals de constant fijne Volnay "Clos des Chênes" en Pommard "Rugiens". Al met al is Domaine Fontaine-Gagnard een van de allerbeste in Chassagne-Montrachet en een constant uitstekende bron die we ten zeerste aanbevelen om te ontdekken.
1er Cru Les Caillerets combineert tonen van citrusolie en witte bloemen met aroma's van peer en perzik. Medium tot vol van body, satijnachtig en vlezig, onthult het fijne diepte in de kern en belooft het krijtachtige grip om het vet in het midden van het gehemelte in evenwicht te brengen. De vinificatiemethoden blijven klassiek. Fermentatie met inheemse gisten, 12 tot 18 maanden rijping in eiken vaten. Alleen de hoeveelheid nieuwe eik varieert voor de wijnen, namelijk 15-20% voor de Villages, 30-40% voor de Premiers Crus / Grands Crus. Het hele jaar door, vanaf het snoeien, bewerken ze de wijnstokken om ze bij de oogst het beste kwaliteitspotentieel te geven (ploegen, regelmatige bodemanalyses, jaarlijkse vervanging van dode wijnstokken, geïntegreerde teelt, enz.)
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet de mogelijke korting direct als u kiest voor Afhalen in de Afreken-pagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Chassagne-Montrachet |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Domaine Fontaine-Gagnard |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Vinous rating | 93 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Professionele Recensies
Vinous
93
Drinking Window
2021 - 2035
From: La Lumière Noire: 2019 Burgundy - Côte de Beaune (Dec 2020)
The 2019 Chassagne-Montrachet Les Caillerets 1er Cru has a crisp, more understated bouquet with more earthy overtones that the domaine's other cuvées. The palate is one of the most terroir-expressive from the domaine, very well defined with a lightly spiced finish. This has a real spring in its step.
- By Neal Martin on October 2020
Cécile Gagnard is a winemaker that wears her heart on her sleeve, an increasingly rare virtue in the Côte d’Or. This is a producer that has enormous potential that will be realised when, not if. One of the major hurdles is the lack of space that precludes longer élevages that I am certain would take Fontaine-Gagnard up another level. Given their enviable holdings (minus their Pommard Rugiens as the vines were infected with leaf roll and pulled up), the mind boggles what will be achieved. Fontaine-Gagnard’s wines have improved considerably in recent vintages. “We had a warm month of March, too warm, so that buds opened early April,” Gagnard tells me in the barrel cellar. “We had frost especially on the morning of 5 April in Chassagne. It was the first time we used candles at the domaine and these protected one hectare on the best terroirs. But I was not as sad as in 2016 because at least this year we could fight back. I was surprised because the frost was predicted at 5am, but when we left our home at 2.45am, the glass on our car was already frozen. So we jumped in and arrived in Montrachet and could see Clos de la Mouchère was already lit. We lit the candles at 3am, then Bâtard and Criots, the lower part of the Cailleret where there is more clay, also La Romanée. Then we burned hay to make smoke although it was windy, so it was difficult to make a shield and it blew over Chagny. They weren’t happy at all! The day after we could see burned buds, particularly in La Boudriotte as its a cold microclimate and also in Morgeot. After that, we burned candles on 14 or 15 April, but these were not so efficient. Flowering was not great, and I have never seen as much millerandage, even in younger plots such as Clos Saint-Jean. We planned to pick around 12 September and decided to go earlier and earlier, and eventually started on 10 September. I would have preferred to start a couple of days earlier as the millerandé berries concentrated very quickly. Acidity in the whites was like in 2018. As it was so dry, the higher terroirs such as La Montagnes endured very low yields, down to 16hl/ha in La Romanée. Overall, we lost around one-third of the vintage, though fortunately the higher volumes were in the Grand Crus. I was surprised because the last plots that we picked were those with more clay that gave higher sugar levels. When I looked at the analysis, I could see how stressed the vines were. We have not produced wines with such high alcohol degrees since 2007, mostly around 14°, the highest in La Maltroye. It is a very concentrated vintage and became quite austere during the barrel ageing except Maltroye. The 2019s were all in bottle at the beginning of August. The reds have not been racked yet and they are still on the lees. They had high sugar and high acidity and so the balance is natural.” I found varying degrees of success across this wide portfolio. Some of the entry-level wines at regional and village cru level felt a little overcome by the warmth of the growing season and lacked a little tension, put into sharp relief when you tasted the excellent Les Chenevottes. To reiterate, I do think these wines will gain another layer of complexity if afforded a second winter in barrel, particularly when considering the three Grand Crus. It is a question of space, however, that is being addressed.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Domaine Fontaine-Gagnard is een van de beste producenten in het dorp Chassagne-Montrachet. Het domein vindt zijn oorsprong in de fijne Gagnard-Delagrange-bedrijven van vijftig jaar geleden, aangezien de wijngaarden afkomstig zijn uit het huwelijk van Richard Fontaine met de oudste dochter van Jacques Gagnard, Laurence Gagnard, in 1982. De familie Gagnard is zeer hecht, met veel van het wijngaardwerk en de gracieuze Céline Fontaine beheert met hart en de ziel de Chassagne-Montrachets van de familie, zoals de premier crus evenals de grand crus van Criots-Bâtard-Montrachet, Bâtard-Montrachet en Montrachet zelf .
De stijl van de wijnen op Domaine Fontaine-Gagnard is intens, geconcentreerd, diep en complex. Dit zijn Chassagnes die het leven beginnen als klassiek evenwichtig en toegankelijk, maar altijd met fijne uitingen van terroir en de onderliggende structuur om gracieus te verouderen. De wijnen worden over het algemeen gerijpt in ongeveer een derde nieuwe eik voor de premier crus en iets meer voor de grand crus. Celine's Chassagne Blanc is een van de dorpen van grote waarde, maar het echte vuurwerk begint met de premier crus. Het assortiment van Fontaine-Gagnard premier cru's begint met Chassagne "Clos St. Jean", altijd de meest vooruitstrevende van de premier cru's en vrij populair op wijnkaarten vanwege zijn relatief vroege drinkbaarheid. Ook in de Chassagne zijn wijnen met een beetje meer structuur dan de Clos St. Jean, en in staat om vijftien tot twintig jaar te rijpen in een topjaargang. De twee beste premier cru's in de line-up zijn "Caillerets", waarvan de zeer kalkrijke bodems typisch de langstlevende premier cru in de portefeuille van het domein produceren, en hun dramatische en altijd fantastische "La Romanée". Het domein heeft ook een zeldzaam bezit in de kleine wijngaard van Chassagne "Grande Montagne", die zich in het hart van de band van de beste Chassagne premier crus op de top van de helling bevindt, waaronder Virondot, Grandes Ruchottes, La Romanée en Caillerets .
Onder de grand crus heeft Domaine Fontaine-Gagnard een van de grootste stukken van de kleinste grand cru in de Côte de Beaune, "Criots-Bâtard-Montrachet". Clive Coates noemde de Fontaine-Gagnard Criots "een van de allerbeste bronnen voor deze kleine grand cru." Er is vaak een vleugje exotische complexiteit in Criots, omdat het heerlijke kruidenelementen en een bijna "zoute" nuance biedt die samengaat met de lagen appel- en perenfruit en een fijne basis van kalkachtige mineraliteit. Celine Fontaine is ook een uitstekend voorbeeld van Bâtard-Montrachet - een van de meest racistische en meest minerale Bâtards - en een klein stukje Le Montrachet zelf. De rode wijnen mogen hier niet over het hoofd worden gezien, want er is een stevige en leeftijdswaardige Chassagne-Montrachet rouge, evenals de constant fijne Volnay "Clos des Chênes" en Pommard "Rugiens". Al met al is Domaine Fontaine-Gagnard een van de allerbeste in Chassagne-Montrachet en een constant uitstekende bron die we ten zeerste aanbevelen om te ontdekken.
1er Cru Les Caillerets combineert tonen van citrusolie en witte bloemen met aroma's van peer en perzik. Medium tot vol van body, satijnachtig en vlezig, onthult het fijne diepte in de kern en belooft het krijtachtige grip om het vet in het midden van het gehemelte in evenwicht te brengen. De vinificatiemethoden blijven klassiek. Fermentatie met inheemse gisten, 12 tot 18 maanden rijping in eiken vaten. Alleen de hoeveelheid nieuwe eik varieert voor de wijnen, namelijk 15-20% voor de Villages, 30-40% voor de Premiers Crus / Grands Crus. Het hele jaar door, vanaf het snoeien, bewerken ze de wijnstokken om ze bij de oogst het beste kwaliteitspotentieel te geven (ploegen, regelmatige bodemanalyses, jaarlijkse vervanging van dode wijnstokken, geïntegreerde teelt, enz.)
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet de mogelijke korting direct als u kiest voor Afhalen in de Afreken-pagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Chassagne-Montrachet |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Domaine Fontaine-Gagnard |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Vinous rating | 93 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Vinous
93
Drinking Window
2021 - 2035
From: La Lumière Noire: 2019 Burgundy - Côte de Beaune (Dec 2020)
The 2019 Chassagne-Montrachet Les Caillerets 1er Cru has a crisp, more understated bouquet with more earthy overtones that the domaine's other cuvées. The palate is one of the most terroir-expressive from the domaine, very well defined with a lightly spiced finish. This has a real spring in its step.
- By Neal Martin on October 2020
Cécile Gagnard is a winemaker that wears her heart on her sleeve, an increasingly rare virtue in the Côte d’Or. This is a producer that has enormous potential that will be realised when, not if. One of the major hurdles is the lack of space that precludes longer élevages that I am certain would take Fontaine-Gagnard up another level. Given their enviable holdings (minus their Pommard Rugiens as the vines were infected with leaf roll and pulled up), the mind boggles what will be achieved. Fontaine-Gagnard’s wines have improved considerably in recent vintages. “We had a warm month of March, too warm, so that buds opened early April,” Gagnard tells me in the barrel cellar. “We had frost especially on the morning of 5 April in Chassagne. It was the first time we used candles at the domaine and these protected one hectare on the best terroirs. But I was not as sad as in 2016 because at least this year we could fight back. I was surprised because the frost was predicted at 5am, but when we left our home at 2.45am, the glass on our car was already frozen. So we jumped in and arrived in Montrachet and could see Clos de la Mouchère was already lit. We lit the candles at 3am, then Bâtard and Criots, the lower part of the Cailleret where there is more clay, also La Romanée. Then we burned hay to make smoke although it was windy, so it was difficult to make a shield and it blew over Chagny. They weren’t happy at all! The day after we could see burned buds, particularly in La Boudriotte as its a cold microclimate and also in Morgeot. After that, we burned candles on 14 or 15 April, but these were not so efficient. Flowering was not great, and I have never seen as much millerandage, even in younger plots such as Clos Saint-Jean. We planned to pick around 12 September and decided to go earlier and earlier, and eventually started on 10 September. I would have preferred to start a couple of days earlier as the millerandé berries concentrated very quickly. Acidity in the whites was like in 2018. As it was so dry, the higher terroirs such as La Montagnes endured very low yields, down to 16hl/ha in La Romanée. Overall, we lost around one-third of the vintage, though fortunately the higher volumes were in the Grand Crus. I was surprised because the last plots that we picked were those with more clay that gave higher sugar levels. When I looked at the analysis, I could see how stressed the vines were. We have not produced wines with such high alcohol degrees since 2007, mostly around 14°, the highest in La Maltroye. It is a very concentrated vintage and became quite austere during the barrel ageing except Maltroye. The 2019s were all in bottle at the beginning of August. The reds have not been racked yet and they are still on the lees. They had high sugar and high acidity and so the balance is natural.” I found varying degrees of success across this wide portfolio. Some of the entry-level wines at regional and village cru level felt a little overcome by the warmth of the growing season and lacked a little tension, put into sharp relief when you tasted the excellent Les Chenevottes. To reiterate, I do think these wines will gain another layer of complexity if afforded a second winter in barrel, particularly when considering the three Grand Crus. It is a question of space, however, that is being addressed.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen