2019 Domaine Faiveley Chambertin Clos de Bèze Grand Cru

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2019 |
Druif | Pinot Noir |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2024 - 2050 |
Lage voorraad
Nog maar 5 over
Omschrijving
Als we het over de Bourgogne hebben, dan is Domaine Faiveley één van de allergrootste adressen. Dit is een familiebedrijf met ongeveer 120 hectare aan wijngaarden, waaronder beroemde namen zoals Gevrey-Chambertin, Corton, Montrachet's, Echezeaux en veel meer.
Het is echter ook een familiewijngoed met 10 hectare Grand cru en bijna 25 hectare Premier cru. De eerste stap werd in 1825 gezet door Pierre Faiveley; zijn zoon Joseph maakte van het wijngoed een geweldig topbedrijf en zijn wijnen werden ambassadeurs van Bourgogne-wijnen over de hele wereld. Met een heldere, elegante en markante stijl produceert men hier zonder enige uitzondering wijnen die voldoen aan het ideaalbeeld van een Bourgogne. “Een wijngoed van zeer hoge kwaliteit, dat de volle glorie van de Franse wijnbouwkunst vertegenwoordigt”, schrijft het in Frankrijk beroemde wijnauteursduo Michel Bettane en Thierry Desseauve. Domaine Faiveley combineert de principes van moderne wijnbereidingsmethoden met de aloude tradities die al eeuwen worden beoefend in hun 19e-eeuwse kelders. Elk terroir en elke vintage, profiteert van speciale aandacht die de cuvées uniek maakt. Elke fles wordt daarom de trouwe weerspiegeling van zijn terroir.
Clos de Bèze werd onderdeel van het domein op het hoogtepunt van de financiële crisis in de jaren 30 en wordt beschouwd als een van de meest emblematische appellations van Bourgogne. Gelegen in het hart van Gevrey's Grands Crus (Mazis, Latricières, Charmes), belichaamt Clos de Bèze hun uitmuntendheid. De wijngaard omvat drie percelen met een totale oppervlakte van 1,29 ha: 'Grands Rangs', 'Clos de Bèze Haut' en 'Vieilles Vignes'. De druiven van elk van deze percelen worden traditioneel afzonderlijk gevinifieerd. Later worden de wijnen zorgvuldig gemengd en gebotteld. Deze appellation ontleent zijn diepte en complexiteit aan de kalkrijke puinbodem. Het verouderingsproces versterkt de rijkdom en subtiliteit van deze Grand Cru verder en onthult zijn volledige potentieel.
De wijnstokken zijn geplant tussen 1949, 1955, 1966, 1983 en 2018. Faiveley bezit hier ongeveer 1,29 ha aan wijnstokken. Een charmant complexe neus, die geroosterde accenten en fruitige tonen combineert. Kracht en elegantie vermengen zich met verfijnde, aanwezige tannines in de mond. De exquise delicate afdronk biedt een langdurige persistentie.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet de mogelijke korting direct als u kiest voor Afhalen in de Afreken-pagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Gevrey-Chambertin |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Faiveley |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2050 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
Vinous rating | 96 |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP (94-96)
Reviewed by:
William Kelley
Aromas of cassis, plums, orange oil, smoked meats, loamy soil and black truffle preface Faiveley's 2019 Chambertin-Clos de Bèze Grand Cru, a full-bodied, velvety and sumptuous wine that's elegantly textural and fleshy, with its broad-shouldered chassis of tannin cloaked in an ample core of succulent fruit. Long and complete, it's a terrific Clos de Bèze in the making.
Jérôme Flous told me that Faiveley began picking on September 9, finishing by the 20th, and that yields averaged out at around 35 hectoliters per hectare in white and a little less in red. Comparing the 2019 vintage to "a more concentrated version of 2010," he admires—as I do—its vibrant fruit tones and refined tannins, finding it more elegant than 2018. The quality of the red wines chez Faiveley is old news, and for more information on this firm's evolution I direct readers to my report published in the August 2020 Week 1 issue of The Wine Advocate. It's worth underlining, however, how good the whites are these days: Flous tells me that he now includes fûts from Damy and Chassin in the white wine barrel program, and in the last few vintages, I've found the wines' new oak component better and better integrated.
Published: Jan 14, 2021
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
96
Drinking Window
2027 - 2055
From: Pump Up The Volume: 2019 Burgundy - Blind (Dec 2023)
The 2019 Chambertin Clos-de-Bèze Grand Cru is already showing a little maturity on the nose. It has a perfumed bouquet with red cherries and crushed strawberry fruit, damp moss and a touch of oyster shell. It coheres in the glass and gains in terms of complexity. The palate is medium-bodied with fine tannins, perfectly judged acidity, vivacious red fruit and a slightly viscous texture. Concentrated but not overpowering, this retains wonderful focus and lingers temptingly on the aftertaste. Tasted blind at the Burgfest tasting.
- By Neal Martin on September 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
De geschiedenis van Domaine Faiveley gaat terug tot 1825. Het domein is al 7 generaties lang familiebezit en is gelegen in Nuits-Saint-Georges, in het hart van de Bourgogne. 127 ha Wijngaarden, verspreid over Côte de Nuits, Côte de Beaune en Côte Chalonnaise, waarvan 12 wijngaarden met Grand Cru classificatie, 25 met Premier Cru classificatie en 6 wijngaarden met een classificatie “Monopole”. Het domein wordt geleid door Erwan Faiveley, die het werk in de wijngaarden in eigen beheer houdt om zelf controle te hebben over de kwaliteit van de druiven. De handgeplukte oogst wordt met zorg naar gewelfde kelders uit de 19e eeuw gebracht, gelegen in Nuits-Saint-Georges. Om geweldige Bourgognes te maken, combineert Erwan Faiveley de principes van moderne oenologie met traditionele rijping in Frans eiken vaten. Dit alles draagt ertoe bij dat Faiveleywijnen een hoog aanzien hebben.
Als we het over de Bourgogne hebben, dan is Domaine Faiveley één van de allergrootste adressen. Dit is een familiebedrijf met ongeveer 120 hectare aan wijngaarden, waaronder beroemde namen zoals Gevrey-Chambertin, Corton, Montrachet's, Echezeaux en veel meer.
Het is echter ook een familiewijngoed met 10 hectare Grand cru en bijna 25 hectare Premier cru. De eerste stap werd in 1825 gezet door Pierre Faiveley; zijn zoon Joseph maakte van het wijngoed een geweldig topbedrijf en zijn wijnen werden ambassadeurs van Bourgogne-wijnen over de hele wereld. Met een heldere, elegante en markante stijl produceert men hier zonder enige uitzondering wijnen die voldoen aan het ideaalbeeld van een Bourgogne. “Een wijngoed van zeer hoge kwaliteit, dat de volle glorie van de Franse wijnbouwkunst vertegenwoordigt”, schrijft het in Frankrijk beroemde wijnauteursduo Michel Bettane en Thierry Desseauve. Domaine Faiveley combineert de principes van moderne wijnbereidingsmethoden met de aloude tradities die al eeuwen worden beoefend in hun 19e-eeuwse kelders. Elk terroir en elke vintage, profiteert van speciale aandacht die de cuvées uniek maakt. Elke fles wordt daarom de trouwe weerspiegeling van zijn terroir.
Clos de Bèze werd onderdeel van het domein op het hoogtepunt van de financiële crisis in de jaren 30 en wordt beschouwd als een van de meest emblematische appellations van Bourgogne. Gelegen in het hart van Gevrey's Grands Crus (Mazis, Latricières, Charmes), belichaamt Clos de Bèze hun uitmuntendheid. De wijngaard omvat drie percelen met een totale oppervlakte van 1,29 ha: 'Grands Rangs', 'Clos de Bèze Haut' en 'Vieilles Vignes'. De druiven van elk van deze percelen worden traditioneel afzonderlijk gevinifieerd. Later worden de wijnen zorgvuldig gemengd en gebotteld. Deze appellation ontleent zijn diepte en complexiteit aan de kalkrijke puinbodem. Het verouderingsproces versterkt de rijkdom en subtiliteit van deze Grand Cru verder en onthult zijn volledige potentieel.
De wijnstokken zijn geplant tussen 1949, 1955, 1966, 1983 en 2018. Faiveley bezit hier ongeveer 1,29 ha aan wijnstokken. Een charmant complexe neus, die geroosterde accenten en fruitige tonen combineert. Kracht en elegantie vermengen zich met verfijnde, aanwezige tannines in de mond. De exquise delicate afdronk biedt een langdurige persistentie.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet de mogelijke korting direct als u kiest voor Afhalen in de Afreken-pagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Gevrey-Chambertin |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Faiveley |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2050 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
Vinous rating | 96 |
Parker
The Wine Advocate
RP (94-96)
Reviewed by:
William Kelley
Aromas of cassis, plums, orange oil, smoked meats, loamy soil and black truffle preface Faiveley's 2019 Chambertin-Clos de Bèze Grand Cru, a full-bodied, velvety and sumptuous wine that's elegantly textural and fleshy, with its broad-shouldered chassis of tannin cloaked in an ample core of succulent fruit. Long and complete, it's a terrific Clos de Bèze in the making.
Jérôme Flous told me that Faiveley began picking on September 9, finishing by the 20th, and that yields averaged out at around 35 hectoliters per hectare in white and a little less in red. Comparing the 2019 vintage to "a more concentrated version of 2010," he admires—as I do—its vibrant fruit tones and refined tannins, finding it more elegant than 2018. The quality of the red wines chez Faiveley is old news, and for more information on this firm's evolution I direct readers to my report published in the August 2020 Week 1 issue of The Wine Advocate. It's worth underlining, however, how good the whites are these days: Flous tells me that he now includes fûts from Damy and Chassin in the white wine barrel program, and in the last few vintages, I've found the wines' new oak component better and better integrated.
Published: Jan 14, 2021
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
96
Drinking Window
2027 - 2055
From: Pump Up The Volume: 2019 Burgundy - Blind (Dec 2023)
The 2019 Chambertin Clos-de-Bèze Grand Cru is already showing a little maturity on the nose. It has a perfumed bouquet with red cherries and crushed strawberry fruit, damp moss and a touch of oyster shell. It coheres in the glass and gains in terms of complexity. The palate is medium-bodied with fine tannins, perfectly judged acidity, vivacious red fruit and a slightly viscous texture. Concentrated but not overpowering, this retains wonderful focus and lingers temptingly on the aftertaste. Tasted blind at the Burgfest tasting.
- By Neal Martin on September 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
De geschiedenis van Domaine Faiveley gaat terug tot 1825. Het domein is al 7 generaties lang familiebezit en is gelegen in Nuits-Saint-Georges, in het hart van de Bourgogne. 127 ha Wijngaarden, verspreid over Côte de Nuits, Côte de Beaune en Côte Chalonnaise, waarvan 12 wijngaarden met Grand Cru classificatie, 25 met Premier Cru classificatie en 6 wijngaarden met een classificatie “Monopole”. Het domein wordt geleid door Erwan Faiveley, die het werk in de wijngaarden in eigen beheer houdt om zelf controle te hebben over de kwaliteit van de druiven. De handgeplukte oogst wordt met zorg naar gewelfde kelders uit de 19e eeuw gebracht, gelegen in Nuits-Saint-Georges. Om geweldige Bourgognes te maken, combineert Erwan Faiveley de principes van moderne oenologie met traditionele rijping in Frans eiken vaten. Dit alles draagt ertoe bij dat Faiveleywijnen een hoog aanzien hebben.