2019 Domaine de la Vougeraie Le Clos Blanc de Vougeot Monopole

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Vougeot |
Jaar | 2019 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink venster | 2023 - 2032 |
Lage voorraad
Nog maar 5 over
Omschrijving
Sinds zijn start in 1999 heeft Domaine de la Vougeraie een van de indrukwekkende reeks wijngaarden in Bourgogne verworven, een reeks Premier en Grand Crus verspreid over 39 appellations waar menig wijnmaker jaloers op zou zijn. Ze begonnen de oogst op 9 september met de jonge wijnstokken in Volnay en drie dagen later begonnen Nuits Saint-Georges en Chardonnay. Er waren 13 dagen van plukken op de 48 hectare wijnstokken. Ze gebruikten 110 plukkers [een aantal werd verhoogd toen ze begrepen dat ze de oogst moesten versnellen], inclusief de 14 mensen op het domein. De opbrengsten waren lager met betrekking tot Pinot Noir en groter voor Chardonnay, minder in Côte de Beaune dan in de Côte de Nuits. Er waren verschillen tussen percelen, hoewel de Chambolle-wijngaarden allemaal op dezelfde dag werden geplukt. De cuvaison duurde ongeveer 20 dagen, inclusief koude maceratie met één pigeage en remontage per dag zonder lucht, totdat de fermentatie begon. Ze gebruiken nu grotere vaten voor de Bourgogne Rouge en een aantal appellations met niet meer dan 25% nieuw eikenhout voor de Premier Crus en maximaal 30% voor de Grand Crus. De generieke rode is gebotteld, de Village Crus in december en de rest in februari en maart. De witte worden in april gebotteld.” Dit was een goede set wijnen van Domaine de la Vougeraie, wat het minste is wat je zou verwachten gezien de wijngaarden in kwestie.
De Vougeot 1er Cru Le Clos Blanc de Vougeot uit 2019, het 0,83 hectare grote monopole van het domein. Deze werd drie keer geplukt (13,14 en 19 september). Pers van hele trossen gedurende 2 en een half uur met 12 uur bezinking. De fermentatie start in roestvrijstalen vaten en eindig in eikenhouten vaten. 16 maanden rijping in eikenhouten vaten (25% nieuw) en 2 maanden in roestvrij staal. Twee keer per maand roeren van de droesem op specifieke datums. De wijn werd gebotteld op 26 April 2021 en de productie is gelimiteerd tot 14883 flessen. Het ronde palet bevat limoen, ingeblikte abrikoos en veel passievrucht- en ananasnoten richting de afdronk. Dit is een heerlijke en verleidelijke witte Vougeot en een van de weinige.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Vougeot |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Vinous rating | 91 |
Professionele Recensies
Vinous
(89-91)
Drinking Window
2023 - 2033
From: La Lumière Noire: 2019 Burgundy - Côte de Nuits (Dec 2020)
The 2019 Vougeot 1er Cru Le Clos Blanc de Vougeot, the 0.83-hectare monopole of the domaine, was picked three times. It was showing a bit of reduction on the nose when I visited. The rounded palate features lime cordial, tinned apricot and plenty of passion fruit and pineapple notes toward the finish. This is a delicious and seductive white Vougeot, although it is missing just a little tension and intellect overall.
- By Neal Martin on October 2020
Since debuting in 1999, Domaine de la Vougeraie has accreted one of the impressive array of vineyard holdings in Burgundy, a raft of Premier and Grand Crus spanning 39 appellations that would leave many a winemaker envious. As usual, Sylvie Poillot guided me through the 2019s. “The flowering was great,” Poillot told me. “There was no rain, just a problem in Chassagne where we had some frost, like in 2016, also in a small part of Savigny-lès-Beaune. We started the harvest on 9 September with the young vines in Volnay and then Nuits Saint-Georges and Chardonnay began three days after. There were 13 days of picking across the 48 hectares of vines. We used 110 pickers [a number increased when they understood that they would have to expedite the harvest] including the 14 people at the winery. The yields were lower with respect to Pinot Noir and greater for Chardonnay, less in Côte de Beaune than in the Côte de Nuits. There were differences between parcels though the Chambolle vineyards were all picked on the same day. The cuvaison was around 20 days including cold maceration with one pigeage and remontage per day without air, until fermentation began. We now use larger barrels for the Bourgogne Rouge and some appellation with no more than 25% new oak for the Premier Crus and maximum 30% for the Grand Crus. The generic red has been bottled, the Village Crus in December and the rest in February and March. The whites will be bottled in April.” This was a good set of wines from Domaine de la Vougeraie, which is the least one would expect given the vineyards in question. My picks both lie in the same appellations: an excellent Gevrey-Chambertin Bel-Air 1er Cru and Charmes-Chambertin Les Mazoyères, the latter utilizing 100% whole bunches to brilliant effect. From time to time, the wines mi
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Sinds zijn start in 1999 heeft Domaine de la Vougeraie een van de indrukwekkende reeks wijngaarden in Bourgogne verworven, een reeks Premier en Grand Crus verspreid over 39 appellations waar menig wijnmaker jaloers op zou zijn. Ze begonnen de oogst op 9 september met de jonge wijnstokken in Volnay en drie dagen later begonnen Nuits Saint-Georges en Chardonnay. Er waren 13 dagen van plukken op de 48 hectare wijnstokken. Ze gebruikten 110 plukkers [een aantal werd verhoogd toen ze begrepen dat ze de oogst moesten versnellen], inclusief de 14 mensen op het domein. De opbrengsten waren lager met betrekking tot Pinot Noir en groter voor Chardonnay, minder in Côte de Beaune dan in de Côte de Nuits. Er waren verschillen tussen percelen, hoewel de Chambolle-wijngaarden allemaal op dezelfde dag werden geplukt. De cuvaison duurde ongeveer 20 dagen, inclusief koude maceratie met één pigeage en remontage per dag zonder lucht, totdat de fermentatie begon. Ze gebruiken nu grotere vaten voor de Bourgogne Rouge en een aantal appellations met niet meer dan 25% nieuw eikenhout voor de Premier Crus en maximaal 30% voor de Grand Crus. De generieke rode is gebotteld, de Village Crus in december en de rest in februari en maart. De witte worden in april gebotteld.” Dit was een goede set wijnen van Domaine de la Vougeraie, wat het minste is wat je zou verwachten gezien de wijngaarden in kwestie.
De Vougeot 1er Cru Le Clos Blanc de Vougeot uit 2019, het 0,83 hectare grote monopole van het domein. Deze werd drie keer geplukt (13,14 en 19 september). Pers van hele trossen gedurende 2 en een half uur met 12 uur bezinking. De fermentatie start in roestvrijstalen vaten en eindig in eikenhouten vaten. 16 maanden rijping in eikenhouten vaten (25% nieuw) en 2 maanden in roestvrij staal. Twee keer per maand roeren van de droesem op specifieke datums. De wijn werd gebotteld op 26 April 2021 en de productie is gelimiteerd tot 14883 flessen. Het ronde palet bevat limoen, ingeblikte abrikoos en veel passievrucht- en ananasnoten richting de afdronk. Dit is een heerlijke en verleidelijke witte Vougeot en een van de weinige.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Vougeot |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Vinous rating | 91 |
Vinous
(89-91)
Drinking Window
2023 - 2033
From: La Lumière Noire: 2019 Burgundy - Côte de Nuits (Dec 2020)
The 2019 Vougeot 1er Cru Le Clos Blanc de Vougeot, the 0.83-hectare monopole of the domaine, was picked three times. It was showing a bit of reduction on the nose when I visited. The rounded palate features lime cordial, tinned apricot and plenty of passion fruit and pineapple notes toward the finish. This is a delicious and seductive white Vougeot, although it is missing just a little tension and intellect overall.
- By Neal Martin on October 2020
Since debuting in 1999, Domaine de la Vougeraie has accreted one of the impressive array of vineyard holdings in Burgundy, a raft of Premier and Grand Crus spanning 39 appellations that would leave many a winemaker envious. As usual, Sylvie Poillot guided me through the 2019s. “The flowering was great,” Poillot told me. “There was no rain, just a problem in Chassagne where we had some frost, like in 2016, also in a small part of Savigny-lès-Beaune. We started the harvest on 9 September with the young vines in Volnay and then Nuits Saint-Georges and Chardonnay began three days after. There were 13 days of picking across the 48 hectares of vines. We used 110 pickers [a number increased when they understood that they would have to expedite the harvest] including the 14 people at the winery. The yields were lower with respect to Pinot Noir and greater for Chardonnay, less in Côte de Beaune than in the Côte de Nuits. There were differences between parcels though the Chambolle vineyards were all picked on the same day. The cuvaison was around 20 days including cold maceration with one pigeage and remontage per day without air, until fermentation began. We now use larger barrels for the Bourgogne Rouge and some appellation with no more than 25% new oak for the Premier Crus and maximum 30% for the Grand Crus. The generic red has been bottled, the Village Crus in December and the rest in February and March. The whites will be bottled in April.” This was a good set of wines from Domaine de la Vougeraie, which is the least one would expect given the vineyards in question. My picks both lie in the same appellations: an excellent Gevrey-Chambertin Bel-Air 1er Cru and Charmes-Chambertin Les Mazoyères, the latter utilizing 100% whole bunches to brilliant effect. From time to time, the wines mi
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen