2019 Château Pavie Premier Grand Cru Classé Saint-Emilion

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Saint-Emillion |
Wijnhuis | |
Jaar | 2019 |
Druif | , , |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink venster | 2026 - 2065 |
Op voorraad
18 items beschikbaar
Omschrijving
De Pavie 2019 is een blend van 50% Merlot, 32% Cabernet Franc en 18% Cabernet Sauvignon. Zeer diep granaat-paars van kleur barst het uit het glas met een fabelachtig expressieve neus van crème de cassis, pruimen compote en bosbessenconserven, wat leidt tot een indrukwekkende reeks nuances, met noties van donkere chocolade, kamfer, zoethout, rozenblaadjes, leem en minerale tinen. De rijke, volle smaak biedt laag op laag weelderig zwart en blauw fruit met veel exotische kruiden en mooie bloemige en minerale accenten, ondersteund door stevige, super zachte tannines en opmerkelijke spanning, en eindigt met geweldige lengte en diepte. Dit kan alleen Pavie zijn. Het zorgt nu voor een verleidelijk stijlvol glas, maar geduld zal worden beloond als het tenminste 5-7 jaar op fles wordt verouderd en het vervolgens de komende 30 jaar opdrinkt.
(97-100) - Parker
(98-99) - Suckling
Over het wijnhuis Château Pavie
De wijngaard van Château Pavie is 42 hectare groot. Het is een groot geheel, maar bevat verschillende terroirs met elk een eigen microklimaat. Château Pavie is vaak een van de laatste wijnhuizen die de oogst afrond. Ze werken verantwoord: 70% van de wijngaard wordt nu biologisch behandeld, ze streven naar 100%.
Vandaag de dag is Gerard Perse de man met de touwtjes in handen. Een selfmade man en miljonair uit Parijs. De zoon van een schilder neemt in 1976 een klein kruidenierswinkeltje over in een buitenwijk om vervolgens enorme successen te behalen met franchise supermarkten voor Champion (Carrefour). Tot hij alleen nog maar met wijn bezig wil zijn. In 1998 koopt hij, na enkele andere wijnhuizen te hebben gekocht, Château Pavie. In de streek wordt hij gezien als verloochenaar van Saint-Emilion wijnen door de technieken die hij toepaste, bijvoorbeeld het vroegtijdig wegsnijden van onrijpe druiventrossen om de productie te beperken en kwaliteit te verhogen. Destijds beschouwd als een ongehoorde verspilling, vandaag doet bijna iedereen het. Door het succes van zijn wijnen is zijn reputatie een stuk verbeterd. Niet alleen Parker, maar ook andere internationale wijncritici geven de hoogste scores. En wijn met een verhaal.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Saint-Emillion |
Wijnhuis | Chateau Pavie |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2026 |
Drinken tot | 2065 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 100 |
James Suckling rating | 99 |
Vinous rating | 97 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
Rating
(97 - 100)
Release Price
NA
Drink Date
NA
Reviewed by
Lisa Perrotti-Brown
Issue Date
10th Jun 2020
Source
2019 Bordeaux Primeurs Flash Review 4, The Wine Advocate
The 2019 Pavie is a blend of 50% Merlot, 32% Cabernet Franc and 18% Cabernet Sauvignon, harvested from the 30th of September to the 11th of October. The yields this year were 35 hectoliters per hectare, and the alcohol came in at 14.73%, while the pH was 3.55 (remarkably low!). Very deep garnet-purple in color, the nose opens with a beguiling array of intertwined earth and black fruit scents: baked plums, black cherry preserves, tilled soil, black truffles, mossy tree bark and mulberries with nuances of allspice, clove oil, espresso and cedar chest. Full-bodied, densely packed and with a rock-solid structure, the constrained flavor layers are just waiting to explode; it's framed by firm, exquisitely ripe, rounded tannins and this vineyard's signature freshness, finishing with epic length and depth. Quaking with latent power and shimmering with a kaleidoscope of electric flavors, this could only be Pavie.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
96
Drinking Window
2028 - 2060
From: Omne Trium Perfectum: Bordeaux 2019s in Bottle (Feb 2022)
The 2019 Pavie was sent directly from the château to my home in mid-January. Given the freedom to decant, I decided to examine this Saint-Émilion, the only "A" left standing at time of writing, over a 24-hour period. It has a very controlled and focused nose, one that completely contradicts those that still claim that somehow Pavie is overripe or picked too late. This is delineated, clean and precise – dare I say, almost "classic" in style. Those blackberry and incense aromas that I remarked upon from the barrel sample remain in situ, and the floral component is enhanced, suggesting iris rather than violet. The palate is medium-bodied, yet full in the mouth, the tannins lacquering though not overwhelming. The oak is neatly integrated, building very nicely, and the copious black fruit is laced with graphite and tobacco courtesy of the Cabernets, which, lest we forget, constitute half the 2019 blend. I noticed how, after three hours, the tannins become more prominent, toughening up a little, the Cabernets edging out the Merlot and lending more of a Left Bank-like personality. Then, after 24 hours, the wine mellows and becomes plush, putting quite a distance between itself and the more ostentatious Pavie-Decesse. It shuts down a little on the finish, a timely reminder that this Pavie will need plenty of cellaring. But this is going to be an awesome Saint-Émilion.
- By Neal Martin on May 2019
97
Drinking Window
2029 - 2049
From: 2019 Bordeaux from Bottle: The Two Towers (Feb 2022)
The 2019 Pavie is incredibly elegant right out of the gate. Aromas of crushed rose petal, cedar, mint and sweet pipe tobacco are immediately alluring. The 2019 is sensual and inviting, with no excess weight and fabulous overall balance. Blood orange, red/purplish fruit, cinnamon and mint develop effortlessly. Time in the glass brings out Cabernet Franc aromatics and structure, leading to a feeling of vertical intensity that is hugely appealing.
- By Antonio Galloni on March 2022
(96-98)
Drinking Window
2024 - 2060
From: Uncertain Smile: Bordeaux 2019 (Jun 2020)
The 2019 Pavie was picked from 30 September to 11 October at 29hl/ha. It is initially exubertant, feisty on the nose, a bit like the Pavie-Decesse. Allowing my sample an hour in the glass, it evolves more grace and composure with scents of blackberry, briary, incense and iris flowers. The oak beautifully integrated. The palate is medium-bodied with supple tannins, quite an edgy line of acidity, touches of graphite infusing the very pure black fruit on the satin-textured finish. This is undoubtedly a very impressive, sauve Pavie destined for long-term drinking.
- By Neal Martin on May 2020
(95-97)
From: 2019 Bordeaux: A Long, Strange Trip (Jun, 2020)
The 2019 Pavie is a showstopper. A wine of soaring intensity and grandeur, Pavie is striking from the very first taste. A rush of red/purplish berry fruit, mocha, dried flower and lavender builds effortlessly. The purity of the flavors is just striking. Racy, deep and sensual through to the finish, Pavie is magnificent. What a wine. Henrique Da Costa, Gérard Perse's son-in-law, explained that while 2019 was hot and dry, conditions were not extremely hot. Cool temperatures in the evenings provided respite from the daytime heat, while water reserves in the soils from the wet spring allowed the vines to avoid stress. As for the wines, they are superb across the board. Most of the attention will naturally center on Pavie, but the entire range is terrific.
- By Antonio Galloni on June 2020
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Château Pavie behoort tot de absolute top van Saint-Émilion. Het wijnhuis staat bekend om zijn krachtige en gestructureerde wijnen, afkomstig van een uitgestrekte wijngaard met diverse terroirs. Sinds de overname door Gérard Perse is Pavie uitgegroeid tot een modern, ambitieus domein met een duidelijke focus op kwaliteit en precisie.
Over Château Pavie
Château Pavie is een van de meest iconische wijnhuizen in Saint-Émilion, gelegen op de rechteroever van Bordeaux. De wijngaard beslaat maar liefst 42 hectare en is daarmee een van de grootste aaneengesloten domeinen in de appellatie. Toch is er binnen dit grote geheel geen sprake van eentonigheid. De bodem bestaat uit een combinatie van kalksteen, klei en zand, verdeeld over verschillende hellingen en hoogtes. Elk stukje terroir kent zijn eigen microklimaat, wat bijdraagt aan de diepte, complexiteit en gelaagdheid van de wijnen.
Château Pavie staat erom bekend vaak als laatste te oogsten in Saint-Émilion. Dat geeft de druiven de maximale tijd om te rijpen en hun volledige potentieel te bereiken. Bovendien wordt inmiddels 70% van de wijngaard biologisch bewerkt, met als doel om volledig over te gaan op biologische wijnbouw. Dit alles past bij de nauwgezette en toekomstgerichte filosofie van het wijnhuis.
Gérard Perse: het succes van Château Pavie
Achter het succes van Château Pavie staat Gérard Perse, een man met een opmerkelijk levensverhaal. Ooit begonnen als zoon van een schilder in Parijs, bouwde hij zijn vermogen op met supermarktketens. In 1976 nam hij een kleine buurtwinkel over en groeide uit tot een succesvolle ondernemer binnen de Champion-formule, die later werd overgenomen door Carrefour. Zijn commerciële inzicht en ondernemerschap leverden hem het kapitaal op om zijn ware passie te volgen: wijn.
In de jaren '90 begon hij met het aankopen van wijndomeinen in Saint-Émilion, en in 1998 kocht hij uiteindelijk Château Pavie.
Perse schuwde innovatie niet. Hij werd aanvankelijk bekritiseerd vanwege zijn onorthodoxe aanpak: het drastisch terugsnoeien van onrijpe druiventrossen om de kwaliteit te verhogen werd door de traditionele Saint-Émilion-makers gezien als verspilling. Maar zijn aanpak wierp vruchten af. Vandaag de dag volgen veel collega-wijnmakers zijn voorbeeld, en Château Pavie behoort tot de absolute top van Bordeaux.
Een naam, meerdere gezichten: Pavie, Macquin en Decesse
Wist je dat de naam “Pavie” verwijst naar perzikbomen (pavies) die vroeger op de heuvels van Saint-Émilion groeiden? Deze naam komt terug in meerdere wijndomeinen, zoals Château Pavie Macquin en Château Pavie Decesse. Hoewel het verschillende eigendommen zijn, delen ze een historische band.
Bijzondere weetjes over Château Pavie
- Grondige kelderaanpak: Gérard Perse liet een hypermoderne kelder bouwen waarbij zwaartekracht in plaats van pompen wordt gebruikt. Zo blijven de druiven en most optimaal intact.
Monolithisch etiket: Het etiket van Château Pavie toont een geïdealiseerd beeld van het domein in romeinse stijl – dit was een bewuste keuze van Perse om het wijnhuis als ‘grootheid’ neer te zetten. - Topstatus sinds 2012: Château Pavie werd bij de herindeling van Saint-Émilion in 2012 gepromoveerd tot Premier Grand Cru Classé A, samen met onder andere Angélus. Een erkenning van decennialange kwaliteit en visie.
- Micromapping in de wijngaard: Elk perceel wordt afzonderlijk geanalyseerd op rijping, suiker- en zuurgehalte. Zo ontstaat een blend met uiterste precisie.
Wereldwijde erkenning
De wijnen van Château Pavie worden gekenmerkt door kracht, concentratie en een indrukwekkende structuur. Ze hebben een enorm rijpingspotentieel en ontwikkelen zich prachtig over de jaren. Critici zijn het erover eens: Château Pavie hoort bij de beste wijnen ter wereld. Niet alleen Robert Parker is enthousiast, ook andere internationale wijnrecensenten geven regelmatig scores van 95 punten en hoger.
Château Pavie kopen bij Grandcruwijnen
Bij Grandcruwijnen vind je een zorgvuldig geselecteerd aanbod van Château Pavie en andere topwijnen uit Saint-Émilion. Wij bewaren al onze flessen onder ideale omstandigheden in een professioneel geconditioneerd wijnpakhuis, zodat je altijd verzekerd bent van kwaliteit.
Bestel Château Pavie eenvoudig online of kom je wijn afhalen bij ons afhaalpunt in Dordrecht. Onze sommeliers adviseren je graag over bewaarpotentieel, serveertemperatuur en wijn-spijscombinaties.
De Pavie 2019 is een blend van 50% Merlot, 32% Cabernet Franc en 18% Cabernet Sauvignon. Zeer diep granaat-paars van kleur barst het uit het glas met een fabelachtig expressieve neus van crème de cassis, pruimen compote en bosbessenconserven, wat leidt tot een indrukwekkende reeks nuances, met noties van donkere chocolade, kamfer, zoethout, rozenblaadjes, leem en minerale tinen. De rijke, volle smaak biedt laag op laag weelderig zwart en blauw fruit met veel exotische kruiden en mooie bloemige en minerale accenten, ondersteund door stevige, super zachte tannines en opmerkelijke spanning, en eindigt met geweldige lengte en diepte. Dit kan alleen Pavie zijn. Het zorgt nu voor een verleidelijk stijlvol glas, maar geduld zal worden beloond als het tenminste 5-7 jaar op fles wordt verouderd en het vervolgens de komende 30 jaar opdrinkt.
(97-100) - Parker
(98-99) - Suckling
Over het wijnhuis Château Pavie
De wijngaard van Château Pavie is 42 hectare groot. Het is een groot geheel, maar bevat verschillende terroirs met elk een eigen microklimaat. Château Pavie is vaak een van de laatste wijnhuizen die de oogst afrond. Ze werken verantwoord: 70% van de wijngaard wordt nu biologisch behandeld, ze streven naar 100%.
Vandaag de dag is Gerard Perse de man met de touwtjes in handen. Een selfmade man en miljonair uit Parijs. De zoon van een schilder neemt in 1976 een klein kruidenierswinkeltje over in een buitenwijk om vervolgens enorme successen te behalen met franchise supermarkten voor Champion (Carrefour). Tot hij alleen nog maar met wijn bezig wil zijn. In 1998 koopt hij, na enkele andere wijnhuizen te hebben gekocht, Château Pavie. In de streek wordt hij gezien als verloochenaar van Saint-Emilion wijnen door de technieken die hij toepaste, bijvoorbeeld het vroegtijdig wegsnijden van onrijpe druiventrossen om de productie te beperken en kwaliteit te verhogen. Destijds beschouwd als een ongehoorde verspilling, vandaag doet bijna iedereen het. Door het succes van zijn wijnen is zijn reputatie een stuk verbeterd. Niet alleen Parker, maar ook andere internationale wijncritici geven de hoogste scores. En wijn met een verhaal.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Saint-Emillion |
Wijnhuis | Chateau Pavie |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2026 |
Drinken tot | 2065 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 100 |
James Suckling rating | 99 |
Vinous rating | 97 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Parker
Rating
(97 - 100)
Release Price
NA
Drink Date
NA
Reviewed by
Lisa Perrotti-Brown
Issue Date
10th Jun 2020
Source
2019 Bordeaux Primeurs Flash Review 4, The Wine Advocate
The 2019 Pavie is a blend of 50% Merlot, 32% Cabernet Franc and 18% Cabernet Sauvignon, harvested from the 30th of September to the 11th of October. The yields this year were 35 hectoliters per hectare, and the alcohol came in at 14.73%, while the pH was 3.55 (remarkably low!). Very deep garnet-purple in color, the nose opens with a beguiling array of intertwined earth and black fruit scents: baked plums, black cherry preserves, tilled soil, black truffles, mossy tree bark and mulberries with nuances of allspice, clove oil, espresso and cedar chest. Full-bodied, densely packed and with a rock-solid structure, the constrained flavor layers are just waiting to explode; it's framed by firm, exquisitely ripe, rounded tannins and this vineyard's signature freshness, finishing with epic length and depth. Quaking with latent power and shimmering with a kaleidoscope of electric flavors, this could only be Pavie.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
96
Drinking Window
2028 - 2060
From: Omne Trium Perfectum: Bordeaux 2019s in Bottle (Feb 2022)
The 2019 Pavie was sent directly from the château to my home in mid-January. Given the freedom to decant, I decided to examine this Saint-Émilion, the only "A" left standing at time of writing, over a 24-hour period. It has a very controlled and focused nose, one that completely contradicts those that still claim that somehow Pavie is overripe or picked too late. This is delineated, clean and precise – dare I say, almost "classic" in style. Those blackberry and incense aromas that I remarked upon from the barrel sample remain in situ, and the floral component is enhanced, suggesting iris rather than violet. The palate is medium-bodied, yet full in the mouth, the tannins lacquering though not overwhelming. The oak is neatly integrated, building very nicely, and the copious black fruit is laced with graphite and tobacco courtesy of the Cabernets, which, lest we forget, constitute half the 2019 blend. I noticed how, after three hours, the tannins become more prominent, toughening up a little, the Cabernets edging out the Merlot and lending more of a Left Bank-like personality. Then, after 24 hours, the wine mellows and becomes plush, putting quite a distance between itself and the more ostentatious Pavie-Decesse. It shuts down a little on the finish, a timely reminder that this Pavie will need plenty of cellaring. But this is going to be an awesome Saint-Émilion.
- By Neal Martin on May 2019
97
Drinking Window
2029 - 2049
From: 2019 Bordeaux from Bottle: The Two Towers (Feb 2022)
The 2019 Pavie is incredibly elegant right out of the gate. Aromas of crushed rose petal, cedar, mint and sweet pipe tobacco are immediately alluring. The 2019 is sensual and inviting, with no excess weight and fabulous overall balance. Blood orange, red/purplish fruit, cinnamon and mint develop effortlessly. Time in the glass brings out Cabernet Franc aromatics and structure, leading to a feeling of vertical intensity that is hugely appealing.
- By Antonio Galloni on March 2022
(96-98)
Drinking Window
2024 - 2060
From: Uncertain Smile: Bordeaux 2019 (Jun 2020)
The 2019 Pavie was picked from 30 September to 11 October at 29hl/ha. It is initially exubertant, feisty on the nose, a bit like the Pavie-Decesse. Allowing my sample an hour in the glass, it evolves more grace and composure with scents of blackberry, briary, incense and iris flowers. The oak beautifully integrated. The palate is medium-bodied with supple tannins, quite an edgy line of acidity, touches of graphite infusing the very pure black fruit on the satin-textured finish. This is undoubtedly a very impressive, sauve Pavie destined for long-term drinking.
- By Neal Martin on May 2020
(95-97)
From: 2019 Bordeaux: A Long, Strange Trip (Jun, 2020)
The 2019 Pavie is a showstopper. A wine of soaring intensity and grandeur, Pavie is striking from the very first taste. A rush of red/purplish berry fruit, mocha, dried flower and lavender builds effortlessly. The purity of the flavors is just striking. Racy, deep and sensual through to the finish, Pavie is magnificent. What a wine. Henrique Da Costa, Gérard Perse's son-in-law, explained that while 2019 was hot and dry, conditions were not extremely hot. Cool temperatures in the evenings provided respite from the daytime heat, while water reserves in the soils from the wet spring allowed the vines to avoid stress. As for the wines, they are superb across the board. Most of the attention will naturally center on Pavie, but the entire range is terrific.
- By Antonio Galloni on June 2020
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Château Pavie behoort tot de absolute top van Saint-Émilion. Het wijnhuis staat bekend om zijn krachtige en gestructureerde wijnen, afkomstig van een uitgestrekte wijngaard met diverse terroirs. Sinds de overname door Gérard Perse is Pavie uitgegroeid tot een modern, ambitieus domein met een duidelijke focus op kwaliteit en precisie.
Over Château Pavie
Château Pavie is een van de meest iconische wijnhuizen in Saint-Émilion, gelegen op de rechteroever van Bordeaux. De wijngaard beslaat maar liefst 42 hectare en is daarmee een van de grootste aaneengesloten domeinen in de appellatie. Toch is er binnen dit grote geheel geen sprake van eentonigheid. De bodem bestaat uit een combinatie van kalksteen, klei en zand, verdeeld over verschillende hellingen en hoogtes. Elk stukje terroir kent zijn eigen microklimaat, wat bijdraagt aan de diepte, complexiteit en gelaagdheid van de wijnen.
Château Pavie staat erom bekend vaak als laatste te oogsten in Saint-Émilion. Dat geeft de druiven de maximale tijd om te rijpen en hun volledige potentieel te bereiken. Bovendien wordt inmiddels 70% van de wijngaard biologisch bewerkt, met als doel om volledig over te gaan op biologische wijnbouw. Dit alles past bij de nauwgezette en toekomstgerichte filosofie van het wijnhuis.
Gérard Perse: het succes van Château Pavie
Achter het succes van Château Pavie staat Gérard Perse, een man met een opmerkelijk levensverhaal. Ooit begonnen als zoon van een schilder in Parijs, bouwde hij zijn vermogen op met supermarktketens. In 1976 nam hij een kleine buurtwinkel over en groeide uit tot een succesvolle ondernemer binnen de Champion-formule, die later werd overgenomen door Carrefour. Zijn commerciële inzicht en ondernemerschap leverden hem het kapitaal op om zijn ware passie te volgen: wijn.
In de jaren '90 begon hij met het aankopen van wijndomeinen in Saint-Émilion, en in 1998 kocht hij uiteindelijk Château Pavie.
Perse schuwde innovatie niet. Hij werd aanvankelijk bekritiseerd vanwege zijn onorthodoxe aanpak: het drastisch terugsnoeien van onrijpe druiventrossen om de kwaliteit te verhogen werd door de traditionele Saint-Émilion-makers gezien als verspilling. Maar zijn aanpak wierp vruchten af. Vandaag de dag volgen veel collega-wijnmakers zijn voorbeeld, en Château Pavie behoort tot de absolute top van Bordeaux.
Een naam, meerdere gezichten: Pavie, Macquin en Decesse
Wist je dat de naam “Pavie” verwijst naar perzikbomen (pavies) die vroeger op de heuvels van Saint-Émilion groeiden? Deze naam komt terug in meerdere wijndomeinen, zoals Château Pavie Macquin en Château Pavie Decesse. Hoewel het verschillende eigendommen zijn, delen ze een historische band.
Bijzondere weetjes over Château Pavie
- Grondige kelderaanpak: Gérard Perse liet een hypermoderne kelder bouwen waarbij zwaartekracht in plaats van pompen wordt gebruikt. Zo blijven de druiven en most optimaal intact.
Monolithisch etiket: Het etiket van Château Pavie toont een geïdealiseerd beeld van het domein in romeinse stijl – dit was een bewuste keuze van Perse om het wijnhuis als ‘grootheid’ neer te zetten. - Topstatus sinds 2012: Château Pavie werd bij de herindeling van Saint-Émilion in 2012 gepromoveerd tot Premier Grand Cru Classé A, samen met onder andere Angélus. Een erkenning van decennialange kwaliteit en visie.
- Micromapping in de wijngaard: Elk perceel wordt afzonderlijk geanalyseerd op rijping, suiker- en zuurgehalte. Zo ontstaat een blend met uiterste precisie.
Wereldwijde erkenning
De wijnen van Château Pavie worden gekenmerkt door kracht, concentratie en een indrukwekkende structuur. Ze hebben een enorm rijpingspotentieel en ontwikkelen zich prachtig over de jaren. Critici zijn het erover eens: Château Pavie hoort bij de beste wijnen ter wereld. Niet alleen Robert Parker is enthousiast, ook andere internationale wijnrecensenten geven regelmatig scores van 95 punten en hoger.
Château Pavie kopen bij Grandcruwijnen
Bij Grandcruwijnen vind je een zorgvuldig geselecteerd aanbod van Château Pavie en andere topwijnen uit Saint-Émilion. Wij bewaren al onze flessen onder ideale omstandigheden in een professioneel geconditioneerd wijnpakhuis, zodat je altijd verzekerd bent van kwaliteit.
Bestel Château Pavie eenvoudig online of kom je wijn afhalen bij ons afhaalpunt in Dordrecht. Onze sommeliers adviseren je graag over bewaarpotentieel, serveertemperatuur en wijn-spijscombinaties.