2019 Château L'Evangile Pomerol

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Pomerol |
Wijnhuis | Chateau l'Evangile |
Jaar | 2019 |
Druif | , |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink venster | 2024 - 2049 |
Lage voorraad
Nog maar 2 over
Omschrijving
Een juweeltje van een Pomerol van Chateau l'Évangile. Dit wijnhuis bezat als een van de eerste een wijngaard op het o zo beroemde Pomerol-plateau. Het aloude landgoed werd in 1990 onderdeel van Domaines Barons de Rothschild (Lafite) die ervoor wilden zorgen dat het chateau volgens dezelfde hoge standaarden als die van DBR werd onderhouden. De aanvankelijke invloed van DBR (Lafite) omvatte een meer verfijnde selectie van de Grand Vin en het maken van Blason de L'Évangile als tweede wijn. Er werd ook veel werk verzet om de wijngaard te verbeteren. De wijnen van dit wijnhuis worden omschreven als vol en elegant met een onvergelijkbare finesse!
Chateau l'Évangile beschikt over een vinificatiemethode waar traditie èn moderne technieken hand in hand gaan. In 2004 werden de vatkamer en kelders compleet herbouwd om ze beter geschikt te maken voor de perceelselectie. De druiven van elk perceel worden in batches apart gehouden om op die manier, per batch, het potentieel aan het einde van de fermentatie te kunnen beoordelen. Ook bij de wijnbereiding zijn traditionele en moderne methoden nauw met elkaar verbonden. De fermentatie in vaten wordt uitgevoerd met behulp van de traditionele methode van overpompen en gecontroleerde maceratie, onder veelvuldig proeven. Zodra de gisting is voltooid, rijpt de wijn nog voor 18 maanden in 70% nieuwe, eikenhouten vaten. Gemiddelde jaarproductie van deze wijn is tussen de 2.000 en 3.000 flessen. Vanaf jaargang 2018 was de Chateau l'Evangile Pomerol voor het eerst biologisch gecertificieerd.
Deze prachtige wijn is diep granaatpaars van kleur met mooie glinsteringen van violet. De neus is zeer intens met wat aardse tonen en werkelijk weelderige geuren van rijpe zwarte kersen, gedroogde moerbeien, pruimen en bosbessen met lichte vanille en geroosterde tonen en een vleugje chocolade. Medium tot full-bodied, de smaak is heerlijk, vol en genereus, geconcentreerd met een lange afdronk. Druivenrassen: 80 - 90% Merlot, 10 - 20% Cabernet Franc.
Parker 96-98 punten
De wijnmaker adviseert om deze wijn te decanteren (ten minste 2 uur) en geeft daarbij de volgende richtlijnen mee voor wat betreft de vraag: "Hoe lang moet een oude vintage decanteren?" In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is decanteren vooral vereist voor jonge wijnen. Die moeten worden geopend om hun volle smaak tot uiting te brengen. De benodigde tijd varieert tussen 2 en 24 uur, afhankelijk van de wijn en het oogstjaar, aangezien wijnen met sterke tannines over het algemeen meer tijd nodig hebben.
Oude jaargangen hoeven niet lang te worden gedecanteerd, de fles kan 1 tot 2 uur voor het proeven worden geopend. Bij Lafite voert de keldermeester altijd een dubbele decantering van rode wijnen uit:
-decanteren in karaf
-de fles schoonmaken
-en het vullen van de fles met de gedecanteerde wijn
Decanteren wordt aanbevolen, ook al is het maar voor een zeer korte tijd, omdat het de aroma's in staat stelt zich te openen.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Pomerol |
Wijnhuis | Chateau l'Evangile |
Druif | Cabernet Franc, Merlot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2049 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
James Suckling rating | 96 |
Vinous rating | 93 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rood fruit, Soepel, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
(96 - 98)
Release Price
NA
Drink Date
NA
Reviewed by
Lisa Perrotti-Brown
Issue Date
5th Jun 2020
Source
2019 Bordeaux Primeurs Flash Review 2, The Wine Advocate
The 2019 L'Evangile is composed of 83.5% Merlot, 16% Cabernet Franc and 0.5% Cabernet Sauvignon, harvested from the 13th of September to the 3rd of October. The alcohol comes in at 14.6%. Deep garnet-purple colored, the nose hits the ground running with opulent scents of ripe black cherries, dried mulberries, baked plums and warm blueberries plus hints of candied violets, licorice, molten chocolate and wild sage with just a drop of hoisin. Medium to full-bodied, the palate is wonderfully concentrated with seductive layers of exotic spice-laced black fruit preserves and a velvety texture, finishing long and with just enough freshness. Tantalizingly moreish!
“In Pauillac, we will discuss whether 2018 or 2019 is better. In Pomerol, I think 2019 is better,” Lafite Rothchild technical director Eric Kohler told me. “All the Cabernet Franc was very good this year. It all went into the grand vin. For the first time at L’Evangile, we have a little Cabernet Sauvignon in the blend. It is not much, but the two barrels of Cabernet Sauvignon we have are spectacular. I would love to have 5% to 10% in the blend in the future. Now, it is just a trial. It was planted in 2015, but even after five years, the result is incredible! We are confident there is an important place for Cabernet Sauvignon in L’Evangile in the future. The Cabernet Sauvignon is more regular than the Cabernet Franc in its results. Cabernet Franc is very interesting, but in terms of viticulture, it is very sensitive.”
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(91-93)
Drinking Window
2025 - 2045
From: Uncertain Smile: Bordeaux 2019 (Jun 2020)
The 2019 L'Évangile was picked from 13 September, expediting the picking of the young Merlot that was threatened by hydric stress, the Cabernet Franc picked 22-27 September. This is the first vintage to include a "pinch" of Cabernet Sauvignon from the newly planted plot, for now just 0.5% of the blend. Matured in 75% new oak instead of the usual 100%, it has a rich and opulent bouquet with mulberry and blueberry fruit. I am seeking just a little more delineation and nerve vis-à-vis its peers, more clarity and terroir expression. The palate is medium-bodied with soft, rounded tannins that impart a seductive creamy texture, a leitmotif of this Pomerol cru and vintage. I would prefer more Cabernet influence towards the finish that would lend more dimension and personality. It is a sensual Pomerol but the oak still seems superfluous and detrimental to clarity on the finish.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Chateau l'Évangile is een Bordeaux huis gelegen op het zeer beroemde Pomerol-plateau. Het wijnhuis bezat een van de eerste wijngaarden van de Pomerol. Het landgoed Château L'Évangile werd gesticht door familie Léglise uit Libourne. Zij waren in het midden van de 18e eeuw actief betrokken bij de aanleg van de wijngaarden van Pomerol. L'Évangile verscheen in het kadaster van 1741 onder de naam Fazilleau.
Aan het begin van de 19e eeuw was het landgoed al in de buurt van zijn huidige staat, met een oppervlakte van ongeveer 13 hectare, toen het werd verkocht aan een advocaat genaamd Isambert. Deze advocaat gaf het landgoed de naam "L'Évangile". Het landgoed werd in 1862 gekocht door Paul Chaperon. Zijn afstammelingen, de familie Ducasse, bleven tot 1990 de eigenaren van het landgoed. Paul Chaperon werkte verder aan de reputatie van het landgoed en bouwde de residentie van L'Évangile in de stijl van het Tweede Keizerrijk. In de tweede editie van Cocks Féret in 1868 wordt L'Évangile vermeld als een "Premier Cru du Haut-Pomerol".
Na het overlijden van van Paul Chaperon in 1900, werd het landgoed gerund door zijn nakomelingen. In het jaar 1957 nam Louis Ducasse het landgoed over, dat destijds in verval was geraakt en in 1956 door de vorst ook nog was beschadigd. Hij slaagde erin de wijngaard opnieuw te planten en uiteindelijk in zijn oude glorie te restaureren. In 1982 zette zijn weduwe Simone Ducasse het beheer van het landgoed voort.
In 1990 verwierf Domaines Barons de Rothschild (Lafite) het landgoed L'Évangile van de familie Ducasse. Zij wilden ervoor zorgen dat het pand volgens dezelfde hoge standaarden als die van DBR werd onderhouden. De aanvankelijke invloed van DBR (Lafite) omvatte een meer verfijnde selectie van de Grand Vin en de creatie van Blason de L'Évangile als tweede wijn. Er werd ook veel werk verzet om de wijngaard te verbeteren met een restauratie- en (gedeeltelijk) vernieuwingsplan dat in 1998 werd gelanceerd. De volledige renovatie van de vatkamer en de kelder, die in 2004 werd voltooid, voltooide de nieuwe staat van het pand.
De jaargangen 1995 tot 2005 vormden een zeer opmerkelijk decennium en vormden een kroon op het succesvolle werk. De jaargangen 1995, 1996, 2000 en vooral 2005 werden beoordeeld als werkelijk uitzonderlijk!
Chateau l'Évangile beschikt over een vinificatiemethode waar traditie en moderne technieken hand in hand gaan. In 2004 werden de vatkamer en kelders compleet herbouwd om ze beter geschikt te maken voor de perceelselectie. De druiven van elk perceel worden in batches apart gehouden om op die manier hun potentieel voor gebruik in de Grand Vin aan het einde van de fermentatie te kunnen beoordelen.Traditionele en moderne wijnbereidingsmethoden zijn nauw verbonden in alle activiteiten van de wijnmakerij. De fermentatie in vaten wordt uitgevoerd met behulp van de traditionele methode van overpompen en gecontroleerde maceratie, met frequent proeven. Zodra de gisting is voltooid, rijpt de wijn 18 maanden in eikenhouten vaten.
Bij de productie van Château L'Évangile en de tweede wijn, Blason de L'Évangile, wordt een strenge selectie uitgevoerd. De gemiddelde productie van Château L'Évangile en zijn tweede wijn Blason de L'Évangile is 5.000 kisten.
Een juweeltje van een Pomerol van Chateau l'Évangile. Dit wijnhuis bezat als een van de eerste een wijngaard op het o zo beroemde Pomerol-plateau. Het aloude landgoed werd in 1990 onderdeel van Domaines Barons de Rothschild (Lafite) die ervoor wilden zorgen dat het chateau volgens dezelfde hoge standaarden als die van DBR werd onderhouden. De aanvankelijke invloed van DBR (Lafite) omvatte een meer verfijnde selectie van de Grand Vin en het maken van Blason de L'Évangile als tweede wijn. Er werd ook veel werk verzet om de wijngaard te verbeteren. De wijnen van dit wijnhuis worden omschreven als vol en elegant met een onvergelijkbare finesse!
Chateau l'Évangile beschikt over een vinificatiemethode waar traditie èn moderne technieken hand in hand gaan. In 2004 werden de vatkamer en kelders compleet herbouwd om ze beter geschikt te maken voor de perceelselectie. De druiven van elk perceel worden in batches apart gehouden om op die manier, per batch, het potentieel aan het einde van de fermentatie te kunnen beoordelen. Ook bij de wijnbereiding zijn traditionele en moderne methoden nauw met elkaar verbonden. De fermentatie in vaten wordt uitgevoerd met behulp van de traditionele methode van overpompen en gecontroleerde maceratie, onder veelvuldig proeven. Zodra de gisting is voltooid, rijpt de wijn nog voor 18 maanden in 70% nieuwe, eikenhouten vaten. Gemiddelde jaarproductie van deze wijn is tussen de 2.000 en 3.000 flessen. Vanaf jaargang 2018 was de Chateau l'Evangile Pomerol voor het eerst biologisch gecertificieerd.
Deze prachtige wijn is diep granaatpaars van kleur met mooie glinsteringen van violet. De neus is zeer intens met wat aardse tonen en werkelijk weelderige geuren van rijpe zwarte kersen, gedroogde moerbeien, pruimen en bosbessen met lichte vanille en geroosterde tonen en een vleugje chocolade. Medium tot full-bodied, de smaak is heerlijk, vol en genereus, geconcentreerd met een lange afdronk. Druivenrassen: 80 - 90% Merlot, 10 - 20% Cabernet Franc.
Parker 96-98 punten
De wijnmaker adviseert om deze wijn te decanteren (ten minste 2 uur) en geeft daarbij de volgende richtlijnen mee voor wat betreft de vraag: "Hoe lang moet een oude vintage decanteren?" In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is decanteren vooral vereist voor jonge wijnen. Die moeten worden geopend om hun volle smaak tot uiting te brengen. De benodigde tijd varieert tussen 2 en 24 uur, afhankelijk van de wijn en het oogstjaar, aangezien wijnen met sterke tannines over het algemeen meer tijd nodig hebben.
Oude jaargangen hoeven niet lang te worden gedecanteerd, de fles kan 1 tot 2 uur voor het proeven worden geopend. Bij Lafite voert de keldermeester altijd een dubbele decantering van rode wijnen uit:
-decanteren in karaf
-de fles schoonmaken
-en het vullen van de fles met de gedecanteerde wijn
Decanteren wordt aanbevolen, ook al is het maar voor een zeer korte tijd, omdat het de aroma's in staat stelt zich te openen.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Pomerol |
Wijnhuis | Chateau l'Evangile |
Druif | Cabernet Franc, Merlot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2049 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
James Suckling rating | 96 |
Vinous rating | 93 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rood fruit, Soepel, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Parker
(96 - 98)
Release Price
NA
Drink Date
NA
Reviewed by
Lisa Perrotti-Brown
Issue Date
5th Jun 2020
Source
2019 Bordeaux Primeurs Flash Review 2, The Wine Advocate
The 2019 L'Evangile is composed of 83.5% Merlot, 16% Cabernet Franc and 0.5% Cabernet Sauvignon, harvested from the 13th of September to the 3rd of October. The alcohol comes in at 14.6%. Deep garnet-purple colored, the nose hits the ground running with opulent scents of ripe black cherries, dried mulberries, baked plums and warm blueberries plus hints of candied violets, licorice, molten chocolate and wild sage with just a drop of hoisin. Medium to full-bodied, the palate is wonderfully concentrated with seductive layers of exotic spice-laced black fruit preserves and a velvety texture, finishing long and with just enough freshness. Tantalizingly moreish!
“In Pauillac, we will discuss whether 2018 or 2019 is better. In Pomerol, I think 2019 is better,” Lafite Rothchild technical director Eric Kohler told me. “All the Cabernet Franc was very good this year. It all went into the grand vin. For the first time at L’Evangile, we have a little Cabernet Sauvignon in the blend. It is not much, but the two barrels of Cabernet Sauvignon we have are spectacular. I would love to have 5% to 10% in the blend in the future. Now, it is just a trial. It was planted in 2015, but even after five years, the result is incredible! We are confident there is an important place for Cabernet Sauvignon in L’Evangile in the future. The Cabernet Sauvignon is more regular than the Cabernet Franc in its results. Cabernet Franc is very interesting, but in terms of viticulture, it is very sensitive.”
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(91-93)
Drinking Window
2025 - 2045
From: Uncertain Smile: Bordeaux 2019 (Jun 2020)
The 2019 L'Évangile was picked from 13 September, expediting the picking of the young Merlot that was threatened by hydric stress, the Cabernet Franc picked 22-27 September. This is the first vintage to include a "pinch" of Cabernet Sauvignon from the newly planted plot, for now just 0.5% of the blend. Matured in 75% new oak instead of the usual 100%, it has a rich and opulent bouquet with mulberry and blueberry fruit. I am seeking just a little more delineation and nerve vis-à-vis its peers, more clarity and terroir expression. The palate is medium-bodied with soft, rounded tannins that impart a seductive creamy texture, a leitmotif of this Pomerol cru and vintage. I would prefer more Cabernet influence towards the finish that would lend more dimension and personality. It is a sensual Pomerol but the oak still seems superfluous and detrimental to clarity on the finish.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Chateau l'Évangile is een Bordeaux huis gelegen op het zeer beroemde Pomerol-plateau. Het wijnhuis bezat een van de eerste wijngaarden van de Pomerol. Het landgoed Château L'Évangile werd gesticht door familie Léglise uit Libourne. Zij waren in het midden van de 18e eeuw actief betrokken bij de aanleg van de wijngaarden van Pomerol. L'Évangile verscheen in het kadaster van 1741 onder de naam Fazilleau.
Aan het begin van de 19e eeuw was het landgoed al in de buurt van zijn huidige staat, met een oppervlakte van ongeveer 13 hectare, toen het werd verkocht aan een advocaat genaamd Isambert. Deze advocaat gaf het landgoed de naam "L'Évangile". Het landgoed werd in 1862 gekocht door Paul Chaperon. Zijn afstammelingen, de familie Ducasse, bleven tot 1990 de eigenaren van het landgoed. Paul Chaperon werkte verder aan de reputatie van het landgoed en bouwde de residentie van L'Évangile in de stijl van het Tweede Keizerrijk. In de tweede editie van Cocks Féret in 1868 wordt L'Évangile vermeld als een "Premier Cru du Haut-Pomerol".
Na het overlijden van van Paul Chaperon in 1900, werd het landgoed gerund door zijn nakomelingen. In het jaar 1957 nam Louis Ducasse het landgoed over, dat destijds in verval was geraakt en in 1956 door de vorst ook nog was beschadigd. Hij slaagde erin de wijngaard opnieuw te planten en uiteindelijk in zijn oude glorie te restaureren. In 1982 zette zijn weduwe Simone Ducasse het beheer van het landgoed voort.
In 1990 verwierf Domaines Barons de Rothschild (Lafite) het landgoed L'Évangile van de familie Ducasse. Zij wilden ervoor zorgen dat het pand volgens dezelfde hoge standaarden als die van DBR werd onderhouden. De aanvankelijke invloed van DBR (Lafite) omvatte een meer verfijnde selectie van de Grand Vin en de creatie van Blason de L'Évangile als tweede wijn. Er werd ook veel werk verzet om de wijngaard te verbeteren met een restauratie- en (gedeeltelijk) vernieuwingsplan dat in 1998 werd gelanceerd. De volledige renovatie van de vatkamer en de kelder, die in 2004 werd voltooid, voltooide de nieuwe staat van het pand.
De jaargangen 1995 tot 2005 vormden een zeer opmerkelijk decennium en vormden een kroon op het succesvolle werk. De jaargangen 1995, 1996, 2000 en vooral 2005 werden beoordeeld als werkelijk uitzonderlijk!
Chateau l'Évangile beschikt over een vinificatiemethode waar traditie en moderne technieken hand in hand gaan. In 2004 werden de vatkamer en kelders compleet herbouwd om ze beter geschikt te maken voor de perceelselectie. De druiven van elk perceel worden in batches apart gehouden om op die manier hun potentieel voor gebruik in de Grand Vin aan het einde van de fermentatie te kunnen beoordelen.Traditionele en moderne wijnbereidingsmethoden zijn nauw verbonden in alle activiteiten van de wijnmakerij. De fermentatie in vaten wordt uitgevoerd met behulp van de traditionele methode van overpompen en gecontroleerde maceratie, met frequent proeven. Zodra de gisting is voltooid, rijpt de wijn 18 maanden in eikenhouten vaten.
Bij de productie van Château L'Évangile en de tweede wijn, Blason de L'Évangile, wordt een strenge selectie uitgevoerd. De gemiddelde productie van Château L'Évangile en zijn tweede wijn Blason de L'Évangile is 5.000 kisten.