2019 Caiarossa

69,95 57,81

?

_
Nog 23 op voorraad
Cadeauverpakking mogelijk in winkelwagen
Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Toscane
Appellatie Toscana
Wijnhuis Caiarossa
Jaar 2019
Druif Alicante bouschet Cabernet Franc Cabernet Sauvignon Merlot Petit Verdot Sangiovese
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14%)
Drink venster 2023 - 2042
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Deze Caiarossa Super Tuscan behoort tot de top van de Toscaanse wijnen en wordt door de gerenommeerde wijn recensenten steevast zeer hoog genoteerd. Caiarossa is een blend van een aantal verschillende druivensoorten en is een blend van Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Sangiovese, Syrah en Alicante, met de verzadigde en donkere fruitaroma's van de Cabernet-druiven in pole position. Het boeket presenteert een prachtige eerste golf van donker fruit die de grenzen van rijpheid verlegt, maar veilig binnen het rijk van elegantie blijft. De aroma's zijn evenwichtig en geconcentreerd met bramen, cassis en lichte accenten van zout of roestig mineraal. De wijn is niet te geconstrueerd of groot in de mond, maar vertoont eerder een delicaat niveau van elegantie. Kortom een wijn met een perfecte balans en een uitstekende kwaliteit met altijd hoge scores voor deze Super Tuscan.

De vintage van 2019 zal waarschijnlijk worden herinnerd als een van de meest homogene en hoogwaardige vintages van de afgelopen jaren. Tijdens de zomermaanden registreerden men gemiddelde temperaturen met frissere nachten met 6 significante regenbuien (3 in juli en 3 in augustus) die waterdruk hielpen voorkomen en de perfecte omstandigheden creëerden om het rijpingsseizoen te starten. Ze zijn iets later begonnen met oogsten dan normaal. Op 6 september hebben ze de eerste Merlot geplukt, daarna in volgorde: Syrah, Sangiovese, Grenache, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon, afgesloten met Petit Verdot. De weersomstandigheden waren uitstekend! en men heeft de tijd genomen om elke druif van elk perceel te selecteren en te oogsten in de meest harmonieuze balans van versheid en rijpheid. Alle variëteiten werden apart gevinifieerd in cement- of houttanks, met langzame gisting en zachte extracties. Zodra de malolactische gisting plaatsvindt wordt e uiteindelijk blend bepaald en mengt men de Caiarossa. Voor de 2019 is dit een blend  van Syrah (26%); Cabernet Franc (24%); Merlot (23%) Cabernet Sauvignon (14%); ; Petit Verdot (7%); Sangiovese (4%); Grenache (2%). Alcoholpercentage: 14,5 %.. Daarna rijpt de wijn 14 maanden in barriques, waarvan 30% nieuw eikenhout. Na rijping rust de wijn twee maanden in betonnen tanks voordat hij wordt gebotteld en nog krijgt de wijn nog een jaar flesrijping waarna deze wijn via de Place du Bordeaux wordt verspreidt over de wereld.

WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u allerhande informatie over het wijnhuis en de wijn inclusief de officiële factsheet van de Caiarossa.

KEY-FACTS

• Behoort tot de familie Albada Jelgersma, eigenaar van Château Giscours
• Een blend van 7 verschillende druivensoorten om een sterke identiteit uit te drukken
• Biodynamische praktijken sinds 2001, kelders gebouwd volgens Feng Shui principes
• Een van de weinige wijngaarden gelegen in de Val di Cecina, nabij het middeleeuwse gehucht Riparbella, en op steenworp afstand van Bolgheri
• 1e vintage verkocht via "La Place" was 2013
• "Super Tuscan" rijzende ster
• Voordelen van uitstekende persbeoordelingen
• Heeft in de loop der jaren een echte internationale naamsbekendheid verworven

Vineyard for 2019 Caiarossa

Het domein Caiarossa is gelegen in een prachtig Toscaans dorpje genaamd Riparbella. De naam Caiarossa is een ode aan de bodem. Deze bestaat uit kwarts en (kiezel)stenen, met een intens rode (rosso) kleur. Caia komt van het griekse woord Gaia, 'moeder aarde'. Caiarossa is sinds 2004 eigendom van de familie Albada Jelgersma, waar tevens ook Château Giscours en Château Du Tertre, beide in Margaux gelegen, toebehoren.

Caiarossa bezit zo’n 40 ha en is gelegen op de westkant van de heuvel, met aan de andere kant de Middellandse Zee. Hier zijn verschillende druivenrassen aangeplant, zoals Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon en Sangiovese. Van eind augustus tot eind november wordt hier met man en macht gewerkt aan het oogsten van de druiven, wat allemaal handmatig gebeurt. Na de oogst weken en fermenteren de druiven voor ongeveer 4 weken in betonnen of houten tanks. Om de beste expressie van het terroir in de wijn te krijgen, wordt er gekozen voor een spontane gisting. Vervolgens vindt er een malolactische gisting plaats en rijpt de wijn verder in de kelders. Bij Caiarossa wordt niet alleen biodynamisch gewerkt, maar ook volgens de oude Chinese kunst ‘Feng Shui’. De vormen, kleuren, het licht en de materialen in de wijnkelders zijn hier allemaal op aangepast.

Meer informatie
Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Toscane
Appellatie Toscana
Wijnhuis Caiarossa
Druif Alicante bouschet, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Sangiovese
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2019
Drinken vanaf 2023
Drinken tot 2042
Alcohol % 14
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 95
James Suckling rating 94
Smaakprofiel Aards, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe, Open haard
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2019 Caiarossa
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

10.04.2024

2021 Venus la Universal Dido Blanc BIO

"Heerlijke wijn. Mooi puur sap. " Ernst

Bekijk product recensie