2019 Bruno Giacosa Barbaresco Asili

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Barbaresco |
Wijnhuis | |
Jaar | 2019 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2025 - 2048 |
Omschrijving
Drie generaties lang laait de passie hoog bij de familie Giacosa. Bruno Giacosa behoort tot die selecte groep die trouw blijft aan tradities, in de wijngaard maar ook in de cantina. Z’n wijnen zetten tot nadenken, laten beslist indruk na qua smaak, karakter en samenstelling. Bruno Giacosa zal enkel wijnen bottelen die topkwaliteit zijn en zal, net zoals overigens z’n goeie vriend Angelo Gaja, wijn die niet aan z’n kwaliteitsvoorwaarden voldoet verkopen via andere kanalen.
Het bedrijf “Azienda Agricola Falletto” heeft 20 hectaren verspreid over Serralunga d’Alba, La Morra en Barbaresco. De wijnen rijpen in de kelders te Neive en het volledige proces vanaf de wijngaard tot bottelen wordt voor het overgrote deel van de wijnen die wereldwijnd op de markt gezet worden door Bruno Giacosa zélf beheerd
Asili is een van de top-terroirs in de appellatie en Giacosa produceert hier al sinds 1967 een sublieme Barbaresco. De 2019 Barbaresco Asili is een een wijn met uitzonderlijke helderheid en focus. Die helderheid wordt toegepast op het boeket en het mondgevoel, waarbij de wijn gestroomlijnd, elegant en strak aanvoelt. Asili ruikt naar wild fruit, viooltjes en gekonfijte sinaasappelschil. Zijdezachte textuur. Dit heeft minstens vier of vijf jaar nodig om samen te komen en open te gaan. Probeer het na 2026.
Bruno Giacosa maakt deel uit van het handjevol genieën dat Italië op het gebied van wijnmaken kent, met illustere figuren als Giuseppe Quintarelli en Eduardo Valentini. Deze wijnmakers blinken uit in een consistente, extreem hoge kwaliteitseis en maken wijnen die – naast een expressie van de streek waarin ze zijn gemaakt – de signatuur dragen van de maker. Iedere wijnliefhebber die wijnen van hun hand heeft geproefd, weet dat hun naam op het etiket een garantie is voor de hoogst haalbare kwaliteit.
En zo nu en dan voor de zeldzame ervaring een écht Barolo of Barberesco van Bruno Giacosa te drinken, is een onvergetelijke ervaring
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barbaresco |
Wijnhuis | Bruno Giacosa |
Druif | Nebbiolo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2048 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
James Suckling rating | 96 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Lekker luxe, Met vrienden |
Wijnhuis
Carlo Giacosa, de grootvader van Bruno, startte zijn wijnhuis in 1871 in Neive, een gehucht binnen de DOCG Barbaresco. Hij was een commerciante en maakte dus wijn van druiven die hij kocht van verschillende boeren. Zijn zoon Mario volgde in zijn voetsporen. Bruno Giacosa werd in 1929 geboren en werkt vanaf 1944 (dus toen hij 15 was) in het familiebedrijf.
Bruno Giacosa startte zijn werk in een bijzonder moeilijke periode voor de wijnbouw in Piemonte en voor Barbaresco in het bijzonder. Deze moeilijke periode begon in 1912 toen Dominio Cavazza stierf. Cavazza was de stichter en directeur van de oenologische school in Alba en geloofde heilig in het potentieel van Barbaresco. Hij verenigde de wijnbouwers in de regio in de Cantine Sociali di Barbaresco. In 1894 werd door hen de eerste Barbaresco geproduceerd.
De periode direct na de Eerste Wereldoorlog was er een van grote armoede. Vervolgens dwong het fascistische regime de Cantine Sociali te stoppen, omdat de regering import wilde beperken door landbouwgrond maximaal te gebruiken voor het verbouwen graan of het houden van vee. Dit leidde ertoe dat in Barbaresco bijna geen wijn meer werd gemaakt. Dit in tegenstelling tot Barolo, dat al een grote reputatie had en werd geprotegeerd door het Huis van Savoy en Italiaanse diplomaten.
Pas tegen het eind van de jaren 1950 en beginjaren 1960 herrees Barbaresco, vooral door Angelo Gaja en Bruno Giacosa. De kwaliteit steeg snel tot grote hoogten, zodat Barbaresco behoorde tot de wijngebieden die in 1966 als eerste de status DOC kregen, naast bijvoorbeeld Barolo, Chianti en Brunello. In 1980 volgde de verhoging tot DOCG.
Bruno Giacosa dankt zijn roem vooral aan zijn proefvermogen, waardoor hij in staat is de beste terroirs door heel Langhe vast te stellen. Vervolgens knoopte hij banden aan met de eigenaars van die terroirs, die hem generaties lang bewonderen. Bruno Giacosa wordt vaak “Barolista” genoemd, een titel die de grootste wijnmakers in Piemonte ten deel valt. Toch ligt zijn lievelingswijngaard in Barbaresco: “Asili is de wijngaard die me het meest na aan het hart ligt. Ik kan Asili blind uit een lineup van 50 Barbaresco’s pikken, vanwege de delicate aroma’s en geweldige elegantie”, vertelde hij. “Geen andere wijngaard in Langhe heeft een dergelijk mooi bouquet of heeft een dergelijke finesse en balans.”
Recensies

