2019 Alvear Pedro Ximenez de Anada 0.375 ltr
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | Montilla-Moriles |
Wijnhuis | |
Jaar | 2019 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.375 ltr (15%) |
Drink venster | 2024 - 2039 |
Omschrijving
Deze zachte zoete wijn is gemaakt van Pedro Ximenez druiven die traditioneel worden zongedroogd op matten. Dit ambachtelijke proces staat bekend onder de naam 'asoleo'. De wijn wordt 12 maanden in aardewerken vaten, de zogenaamde "tinajas", gerijpt. De Alvear Pedro Ximenez de Anada smaakt rijk en weelderig zoet met aangename tonen van honing, rozijnen en gedroogde dadels. Het best geserveerd zo rond 12-14 graden Celsius. Deze PX kan ook nog lang bewaard blijven, zeker tot 2030+.
Past goed bij zoete nagerechten en ook heerlijk bij een kaasplankje. De PX de Anada scoort altijd erg goed bij de wijnjournalisten en helemaal terecht.
Alvear werd opgericht in 1729 en is steeds in handen van dezelfde familie geweest. Alvear bezit zo'n 300 hectare wijngaarden in de appellatie Montilla-Moriles. Iedereen die het gebied bezoekt, herkent de ongelooflijke witte bodems, die worden gedomineerd door kalk/leisteen die bepalend zijn voor het zuurgehalte van de Alvear wijnen.
Specificaties
Wijnsoort | Sherry |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Montilla-Moriles |
Wijnhuis | Alvear |
Druif | Pedro Ximenez |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2039 |
Alcohol % | 15 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.375 ltr |
Houtrijping | Nee |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
James Suckling rating | 93 |
Vinous rating | 93 |
Wijnhuis
Oud en eerbiedwaardig, zo mag je familiebedrijf Alvear, opgericht in 1729, wel noemen. Deze bodega ligt in Zuid-Spanje, in de DO Montilla-Moriles, dicht bij sherrygebied Jerez. Vanwege de lange, hete en droge zomers staan de druiven op de hellingen van de bergrug Montilla y Moriles aangeplant, zodat ze ’s nachts verkoeling krijgen.
De sterdruif van Alvear is pedro ximénez. Die kan goed tegen de hitte en is gewend aan de zeer arme, kalkrijke bodems die typisch zijn voor dit gebied. Van deze suikerrijke druif maakt Alvear hetzelfde type wijn als in Jerez, zowel droog als zoet. De zoete wijn, PX, wordt van gedroogde druiven gemaakt, en heeft een intense, diepe smaak. De droge wijnen krijgen een jarenlange rijping in oude vaten. Tijdens die periode worden jongere en oudere wijnen steeds met elkaar gemengd. Een deel van de wijnen ontwikkelt zich onder een beschermend laagje gist (het type fino), een deel oxideert (oloroso) en een deel maakt het allebei mee (amontillado). Zo ontstaat een serie heel bijzondere, complexe en uitgesproken wijnen. In Jerez maken ze de droge wijnen van de druif palomino fino. Omdat Alvear pedro ximénez gebruikt, zijn hun wijnen voller en ronder van smaak. Erg lekker en absolute aanraders!