2017 Promontory

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2017 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2024 - 2056 |
Op voorraad
9 items beschikbaar
Omschrijving
De familie Harlan is sinds het einde van de jaren zeventig wijnbouwers in de Napa Valley in Californië. Hun eerste poging, Harlan Estate, heeft in de loop van bijna vier decennia een internationale maatstaf voor de kunst van de wijnbouw gevestigd. Het was in de beginjaren, in het begin van de jaren tachtig, dat H. William Harlan een andere plaats ontdekte - een geïsoleerd gebied - tijdens een wandeling langs de zuidwestelijke bergkam van Oakville. De verborgen uitgestrektheid raakte hem diep, maar bleef ongrijpbaar tot veel later, toen de familie Harlan het uiteindelijk in 2008 verwierf. De tweede generaties van zowel de familie als het wijnbouwteam kwamen in deze tijd samen om het land te verkennen en ermee te werken, ze begonnen ontdekkingen te doen van hunzelf. In de kern van dit woeste terrein vonden ze een krachtige geologische convergentie die de steile, ruige topografie van het land had gevormd en de voorwaarden had geschapen voor een geheel exotische wijnbouwomgeving. Na verloop van tijd ontdekten ze dat het dramatische landschap - net voorbij de rand van het bekende - hen langzaam zou veranderen en uiteindelijk een nieuwe onderneming zou inspireren: Promontory. Elf hectare van de oorspronkelijke wijngaard is bewaard gebleven vanwege de interessante leeftijd van deze Cabernets. Nog eens 16 hectare wordt nog per perceel herbeplant.
Na een droge en ongewoon warme winter vond in de derde week van maart knopvorming plaats, wat een vroege start van het groeiseizoen van 2015 aangeeft. Kouder weer tijdens de bloei leidde tot een lagere vruchtzetting, wat, samen met minimale regenval in de afgelopen drie jaar, resulteerde in kleine opbrengsten. In de nazomer zorgden verschillende hittegolven voor hoge temperaturen. Deze incidenten waren bijzonder uitdagend in augustus en september, en daarom moesten de wijnstokken alle beschikbare middelen gebruiken om een regelmatig rijpingspad te behouden. De oogst begon heel vroeg - 8 september - maar het koele klimaat van het gebied temperde het waardoor men vier weken lang konden blijven oogsten. Bijna vierenvijftig oogstpassen werden voltooid, wat resulteerde in veertig verschillende vinificaties. De wijn toonde vanaf het begin vrijgevigheid en balans, met behoud van de aangeboren drive die zo typerend is voor Promontory.
De Promontory is diep granaatpaars van kleur en stuift uit het glas met opzichtige rode bessen, zwarte kersencompote en warme cassis-tonen plus hints van kaneel, rozen, niet-gerookte sigaren en geurige aarde . In de mond is deze fantastische Napa full bodied, de smaak is rijk en krachtig, met laag op laag rood en zwart fruit met veel minerale tonen. De structuur is oersterk met stevige, ruige tannines die beginnen in balans te komen met het flamboyante fruit, eindigend met veel lengte en een levendige lift. Parker schrijft in zijn beoordeling: "This is certainly among the most profound of the 2017 Napa Cabernets and for followers of this vineyard, not one to be missed"
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres
Specificaties
Verpakking opmerking | Kist |
---|---|
Wijnsoort | Rood |
Land | USA |
Regio | Californie |
Appellatie | Napa Valley |
Wijnhuis | Promontory |
Druif | Cabernet Sauvignon |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2017 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2056 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
James Suckling rating | 98 |
Vinous rating | 98 |
Smaakprofiel | Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Professionele Recensies
Parker
Rating
97
Release Price
NA
Drink Date
2024 - 2054
Reviewed by
Lisa Perrotti-Brown
Issue Date
14th Jan 2021
Source
January 2021 Week 2, The Wine Advocate
Deep garnet-purple colored, the 2017 Promontory has a wonderfully fragrant nose of baked blackberries, plum preserves and black currant pastilles with an undercurrent of star anise, violets, espresso and tilled earth. Medium to full-bodied, it is soft-spoken and elegantly styled in the mouth, featuring skillfully managed, grainy tannins and bags of juicy black fruits, finishing long, earthy and remarkably energetic. This is certainly among the most profound of the 2017 Napa Cabernets and for followers of this vineyard, not one to be missed.
During a visit to Promontory in December, I tasted the four latest vintages with winemaker David Cilli, Cory Empting and Will Harlan.
The current release is the 2015 vintage, recently offered on the domestic market with the international offer coming out this spring.
It was an absolute joy to taste the perfect 2016 Promontory again, a wine that Cilli mentioned "so clearly shows the characteristics of Promontory."
Of the 2017 (now in bottle), Cilli said, “We were not able to pick the last few Promontory blocks because of the fires, so it was a very small harvest this year. We had picked a few lots just after the heat spells, and we were able to maintain that freshness in the wine."
The 2018 vintage was tasted as a barrel sample, due to be bottled in early 2021. Cilli said, "We picked for six weeks at Promontory. I picked maybe 90 different lots!" Given the many, incredibly varied aspects, altitudes and soil types at this remote vineyard, this kind of parcel separation is critical to producing a wine of exceptional quality. This 2018 is truly a wine achievement to behold.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
97+
Drinking Window
2025 - 2042
From: Napa Valley: The Frantic 2020s & Stunning 2021s (Feb 2023)
The 2017 Promontory is vibrant, focused and bristling with energy. Bright red-toned fruit, spice, crushed rocks and flowers convey energy, with floral notes that continue to open with aeration. This is an especially mid-weight, nervous vintage for Promontory, and yet all the elements are so well balanced. The 2017 is going to be a spectacular wine, in a number of years. This is one of its best showings.
- By Antonio Galloni on October 2022
Promontory is on a slightly later release schedule than Harlan Estate and Bond, so these are the current releases. Winemaker David Cilli has done a tremendous job in giving the Promontory Cabernet a great deal of finesse, especially over the last few years. Although I can’t say it for certain, because I don’t know, my strong impression is that his wines have notably influenced the recent stylistic direction at Harlan Estate and Bond.
97
Drinking Window
2025 - 2037
From: The 2019 Napa Valley Cabernets: A Deep Dive (Jan 2022)
The 2017 Promontory is really starting to come together nicely. The Promontory wines have always benefitted from time in bottle, as the 2017 once again makes clear. In 2017, the red-toned fruit profile is a strong marker. Rose petal, lavender, blood orange and lively acids lend vibrancy throughout. The 2017 is a bit lower in alcohol than most vintages, owing to a freakish reversal in sugar ripeness brought on by very hot days at the end of the season. Winemaker David Cilli gave the 2017 32 months in cask, a bit longer than usual, to help all the elements come together, a choice that has paid off handsomely.
- By Antonio Galloni on October 2021
Many years ago, Bill Harlan told me he wanted to show me something. He took out a set of maps and rolled them out on a table in the original Promontory winery. He talked of a place that sounded mystical, right out of a fairy tale. He called it “the territory.” The place was Promontory. Whereas Harlan Estate and Bond remain very linked to the specific eras when they were founded, Promontory is all new. It is where vineyard and winery experiments happen first. Promontory has ascended into the stratosphere in a very brief period of time.
These days, the Harlan empire is run by Will Harlan and Winemaker Cory Empting, who have entrusted Winemaker David Cilli with Promontory. Cilli, in turn, has responded with set of stunning wines culminating with the extraordinary 2018. In addition to being made from a very special and rugged piece of land, Promontory is distinguished by its relatively long élevage (by Napa standards) in cask, which is not seen at all in Napa, with the exception of a few very old school estates.
97
Drinking Window
2025 - 2042
From: Napa Valley’s Thrilling 2018s & 2019s, Parts 1 & 2 (Jan 2021)
The 2017 Promontory is showing beautifully, despite its recent bottling about six months ago. Sweet red cherry fruit, iron, smoke, licorice and dried herbs are all finely knit together. Promontory is a mountain wine that needs time. That will certainly be the case with the 2017. I expect it will start to shut down within the next few months, but today it is surprisingly expressive. Blood orange and floral notes linger, adding a very pretty, exotic flair.
- By Antonio Galloni on December 2020
The wines spent 15-20 days on the skins, depending on the year, followed by 32-34 months in wood, all large neutral Stockinger casks. The large ovals, a format rarely seen in Napa Valley, seem to give Promontory a real feeling of translucence that is incredibly distinctive. In the early days, Promontory was vinified following the standard Harlan protocol, but in recent years winemaker Davide Cilli has tailored his approach more specifically to the site, which has resulted in a series of utterly magnificent wines. Readers may want to take a look at my recent article on Penultimate, the newest wine from Promontory, which I reviewed a few months ago
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
De familie Harlan is sinds het einde van de jaren zeventig wijnbouwers in de Napa Valley in Californië. Hun eerste poging, Harlan Estate, heeft in de loop van bijna vier decennia een internationale maatstaf voor de kunst van de wijnbouw gevestigd. Het was in de beginjaren, in het begin van de jaren tachtig, dat H. William Harlan een andere plaats ontdekte - een geïsoleerd gebied - tijdens een wandeling langs de zuidwestelijke bergkam van Oakville.
De verborgen uitgestrektheid raakte hem diep, maar bleef ongrijpbaar tot veel later, toen de familie Harlan het uiteindelijk in 2008 verwierf. De tweede generaties van zowel de familie als het wijnbouwteam kwamen in deze tijd samen om het land te verkennen en ermee te werken, ze begonnen ontdekkingen te doen van hunzelf. In de kern van dit woeste terrein vonden ze een krachtige geologische convergentie die de steile, ruige topografie van het land had gevormd en de voorwaarden had geschapen voor een geheel exotische wijnbouwomgeving. Na verloop van tijd ontdekten ze dat het dramatische landschap - net voorbij de rand van het bekende - hen langzaam zou veranderen en uiteindelijk een nieuwe onderneming zou inspireren: Promontory. Elf hectare van de oorspronkelijke wijngaard is bewaard gebleven vanwege de interessante leeftijd van deze Cabernets. Nog eens 16 hectare wordt nog per perceel herbeplant.
De Promontory wijnen mogen alleen maar worden aangeboden aan privé-klanten en Horeca en Prijs van de wijnen is op aanvraag.
Trivia
Wijn Trivia
🍷 Genoten van deze wijnweetjes? Deel je nieuwe kennis met andere wijnliefhebbers!
Ontdek Wijn Trivia
Log in om interessante feiten over deze wijn te ontdekken en je kennis te vergroten.
Meld je aanDe familie Harlan is sinds het einde van de jaren zeventig wijnbouwers in de Napa Valley in Californië. Hun eerste poging, Harlan Estate, heeft in de loop van bijna vier decennia een internationale maatstaf voor de kunst van de wijnbouw gevestigd. Het was in de beginjaren, in het begin van de jaren tachtig, dat H. William Harlan een andere plaats ontdekte - een geïsoleerd gebied - tijdens een wandeling langs de zuidwestelijke bergkam van Oakville. De verborgen uitgestrektheid raakte hem diep, maar bleef ongrijpbaar tot veel later, toen de familie Harlan het uiteindelijk in 2008 verwierf. De tweede generaties van zowel de familie als het wijnbouwteam kwamen in deze tijd samen om het land te verkennen en ermee te werken, ze begonnen ontdekkingen te doen van hunzelf. In de kern van dit woeste terrein vonden ze een krachtige geologische convergentie die de steile, ruige topografie van het land had gevormd en de voorwaarden had geschapen voor een geheel exotische wijnbouwomgeving. Na verloop van tijd ontdekten ze dat het dramatische landschap - net voorbij de rand van het bekende - hen langzaam zou veranderen en uiteindelijk een nieuwe onderneming zou inspireren: Promontory. Elf hectare van de oorspronkelijke wijngaard is bewaard gebleven vanwege de interessante leeftijd van deze Cabernets. Nog eens 16 hectare wordt nog per perceel herbeplant.
Na een droge en ongewoon warme winter vond in de derde week van maart knopvorming plaats, wat een vroege start van het groeiseizoen van 2015 aangeeft. Kouder weer tijdens de bloei leidde tot een lagere vruchtzetting, wat, samen met minimale regenval in de afgelopen drie jaar, resulteerde in kleine opbrengsten. In de nazomer zorgden verschillende hittegolven voor hoge temperaturen. Deze incidenten waren bijzonder uitdagend in augustus en september, en daarom moesten de wijnstokken alle beschikbare middelen gebruiken om een regelmatig rijpingspad te behouden. De oogst begon heel vroeg - 8 september - maar het koele klimaat van het gebied temperde het waardoor men vier weken lang konden blijven oogsten. Bijna vierenvijftig oogstpassen werden voltooid, wat resulteerde in veertig verschillende vinificaties. De wijn toonde vanaf het begin vrijgevigheid en balans, met behoud van de aangeboren drive die zo typerend is voor Promontory.
De Promontory is diep granaatpaars van kleur en stuift uit het glas met opzichtige rode bessen, zwarte kersencompote en warme cassis-tonen plus hints van kaneel, rozen, niet-gerookte sigaren en geurige aarde . In de mond is deze fantastische Napa full bodied, de smaak is rijk en krachtig, met laag op laag rood en zwart fruit met veel minerale tonen. De structuur is oersterk met stevige, ruige tannines die beginnen in balans te komen met het flamboyante fruit, eindigend met veel lengte en een levendige lift. Parker schrijft in zijn beoordeling: "This is certainly among the most profound of the 2017 Napa Cabernets and for followers of this vineyard, not one to be missed"
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres
Verpakking opmerking | Kist |
---|---|
Wijnsoort | Rood |
Land | USA |
Regio | Californie |
Appellatie | Napa Valley |
Wijnhuis | Promontory |
Druif | Cabernet Sauvignon |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2017 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2056 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
James Suckling rating | 98 |
Vinous rating | 98 |
Smaakprofiel | Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Parker
Rating
97
Release Price
NA
Drink Date
2024 - 2054
Reviewed by
Lisa Perrotti-Brown
Issue Date
14th Jan 2021
Source
January 2021 Week 2, The Wine Advocate
Deep garnet-purple colored, the 2017 Promontory has a wonderfully fragrant nose of baked blackberries, plum preserves and black currant pastilles with an undercurrent of star anise, violets, espresso and tilled earth. Medium to full-bodied, it is soft-spoken and elegantly styled in the mouth, featuring skillfully managed, grainy tannins and bags of juicy black fruits, finishing long, earthy and remarkably energetic. This is certainly among the most profound of the 2017 Napa Cabernets and for followers of this vineyard, not one to be missed.
During a visit to Promontory in December, I tasted the four latest vintages with winemaker David Cilli, Cory Empting and Will Harlan.
The current release is the 2015 vintage, recently offered on the domestic market with the international offer coming out this spring.
It was an absolute joy to taste the perfect 2016 Promontory again, a wine that Cilli mentioned "so clearly shows the characteristics of Promontory."
Of the 2017 (now in bottle), Cilli said, “We were not able to pick the last few Promontory blocks because of the fires, so it was a very small harvest this year. We had picked a few lots just after the heat spells, and we were able to maintain that freshness in the wine."
The 2018 vintage was tasted as a barrel sample, due to be bottled in early 2021. Cilli said, "We picked for six weeks at Promontory. I picked maybe 90 different lots!" Given the many, incredibly varied aspects, altitudes and soil types at this remote vineyard, this kind of parcel separation is critical to producing a wine of exceptional quality. This 2018 is truly a wine achievement to behold.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
97+
Drinking Window
2025 - 2042
From: Napa Valley: The Frantic 2020s & Stunning 2021s (Feb 2023)
The 2017 Promontory is vibrant, focused and bristling with energy. Bright red-toned fruit, spice, crushed rocks and flowers convey energy, with floral notes that continue to open with aeration. This is an especially mid-weight, nervous vintage for Promontory, and yet all the elements are so well balanced. The 2017 is going to be a spectacular wine, in a number of years. This is one of its best showings.
- By Antonio Galloni on October 2022
Promontory is on a slightly later release schedule than Harlan Estate and Bond, so these are the current releases. Winemaker David Cilli has done a tremendous job in giving the Promontory Cabernet a great deal of finesse, especially over the last few years. Although I can’t say it for certain, because I don’t know, my strong impression is that his wines have notably influenced the recent stylistic direction at Harlan Estate and Bond.
97
Drinking Window
2025 - 2037
From: The 2019 Napa Valley Cabernets: A Deep Dive (Jan 2022)
The 2017 Promontory is really starting to come together nicely. The Promontory wines have always benefitted from time in bottle, as the 2017 once again makes clear. In 2017, the red-toned fruit profile is a strong marker. Rose petal, lavender, blood orange and lively acids lend vibrancy throughout. The 2017 is a bit lower in alcohol than most vintages, owing to a freakish reversal in sugar ripeness brought on by very hot days at the end of the season. Winemaker David Cilli gave the 2017 32 months in cask, a bit longer than usual, to help all the elements come together, a choice that has paid off handsomely.
- By Antonio Galloni on October 2021
Many years ago, Bill Harlan told me he wanted to show me something. He took out a set of maps and rolled them out on a table in the original Promontory winery. He talked of a place that sounded mystical, right out of a fairy tale. He called it “the territory.” The place was Promontory. Whereas Harlan Estate and Bond remain very linked to the specific eras when they were founded, Promontory is all new. It is where vineyard and winery experiments happen first. Promontory has ascended into the stratosphere in a very brief period of time.
These days, the Harlan empire is run by Will Harlan and Winemaker Cory Empting, who have entrusted Winemaker David Cilli with Promontory. Cilli, in turn, has responded with set of stunning wines culminating with the extraordinary 2018. In addition to being made from a very special and rugged piece of land, Promontory is distinguished by its relatively long élevage (by Napa standards) in cask, which is not seen at all in Napa, with the exception of a few very old school estates.
97
Drinking Window
2025 - 2042
From: Napa Valley’s Thrilling 2018s & 2019s, Parts 1 & 2 (Jan 2021)
The 2017 Promontory is showing beautifully, despite its recent bottling about six months ago. Sweet red cherry fruit, iron, smoke, licorice and dried herbs are all finely knit together. Promontory is a mountain wine that needs time. That will certainly be the case with the 2017. I expect it will start to shut down within the next few months, but today it is surprisingly expressive. Blood orange and floral notes linger, adding a very pretty, exotic flair.
- By Antonio Galloni on December 2020
The wines spent 15-20 days on the skins, depending on the year, followed by 32-34 months in wood, all large neutral Stockinger casks. The large ovals, a format rarely seen in Napa Valley, seem to give Promontory a real feeling of translucence that is incredibly distinctive. In the early days, Promontory was vinified following the standard Harlan protocol, but in recent years winemaker Davide Cilli has tailored his approach more specifically to the site, which has resulted in a series of utterly magnificent wines. Readers may want to take a look at my recent article on Penultimate, the newest wine from Promontory, which I reviewed a few months ago
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
De familie Harlan is sinds het einde van de jaren zeventig wijnbouwers in de Napa Valley in Californië. Hun eerste poging, Harlan Estate, heeft in de loop van bijna vier decennia een internationale maatstaf voor de kunst van de wijnbouw gevestigd. Het was in de beginjaren, in het begin van de jaren tachtig, dat H. William Harlan een andere plaats ontdekte - een geïsoleerd gebied - tijdens een wandeling langs de zuidwestelijke bergkam van Oakville.
De verborgen uitgestrektheid raakte hem diep, maar bleef ongrijpbaar tot veel later, toen de familie Harlan het uiteindelijk in 2008 verwierf. De tweede generaties van zowel de familie als het wijnbouwteam kwamen in deze tijd samen om het land te verkennen en ermee te werken, ze begonnen ontdekkingen te doen van hunzelf. In de kern van dit woeste terrein vonden ze een krachtige geologische convergentie die de steile, ruige topografie van het land had gevormd en de voorwaarden had geschapen voor een geheel exotische wijnbouwomgeving. Na verloop van tijd ontdekten ze dat het dramatische landschap - net voorbij de rand van het bekende - hen langzaam zou veranderen en uiteindelijk een nieuwe onderneming zou inspireren: Promontory. Elf hectare van de oorspronkelijke wijngaard is bewaard gebleven vanwege de interessante leeftijd van deze Cabernets. Nog eens 16 hectare wordt nog per perceel herbeplant.
De Promontory wijnen mogen alleen maar worden aangeboden aan privé-klanten en Horeca en Prijs van de wijnen is op aanvraag.
Wijn Trivia
🍷 Genoten van deze wijnweetjes? Deel je nieuwe kennis met andere wijnliefhebbers!
Ontdek Wijn Trivia
Log in om interessante feiten over deze wijn te ontdekken en je kennis te vergroten.
Meld je aan